Home > > Gij zult gay zijn!

Gij zult gay zijn!

'Mama, ik ben gay'. Dit zei een jongen die z'n ma moest vertellen dat hij homo was. 'Help, moeder! Ik ben een marketingproduct!', zo klinkt het mij meer in de oren.

Het woord "gay" is een vreemd begrip. En ik word niet blij als dit woord te pas en te onpas gebruikt wordt om reli-commerciële belangen en geldelijk gewin op te hangen aan een heus niet zo blije lifestyle.
Gay is passé
In het Amsterdams Stadsblad of De Echo las ik dat Stadsdeel Centrum de Tien Geboden voor Gay Capital Amsterdam heeft opgesteld. Zoals deze: 'Gay Amsterdam zal toeristen uitnodigen!' Aan de commerciële website 'Nighttours' werd 16.550 euro subsidie gegeven om dit gebod tot economisch dogma te verheffen. Wie bedenkt zo iets? Zijn we verdomme vrij van kerk en geest, gaan we onszelf Tien Geboden opleggen! Die worden gepromoot tussen die eeuwig halfnaakte torso's, gay gadgets en dronken zweetkoppen op homofeesten. Werd er in het Roze Manifest van GroenLinks al over het Roze Mekka gesproken, nu dreigt Amsterdam een homo-orthodox instituut te worden. In antwoord op religieuze druk van buitenaf misschien? Of gewoon door rare beleidsmakers, ambtenaren en homohoreca? Want die piepen hem, het gaat hen slecht. Daarom moet het product 'Gay' op reli-wijze door de strot geduwd.
Amsterdam is gewoon passé, zeg dat gewoon en ontwikkel nieuwe dingen. Maar men veegt elkaar liever de pan uit om subsidie uit potjes te schrapen. Degenen die het echt kunnen gebruiken hebben het nakijken. Waarom subsidie voor homotoerisme en horeca? Als die horeca niet klantvriendelijk is, zich niet vernieuwt; waarom krijgen ze dan geld? Intussen worden nieuwe homovisies geschreven, maakt men elkaar uit voor rotte vis en wordt de meest kerkelijke uitvinding, het huwelijk, met haar Amsterdamse variant, als relikwie in de Europese bevrijdingsprocessie rondgedragen. Alsof dat ons vrijheid brengt!

Zulke aardige jongens
Het COC sloot zijn disco, kroegen in de Reguliersdwars lopen niet goed en grote feesten worden minder bezocht. Zou de homo van vandaag niet liever met heterovrienden dansen en drinken in meer gemengde uitgaansgelegenheden? Voor een portie kroegvreugd hoef je tegenwoordig niet meer tussen zure koppen met bittere barmannen in een donkere leerlooierij met sekswerkplaats te hangen. Of tussen verdroogde tosti-smoelen te hossen in een steeg waar het bier te duur is. Zelfs de ooit streng-feministische pottenkroeg Sarein, in de Jordaan, is nu gemengd café; zij passen zich aan. De integratie van homo's is gewoon geslaagd, behalve bij de moslims.

Zelf moest ik onlangs The Eagle, in de Warmoesstraat, verlaten omdat de kroegbaas vond dat ik te weinig dronk en er belachelijk uitzag. Vreemd, in overhemd met colbert voelde ik me prettiger dan ik met blotebillenvensters - waarachter blubberkonten of huid met putjes - en een lading ijzerwaren door de tepels, ooit zou voelen. Na twee keer strenge controle of ik wel een drankje had, ook door de barman die het mij een kwartier eerder verkocht, vroeg ik om excuus. Hierop schreeuwden zij door de drukke tent dat ik op moest rotten. De baas, berucht om z'n chagrijn, stond een tijd geleden nog om me heen te draaikonten met z'n kop van vochtig strokarton. Omdat ik een pittiger jasje aan had waarschijnlijk.
Niemand nam het voor mij op. Wel werd gefluisterd: 'jeetje wat grof, dit klopt toch niet?' Toen ik die mannen vroeg of ze dat luider wilden zeggen, draaiden ze hun hoofd af. 'Bemoei je niet met ons gesprek', zei eentje sissend. Daar ga je dan, 'vrijheid maak je met elkaar' maar niet in een homokroeg! Als voorzitter van een Homo Raad in oorlogstijd zet die baas van The Eagle z'n "blije" broeders vast nog sneller op transport dan de Joodsche Raad in '40-'45. Goedverdienende homo's lijken als rijke joden voor een stad te zijn. Ons geld mag stinken maar Amsterdam kan niet zonder. Dus de homohoreca moet overeind. Al is het met stutwerk, steigers en subsidie. De pret van de jaren tachtig en negentig is ervan af. Heren gaan liever uit in Madrid of Barcelona, waar men hoffelijker is en echt gay. Laat de marktwerking dus zijn gang gaan, andere Europese steden nemen de fakkel wel over. En de Amsterdamse homokerk met haar starre dogma's en het Bedrijfsschap Gay & Co. mogen van mijn part worden afgebroken!


