Home > > Pimp de Z

Pimp de Z

Mijn daklozenkrantverkoper had me al een paar keer hoopvol aangekeken als ik passeerde. We hebben een stilzwijgende afspraak: ik koop een nieuw krantje altijd, maar verder doe ik niets. Behalve soms een gesprekje voeren over het weer of de politieke situatie in Europa, waarvan hij veel meer weet dan ik. Ik snapte niet waarom de daklozenkrantverkoper me nu ineens hoopvol aankeek, terwijl er geen nieuw krantje was.
"It's a new one", zei de daklozenkrantverkoper zachtjes, nadat hij mij een aantal supermarktbezoeken had zien verdwijnen zonder het krantje te kopen. Ik keek naar de cover van het krantje. Het zag er precies zo uit als het krantje dat hij al weken in zijn hand had. Misschien was de titel van dit krantje inderdaad wel anders, zag ik nu, maar op precies dezelfde plek zat een wit balkje met een tekstje erin. De daklozenkrantverkoper legde uit dat niemand zag dat zijn krantje een nieuw krantje betrof. Bovendien, zei hij, was dit een leuk nieuw idee van de Z, om de omslagen eenzelfde look and feel mee te geven.

Compleet stom idee!
Zei ook de daklozenkrantverkoper. Hij vertelde over een collega in London (hoe komen zij in contact, vroeg ik mij af) die The Big Issue daar verkoopt. The Big Issue is niet alleen gevuld met interessantere artikelen, ook zorgen ze er in Engeland voor dat de ene Big Issue donker is van kleur, en de volgende licht. Zodat mensen altijd duidelijk kunnen zien dat er een nieuw krantje is.

De daklozenkrantverkoper zei dat hij het probleem bij de Z had aangekaart. Dat hij ideeën had om de cover leuk te restyleren. Bijvoorbeeld bekende Nederlandse kunstenaars vragen om een keertje een gratis ontwerp te maken. Of studenten van de kunstacademie. En veel actiever zijn in het uitnodigen van (on)bekende Amsterdammers om stukjes te schrijven, zodat de Z weer wat levendigers kreeg. Het krantje is al jaren hetzelfde, verzuchtte hij.

Volgens de daklozenkrantverkoper had de leiding van Z niet zoveel oren naar zijn verhaal. Nu weet ik niet of dat waar is, ik zal de Z zo eens een mailtje sturen, maar ik vond zijn ideeën eigenlijk erg goed. Ik ben niet zo goed in ontwerpen, maar een stukje schrijven, dat wil ik wel.

Een reactie op "Pimp de Z"

estherd
-1-  estherd:
Ja, ik doe mee, wil ik ook wel! En een restyling lijkt me een strak plan. Ook ik sta heel vaak te turen naar de voorkant van de Z en weet dan niet of ik 'm al heb of niet.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.