Home > > Hangjongeren in Zuid

Hangjongeren in Zuid

Oud Zuid - De jeugd doet het verkeerd in de Beethovenbuurt. Vooral de scholieren van het Hervormd Lyceum Zuid zijn een doorn in het oog van de omgeving. Het hangt op de bankjes en geveltjes van het Brahmspleintje, dat tussen de Beethovenstraat en de Brahmstraat, met het Hervormd Lyceum, in ligt. "Goede scholen in zuid. Prima, maar niet in mijn achtertuin", moeten veel omwonenden denken. Om dit NIMBY-gedrag kracht bij te zetten heeft de buurt in overleg met het stadsdeel een actieplan opgesteld om de scholieren van het pleintje te vegen. Mag ik het even opnemen voor de scholier?
Stadsdeel Oud-Zuid noemt het pleintje zelfs een zorgenkindje. De gevel van de Etos op de hoek is een "onwenselijke hangplek." Hoe zit dat? Op de hoek van het pleintje met de Beethovenstraat bevindt zich een vestiging van Etos, met de ingang aan de Beethovenstraat. De hangplek op het pleintje wordt gevormd door een diepe gevel met geblindeerde ramen en een prachtig afdakje. Ook gedurende regenbuitjes kun je er zitten, op luttele meters van de school. Prima plek dus om de pauze door te brengen. Maar wat gaat het actiecomité doen? Er zal een puntige strip worden bevestigd. Je moet dus wel heel kinky zijn wil je er nog een pauze doorbrengen.

Omdat het Hervormd Lyceum Zuid geen schoolplein heeft worden de pauzes voornamelijk doorgebracht voor de school, in de Beethovenstraat of op het Brahmspleintje pál naast de school. Waar moeten de leerlingen immers anders heen? Natuurlijk wordt er geschreeuwd en gestoeid en af en toe wordt de scooter van stal gehaald. Zover er problemen bestaan, zijn dit de ergste. Want echt veel gebeurt er niet rondom het Hervormd Lyceum. In vergelijking met andere scholen in de stad is het HLZ een oase van rust.

Nu ken ik het Hervormd Lyceum redelijk goed. Ik deed er eindexamen in 2003 en werk nog steeds in dezelfde buurt. De school doet er alles aan om de buurt levendig te houden, door bijvoorbeeld de buurt te betrekken in zijn beleid. De leerlingen zelf wordt vanaf de brugklas fatsoenlijke gedrag bijgebracht. Daardoor wordt er nauwelijks gehangen in de portieken en is de stoep rondom de school altijd netjes. Zelf vond ik dat nog wel eens betuttelend. Drie jaar later kijk ik daar heel anders tegenaan, het werkt namelijk.

Waarom wordt er dan toch zo’n drukte gemaakt over het gehang op een klein pleintje? Direct naast de school verwacht je toch gehang? Moet er dan ergens over worden gezeurd? Jongeren gedragen zich nu eenmaal anders dan ouderen. De buurt mag blij zijn met de rust die het kent, een anti-hangjongeren-strip levert alleen maar irritaties op en straft mensen die niets verkeerd doen.