26 reacties op "Gij zult gay zijn!"

richard
-1-  richard:
Het moet toch niet gekker worden in Amsterdam. Krijgen ze subsidie om hun uitzonderingspositie te versterken? Dat is toch wel heel stug. Volgens mij is er toch een organisatie die Amsterdam moet promoten (I Amsterdam) die toch al bakken geld heeft gekregen, dus waarom daar niet wat lospeuteren.
Kortom Tom, ik kan me je reactie voorstellen dat dit je allemaal in het verkeerde keelgat schiet. Mij ook namelijk. Of zou de “oude homo scene” zich willen plaatsen onder de creatieve klasse?
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Tom, Is de uitbater van “The Eagle” soms joods en gebruik je daarom de 10 geboden bovenaan jouw betoog? Dan ben ik een heel tevreden mens! Want joden binnen en buiten Israel slagen er dan toch maar geweldig in om met de tijd mee te gaan! Niettemin, kan ik me helemaal vinden in jouw klacht dat het voor homo's een stuk akeliger geworden is in onze IAmsterdam.....en ik heb zo'n indruk dat alleen onze Job Cohen de boel nog probeert te redden- samen met dat slogan- en dat is triest. Maar het is ook triest dat ALLE Amsterdammers het af laten weten in hun mooie stad. Massaal zijn ze verhuisd naar gebieden zoals Almere enzo,en als ze dan urenlang in de file moeten staan geven ze de schuld aan Marrokkanen enz. Als je in Amsterdam wilt blijven dan moet je knokken, lieverd! En niet vluchten. Blijf, en vecht met je mond. net als ik. Groet; Yanny(een jiddishe mamme)
-3-  :
Yanny, dank voor je lieve woorden. Ik blijf vechten met de mond hoor. Maar het gaat me niet om het eventueel joods zijn van die kroegbaas. Lees het stuk nog eens, het is het Stadsdeel Centrum wat die Tien Geboden heeft opgesteld. Dat zit mij dus dwars. En dat een financiële injectie gegeven wordt onder het mom van die Tien Geboden aan een compleet verstarde en sektarische homo-gemeenschap in Amsterdam. Een gemeenschap die weigert te vernieuwen en vastgeroest is aan de uiterlijke vorm in plaats van mee te gaan op de golven van de tijd. Het is niet zozeer akeliger geworden voor homo's door de omstandigheden nu in Amsterdam. Homo's maken het volgens mij juist akeliger voor zichzelf door zo bekrompen sektarischtisch te blijven denken. En dat juist liberale VVD-homo's en de PvdA-bonsjes met elkaar centen verdelen om koste wat het kost deze sekte commerciëel in stand te houden, en ik in The Eagle zo'n uitwas van dit sektarisme mocht ondervinden, dat stuit mij tegen de borst. Dat is de strekking.
Jelle Houtsma
-4-  Jelle Houtsma:
'Mama, ik ben gay'. Dit zei een jongen die z'n ma moest vertellen dat hij homo was. 'Help, moeder! Ik ben een marketingproduct!', zo klinkt het mij meer in de oren.

Klasse, hoe Tom in één zin het failliet van de Amsterdamse homoscene kan neerzetten.

Eén scheve schaats rijdt Tom de Smet. De 'Tien Geboden' zijn niet opgesteld door het stadsdeel Amsterdam Centrum, maar ze zijn opgesteld door twee creatieve homo-ondernemers (Oebele Kooistra en Hans Verhoeven) en vervolgens vorig jaar op een druk bezochte thema-avond van stadsdeel Centrum over “homostad Amsterdam” gepresenteerd. Daar besloten de vele aanwezige homo-organisaties, homo-ondernemers maar ook 'loslopende' homo's en lesbo's om met die Tien Geboden verder te gaan. Het stadsdeel Centrum erkende het belang van nieuw elan in het Amsterdamse homoleven, en zegde op basis van die constatering steun toe.

