Home > > Zomerafval

Zomerafval

Oud Zuid - Bepakt met flessen rosé, bier, worst, salades en een draagbare barbecue trekt de Amsterdammer massaal het park in, geen grasveldje blijft onbezet. De barbecue wordt opgezet, de alcohol vloeit rijkelijk, sigaretten lichten op. Een gezellig avondje ligt in het verschiet. Helaas vervaagt het normbesef van de Amsterdammer naarmate de avond verstrijkt. Het resultaat is een park vol troep. Afval wordt achtergelaten of náást de prullenbak gegooid. Terwijl de schoonmaker overuren draait, slaapt de avondbezoeker zijn kater uit. Is het zo moeilijk om je eigen troep op te ruimen?
De vraag stellen is haar beantwoorden: blijkbaar wel. Menig parkbezoeker wuift de kritiek weg en wentelt de schuld af op anderen, het stadsbestuur. "Dan moeten ze maar meer prullenbakken plaatsen!" Een volstrekt idiote redenering natuurlijk. Problemen ontstaan als gevolg van het aanhoudende mooie weer. De verantwoordelijkheid ligt daarom bij de parkgebruiker zelf. Breng gerust een avondje in het park door, maar besef dat je verantwoordelijk bent voor je eigen afval. Vooral omdat de vervuiler het parkplezier van andere bezoekers ernstig verziekt. Het Vondelpark lijkt de laatste weken wel een verlaten festivalterrein, compleet met stank en troep. Hetzelfde geldt voor de velen grasveldjes langs de populaire vaarroutes.

Is dit typerend voor Amsterdam? Voor Nederland? Het normbesef van de Amsterdammer is er in ieder geval niet één om over naar huis te schrijven. In een sfeer van vrijheid en blijheid moet alles maar kunnen. Niet alleen op grasveldjes, maar ook in de rest van de stad loop je tegen bergen afval aan. Menigeen flikkert naar hartelust een papiertje of blikje in de goot. En als je er wat van zegt, ben je al snel een vervelende moraalridder. Voor de vervuiler wordt het tijd om de hand in eigen boezem te steken. Want hoe moeilijk is het nu eigenlijk? Flessen en blikjes komen vaak in plastic tassen een park in, dus kunnen ze het park net zo gemakkelijk weer uit. Even een lege prullenbak opzoeken en klaar is kees. Dat bespaart een hoop irritaties en maakt de omgeving een stuk leefbaarder. Dank u.

elf reacties op "Zomerafval"

Suffie
-1-  Suffie:
Ene George Kelling publiceerde ooit een criminologisch boek over “Broken Windows”, met als bottom-line dat als één venster in een flatgebouw stuk is er al heel gauw meer volgen. Feitelijk geldt dit ook voor afval: zodra er eentje is die een blikje náást de vuilnisbak dumpt in plaats van er in, dan is het hek van de dam. Uiteraard is degene die dit doet altijd eindverantwoordelijk, maar van de parkbeheerders mag verwacht worden dat ze zorgen voor voldoende bakken die redelijk bijtijds worden geleegd. Als je 's morgens vroeg het park in wandelt en alles zit al vol omdat het park slechts één keer per week in de route wordt opgenomen dan zullen normbesef en verantwoordelijkheidsgevoel niet extra worden gestimuleerd.
groetjes uit Haarlem
-2-  groetjes uit Haarlem:
Helaas kennen we dit probleem hier in Haarlem ook:
http://www.haarlemsdagblad....
-3-  :
overigens staan er best veel prullenbakken in het Vondelpark. Kwestie van r gewoon even heen lopen en erin gooien - of er naast leggen als ze helemaal vol zijn.
f.bol
-4-  f.bol:
Ja maar er naast leggen mag dus niet van Pinkster. Grotere bakken, vaker legen. Enige dat werkt. Je kunt moeilijk verwachten dat iemand een vuilniszak meezeult tot ver in Oost en dan vrolijk z'n 360 euro per jaar reinigingsheffing betaalt. Je hoeft niet asociaal te zijn, maar je mag van de overheid wel verwachten dat deze het werk doet waar je dik voor betaalt. Zo moeilijk is dat niet te regisseren, gewoon extra rondje hier en daar.
-5-  :
Heb je in het Parool gelezen wat voor ongelofelijke zooi er in het Vondelpark ligt na een nacht? Ik denk dat het 2 kanten heeft: zoals f bol zegt meer en grotere afvalbakken, en mensen moeten zich eens wat minder asociaal gedragen. Rotzooi maken= zelf opruimen.
Jaap
-6-  Jaap:
Flessen en blikjes komen vaak in plastic tassen een park in, dus kunnen ze het park net zo gemakkelijk weer uit.

