Home > > Ongegeneerd Blij

Ongegeneerd Blij

Het is al weer een paar daagjes geleden, maar toch wil ik nog even met u hebben over Koninginnedag. Want, lieve mensen en vooral Amsterdammers, wat word ik toch altijd blij van zo'n groot volksfeest! Koninginnedag is wat mij betreft het echte begin van de lente, het Grote Ontwaken uit de diepe slaap die winter heet. Koninginnedag is een uniek feest, een volksfeest, en dat is prachtig. Alleen daarom al mag de Koningin wel blijven.

De zuurpruimen onder u zullen zeggen dat ze die massa's maar niks vinden. Dat al die opgelegde gezelligheid maar niks is. Dat ze het allemaal maar nationalistisch gedoe vinden, iets voor het volk, voor het domme gepeupel. Ik zeg daarop driewerf BAH! Wat een onzin, wat een gezeik, wat een lullig sarcasme. Koninginnedag is leuk, zelfs als je net als die typische zelfhatende Hollandse mr. Scrooge, Youp van't Hek niet van 'gezelligheid' houdt. En waarom is dat zo?
Koninginnedag is leuk, niet omdat het gaat om monarchistische propaganda of om misplaatst nationalisme. Koninginnedag is leuk omdat het draait om datgene wat typisch Hollands is: een feestje! Gewoon een puur, onschuldig, gezellig feestje voor iedereen.

Wij denken altijd dat wij 'het volk van koopman en dominee zijn'. Wij denken dat we een soort Hobbits van de rest van de wereld zijn: klein landje, maar door onze ijver en vlijt in transport en logistiek van doorslaggevend belang. Mis. Ik kom aardig vaak in het buitenland, veel door Europa gereisd, en als er één ding is waar men ons aan herkent, dan is het wel dit: feestelijkheid! Wij Nederlanders zijn roemrucht voor hoeveel wij houden van een feestje - en hoezeer we ook anderen hun feestje gunnen.

En dat zie je terug op Koninginnedag. Terwijl in het Vondelpark de kinderen uit Oud-Zuid en Amstelveen door hun ouders gedrild zijn om geld uit de zak van voorbijgangers te kloppen ("ja, Liesje, wat denk je wel niet, wonen in zo'n monumentaal pand kost niet niks - papa verdient de rest van het jaar de centjes, nu jij! Hup! Dansen en zingen!"), staan even verderop alle studenten zich klem te zuipen op de gracht. Terwijl de oranjevereniging Oud-Hollandsch en lekker gezellig bier en broodjes braadworst consumeert, staan de homo's ernaast halfnaakt in een technotent te zweten.

Vergelijk dat eens met Mardi Gras, een volksfeest in het Pre-Katarina New Orleans: dat is ook een volksfeest, maar dan alleen voor zich klemzuipende studenten, waar de meiden dan daarna in ruil voor hun kralen hun borsten laten zien. Of met het carnaval in Rio de Janeiro: dat is alleen maar voor de halfnaakte homo's en hetero's, en, wederom, de klemzuipende studenten. Of met Saint Patricks Day in Ierland: dat is alleen maar voor de - ohnee, niet voor de oranjeverenigingen daar, maar wél voor de oudere mannen en vrouwen die de lokale lekkernijen bakken, braden en naar binnenwerken en, ohja, natuurlijk wederom de zich klemzuipende studenten. Die zitten overal wel bij. Die vieren ook als enige nog de dag van de arbeid. Niet door te werken. Door zich klem te zuipen.

Hoe je het ook wendt of keert, en of je het nu zelf leuk vindt of niet: Koninginnedag is een fantastisch en wereldwijd uniek volksfeest. Amsterdam mag trots zijn dat zij elk jaar daar een favoriete locatie in vormt.

twaalf reacties op "Ongegeneerd Blij"

estherd
-1-  estherd:
Heel gezellig en uniek ja, maar op sommige plekken gaat dat unieke me net even te ver- ik heb nog nooit zoveel mensen collectief coke zien snuiven als bij het Weteringcircuit en was daar dus ook pijlsnel vetrokken.
Els
-2-  Els:
Ik ben jaloers op je Daniel. Het lukt mij niet om te genieten van Koninginnedag en al jaren vlucht ik de stad uit. Als ik dan de televisiebeelden van het feest in Amsterdam zie, heb ik altijd spijt omdat het er zo gezellig uit ziet. Maar eens in de zoveel jaar probeer ik het weer een keer en elke keer vliegt het me volkomen naar de strot. Pure paniek. Het lawaai van tegen elkaar in dreunende speakers, de vele mensen, de lucht van verbrand vlees en bier. Dit jaar ben ik in huis gebleven, hartje binnenstad. Ik heb met de koptelefoon op filmpjes zitten kijken om me af te kunnen sluiten en zo ben ik de dag doorgekomen. Niks voor zenuwpezen, koninginnedag.

