Home > > De afdeling omlijdingsstraadnaamborden

De afdeling omlijdingsstraadnaamborden

Straatnamen
Wij zijn taalpuristen. We vergeven niet-professioneel schrijvende mensen dat zij wel eens een foutje maken. En zelfs onder ons deskundigen wordt er heus wel eens een spelfoutje gemaakt. Dat zijn gelukkig foutjes in letters die slechts een paar millimeter groot op papier gedrukt worden. In Geuzenveld-Slotermeer worden er echter grote fouten gemaakt op de, tja, hoe heten die borden eigenlijk?
Op de Burgemeester de Vlugtlaan en omstreken wordt druk geherprofileerd. Dan moet er ook worden omgeleid. Dan worden er borden gemaakt door iemand. Wie dat is, weet ik niet. Maar ik zou zo dolgraag diegene die deze teksten (meestal slechts een paar regeltjes lang met straatnamen die in de omgeving in koeienletters te lezen zijn en ook heel gemakkelijk in een stratenboekje zijn op te zoeken) op het grote gele bord schrijft of plakt willen spreken.

Er staan vrij vaak fouten in de straatnamen op dit soort gele borden. Burgemeester de Vlugtlaan wordt meestal gespeld als 'Vlughtlaan' en niet eens, zoals ik logischer zou vinden, als 'Vluchtlaan'. Op deze laan staat nu tijdelijk een bord met vier straatnamen waarvan er één verkeerd is gespeld. Een letter s te veel. Ach, kan gebeuren. Maar het andere bord dat aanduidt dat de vier straten achter de Burgemeester de Vlugtlaan-Noord nu toegankelijk zijn via een andere route vanwege de wegopbreking spant de kroon. Drie van de vier straten zijn verkeerd gespeld. En in alle gevallen gaat het om een letter s. Dirk Bons is tot Dirk Bon verworden, Hermanus Coenradi tot Hermanus Coenradis en de Reina Prinsen Geerligs tot Reina Prinsen Geerlig (en dan nog hulde dat de rest van deze naam goed is gespeld). Hoe kan iemand zo nonchalant met de namen van deze verzetshelden omspringen? Ik ei een versklaring.

26 reacties op "De afdeling omlijdingsstraadnaamborden"

Suffie
-1-  Suffie:
Geen spellingchecker????
-2-  :
Zie 'Bordenwirwar' van Marije; blijkbaar is de schrijver/vormgever van deze borden voor de hele stad aangesteld;)
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Tja Shirley, Het zal duidelijk zijn dat hier geen Bibliothecaris aan te pas is gekomen...En terecht worden deze borden vol spelfouten ook niet gelezen door de fietser die op tijd wil zijn op het werk ,of het kind, ook op tijd wil afleveren op school. Fietsers zijn altijd gehaast en hebben geen tijd om deze “ongein” te lezen! Wat deelraadbestuurders wel zouden moeten doen ; zelf plaats nemen op de fiets, de route verkennen...en verstandige besluiten nemen! Groot is mijn teleurstelling te moeten melden dat een onzer Eerwaarde Wethouders, ik meen dat het Dhr. Piet Dikken is, voornamelijk zijn tijd doorbrengt in het rookhok van het stadsdeelgebouw met sigaren en palmtop(handcomputer). Ik gun hem zijn sigaar van harte, zelf rook ik ook, maar om er uuuuuuu
uren lang te zitten...daar wordt Slotermeer/Geuzenveld niet beter van!! Groet; Yanny
Evert
-4-  Evert:
De letter 's' was vast op.
Robin de Bood
-5-  Robin de Bood:
Wat sal ik daar nu es op zegge.....
asperge
-6-  asperge:
Ach, spelling is ook maar een afspraak. Ga je om andere dingen druk maken. Er sterven mensen van de honger.
Shirley Brandeis
-7-  Shirley Brandeis:
En dat is nou net tegen de verkeerde gezegd. Er sterft vandaag iemand (euthanasie) in mijn vriendenkring. Ik vind het heerlijk dat ik daarnaast me hier gewoon 'druk' om mag maken. Net stond bij Albert Heijn een mevrouw te mopperen dat de sla slechts tot en met zondag houdbaar is. Ik heb maar geglimlacht.
martijn
-8-  martijn:
@Shirley. En waar mag dit nu allemaal op slaan? Wat zijn we toch “aardig” voor elkaar!
Suffie
-9-  Suffie:
De bekende dooddoener: wat zeur je nou, het kan altijd erger! Een mongooltje gekregen? Andere mensen kunnen helemáál geen kinderen krijgen! Een vinger kwijtgeraakt? Dan heb je er nog negen over! Er zijn mensen die allebei hun arm moeten missen!