Maar dit is een detail in het verhaal dat Tom verteld. Waar Amsterdam ooit zijn status als 'Gay Capital' ontleende aan het vrijdenken, het activisme, het zelfbewustzijn van homo's, lesbo's en travestieten etc., zie je nu in toenemende mate dat de aandacht voor homo's en lesbo's geformuleerd wordt vanuit het commerciële belang en het geld dat te halen is uit gay's en de gay scene. Gays zijn jonge gezonde gespierde en gebronsde homomannen. En die zijn 'hot', ze leveren geld op; oude nichten en potten kosten geld. Veel aandacht en aanbod dus voor jonge homomannen. Transgenders en homo's met hiv zijn niet chique en horen zeker niet in de formulering van het marketing product 'Gay'. Als het om hun belangenbehartiging gaat, doe je dat marginaal en zoveel mogelijk buiten de commerciële kaders. Het is al met al het beeld van een failliete Amsterdamse homoboedel.

Zoals de Canal Parade niets meer te maken heeft met de homostrijd, zo heeft de term 'Gay Capital' niets meer te maken met de homo-emancipatie. Amsterdam als 'Gay Capital' is geen Engelse term meer die staat voor tolerantie en vrijheid die verkregen is door strijdvaardigheid, maar voor een commercieel product dat geëxploiteerd moet worden. En aangezien die commerciële exploitatie vooral succesvol is in de toeristenindustrie, is een Engelstalige term nodig. En dus is de van oorsprong bedoelde eretitel nu het commerciële etiket geworden.

En daarmee ben ik geen homo meer, zeker geen flikker meer. Ik ben vanaf nu 'Gay'. En als 'Gay' maak ik me drukker om het aantal homo-feesten in de stad, dan om het recht op vrijheid dat door nogal wat nieuwe Amsterdamse homo's en lesbo's moet worden bevochten.
Overigens zijn er nogal wat gays die hun party-leven alleen maar kunnen volhouden omdat ze “chem friendly” zijn. In normaal Nederlands: veel homomannen in het uitgaansleven staan strak van de drugs. Er is een aangetoonde relatie tussen de explosieve toename van het aantal SOA's bij homomannen en het gebruik van partydrugs. Maar dat is dus onderdeel van het marketingproduct 'Gay'. Dus waag het niet om daar te kritisch over te zijn, want dat kost “ons” geld.

Ik denk dat het duidelijk mag zijn dat ik niet gelukkig ben met het beeld dat het stadsdeel Centrum vooral investeert in het marketingproduct Gay. Goddank is dat ook niet zo. Het stadsdeel Centrum wil vooral investeren in de veiligheid van homo's en lesbo's en investeren in de normalisatie van het leven als homo en lesbo. En goddank ben ik een (voor de gayscene) oude nicht en raadslid. Alle kans om in die combinatie wat tegengas te geven. Door regelmatig te vloeken tegen het reli-product 'Gay' in het Roze Mekka Amsterdam. Iets dat ik zeker niet zal nalaten.
rachel
-5-  rachel:
Heel goed Jelle dat je je nu eens van deze kant laat zien. Ik ben het volkomen met je eens dat een en ander behoorlijk vercommercialiseerd is. Maar waarom dan toch geld voor deze campagne van het stadsdeel. Had dat dan liever besteedt aan goede opvang en de gezondheid maar vooral eens aan huisvesting van de "oudere nichten en lesbo's. Wat te denken van goede voorlichting.
Ik ben dus heel benieuwd wat jij nu als raadslid hieraan gaat doen.
-6-  :
Die scheve schaats heb ik gereden, omdat de informatie in Amsterdams Stadsblad of De Echo, ik weet het niet meer precies, precies zo stond geschreven. Ik was niet op de hoogte van die bijeenkomst vorig jaar waar de Tien Geboden zijn opgesteld dus heb ik, slecht geinformeerd of mijn huiswerk niet goed gedaan, het Stadsdeel Centrum tot grote boosdoener benoemd. Hoe dan ook, het blijft een vreemde zaak dat dit Stadsdeel subsidie verstrekt aan de makers van de website van Nighttours. Dat ze meegaan in een aantal van die Tien Geboden, kan ik mij voorstellen. Er zitten een aantal 'actiepunten' in waaraan de komende jaren aandacht aan besteed moet worden. Maar dat de commerciële geboden van Oebele en Verhoeven ook subsidie krijgen, komt mij voor alsof we op Amerikaans-Israelische wijze onze 'holocaust' en sexy 'slachtofferschap' ten gelde willen maken. Met het initiatief voor Gay Transport en Gay faciliteiten op cruise-plaatsen vorig jaar, werd de aanzet hiervoor al gegeven.

