Home > > Klein-Euro Disney in Slotermeer

Klein-Euro Disney in Slotermeer

Slotermeer
Bussen vol toeristen voorzie ik in Slotermeer. Fotograferende Chinezen, Japanners op zoek naar de molen en Amerikanen die het museumwinkeltje zoeken voor een poster en een lepeltje met daarop 'Het van Eesterenmuseum, Amsterdam-Geuzenveld-Slotermeer'. Ook verkrijgbaar op kopjes, bordjes en keukenschorten.

Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer gaat een deel van de wijk tot openluchtmuseum bestempelen. Op deze manier moet de architectonische kwaliteit van enkele naoorlogse straten behouden worden voordat ze ten prooi vallen aan sloop of nieuwbouw, zoals de rest van de buurt nu grotendeels overkomt. Een deel rondom de Burgemeester de Vlugtlaan mag behouden blijven. Niet dat het gebied zeker nooit onder de sloophamer zal verdwijnen, maar toch, het biedt iets meer zekerheid dat (in vaktaal:) de stedenbouwkundige opzet gewaarborgd zal worden. Mijn kleuterschool staat daar en dus ben ik -nostalgisch van aard- voor dit plan. Lichte hysterie maakte zich echter meester van bewoners toen zij het gevolg van dit plan beseften: bussen vol Japanners door de wijk. Want zeker is dat dit een toeristische hoofdattractie wordt. Inclusief rondleidingen en informatieborden die vertellen over de cultuurhistorische waarde van de woningen en over de ontstaansgeschiedenis van de tuinstad.

Lichte hysterie ook toen bewoners beseften wat hun rol in dit beschermde stadsgezicht zal zijn. Bij elke rondleiding gordijnen open en zwaaien maar. Ouderwets koffie drinken voor het raam, onkruid wieden in de voortuin en over de heg kleppen met de buurvrouw. Alles ter ere glorie van stedenbouwkundig ontwerper Cornelis van Eesteren die deze buurt en de rest van de tuinsteden heeft bedacht. Licht, lucht en ruimte waren zijn kernbegrippen, waarbij het woordje lucht nu wel een heel dubbele betekenis krijgt. "Ik voel me een personeelslid van Euro Disney," zegt een bezorgde bewoner. Of hij zijn Tomado boekenplankje met Arendsoog- en Bigglesboeken weer aan de muur moet schroeven, vraagt hij zich al pinda's doppend af, terwijl hij zich bedenkt waar o waar op zolder zijn spencer ligt en hij liedjes uit 'Kun je nog zingen, zing dan mee' neuriet.

Laat ik de bewoners geruststellen. Het Van Eesterenmuseum wordt geen afgesloten gebied waar bezoekers entree voor moeten betalen. Bewoners blijven gewoon 'wonen' in het openluchtmuseumgebied. "We willen dat bewoners juist een trots gevoel krijgen over dit gebied," aldus een woordvoerder van het stadsdeel. Over verplichte klederdracht en woninginrichting heeft het stadsdeel zich nog niet uitgelaten. Dus haal die spencer en petticoat maar voor de zekerheid uit de kast. En zing mee:

Wij willen Slotermeer houden,
ons Slotermeer fier maar klein.
Wij blijven 't hou en trouwe,
wat ooit zijn lot mag zijn.
En wie ons denkt te dreigen
Of denkt te nemen ooit
Hij zal ons stadsdeel niet krijgen, (bis)
wij geven Slotermeer nooit.


twaalf reacties op "Klein-Euro Disney in Slotermeer"

Els
-1-  Els:
Eh, kun je iets meer uitleggen over jouw angst voor Euro-Disney in Slotermeer? Op de site van het stadsdeel zag ik wel plannen voor de buurt, maar ik kreeg daar nou niet direct het idee van een openluchtmuseum van.
O. Schmidt
-2-  O. Schmidt:
'Bij elke rondleiding gordijnen open en zwaaien maar.'

Precies, net zoals de bewoners van het centrum dagelijks doen...
Harold
-3-  Harold:
@Shirley. Volgens mij geef je een en ander wel gechargeerd weer. Lijkt mij niet meer dan logisch dat van Eesteren een eigen plekje krijgt in de Westelijke Tuinsteden. Althans dat is wordt erkent dat hij een heel belangrijke rol heeft gespeeld bij de tot standkoming van deze wijk en dat er een bepaalde gedachte achter zat. Dat betekent toch niet gelijk een openluchtmuseum met Disney effecten. Hoort gewoon thuis in het rijtje ken uw geschiedenis. Nu worden de Westelijke Tuinsteden vooral geassocieerd met problemen. Dit geldt ook voor de Bijlmer. Op zich een prima gedachte. Het enige wat fout is gegaan is hups een bulk aan dezelfde mensen met dezelfde problematiek bij elkaar zetten in een wijk. Tja, dat is dan vragen om problemen. Dat zegt niets over de bouw en de gedachte erover.
Je verhaal op deze wijze neerzetten heeft iets denigrerends.
Arnoud de Jong
Ja, ja, zo is het met het Zuiderzeemuseum ook gegaan: uiteindelijk moet iedereen in klederdracht oude ambachten gaan uitoefenen en pannenkoeken bakken in hun bedompte optrekjes.
Arnoud de Jong
@Harold: en volgens mij ontgaat u de satire in dit stukje. ;-)
Els
-6-  Els:
Satire is toch om te lachen?
Chris Borowski
-7-  Chris Borowski:
Hilarisch! :-D
Arnoud de Jong
@Els:
Niet per se: satire kan ook gewoon geestelijk genieten bewerkstelligen.
Els
-9-  Els:
@Arnoud:
Ik moet geloof ik op cursus.
daan
-10-  daan:
sater=duivel
rire=lachen

...duivels lachen
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Geweldig stukje Shirley! En voor allen die het niet hebben begrepen; kom eens KIJKEN in het gebied dat ineens- door iemand uit het stadsdeel bestuur- tot museummonument wordt bestempeld. Dan kun je een aardig stuk stadsdeelbestuurders hoogmoed zien...Ze mogen blij zijn als de Japanners en Amerikanen over 30 jaar iets de moeite vinden om hier te fotograferen...want dit prachtige plan van van Eesteren is vooral verwaarloosd door buitengewoon slecht bestuur. Ik wil-nee eis!- een lepeltje voor het feit dat ik en mijn gade hier zijn blijven wonen, maar worden intussen MOE van het begeleiden van mensen met ernstige verslavings of psychische problemen en wij doen dat niet binnen het reguliere vrijwilligerswerk, want naast onze werkkringen is dat niet te doen.Ik denk niet dat van Eesteren de balkons heeft gepland om er vanaf te springen noch om er complete bankstellen er vanaf te smijten. Helaas, dat laatste gebeurt te vaak in dit stukje Disneyland. Groet; Yanny
moom
-12-  moom:
Dit is helemaal geen nieuw verschijnsel voor Amsterdam, hoor. In stadsdeel Zuidoost bestaat al jaren het zogenaamde “Bijlmermuseum”, een officieel aangewezen gebied waar zo'n zeshoekig ensemble orginele hoogbouwflats van de in de rest van de wijk toegeslagen sloop en vernieuwing gespaard zal blijven.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.