Home > > Dag Hanggansjes van me

Dag Hanggansjes van me

Hangganzenvertrek
De afgelopen tijd bepaalden de hangganzen in Slotermeer mijn leven. Ik schreef over hun overlast (schijten, intimideren, te veel kwekken), over hun vangst en overplaatsing naar verderop, over hun terugkeer en over de uitgestelde poging ze weer te verhuizen - nu naar heel ver - vanwege de ophokplicht. De hanggans werd echt een deel van mijn leven.
Vooral toen het woord opdook in de Paroolwedstrijd ' Mooiste nieuwe Amsterdamse woord'. Nu ben ik als journalist gewend mijn naam regelmatig in kranten en bladen tegen te komen. Maar mijn hart ging sneller kloppen van het artikel waarin ik, de correspondent van Amsterdam Centraal, als bedenker van dit woord werd omschreven en mee mocht strijden tegen onder andere de flappentap. Ook een mooi woord. De hanggans won. Het zijn natuurlijk ook erg schattige beesten op afstand. Maar nu ze zijn weg. Op maandag 8 mei werden ze weer gevangen. Vier exemplaren lieten zich dat niet overkomen en zwerven nu nog rond, maar met dertig minder scheelt dat de bewoners al een heleboel ergernis. De grote groep zit nu bij een boer in Brabant, al gaan er gemene roddels rond dat we hun lever binnenkort in Le Garage in patévorm op een toastje kunnen tegen komen. Ik vertrouw de Dierenbeschermingmeneer echter op zijn blauwe ogen dat dat niet het geval is.

Nu dit achter de rug is, voel ik me alleen. Mijn hanggans is weg. Het woord, het beestje dat mijn journalistieke carrière een leuke impuls gaf. Want ook AT5, Telegraaf en andere lokale kranten repten al snel over 'hanggans' en dat is best een leuk egotripje. Ik moet dus iets nieuws verzinnen, besefte ik maandag - de dag van vertrek - al snel. Ik keek rond en zag ze staan: de mensen van Parool, Echo, AT5. Hangend, wachtend, interviewtje afnemend. Het nieuwe woord is geboren: de hangjournalist... bekt niet echt lekker, he. Goede ideeën komen spontaan.

Tot en met donderdag 25 mei kunt u op www.parool.nl stemmen op het aller-, allermooiste Amsterdamse woord. Mijn nummer 1 was en blijft toch wel achenebbisj.

achttien reacties op "Dag Hanggansjes van me"

estherd
-1-  estherd:
Goochem blijft ook een hele mooie.
-2-  :
Achenebbisj, goochem, grappig die voorliefde voor jiddische woorden. Gans was en is trouwens in de joodse keuken een belangrijk onderdeel van het menu! Dus ook hanggans mag zich in het lijstje 'bijna jiddische' woorden scharen.

- Men neme een gans, men hange hem in Slotermeer tussen de journalisten.
- Stop hem daarna zorgvuldig in een auto en laat weer los bij een boer in Brabant. Zorg daarbij dat de lever intact blijft.
- Niet huilen bij het afscheid en laat de leegte nadien je niet gek maken.

Leef smakelijk!
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Shirley, Achenebbisj.... Geen ganzen meer...Ik voel met je mee! En zal jouw leuke verslaggeving daaromtent node missen! Maar er zal zich vast wel weer een ander onderwerp aanbieden -of wellicht aan/terug komen vliegen? Laten wij onze ogen strak op de horizon gericht houden! Nee, hangjournalist klinkt inderdaad niet. Volgens mij is het ook moeilijk om de benaming Persmuskiet te overtreffen... Bleib Gesund! Groet; Yanny
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Tom, Ik heb mijn kookboeken geraadpleegd en inderdaad komt gans daarin voor. Maar toch beduidend minder dan KIP. Want in de joodse keuken is het kip, kip en nog eens kip!Misschien een leuke leestip voor jou; 'De kip die over de soep vloog" geschreven door; Hans Pointl. Mazzeltov! Yanny
-5-  :
Ha, dat boek heb ik geloof ik al jaren geleden gelezen, als ik het me goed herinner........
Inderdaad kip, kip, en nog eens kip, maar ga kijken in de 'jiddische landen' bij uitstek, Polen, Hongarije, Duitsland, Tsjechie, Oekraine etc. daar komt, als er centen in de knip zitten, gans op tafel. En karper!
Kip is natuurlijk ook goed, maar een gans, gevuld en gebraden, staat voor grote rijkdom. Met simpele worstjes die ervan gemaakt worden of met de gevulde ganzenhals...jaja, met bonen gestoofd is dan weer meer eten voor de gewone dagen en natuurlijk voor de armere joden.

