Home > > Kamperen in eigen buurt

Kamperen in eigen buurt

Camping
Als ik aan één ding een hekel heb, dan is het wel aan kamperen. Maar als je er beroepsmatig mee geconfronteerd wordt, dan kijk je er toch anders tegen aan.
Buurt 3 in Slotermeer (voor de kenners: rondom de Burgemeester Vening Meineszlaan) kent een actieve feestcommissie. In voorgaande jaren ging het er bescheiden aan toe en werd het door het stadsdeel toegekende buurtbudget gebruikt voor een borrel, omgeven door een schoonmaakactie (educatief) en wat excursies (nog educatiever). Dit jaar, zo besloot de commissie in de winter, zouden ze eens goed gaan uitpakken. We maken er gewoon twee dagen feest van, schoonmaken doen we wel achteraf en we blijven gezellig met z'n allen slapen in tenten. Het oog viel op het grasveld aan de Meineszlaan en de voorbereidingen (eco-toilet, nachtelijke bewaking, kampvuur, toestemming om alcohol te serveren en een sport- en spelprogramma inclusief beachvolleybal en zaklopen) begonnen op een koude winterdag.

De geprikte datum - 10 juni - bleek een schot in de roos. Tropischer dan deze dag kon het in Slotermeer haast niet zijn. De feestcommissie keek tevreden toe hoe de buurtbewoners met elkaar bonden, wat dan ook de achterliggende gedachte van dit evenement was in deze barre tijden van individualisme en ieder-voor-z'n-eigen-mentaliteit. Wie normaal zijn buur alleen snel groette, zat nu innig te praten bij het kampvuur. Wie normaal het grasveld gebruikt om de hond uit te laten, zette er nu zijn tentje op. Ook de stadsdeelvoorzitter kwam met zoons en vrouw de haringen in de grond slaan. Buurt drie was twee dagen één.

AT5 kwam nog even olie op het (kamp)vuur gooien. 'Kan dit wel in déze buurt?' Ja, dat kan. 'Dit is toch geen afspiegeling van de bevolkingssamenstelling?' Nou, dat was het wel. Nimmer zag ik op een feest zo'n gemeleerd publiek zo gemoedelijk een weekendje kamperen. Om de hoek van huis. Waar ik dan ook sliep. Het blijft toch een camping.

vijf reacties op "Kamperen in eigen buurt"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Ik hoop dat de feestcommissie tevreden terug kan kijken op het kampeeruitje in eigen buurt. Ik vraag me wel af of de leden van deze commissie beseffen dat ze vooral ook een feestcommissie zijn! Zelf werd ik ong. 4 jaar geleden uitgenodigd zitting te nemen in de buurtcommissie van buurt 3- beter bekend als de “Dobbebuurt”- en hoewel ik erg dol ben op leuke feesten nam ik toch vooral zitting in deze cie. om de problemen aan te pakken in onze buurt. Tot mijn grote genoegen dachten alle andere commissieleden er net zo over, dus gingen wij voortvarend aan de slag met het opstellen van de bekende knelpunten; parkeeroverlast, verzakte bestrating enz, enz, enz...De door ons opgestelde lijst raakte zoek...De voorzitters-betaalde proffesionals- van de commissie, leken er vooral opuit om de gemoederen rustig te houden en ons te wijzen op de “leuke dingen in de buurt” en daar was ook geld voor!...Kortom; na bijna 2 jaar hield ik het voor gezien, want het werd mij gaandeweg duidelijk dat het helemaal niet de bedoeling was dat de commissieleden zich bezig hielden met de problemen in de buurt... Er moet feest gevierd worden!
Nu ben ik denk ik gek, want van mening, dat het feest NA gedane arbeid mag losbarsten..Onze Deelraad denkt daar kennelijk anders over. Het verbaasd mij dan ook niets dat Robin de Bood en zijn gezin liever de tenten opslaat in Buurt 3, want die weten hoe het hoort! In de ,bijna, 2 jaren dat ik deelnam op de buurtcommissie van buurt 2 is Robin maar eenmaal aanwezig geweest op een vergadering. Vast omdat wij niet leuk genoeg waren... Groet; Yanny
Suffie
-2-  Suffie:
Persoonlijk denk ik dat mensen niet zo op zitten te wachten op allerlei commissies die nuttig, educatief of opbouwend bezig willen zijn. De problemen zitten ook in de meeste wijken niet in verzakte tegels, te hoge verkeersdrempels of de kleur van de te plaatsen wipkip -daar zijn op ieder stadsdeel mensen voor die je daar als burger voor kunt benaderen- maar in onderlinge verhoudingen en sociale cohesie. Die los je niet op door een papierprikactie of een educatief uitje naar het Willy Dobbemonument, die moet je juist zo ongedwongen informeel mogelijk te lijf gaan.

