Home > > Ik begrijp iets niet (Nieuwezijds Voorburgwal)

Ik begrijp iets niet (Nieuwezijds Voorburgwal)

Ja, ja, daar is die weer. De buurtzeur. Die al gek wordt van een randje stoep of een te ruwe stoeptegel. Maar nu klaagt hij niet hoor. Hij is juist blij! Want aan de hoop zand en stapel stenen op de stoep op de Nieuwezijds, is te zien dat ze er eindelijk mee gaan beginnen. Met de eerste echte wildvoetgangerstunnel in Amsterdam! Of wordt het een wildvoetgangersviaduct, zoals bij Hilversum, waar hertjes, konijnen en marters nu heerlijk veilig boven het verkeer van groene zone naar groene zone dartelen?
Wel, hij zal reuze opgelucht zijn als hij eindelijk veilig van Nieuwendijk naar Kattengat kan komen. Dan hoeft hij niet meer uitgeput de oever van de Nieuwezijds ter hoogte van het Klimopstraatje op te klauteren. Na taxi's te zijn ontsprongen, net niet tussen twee hard scheurende trams ingeklemd te zijn geraakt en van angst verstard vrachtwagen- en buschauffeurs recht in de ogen te hebben gekeken, kan hij binnenkort gewoon van stoep naar stoep. Kijk maar, waar de zandhoop ligt, dat wordt vast een leuke doorloop.

Al tientallen jaren is er over een breedte van honderd meter op dat stuk van de straat nergens een normale doorgang voor deze lieve voetganger. Er moet een flink stuk gelopen voor een relatief veilig zebrapad. Parkeerplaatsen, fietsenrekken, prullenbakken, bomen met anti-auto-stootrekken, alles sluit zo fijn op elkaar aan dat hij daar hoe dan ook moet klimmen of kruipen. Hij wordt nog jaloers op de echte wilde beesten in Nederland, met hun door de staat gestuurde 'natuurlijke' routes. Maar nu krijgt dit dappere manneke samen met zijn wilde steegbewoners vast ook een viaduct. En anders wel een tunnel, met een fijne glooiende op- en afrit.

Of zouden ze gewoon de parkeerplaatsen restaureren? De stoep wordt ook al niet opgelapt. Zou er dan toch geen tunnel komen? Of een viaduct?
Ach loslopend wild voetgangertje toch. Heb je het dan niet begrepen? Je dacht toch niet dat ze speciaal voor jou, kleine klaagkabouter, zo'n bedreigd binnenstadsbewonertje, dat ze echt voor jou een veilige oversteek gaan maken?
Nee, blijf maar lekker op je eigen oevertje, aan de stinkende zijde van de Nieuwezijds. In de sloppen en stegen. Daar hoor jij thuis. Dan ga je maar eens niet winkelen op de Haarlemmerstraat of de bomen aan het Singel begroeten. Dat is nu eenmaal de harde natuur. Niet voor alle dieren is het veilig in een stad.


drie reacties op "Ik begrijp iets niet (Nieuwezijds Voorburgwal)"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Kunnen ze hem dan niet gelijk doortrekken naar de Westtunnel van CS? Kan ik daar ook eindelijk eens op een normale wijze komen. D.w.z. zonder over taxi-, tram- en ongebruikte werkverkeerbanen te vliegen, of uit te moeten wijken voor afvalbakken, amsterdammertjes, fietswrakken, haltes voor de Opstapper en steumpalen voor de trambovenleiding. Zou dat niet een buitengewoon aardige nieuwe ervaring zijn?
-2-  :
Ik zag gisteren dat de stoep daar volgezet wordt met fietsnietjes............geen viaduct dus, geen tunnel. Wel meer comfort voor fietsers dus. Dat betekent nog meer kruip- en klauterellende voor de voetganger. Wanneer wordt de Eerste Nederlandse Voetgangers Bond eens opgericht??
michel
-3-  michel:
Het lijkt er bijna op dat er een fietsnieten ambtenaar in het stadsdeel rondloopt. Deze heeft vast de opdracht zoveel mogelijk lege plekken te inventariseren en daar van die krengen te plaatsen. Zag namelijk bij de Singel ter hoogte van Nieuwendijk plots een spiksplinternieuw fietsenrek op de stoep geplaatst. Hopa volplempen die spaarzame openbare ruimte.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.