Gay Amsterdam zal voor ouderen, gehandicapten, en HIV-geïnfecteerden zorgen, zal zich politiek manifesteren, zal over homoseksualiteit voorlichten en zal voor haar rechten opkomen en die verdedigen. In deze vier kan ik mij nog wel vinden. Enige ouderwetse strijdbaarheid, daar hou ik van. De uitroeptekens achter de geboden vind ik echter knullig. Ze horen ons heus wel schreeuwen hoor, in de gangen van de Stopera.

Diezelfde uitroeptekens achter de andere zes, meer commerciële geboden, doen mij echter stuiteren. Wat een zelfgenoegzaamheid, wat een geborneerde toon om te zorgen dat Gay Amsterdam geschiedenis zal schrijven, zal tribaliseren, toeristen uit zal nodigen, zal ondernemen en gedenkfeesten zal organiseren (alsof we onze eigen Gay Pesach, Loofhuttenfeest, Suikerfeest, Slachtfeest, Pasen, kerstmis en Hemelvaart aan het ontwikkelen zijn)!!!!

En dan is er nog het nulde Gebod. Gay Amsterdam zal het overzicht bewaren en haar netwerken koesteren! Ja, dat lijkt me logisch. Als er niemand meer overzicht heeft wie tegen wie aan het bieden en gebieden is en waar de centen blijven, tja, dan krijgen we een situatie als na de Gay Games. Toen met Siep de Haan als bruisend middelpunt van het failliet van Gay Amsterdam.
Als actiepunt 1 staat trouwens nog bij dit nulde Gebod: “Aanzoeken van een ”Mozes“ van de ”Tien Geboden voor een bruisend gay Amsterdam“ die als inspirator en motivator, boven de partijen staand, de vaart erin houdt.” Zo, ze zoeken nog een Mozes! Ik weet niet hoe ik een zee moet klieven, manna moet laten regenen of een tijd alleen op een hoge berg door moet brengen, maar ik zal er eens over denken. Als spiritueel leider van het “Volk van eindelijk ontwakende slaven van zichzelf” kan ik hen misschien wel naar het Beloofde land begeleiden. Is daar subsidie voor?

Kijk zelf en gruwel lekker mee! ;-)) há té té pé:
http://www.de-10-geboden.nl...
harold
-7-  harold:
Geen idee wie de samensteller(s)/initiatiefnemer(s) is/zijn geweest van deze Tien Geboden, maar mij komt dit ronduit belachelijk over. Als een gemeente hier geld aan gaat besteden dan sta ik morgen ook op de stoep om mijn hand op te houden. Daarnaast, de gayscene klaagt steen en been dat ze niet meer zichtbaar zijn als aparte groep. Nou denk ik dan, dat is mooi, heb je je doel bereikt dat gay zijn gewoon geintegeerd is.
Tom dank voor dit artikel en je terechte commentaar.
Jelle Houtsma
-8-  Jelle Houtsma:
Als raadslid ben ik woordvoerder Diversiteit van mijn fractie. Ik zal in deze lijn de komende jaren werken aan het totstandkomen van het homobeleid van het stadsdeel en de daaruit voortvloeide activiteiten. En daarbij zit zeker ook commercie. Maar die volgt uit de hoofdthema’s: veiligheid en recht op zichtbaarheid.

Een uitgebreid antwoord, maar dat heeft het onderwerp ook wel verdiend.

Rachel vraagt zich af waarom er ondanks mijn kritiek op de oprukkende commercialisering in het stedelijk homoleven “dan toch” stadsdeelgeld gaat naar een commerciële campagne zoals de gaypromotie website.