Organiseer vooral een paar feestjes als deze, liefst een paar keer per jaar en een aantal jaren achter elkaar, zonder geneuzel over educatie, integratie en opbouw, probeer zoveel mogelijk mensen uit de breedte van de bevolking uit te nodigen en de kans is groot dat de sociale betrokkenheid al voldoende toeneemt om weer leven in de wijk te schoppen.
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Suffie, De stadsdelen hebben zelf destijds de wijkraden ontmanteld. Daar zijn later de buurtcommissies voor teruggekomen met het idee dat de wijkbewoners inspraak zouden moeten kunnen hebben over het reilen en zeilen in hun eigen wijk. Ik stel slechts vast dat deze commissie's voorgezeten worden door-door de deelraad-betaalde personen. Deze voorzitters bepalen vervolgens waar het over zal gaan tijdens zo'n Cie.bijeenkomst en ik denk dat zij van de Deelraad opdracht hebben de discussie te sturen. Zoiets heet dan'Alle neuzen dezelfde kant op'! Als jouw douche vol ligt met shit uit het riool dat geknapt is door de verzakte bestrating ,Suffie, piep je wel anders denk ik...Die feesten zijn heel leuk en prima en ik ben daar zeker niet tegen, maar tegelijkertijd dienen de buurten, die dat nodig hebben, te worden opgeknapt! Want in een schone buurt met, gezonde,groenvoorzieningen voelen de mensen zich vanzelf veel prettiger, denk ik.En je hebt groot gelijk dat daar geen commissie voor nodig zou moeten zijn! Het Kamperen was overigens educatief; wijkwandeling etc en politiek zeer verantwoord. Maar daar zijn onze riooltoestanden etc. niet mee opgelost! Groet; Yanny
Robin de Bood
-4-  Robin de Bood:
Yanny,

Wat een zurig verhaal. Ik vind dat je natuurlijk alle energie moet steken in het oplossen van problemen. Dat doen we ook en we zijn erg blij met alle bewoners die ons daarbij willen helpen. Maar laten we vooral ook trots zijn op ons stadsdeel en op alle mooie en leuke dingen die hier gebeuren. De buurtcamping (en alle activiteiten die daar omheen zijn georganiseerd) was daar een goed voorbeeld van.

Ik ben normaal nooit bij vergaderingen van buurtcommissies. Tenzij ik wordt uitgenodigd, zoals bijvoorbeeld destijds bij buurt 2. Als mijn agenda het toelaat kom ik. Ook kan iedereen langskomen bij me op het Tuinstadhuis. Bellen mag ook: 06-51595662!

Groeten, Robin de Bood, stadsdeelvoorzitter G-S
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Robin'

Mijn dank voor je reactie. Als je zoals ik -en anderen- een paar jaar hebt geprobeerd via een buurtcie. problemen aan te kaarten en je moet concluderen dat daar niets mee gebeurt, tja, dan wordt je wel wat zurig ! Ik ben verbaasd dat een Stadsdeelvoorzitter dat vreemd vindt!

Verder ben ik enorm trots op ons Stadsdeel en dan met name ook het deel waar ik woon; Buurt 2, beter bekend als de Dobbebuurt.Ik wil niets liever dan mooie en leuke dingen voor de buurt, maar zie slechts verloedering...Ik maak mij daar druk om en ben verbaasd dat onze Stadsdeelvoorzitter dat vreemd vindt!

Tenslotte stel jij dat je op vergaderingen komt wanneer je daarvoor wordt uitgenodigd. Daarnaast kan men langskomen en/of bellen.Ik dacht dat de politiek naar de burger zou komen! En dan bedoel ik natuurlijk niet dat de politiek bij elke burger op de stoep hoeft te verschijnen, maar ik adviseer je om eens een “ommetje” te maken in de Dobbebuurt.Wees dan niet flauw,en kom niet op de dag dat het vuilnis net is opgehaald...trek stevige schoenen aan want op onze bestrating redt je het niet op een elegante schoen! En 'last but not least' kijk uit met oversteken en wees niet verbaasd als je het gevoel krijgt dat er wel erg veel wagens van rioolbedrijven rondrijden...

Wellicht krijgt de Stadsdeelvoorzitter dan wat meer begrip voor de “zure druiven” in de Dobbebuurt!

Groet; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.