Home > > De portier

De portier

Je bent uitgeweest, hebt een leuke nacht gehad. De nacht is nog vroeg, maar ja, de club gaat dicht (dankzij... tja). Je passeert de portier, hij houdt zijn hand op. Een beetje genant. En ach, in de korte tijd dat je binnen bent geweest heb je al je euro's natuurlijk uitgegeven. Maar desalniettemin wil de kleerkast, die je ten slotte de hele avond heeft beschermd, dat je hem nog een muntje geeft.
Helaas... hij krijgt niks. Hij moppert, roept nog na dat je de volgende keer echt niet meer binnenkomt. Het was een leuke avond, ondanks dat gezeur van de portier. Na zo'n afsluiting denk je wel drie keer na of je uberhaupt nog naar die club gaat...

Vorige week was ik in Berlijn. Het was licht toen ik uit de club rolde waar ik was wezen stappen, de trams reden weer, of nog steeds, ik weet dat niet. En bij de uitgang zag ik hem: de portier! Ik had nog een muntje over, en ok, hij mocht hem hebben. "Dat is hier in Berlijn niet nodig, dit is Amsterdam niet." (maar dan in het Duits).

En opeens bedenk ik me: een goed afscheid is misschien wel even belangrijk (zoniet belangrijker) dan een warm welkom.

22 reacties op "De portier"

frans
-1-  frans:
Meer over Amsterdammers en hun gebrek aan manieren: http://www.parool.nl/nieuws...
Dr.D
-2-  Dr.D:
“De avonturen in de avonduren
speciaal beleefd door Jelmer Uitentuis”

Daar kan je toch niet mee stuk pikkemoos!!!
teejoosrievenze
-3-  teejoosrievenze:
Tsja...herken dat....diep triest.
Heb meer respect voor een bedelaar.

Als het zo uit komt, klop ik doorgaans de as van mijn sigaret af in zo'n triest handje.
Heb m'n postuur mee....en dus hoor je niets :)
henk
-4-  henk:
Ach ja, als je Amsterdam alleen nog maar groots kunt promoten met toeristische trekpleisters als The Red Light Distric, een halfbakken Chinatown, De Kalverstraat, het Thorbeckeplein en Rembrandtplein, dan krijg je dit soort taferelen. In plaats dat Amsterdam zichzelf nu eens beter op de kaart zet met inderdaad de leuke buurtkroegen, leuke kleine restaurants (volop te vinden in de Jordaan en omstreken), de kwaliteitswinkels en leuke kleinschalige theaters en bioscopen (allemaal te vinden buiten die o zo belangrijke “Rode Loper”) dan kan het wellicht nog wat worden.
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Henk, je hebt groot gelijk! Maar om bij al die leuke voorzieningen te komen moet je over die “Rode Loper” als je van buiten Mokum komt. Dat ziet er niet uit! Er zijn steden in -minder?- ontwikkelde landen en zeker minder rijke...waar de entree er stukken beter uitziet. Het Damrak moet waardiger dan dat het nu is. Zolang dat niet het geval is, laat je dan afleiden door de straatartiesten...die worden steeds leuker! Groet; Yanny
henk
-6-  henk:
@Yanny. Niet helemaal met je eens dat je perse die Rode Loper moet betreden als je van buiten Mokum komt. Er zijn veel meer wegen! Maar, het gaat mij gewoon om het slechte promotiebeleid van Amsterdam. Kijk maar eens op al die folders die je vindt bij infokantoortjes, hotels, restaurants etc.etc.
Pieter
-7-  Pieter:
Amsterdam is inderdaad de enige stad waar ik ooit geweest ben waar het als klant van je verwacht wordt dat je de portier een fooi geeft (die toch gewoon niet meer dan zijn werk doet dan af en toe herrieschoppen tegen allochtonen die naar binnen willen).
-8-  :
Berlijn met Amsterdam vergelijken is als een Rolls Royce met een Lada vergelijken. Mokum komt op vele vlakken ernstig tekort ivm andere metropolen. Stadsbestuur: leer daarvan.
Rick ll
-9-  Rick ll:
En dan hebben we 't nog niet eens over het “vriendelijke” amsterdamse winkelpersoneel gehad.
Daar mag ook wel 'ns wat aan gebeuren, qua sociale vaardigheden en klantvriendelijkheid.
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Tja.... de “Rode Loper” dus...Moet beter! Groet; Yanny