Een simpel antwoord is natuurlijk: omdat ik het niet in mijn eentje voor het zeggen heb in het stadsdeel. Een andere verklaring is dat dagelijks bestuurders een zekere vrijheid hebben om initiatieven financieel te ondersteunen. In dit geval is dat in ieder geval een belangrijke reden waarom dit geld naar dit commerciële doel ging.

Ten slotte is een verklaring dat deze stadsdeelondersteuning in de publiciteit kwam, en andere steun van het stadsdeel niet of nauwelijks. Maar het moet gezegd, de ondersteuning van het stadsdeel voor de niet commerciële homo-emancipatie is tot nu toe vrijwel afwezig. Overigens is door mij eind 2005 voorgesteld om geld beschikbaar te stellen voor lespakketten over homoseksualiteit voor de hogere groepen van de basisscholen in de binnenstad. Met deze lespakketten zal worden getracht het beeld over homoseksualiteit bij de jongste tieners te normaliseren. Oftewel: preventieve voorlichting over een maatschappelijk gegeven. Dit voorstel is goed ontvangen bij het stadsdeel.

Rachel is benieuwd wat ik er als raadslid aan ga doen.
Tijdens de onderhandelingen voor het programakkoord voor de nieuwe coalitie (PvdA, VVD, GL) heb ik als voorzitter van de onderhandelingscommissie de verantwoording genomen voor een degelijke paragraaf over homobeleid. In die paragraaf is de emancipatie en het recht op zichtbaarheid van s en lesbos leidend. Ondersteuning van Cultuur, evenementen en aanverwanten zoals een toeristische Gaysite zijn daar hooguit van afgeleidt.

Uit het brondocument van het programakkoord hieronder de gehele tekst. In de tekst komt het begripGay Capital eenmalig voor. En dat is dan in het kader zoals ik het graag zie: als Engelstalige term voor de tolerante, veelzijdige en diverse stad waardoor het homoleven veelzijdig en uniek is, en een bezoek meer dan waard.

(wordt vervolgd)
Jelle Houtsma
-9-  Jelle Houtsma:
De tekst uit het brondocument:

Wat willen we bereiken?
Het stadsdeelbestuur spant zich actief in om voor Amsterdammers van alle groepen en gezindten een veilige haven te zijn, waar niemand wordt uitgesloten of gediscrimineerd. Het spant zich in om Amsterdammers deelgenoot te maken van ons rijke culturele erfgoed en draagt dat actief uit. De binnenstad is bepalend voor de identiteit van Amsterdam, we willen dat alle Amsterdammers zich er blijvend bij betrokken voelen.
Hoe willen we dit bereiken?

Diversiteit
Amsterdam heeft zichzelf ten doel gesteld om intolerantie en extremistische uitingsvormen in onze diverse stad tegen te gaan. Hiervoor is het programma Wij Amsterdammers ontwikkeld. Het stadsdeel zal -als centrale ontmoetingsplaats van de hele stad- hierin een rol spelen.

Homobeleid
De wettelijke gelijkheid van homoseksualiteit heeft nog steeds actieve overheidssteun nodig om als gedeelde waarde zijn plek in de samenleving te krijgen. Intolerantie en onverdraagzaamheid zijn nog een gegeven. De zichtbaarheid - en daarmee de vrijheid - van homoseksuelen staat onder druk door toenemende onverdraagzaamheid en gevoelens van onveiligheid. Het stadsdeel geeft door een actief homobeleid steun aan zichtbaarheid van homoseksualiteit, de cultuuruitingen die daarmee samenhangen alsmede het proces van emancipatie en acceptatie.

Veiligheid en het bestrijden van intolerantie zijn hoofdthemas. Het zichtbaar maken van de homocultuur, voorlichting over homoseksualiteit en het versterken van de zichtbaarheid van Homostad Amsterdam zijn daaruit voortvloeiende opdrachten.

Samen met de initiatieven van de homogemeenschap en homo-ondernemers moet dit beleid de kans bieden om Homostad Amsterdam te blijven promoten op haar unieke karakter; als historisch tolerante en vrijheidslievende stad.

Amsterdam en stadsdeel Amsterdam Centrum zullen actief moeten samenwerken met de homo-ondernemers en culturele vernieuwers om een aanbod en promotie van het aanbod te ontwikkelen waardoor homoseksuele toeristen zich aangesproken blijven voelen.