'The Book of Jewish Food' van Claudia Roden, in het Engels en gebonden uitgave is wat dat aangaat de Thora, Bijbel, Koran van de Joodse keuken in Europa ;-))
jeroen cantrijn
-6-  jeroen cantrijn:
Hoi Tom,

Dan moet je in een Hongaarse slager natuurlijk wel vragen naar 'Gans'. Niet naar 'Ans' zoals ik je tot grote hilariteit van alle dames en heren in witte schorten hoorde doen.Zij zagen hun collega al gevuld en al in een grote witpapieren verpakking bij jou in de boodschappen mand verdwijnen... Voor 's avonds in het gebraad of de ouderwetse Römertopf.
Een culinaire verspreking is zeker niet te versmaden!!
Met een glaasje heerlijke 'geraniums' (zoals jij rode wijn noemde in je beste Hongaars, verspreking nummer 2 op het wijnfestival afgelopen september) gaat het er allemaal prima in. Lechajem zou ik zeggen!
Ook zo'n mooi woord.

Jeroen
-7-  :
Goocheme Jeroen,

Het ging toen om kippenmaagjes in plaats van kippen Margaatjes, die niet zozeer in mijn tasje terecht kwamen maar nog geen avond daarvoor bij uw partner op het bord lagen! HA!
Maar Ans Gans ga ik zeker een keer bereiden, gevuld!
En ook was het geen rode geraniumwijn maar witte! Die ik overigens afgelopen Pasen weer mocht drinken, maar nu had deze gele muskaatgeranium de prijs van Budapest gewonnen!

Dank voor uw repliek,
Tom Culi-bonsje
jeroen cantrijn
-8-  jeroen cantrijn:
Tja Tom,

Nu voel ik mij een olieTom gansje....
Mijn geheugen heeft blijkbaar door teveel glazen geraniums wat vergietachtige verschijnselen opgedist.
Je moet niet 'dissen' met hangganzen trouwens.
Dan krijg je de hele miespoche over je heen.

Mazzel!

Jeroen

Overigens kun je kippenmaagjes ook vullen. Daar is vast en zeker ook een beproefd recept voor, met danwel zonder toestemming van de Rebbe.
Shirley Brandeis
-9-  Shirley Brandeis:
Bedankt (met name Yanny) voor alle troostende woorden.
Shirley
Friday
-10-  Friday:
I enjoyed reading this.

Greetz from Den Haag
Gutten Shabbos :)
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Ganzen gezien...! Vanaf het Gerbrandy -park staken er wel 30 ganzen over de Burgemeester de Fockstraat richting Slotermeerlaan en al het doorgaande verkeer werd tot stoppen gedwongen... Zijn het DE ganzen!? Ik heb dit zien gebeuren op vrijdagmiddag 2 juni omstreeks 11.00 u s'ochtends. Persmuskieten, weest paraat!
Jeroen Cantrijn
-12-  Jeroen Cantrijn:
Hoi Yanny en Shirley.

Ook nog een exotisch weetje van mijn kant.
Op de Jozef Israelskade loopt een Nijlganzenkoppel rond met ganzenkuikens. Die heb ik nog nooit in de stad gezien!! Nou gaat Tom natuurlijk weer lopen lekkerbekken, maar hij zal toch andere recepten tevoorschijn moeten halen. Nijlganzen zijn namelijk eenden. Ook een eendenrecept is natuurlijk niet te versmaden.
Maar laten we hopen dat ze rustig naar de Amstelkade kant toe zwemmen. Overigens een betere wijk voor die nijlgansjes. Het doet hun naam eer aan. Hoewel de Maas, Waal en Lek niet kunnen wedijveren met hun grote broer (of is het zus?) in Afrika.