elf reacties op "Hangjongeren in Zuid"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Goed stuk Jeff! Fijn te merken dat niet iedereen de “jeugd” negatief benadert. Jij stelt vast dat er geen schoolplein aanwezig is dus is het heel begrijpelijk dat er ergens anders gezeten wordt. Misschien zou het helpen dat zo'n schoolleiding er voor zorgt dat er niet te veel z.g. 'tussenuren' zijn. Want in die tijd is er natuurlijk geen toezicht van de schoolleiding en ik, -ooit zelf puber geweest-kan mij voorstellen dat er dan allerlei ongezellige dingen gebeuren in zo'n buurt...Een ander probleem kan zijn dat, door de klassevergroting ,de laatste jaren het aantal leerlingen op die school is toegenomen. Minder toezicht op beduidend veel meer leerlingen kan dan 'moordend' zijn voor de buurt. Vast staat ,dat bewoners een redelijk rustig woongenot mogen hebben en daar hoort een school + jongeren bij. Maar zeker horen die jongeren een eigen plek te hebben in de vorm van een behoorlijke 'buitenplek' bij de school! En die is er dus niet!? Groet; Yanny. P.S Ik bedoel; een behoorlijk schoolplein!
Lesley
-2-  Lesley:
Mijn dochter heeft ook op het HZL gezeten. Inmiddels ook alweer drie jaar geleden. Ik kan me niet anders herinneren dat de leerlingen voortdurend te horen kregen rekening te houden met de buurt. De schoolleiding was daar heel streng in. Leerlingen hebben zich daar altijd heel goed aan gehouden. Waar gaat het dus over? Natuurlijk een groep jongeren bij elkaar praat niet zachtjes, loopt heen en weer en zit/staat op een kluitje. Is dat zo erg? Ik geloof dat het met de tolerantie een beetje mis is in deze buurt. Wat een zeurkousen toch!
Suffie
-3-  Suffie:
Ach ja, als je in goede doen bent en in een dito buurt woont dan hoef je al dat jonge spul om je heen ook niet te velen.... Tenslotte betaal je dan belasting genoeg om niet door het kroost van het plebs te worden lastig gevallen...
engine 54
-4-  engine 54:
Ach ja, Oud Zuid. Allemaal kaklui die daar wonen.
Zaten vroeger tijdens de pauze zeker met hun neus in de boeken, i.p.v buiten een frisse neus te halen en beetje met elkaar te kletsen.
Kom op mensen, jullie zijn ook jong geweest en hebben zonder dat je het weet ook gerust voot overlast gezorgd.
Daan
-5-  Daan:
Ook mijn grootouders -beide boven de 80 en ruim 40 jaar wonend in de Gerrit van der Veen straat- zijn ontsteld over het bericht. De jongeren, van de verschillende middelbare scholen in de buurt, die rondhangen op het pleintje in de Beethoven straat en bij de speeltuin in de gvdv straat, zorgen nauwelijks voor overlast. Ze zorgen daarentegen vooral voor leven en gezelligheid in de buurt. De jongeren zijn zeer vriendelijk en gaan desgevraagd altijd netjes aan de kant.

Zelf heb ik ook op het HLZ gezeten en in de omgeving rondgehangen. In die zes jaar heb ik niet anders dan positieve en correcte houding van de leerlingen meegemaakt. Mede dankzij, het eerder vermelde, strenge beleid van de middelbare school.

De leerlingen verdwijnen niet opeens uit de buurt door een randje stekels. De buurt wordt er ook niet gezelliger door, en de leerlingen niet vriendelijker. Onzin maatregel dus.
stefan verhaegh
-6-  stefan verhaegh:
ja, ik wil even zeggen, dat jullie echt lelijk zijn, ik wil gewoon kunnen zuipen en blowen waar ik wil.
Jelle
-7-  Jelle:
Ach, het Hervormd Lyceum is zowiezo een neppe school. Een ruimte waar je wiet en drank kan kopen en gebruiken hoort gewoon in de school te zitten. Coffeeshops weg bij scholen? De scholen weg bij Coffeeshops zul je bedoelen.
Wees dus niet verbaasd als de jointjes voor je neus opgepaft worden, en de bierflesjes kapotgegooid in je portiek.
wilbert simeon christiaan
-8-  wilbert simeon christiaan:
rondhangen is niet erg? jawel als je je medemensen lastig valt! ik begrijp het heel goed--is vaak zoeken wie je bent!wij oudjes vergeten soms dat we zelf zo piepjong waren geweest!
rudipensionado
-9-  rudipensionado:
Jelle aktiveert ruim een jaar na dato dit topic met wat nepargumenten over coffeeshops in de nabijheid van scholen?
drugsgebruik tast op termijn de hersenaktiviteit aan.
Nog niet zo lang geleden zaten er op de schlen in Zuid kinderen van fatsoenlijke mensen, waarvan je toch mocht verwachten dat zij hun kroost konden vrijwaren van (soft)drugsgebruik en verkeerd gedrag. Helaas is de realiteit anders en vinden ouders het alleen nog maar belangrijk dat hun kind in Zuid op school gaat. Hoe dat dan vervolgens gaat lijkt ze dan weer weinig uit te maken.
Ook ik heb jaren gewerkt in deze buurt en weet hoe de ondernemers al jaren denken over het gedrag van deze scholieren in groepsverband.
hangjongeren
-10-  hangjongeren:
hangjongeren?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.