Ook zal Amsterdam zijn rol als gay capital verder dienen te stimuleren en te profileren. Het stadsdeelbestuur ondersteunt de vestiging van het Homomuseum in de binnenstad en spant zich in om samen met de centrale stad de World Pride naar Amsterdam te halen.

Tot zover de tekst uit het brondocument.

Wat ga ik daarmee verder doen?

Als raadslid ben ik woordvoerder Diversiteit van mijn fractie. Ik zal in deze lijn de komende jaren werken aan het totstandkomen van het homobeleid van het stadsdeel en de daaruit voortvloeide activiteiten. En daarbij zit zeker ook commercie. Maar die volgt uit de hoofdthemas: veiligheid en recht op zichtbaarheid. Als raadslid zal ik waken dat het homobeleid in die geest gestalte krijgt. Als raadslid zal ik me inzetten dat het homobeleid in 2008 volledig en operationeel is.

Als voorzitter van de Commissie Welzijn & Onderwijs van het stadsdeel (de commissie waar het onderwerp Homodiversiteit aan toebehoort) zal ik zorgen dat het tempo van ontwikkeling zo hoog mogelijk blijft.

Een uitgebreid antwoord, maar dat heeft het onderwerp ook wel verdiend.
Jelle Houtsma
-10-  Jelle Houtsma:
Naschrift:

Mijn reactie begint een beetje raar. Dit komt door een fout van mij tijdens het plaatsen van de reactie.

De eerste regels (Als raadslid ben ik ............... tot en met ..... dat heeft het onderwerp ook wel verdiend) horen pas onderaan de gehele reactie te staan. En daar staan ze dan ook.
Elsbeth
-11-  Elsbeth:
Maar Jelle we hebben toch ook I Amsterdam, zit een hoop geld in die campagne. Haal daar wat vanaf. Voor het overige kun je toch ook je standpunten binnen het welzijnsbeleid naar voren brengen. Scholing hoort daar thuis. Er zijn al behoorlijk wat organisaties die zich hard maken voor opvang en zorg. Laat jouw voorstellen daar dan integraal opgenomen worden. Dat is toch beter dan versnippering. Of toch liever een eigen stokpaardje bereiden in de gemeenteraad. Tja, die vierde wethouder zat er gewoon niet in!
Jelle Houtsma
-12-  Jelle Houtsma:
Als behoorlijk wat respectabele partijen (zowel in de gemeentelijke politiek, alswel in de stadsdeelpolitiek) in hun verkiezingsprogramma's hebben staan dat er homobeleid moet komen, dan lijkt het er toch op dat er een serieus issue is. Dat lijkt me wat anders als een stokpaardje.

Enfin, laat ik het omdraaien. Zolang ik merk dat mijn stokpaardjes weerklank vinden, zal ik ze blijven berijden.
Vriendelijke groet,
Jelle Houtsma , homojockey.
Robbert
-13-  Robbert:
Ik weet als meelezende ex-Amsterdammer (ik woon in de regio) nog steeds niet welke partij Heer Houtsma vertegenwoordigt. Of is er een partij die Homojockey heet...?
joker
-14-  joker:
@Robbert. De PvdA.
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Tom. Ik begrijp het probleem -denk ik. Jij vindt dat de homo-scene -commercieel wordt uitgebuit. Enkele homo's in de politiek-en elders b.v in de horeca hebben de wens opgevat om e.e.a. te “reguleren” zoals dat zo mooi heet, en toch het homo bestaan te bevorderen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je het niet eens bent met die gedachte. Protesteer! En laat horen dat jij een vrij mens bent en dat dat niet 'te gelde' gemaakt kan worden! Ik steun je! bij deze... Lieve groet: Yanny
Tom de Smet
-16-  Tom de Smet:
Ik dank Jelle, Harold en Yanny voor de reacties. Al ben ik een roepende in de woestijn.....er zijn dus meer mensen die vragen stellen bij de ontwikkeling van 'Blij' Amsterdam. En nu maar hopen dat mijn stadsburgerschap niet ontnomen wordt, en dat ik moet vertrekken naar een andere provincie waar ik asiel moet aanvragen bij een conservatie denktank....;-) Of dat mijn buren willen dat ik ga verhuizen!
Jelle Houtsma
-17-  Jelle Houtsma:
Mocht het zover komen met de 'blije stad' dat iemand je het stadsburgerschap willen ontnemen, dan biedt ik je graag mijn stadsburgerschap aan (inclusief roze gloed). Dan neem ik je plaats in en vertrek ik graag.