Henk, Ik weet dat er meer wegen zijn richting Mokum. Maar ikzelf en vele anderen komen binnen via het Centraal Station en dan moet je het Damrak over met taxi,bus of tram. Brrrrrr; Kom je terug uit pakweg Praag met al die mooie straten en de daarbij horende waardigheid...Groet; Yanny
Sigi
-11-  Sigi:
Volgens mij zijn in veel steden de buurten rond statons niet al te best.
patrick
-12-  patrick:
@Sigi. Daar heb je helemaal gelijk in. Misschien zeuren we dus wel erg veel over het Damrak en/of die Rode Loper.
jelmer u
-13-  jelmer u:
vraag me echt af wat portiers van uitgaansgelegenheden en het damrak met elkaar te maken hebben...?
jeroen cantrijn
-14-  jeroen cantrijn:
Kan er niet een APV uitgevaardigd worden waarin de HORECA in Amsterdam verboden wordt hun uitsmijters/deurbewakingspersoneel fooien te laten accepteren? Het lijkt mij gewoon een baan en daar hoort gewoon een salaris tegenover te staan.
In de 10 jaar dat ik werk, heb ik wel eens een schouderklopje of een bloemetje gehad. Dat lijken mij ook blijken van waardering. Ikzelf geef ook niet meer aan de portier.
jeroen
daniel s
-15-  daniel s:
@jeroen: er staat ook een aardig salaris tegenover, en dat voor een baan waar je gratis drinken krijgt, gratis naar leuke plekken mag en af en toe iemand in zn nekvel moet pakken en ergens heen slingeren.
Fred
-16-  Fred:
Wie zegt dat hij geld wil? Misschien heeft die portier wel kramp in z'n handje? Of is hij spastisch in zijn onderarm? Dat handje gebruiken om je peuk erin uit te drukken vind ik een beetje gewelddadig, maar je kauwgum erin uitspugen? Vlak voordat je weggaat stop je er snel eentje in je mond, kauwt er flink op en als je langs dat deurfiguur komt spuug je hem uit in z'n handje. “Zo. Smeer maar in je haar” zeg je dan. Wedden dat je de volgende ochtend bij de noodtandarts zit om je voortanden te behandelen? Maar je hebt wel gelachen...
Oscar
-17-  Oscar:
Relschoppen tegen allochtonen en af en toe eentje in z'n nekvel pakken?
Vergeten jullie niet de vechtpartijen waarbij hele groepen eruit moeten.
De steekpartijen en de keren dat de kogels op je afgevuurd worden, ja....echt een luize baantje.
De portiers zijn voor het grootste deel afhankelijk van de tip want een vol salaris krijg je niet!

Begrijp me goed ik heb geen goed woord over voor collega's die schelden of andere dingen doen als ze geen tip krijgen.
Tip geven is nog altijd geen verplichting.

En voor teejoosrievenze; kom een keer gezellig iets bij mij in de bar iets drinken en neem je as mee.
Je geeft tip aan de ober/serveerster als je vind dat men het verdient hetzelfde geld voor de portier.
Als je het gezellig heb gehad dan is er waarschijnlijk ook geen agressie geweest.
Dan heeft de portier zijn werk goed gedaan, alleen heb jij hem het niet zien doen.
Logisch want het was zo gezellig.
yanny scutt
-18-  yanny scutt:
Oscar, in mijn uitgaansjaren was het heel gewoon om een 'fooi' te geven aan horecamedewerkers. Sterker nog, ik heb zelf hard gewerkt in de horeca en heb daar hele goede ervaringen mee!

Maar ik begrijp jouw verhaal/argument niet en dat komt omdat jij woorden gebruikt zoals; teejoosrievenze; en 'als je komt neem dan de as mee'

Wat is het probleem om als portier te werken?? Benieuwd! Groet;Yanny
nn
-19-  nn:
uit respect geef je fooi aan portier
Jaro
-20-  Jaro:
Ik ben zelf portier geweest bij de Melkweg. Het was volgens een door onszelf opgesteld reglement verboden om 'fooi te trekken', zoals we dat noemden. Andere tenten waren daar een stuk schaamtelozer in. Fooi kregen dus zelden toen. Alleen bij house feesten, daar was iedereen zo gedrild om altijd maar fooi te geven, overal waar ze kwamen, dat het bijkans over je heen werd gestort. Dat was dan twee keer in de maand of zo.
Overigens geef ik alles en iedereen overal fooi behalve in de tram. Bij wijze van spreken.
Dr.D
-21-  Dr.D:
Maakte zelf de t-shirts voor het barpersoneel.

'Tipping is not a place in China'
en op de rug:
'I`m not deaf, I`m just ignoring you'

Werkte prima! eh,eh
Dr.D
-22-  Dr.D:
(Overigens zelf jaren portier geweest en liep `s nachts scheef van de fooien, raar maar waar)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.