Helemaal mee eens met Jeff.
Tuurlijk moet de gemeente voldoende afvalbakken neerzetten etc.etc. maar dat dat niet de oplossing is blijkt wel; “men” is veelal zelfs te beroerd om het naast een -zij het volle- afvalbak te zetten, en dumpt het maar op het gras waar men zo aangenaam heeft gelegen. Het bij de afvalbak zetten zou al heel veel schelen in tijd en inzet van de reiniging. Kijk: en nu komt die hoge afvalstoffenheffing tevoorschijn.

Ander voorbeeld, nu uit Bos en Lommer: gezellige bankjes onder de bomen: veel troep. “jaaah dat komt doordat er maar bij een bankje (van de twee die naast elkaar staan) een afvalbak staat” . Vervolgens plaatst het stadsdeel met ook bij het andere bankje een afvalbak: het resultaat mag er zijn(?): het ziet er nog steeds niet uit.

Wat zou het gevaar kunnen zijn van een zo'n luisterende gemneente? Alles staat vol met afvalbakken en waarschuwingsborden en daartussen in een en al vuiligheid. Voer voor de de stadswachten van het Parool.
Guido
-7-  Guido:
Zie hier het item uit het AT5 Nieuws over troep in het Vondelpark:

http://actueel.at5.nl/index...
lesley
-8-  lesley:
Een kwestie van normbesef. Ik kom zelf uit Engeland en daar heb ik nog nooit gezien dat parken die toch heel veel gebruikt worden er zo vervuild bijliggen. Het lijkt wel of de Nederlander er toch eentje is van mijn huisje is schoon maar daarnaast.....Zou het misschien zo kunnen zijn dat niemand zich verantwoordelijk voelt voor de openbare ruimte? Nederland is een land van borden, maar volgens mij werkt dat juist averechts. Niet voor niets dat Nederlanders op vakantiegebieden niet meer erg welkom zijn?
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Lesley, Dat het in Engeland schoner blijft heeft vooral te maken met het ,terechte!,strenge boetesysteem. Als je daar wordt betrapt; “50 pounds..my dear!” Dat werkt kennelijk prima. Het zou de Engelsen natuurlijk sieren als ze net zo braaf waren tijdens een weekend in Amsterdam...
Maar er is natuurlijk wel iets aan de hand. In elk buitenland waar ik ben geweest (en dat zijn er heel wat) kun je dagelijks je huisvuil aanbieden en in grote steden gaan s'ochtends vroeg straatvegers aan de gang! Ik heb gemerkt dat dat in onze steden alleen gebeurt op de 'toeristenroute's', dus in de binnenstad.

In mijn eigen woonbuurt worden wij er voortdurend op attent gemaakt ons huisvuil correct aan te bieden en de meeste wijkbewoners doen dat ook. Maar ook is ons wijkje er een van vrij parkeren waarvan de werknemers die in Westpoort werken grif gebruik maken. Helaas, vinden die het ook erg handig om na gedane arbeid hun auto te verlossen van ;volle asbak, lege chipszakken etc. alvorens weg te rijden naar hun -uiteraard!- schone straatjes in ,pakweg, Lelystad.
Tja, dan beginnen andere wijkbewoners ook te denken “Gooi maar neer want het maakt toch niets uit”.

En Lesley, ook de stranden in Engeland zijn schoner.Dankzij die stevige boete's. Als je mensen in hun portemonnee pakt luisteren ze wel! Het lijkt mij de moeite om dat hier ook eens te gaan doen. Kind Regards; Yanny
kwak
-10-  kwak:
Politie moet idd strenger optreden en flinke boetes uitdelen ipv gezinnetjes die met 123 km over de snelweg razen op de bon te slingeren..
-11-  :
Net uit het keurige Duitsland teruggekomen valt me op hoe vies Amsterdam in zijn geheel is. In de Haarlemmerstraat zocht ik me gek naar een vuilnisbak voor wat afval uit de auto, en moest een deel ervan aflopen om uiteindelijk een vuilnisbak (van uitermate zielige afmetingen trouwens) te kunnen vinden. In Duitsland staat elke zoveel meter een flinke vuilnisbak op straat, en zelfs in dorpen is dat zo.
Daar maken mensen dan ook gebruik van. Waarom dat hier oook niet doen? Zal wel weer teveel centen kosten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.