Home > > Er is er een jarig

Er is er een jarig

Amsterdam is jarig"In de stad Amsterdam, Waar de zeelieden lallen, Tot hun nachtmerries schallen, Over oud-Amsterdam", zong Jacques Brel. Heeft u ook zo'n zin in een volksfeestje en te weinig vertrouwen in het team van Van Basten om tot 9 juli te wachten? Steek dan vandaag de vlag uit en vier feest, want Amsterdam is jarig! Maar eerst een vraag, weet u eigenlijk hoe oud Amsterdam vandaag wordt?

A. 700 jaar B. 731 jaar C. Ongeveer 700 jaar
Om u niet langer in spanning te laten, zal ik het maar verklappen. Alle antwoorden zijn juist. Het hangt er vanaf waar je begint met tellen. De meeste steden houden de datum aan waarop zij de stadsrechten verkregen. Op 13 juni in 1306 verkreeg Amsterdam stadsrechten van de Utrechtse bisschop Guy van Avesnes. Vandaag is Amsterdam dus precies 700 jaar jong. Een mooie gelegenheid voor een groots feest.

Oh, u heeft dat al eens gevierd zegt u. Dat kan kloppen. Reeds in 1975 vierde Amsterdam uitbundig zijn 700-jarig bestaan. Misschien was u erbij of verslond u als kind net als ik 'De jarige Stad' uit de Gouden boekjes reeks. En anders bent u wellicht een trouwe bezoeker van een van de evenementen die hun oorsprong vonden tijdens het jubileum in 1975, zoals het Amsterdam tournament en Sail. Hoe dat kan? In 1275 vestigden de eerste nederzettingen zich aan de Amstel. Volgens die telling bestaat Amsterdam nu dus 731 jaar.

Dat het vandaag geen groot volksfeest is, past bij het Amsterdam van nu dat al een aantal jaar de vertrutting omarmt en massaal feesten inperkt. Af en toe laten onze bestuurder de teugels sporadisch vieren, maar vaker nog houden zij de teugels te krampachtig vast om ze los te kunnen laten. Denk aan de beperkingen van buitentaps tijdens koninginnedag en de strenge regels voor tv-schermen buiten tijdens hét volksfeest bij uitstek, het WK. Jammer, want juist dit soort feesten brengen alle lagen van de bevolking samen. Al is het maar voor even. Kijk eens naar al die oranje vlaggetjes die de allochtone ondernemers hebben opgehangen.

Het huidige én de volgende college's van burgemeester en wethouders hebben nog even de tijd om van Amsterdam weer een gezellige feeststad te maken. Afhankelijk van de telling die onze toekomstige stadsbestuurders
aanhouden, vieren we of in 2025 of in 2056 de 750-ste verjaardag van Amsterdam. U komt toch ook?!

vijf reacties op "Er is er een jarig"

Shirley Brandeis
-1-  Shirley Brandeis:
Dat boekje! Jeugdsentiment!
richard ten wolde.
-2-  richard ten wolde.:
ik weet dat amsterdam bestaat 700 jaar,en wat een groot feest is,maar ik hoop dat we wachten tot 9 juli om dan we weten dat nederland in de finale staat ,en we worden wereld kampioen,en ik wens van uit de usa,alle nederlanders en bekende nederlanders veel geluk,ook de vrouw van andre hazes ,ik wacht tot ze hersteld is om haar personlijk te woord te staan als ze dat wil.ook mijn fam doe ik de groeten en vier allemaal het feest mee ik spreek julie op zondag 25 juni hoop ik 43 jaar te worden
Els
-3-  Els:
1275 De eerste nederzetting? Nee hoor, toen kreeg Amsterdam van Floris V het tolprivilege zodat Amsterdamse kooplieden in het gebied van Floris geen tol hoefden te betalen, en dat was fijn voor ze. Die kooplieden kwamen niet uit de lucht vallen. De dam in de Amstel, waarin het IJ een natuurlijke haven had geslagen, dateert al van het begin van de 13e eeuw zodat een gunstig punt ontstond voor handel en overslag van goederen.

Exacte data zijn meestal niet te geven als het gaat om zoiets als 'het ontstaan van een stad'. Om erachter te komen hoe de vork in de steel zit is veel archeologisch en historisch onderzoek nodig, niet alleen in Amsterdam zelf, maar in de hele regio, waar veel plaatsen ouder zijn dan Amsterdam - zoals Abcoude, Ouderkerk, Diemen, Weesp. Hoe veranderde het landschap onder invloed van veenontginningen, stormen, overstromingen, bedijkingen en afdammingen? Natuurlijk is er al veel bekend, maar minder dan menigeen denkt.

De wens om een groot 'historisch' evenement te organiseren staat meestal niet in verhouding tot de werkelijke belangstelling voor geschiedenis. We willen met z'n allen graag een feestje - doorgaans stadsbesturen, kamers van koophandel en evenementenbureaus voorop, maar hebben weinig geduld als het gaat om onderzoek. Onderzoek kost tijd en geld dat meestal maar mondjesmaat beschikbaar is. Archeologen zijn lastig en historici zijn stoffig, nergens voor nodig en het levert geen geld op. Zo weinig geld als er voor onderzoek naar geschiedenis beschikbaar is, zo veel geld gaat er naar het vieren van een geschiedenis bekend wordt verondersteld.
Wil en Piet
-4-  Wil en Piet:
In 1975 zijn wij in het huwelijk getreden in de Rai.
Mokum 700 !
Een mooi feest was dat.
Nu 31 jaar later ? weer 700 ! gaan we weer vieren.
Wil en Piet.
-5-  Wil en Piet.:
We zijn vandaag 33 jaar aan het feestvieren.
Mokum 733.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.