Relativeren is een vorm van zelfbescherming, niet iets dat je een ander oplegt...

Sterkte, Shirley..
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Shirley, Sterkte. Ik voel met je mee. Yanny
asperge
-11-  asperge:
pfff. wat een opgeklopte reactie Shirley. Ik bedoelde alleen maar te zeggen dat ik meer verwacht van Amsterdamcentraal dan iets wat lijkt op een boze brief naar de Echo. Ik vind het best dat je je druk maakt om verkeersborden, maar doe nou niet alsof het belangrijk is voor anderen.
asperge
-12-  asperge:
P.S. gecondoleerd.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Sja, Robin de Bood, (Ssst-adsdeelvoorsitter) wat sal u gaan segge?! Ik ben benieuwd! Groet; Yanny
-14-  :
@ asperge: ik vind dit wel een interessant onderwerp toevallig; ik stel mezelf dezelfde vragen als Shirley als ik weer eens langs zo'n verkeerd gespeld bord rijd. En het is gewoon een leuk stukje om te lezen!
-15-  :
Beste allemaal, ik reageerde te snel gisteren doordat ik een beetje van de kaart was. Wat er gebeurd is, stond niet heel dicht bij me, maar wel dicht genoeg om elk woord verkeerd te laten vallen op die dag.

Liever reageer ik eigenlijk niet onder mijn columns, maar laat ik - met grote interesse volgend - hier anderen een discussie voeren. Zo hoort het. Ieder zijn/haar mening. Spelfouten op borden zijn ook geen issue in vergelijking met grotere kwesties in de wereld, helemaal mee eens, maar af en toe is het fijn op dit niveau te mopperen.

Bedankt voor alle reacties en tot de volgende column! En lekker blijven reageren, hoor.
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Ook journalisten hebben het recht om verdriet te hebben. Dat dat in hun werk doorklinkt is normaal. Zij zijn mensen en \\ geen Robots. Moge dat altijd zo blijven! Yanny
P. Sonnenberg
-17-  P. Sonnenberg:
Helemaal eens met jouw spellings vraagstuk, straatnamen moeten juist gespeld zijn . Afkortingen kunnen natuurlijk wel. deze mensen zijn niet voor niets op onze straatnaamborden gekomen. Ik verbaas mij al een hele poos over de wildgroei van borden in onze buurt en de spelling daarop. Wij zijn al hele rare exemplaren tegengekomen!
Overigens zie je ze gewoon niet meer want ze wandelen nu door onze wijk heen, emt telkens weer dezelfde mededeling:“ je moet omleiding zus en zo volgen” .Vaak kom je dan in de volgende omleiding uit!
er waren weken dat wij de wijk neit eens meer uit konden rijden!
dus echt lezen doen wij ze allang niet meer!
Pim Sonnenberg
yanny scutt
-18-  yanny scutt:
De burgemeesteer Eliasstaat is geheel bestraat en ge-her-profileert-Dank,.dank.. waarde Stadsdeelbestuurders...U heeft NIET gedacht aan fietsers of voetgangers die lopen/fietsen en elkaar nu van de sokken lopen/rijden.Het fietspad is dus weg. Wellicht is dat uw oplossing voor het vergrijzings probleem waar uw Nationale Overheid ook al zo'n probleem mee heeft? Namelijk; Hoe komen wij zo snel mogelijk van onze 'oudjes' af??? Walgelijk! Nu wordt de Burgemeester de Fock straat gedaan....en dat was OOK al zo'n race baan. Voeg daaraan toe dat het fietspad door het Gerbrandypark ooit een echt fietspad was nu rijden er dus ,met grote regelmaat, auto's overheen... Dank U.... Stadsdeelmensen. Ik denk dat U vooral autobezitters bent en lekker hard door de buurt wilt scheuren...Groet; Yanny .PS; Ooit nagedacht over het het feit dat kinderen en huisdieren buiten moeten kunnen spelen in dit Stadsdeel???
yanny scutt
-19-  yanny scutt:
Dus..Kan iemand mij hier uitleggen waarom er geen fietspad ,meer, is op de burgemeester Eliasstraat? Of is het een voetpad...Lijkt mij een een vraag die Robin de Bood mij kan beantwoorden...In afwachting; Welgemeende Groet: Yanny
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Stadsdeelvoorzitter van Slotermeer/Geuzenveld waar bent u? Heeft u al gezien dat fietsers en voetgangers elkaar in de weg lopen/rijden op de Burg. Eliasstraat? Ook al gezien; WIELRENNERS...Even een tentje opslaan in BUURT TWEE (2) lijkt mij erg handig als ik u was. U houdt immers van kamperen?! Naast de Dobbebuurt kunt u uw tentje opslaan in het Gerbrandypark. Schrik dan niet van voorbijrijdende auto's op wat, waar ik van mag aannemen, een fietspad moet zijn...Dobbegroet van Yanny!
Robin de Bood
-21-  Robin de Bood:
Yanny,