Maar zover is het nog niet. Overigens : beschouw jezelf niet als roepende in de woestijn. Beschouw jezelf liever als roepende tijdens één van de vele luidruchtige en met drug doordrenkte 'blije' housefeesten.

Je zult merken dat je weliswaar onverstaanbaar bent, maar dat er meer mensen staan te roepen.
elsbeth
-18-  elsbeth:
Jelle, wat dacht je momenteel van de met drugs doordrenkte relnichterige bordeelachtige Gay scene? Is toch logisch dat mensen daar de buik van vol hebben.
Jelle Houtsma
-19-  Jelle Houtsma:
het is wel een mond vol die beschrijving van de gayscene: de-met-drug-doordrenkte-relnichterige-bordeelachtige-gayscene.

Effe terug brengen naar: het druggebruik in de gayscene. Wat vind ik daarvan.

Dat druggebruik lijkt op escapisme.
Dat druggebruik heeft een duidelijke relatie met de aantallen soa's en hiv in Amsterdam.
Dat druggebruik heeft een duidelijke relatie met de Amsterdamse “tolerantie” t.a.v. druggebruik.

Dat druggebruik heeft een relatie met de aldoor herhaalde wens om de parties tot diep in de nacht door te laten gaan. Een wens die -als was het een mantra- met vasthoudendheid wordt geformuleerd als 'noodzakelijk voor het overleven van de Amsterdamse gayscene'.

Het uitgaan in de Amsterdamse gayscene is niet leuk zonder een pilletje.

Wat ik daar van vind?

Ik zou willen uitvinden waar de overeenkomsten en de verschillen zijn met het reguliere uitgaan in Amsterdam.

Relnichtigerig: het begrip relnichterig optekenen uit de mond van een vrouw vind ik zwaar verdacht. Als een hetero het woord in zijn mond neemt overigens idem dito.

Bordeelachtig: in de gayscene betaal je voor je drankjes, en is de seks gratis. Dat hebben die nichten in ieder geval goed geregeld. Dat lijkt in de verste verte niet op een bordeelachtige toestand.
elsbeth
-20-  elsbeth:
@Jelle, ik zou toch eens beter om mij heenkijken als ik jou was. Betaalde seks schijnt heel veel voor te komen in de gayscene. Jongetjes krijgen daarvoor geld en drugs in de plaats. Komt niet alleen in Amsterdam voor hoor! Het ging mij eigenlijk meer op hetgeen jij zelf schrijft, namelijk de van drugs doordrenkte housescene. Dat vind ik ook zo een losse op geen enkele doordachte wijze flodder. Hoezo trouwens kan een vrouw het woord relnichterig niet gebruiken, is dat voorbehouden aan een bepaalde groep?
Jelle Houtsma
-21-  Jelle Houtsma:
@Jelle, ik zou toch eens beter om mij heenkijken als ik jou was. Betaalde seks schijnt heel veel voor te komen in de gayscene. Jongetjes krijgen daarvoor geld en drugs in de plaats. Komt niet alleen in Amsterdam voor hoor!

Betaalde seks met jongetjes dat heel veel schijnt voor te komen. En dan krijgen ze er soms ook nog drug voor.
Kom maar op met de feiten Elsbeth! Jij weet meer dan de hele nederlandse pers en homobeweging bij elkaar.