Groeten,

Jeroen uit het Land van Maas en Waal.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Hoi Jeroen,

Wat leuk! Ik heb nog nooit Nijlganzen in ons Mokum gezien. Heel bijzonder! Maar goed dat ze niet meer op de Josef Israelkade rondwaggelen. Ik bedoel; je waggelt als gans/eend als het ware een Jiddish kookboek binnen...en loop je het gevaar “Tommetjes” tegen te komen met een grote liefde voor de Jiddishe cuisuine, en dat willen wij niet! Let wel, ik gun Tom zijn tweebenige “gansjes” van harte want ik heb zo'n idee dat hij daar heel goed mee om kan gaan, waarbij plezier voor 2 verzekerd is...? Bedankt voor het weetje! Is het eigenlijk normaal dat Nijlganzen hier bivakkeren of is het ook zo'n exotische binnenkomer zoals de Valparkieten? Groet; Yanny
jeroen cantrijn
-14-  jeroen cantrijn:
Hoi Yanny,

http://www.vogelbescherming...
Laat deze pagina maar niet aan Tom zien, want die staat vol eetbare vogels. Daar zullen ze bij de vogelbescherming niet blij mee zijn!
hahaha

Grt.

Jeroen
Tam
-15-  Tam:
Oké Jeroen,

Je hebt het laatste woord!!! Want dat de Gans een Eend is, dat wist ik nog niet. En dat is inderdaad van belang, jaja Yanny, ik kan het niet laten.........van belang dus bij het bereiden. In de oven of aan het spit, dat is mij om het even, maar zeker zullen ze beiden een andere garingstijd en bedruiping kunnen gebruiken! Wel mooie ogen trouwens, dat vond ik tien jaar geleden al, toen ik een stel aan de Cruquiskade zag. Om die ogen alleen al zal ik ze laten zwemmen of grazen, wat ze maar willen. Ik zal ze zeker niet grillen.

Daag Yanny, daag Jeroen,
Tom,
die niet helemaal dat van die twee beentjes snapt... en ook geen plezier voor twee kent..........!
-16-  :
Maar dat klopt toch niet helemaal: ganzen, eenden en zwanen behoren allemaal tot dezelfde familie (eendachtigen, anatidae) - dat geldt voor de wilde eend, de nijlgans én de hanggans. ;) Maar ook voor de knobbelzwaan, bijvoorbeeld, terwijl je die met z'n enorme lijf toch bezwaarlijk een eend kunt noemen.

De “echte” eenden, die we allemaal kennen uit vijvers en sloten, behoren tot de onderfamilie anatini (grondeleenden). De “echte” ganzen vormen een geslacht (anser) van de onderfamilie anserinae, net als de zwanen (cygnus).

De nijlgans heeft weer een ander takje aan de stamboom, de zogenoemde halfganzen (tadorninae), samen met de bergeend en de casarca.

De nijlgans is dus geen echte gans, maar ook geen echte eend. Hoe je ze klaarmaakt, dat weet ik dan weer niet.
Tam
-17-  Tam:
Heerlijk Wieland, jij hebt echt het laatste woord! En dank voor de info, ben jij vogelaar? Ik zal de boeken er eens op naslaan, hoe een halfeend te bereiden. Misschien de bereidingstijd halveren?
yanny scutt
-18-  yanny scutt:
Hier was ik dus bang voor...Tom gaat zich bezighouden met de bereiding van een halfeend...een kookboek in de pen?... Gelukkig gaat het hier over de Nijlgans (bedankt voor de uitleg Wieland!)en die ruiken de “Tommie's” op grote afstand en vliegen bijtijds weg! Ik heb begrepen dat Tom erg houdt van Geranium wijnen en dat klinkt erg vegetarisch...dus lijkt mij dat er ook zeer waardige vervangers zijn voor zijn geliefde gans. En die mag wat mij betreft de naam “Ans” krijgen! Groet; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.