Ik kom vrijwel dagelijks langs de burgemeester Eliasstraat. De problemen die je beschrijft zijn mij eerlijk gezegd daarbij nog niet opgevallen. Ik zal nog eens extra opletten.
Er zijn op dit moment veel opbrekingen en omleidingen (met fout gespelde omleidingsbordjes)in het stadsdeel. Er wordt namelijk erg veel opgeknapt aan fietspaden en wegen. We proberen daarbij zoveel mogelijk de wandelaars en fietsers goed aan bod te laten komen. Niet alleen om de zwakkere verkeersdeelnemers meer veiligheid te bieden maar vooral ook omdat mooie wandel en fetspaden een kwaliteit van ons stadsdeel zijn. Spijtig als dat naar uw oordeel op de Eliasstraat net zo goed gelukt is. Waarschijnlijk is daar dan wel een reden voor, ik zal het eens bij mijn collega van verkeer, Tys de Ruijter, navragen...

groeten,

Robin
yanny scutt
-22-  yanny scutt:
Waarvan acte! Groet; Yanny
Pim Sonnenberg
-23-  Pim Sonnenberg:
Helaas moet ik het met janniy scutt eens zijn:
het is momenteel een racebaan in de buurt van mensen die proberen om de “trein ”te halen....de 30 km zone is slecht aangegeven, en de wegindeling is niet logisch waardoor mensen vreemde capriolen moetne uithalen. vooral fietsers moetne het ontgelden , ga maar eens kijken bij de versmalde Burg Rendorpstraat waar geen plek meer is voor een fietser en een auto naast elkaar! het verkeerslicht wordt door veel buurtgenoten noodgedwongen via de stoep“genomen”!
Op de genoemde Burg Eliasstraat werd ik begin dit jaar door een bus van Connexion van de weg gedrukt met kind achterop.Ook begin dit jaar werden wij geschept
(!) door een taxi busje dat geen voorrang verleende bij het fietspad krijn Breursstraat.Die zaak loopt voor de rechter wegens grove mishandeling door diezelfde taxichauffeur vlak daarna!
Gemeente: maak deze wijk fiets veilig, zorg voor goede verkeersremmende maatregelen op de v Tienhovengracht ( racebaan) zorg voor een overzichtelijk kruispunt met de Burg Eliasstraat , zorg dat de fietspade of overal voorrang hebben of juist niet, en zorg voor een fietsstrook langs de Bug Rendorpstraat. ( er is ruimnte genoeg).
Overigens erger ik mij al tijden aan de rare fietsomleiding langs de Burg vd Poll straat. alle borden wijzen naar elkaar! Je wordt de bouwplaats op gestuurd, of rijdt je banden al enkele keren stuk op de schots en scheef liggende rijplaten.. Ohh ja, enkele fietsenrekken zouden dit vooral nu fietsminnend wijkje niet misstaan!
jaap van der Kooij
-24-  jaap van der Kooij:
In april 1945 is de Amsterdammer Dirk Bons samen met zijn oudste zoon door de Duitsers doodgeschoten.Ze zaten in het verzet. Om de vader te gedenken, is in Amsterdam een straat naar hem vernoemd nl de 'Dirk Bonsstraat'. Nu heeft de een of andere grappenmaker die straatnaam veranderd in 'Dirk Bonstraat' Dit vind ik geen manier van doen, de man heette Bons en geen Bon dus...gauw terug-veranderen....!!!
Anita
-25-  Anita:
Ik ben het met je eens Jaap. Dit is geen manier van doen. Ik ben er toevallig achter gekomen dat dit nog familie van mij is.
John
-26-  John:
Ja je zou er een ij van leggen,
in die stad aan het ei.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.