Het gebruik van het woord relnichterig is niet voorbehouden aan één enkele groep. Maar verdacht is het wel.
-22-  :
Seks, drugs en house, vroeger nog rock'n roll, dat is mij allemaal worst. Doe wat je niet laten kan zou ik zeggen. En ach, jongetjes en ook meisjes, betaald wordt er sinds er centen zijn. En af en toe in een donkere crypte een ommegangetje maken, dat heeft een hormoongestuurde monnik soms gewoon nodig. Ook ondergetekende.
Maar verhef het niet allemaal tot de zogenaamde ware vrijheid. Een vlucht uit de werkelijkheid maken we allemaal op z'n tijd. Die vlucht echter tot commerciële én religieuze werkelijkheid, onder het mom van 'vrijheid', proberen tot zaligmakende missie te verheffen, dat is de makke van deze tijd.
Ingrid
-23-  Ingrid:
oorzaak en gevolg. Jelle stelt dat er een toename van SOA en HIV is door druggebruik. Druggebruik is te wijten aan tollerante houding Amsterdam. Drugs zijn nodig om de gayscene te laten overleven. Interessant!
Amsterdam wil van dit bovenstaande imago af om haar gayscene te promoten. Er worden daartoe “Tien Geboden” opgesteld. Ik dacht dat we de verzuiling voorbij waren!
Om die “Tien Geboden” te promoten stelt de gemeente Amsterdam subsidie beschikbaar. Pardon!
Waarom toch steeds doelgroepenbeleid als je integratie nastreeft? Daarmee blijf je toch steeds groepen als bijzondere categorie zien of heb ik het mis!
René
-24-  René:
Waarom staat het tiende gebod pas op de tinde plaats?
Opkomen voor je rechten enz. lijkt me toch wel iets belangrijker dan toeristen hierheen lokken en feesten e.d organiseren?
Wel goed dat punt twee op twee staat.
Wat heb ik aan feesten (die interesseren mij persoonlijk sowieso niet, maar laat iedereen die dat leuk vindt lekker feesten!) als ik in elkaar geslagen of gediscrimineerd word? Niet dat ik ik dat zelf aan den lijve heb ervaren, maar het schijnt wel veel te gebeuren. Wie heeft in godsnaam die tien geboden opgesteld??? Geld gaat dus voor mensen? Ik kan hier weinig mee.
yanny scutt
-25-  yanny scutt:
Rene, Die tien geboden zoals ze hierboven staan afgebeeld hebben niets te maken met de hedendaagse samenleving. Toen deze stenen tafelen werden samengesteld door god i.s.m met mozes wilde men vooral de voortplanting bevorderen...Daarom zijn deze “regels” nogal gericht op hetero. De katholieken hebben deze geboden vervolgens heel serieus genomen door -tenminste-10 kinderen per gezin te produceren . Daar heeft Gerard Reve dus voor een doorbraak gezorgd. Door als dwarse homo toch tot de de “kerk” te willen behoren zonder die 10 geboden te moeten gehoorzamen. Wat mij betreft is het hem prima gelukt. En hij heeft heel veel vrouwen gesteund om een eigen leven te leiden zonder kinderen want; dan heb je je eigen leven en kun je dat van een ander niet stuk maken. Lees zijn werk maar. Enne... die 10 geboden die boven deze stelling staan kan iedereen negeren daar staat geen Gay in en ook de naam “Amsterdam” zul je er niet in tegen komen. Wel; Lo,Lo, Lo...Kortweg vertaald; Nee,Nee, Nee... Gij zult niet...Blijf gezond! Groet;Yanny
skintall
-26-  skintall:
Tsja, het blijft een feit dat de gay scene in Amsterdam dood is, en al gooi je er 100 geboden tegeaan, alleen maar omdat de gay businesses in Amsterdam voornamelijk uit zijn op geld, maar ook omdat Nederland en Amsterdam aan het verkneuteren zijn. Vroeger kon heel veel in Amsterdam, nu lijkt niks meer te kunnen. Is het gek dat veel buitenlanders tegenwoordig Berlijn verkiezen boven Amsterdam: het is er gezelliger, toleranter en betaalbaarder. Die zgn. tolerantie van de Nederlanders, en ik kan het weten, ben zelf Nederlander en homo, bestaat slechts uit onverschilligheid. Wie daarin tolerantie wil zien doet zijn best maar, ik kan het in elk geval niet.
Bovendien, de situatie in het Centrum is voor homo's nog redelijk veilig. Waarom geen actieplan voor Osdorp of Zuidoost? Of is het de typische Amsterdams bestuurdershouding dat Amsterdam slechts bestaat uit het Centrum (en misschien nog Oud-Zuid).
Wat er in Amsterdam moet gebeuren is dat de stad werkelijk weer zo tolerant en liberaal wordt zoals ze was toen ik er 10 jaar geleden kwam wonen. Ook dient de gay business behalve hun eigen economisch belang ook het belang van de homogemeenschap te dienen.
Zoals het nu verdient Amsterdam de titel 'Gay Capital of Europe' niet meer (ze is die titel allang kwijt)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.