In de vroege jaren '80, toen ik net was begonnen met mijn studie in Amsterdam, vond ik het nog geweldig. Wat een feeststemming en wat leuk, al die openluchtoptredens. Ik genoot me helemaal te pletter. Tot ik een keer helemaal naar werd van de drukte in de binnenstad en in paniek raakte. Ik wist zelfs niet meer hoe ik thuis moest komen. Sindsdien kan ik niet meer tegen mensenmassa's, feestelijk of niet. Jammer, maar helaas.
Wijsneus
-3-  Wijsneus:
Het probleem met Koninginnedag is dat 80 % van de bezoekers gezelligheid definieert als overmatig drankgebruik en wildplasserij.
Els
-4-  Els:
Ook dat. Na een uur of drie zie je dat de meeste mensen het wel gezien hebben, maar dan moeten ze nog naar huis. De sfeer slaat om. Wie niet sjachrijnig is is dronken. Heel jammer als je ziet dat het feest meestal heel gemoedelijk en feestelijk op gang komt.

Ik ben altijd weer ongelooflijk verbaasd dat de stadsreiniging de boel zo snel weer op orde heeft. Die mensen beginnen al met werken als het feest op sommige plaatsen nog aan de gang is en gaan tot diep in de nacht door met opruimen. Van mij mag daar wel eens een standbeeld voor worden opgericht.

In het kader van het lik-op-stuk beleid is het misschien een idee gearresteerde herrieschoppers te laten meehelpen met schoonmaken. Misschien ook goed tegen de kater.
Wijsneus
-5-  Wijsneus:
Hehehe. JA! Laat die provincialen (en Amsterdammers die zich niet kunnen inhouden) maar een keer lekker meehelpen met het opruimen van al het glas en bier en pis!
estherd
-6-  estherd:
Een AT5-verslaggever werd voor een reporter van een Duits TV-station aangezien door een stel dronken kindertjes uit de regio Twente. Dit was bij het Museumplein. De verslaggever zei dan ook mismoedig:' ze weten niet eens wat AT5 is! allemaal provincialen hier.'
Bepaalde plekken moet je als Amterdammer ook maar gewoon meiden op Bea-dag, maar verder vind ik het wel een superfeest, hoor.
En Els, wat jij beschrijft klinkt mij in de oren als een angststoornis, eerlijk gezegd. Of heb je dit alleen op Koninginnedag, kan ook natuurlijk.
estherd
-7-  estherd:
ik bedoel mijden :(
Els
-8-  Els:
@Estherd - lijkt mij zelf ook, maar wat eraan te doen is? Koninginnedagtherapie. Even vragen of Ohra dat vergoedt ;-)
Dat mijn reactie niet helemaal in orde is heb ik zelf wel door. Het is heel fysiek en paniekerig allemaal.

Wat nog wel lukt is 's morgens vroeg, als er alleen nog maar vals blokfluitende kindertjes staan een beetje door de buurt te lopen en dan de stad uit. Gratis tip: achter het CS kun je rustig naar de trein lopen zonder die stroom mensen tegen te komen. De lege trein rijdt mij dan heel rustig naar m'n schuiladresje buiten de stad waar ik rustig op tv kan kijken hoe andere mensen wel lol hebben. Maar vaker dan een dag per jaar moet het niet gebeuren, want dan moet ik weg hier.
-9-  :
Dit jaar voor het eerst sinds 12 jaar K-day vermeden. Dat wil zeggen, de vrijmarkt in de Pijp en Vondelpark vroeg op de dag nog wel even meegepakt, want Vrijmarkt is leuk (en schandalig dat dát niet de avond ervoor gehouden mag worden), en toen snel weer naar huis. Het is elk jaar hetzelfde. En ik irriteer me elk jaar meer aan de hossende mensenmassa.

Dieptepunt was de Koninginnenacht dit jaar op de Westerstraat. Vieze, schreeuwerige, lallende en oerlelijke zuipschuiten die hutje-mutje een kwartier in de rij staan voor een ranzig waterig biertje met op de achtergrond de meest trieste muziek die je je kan bedenken. Geef mijn oranjeportie de komende twee jaar (minstens) maar aan Fikkie, of hoe heet die blaffer van Trix?
harold
-10-  harold:
@Menno. Geen idee waar jij dan hebt uitgehangen op de Westerstraat, maar ik heb heerlijk kunnen genieten van een Jazzie optreden. Geen lallerige mensen gezien maar feestende mensen. Heel relaxed allemaal. Wat mij vooral opviel was dat de studentenhuizen hup hun ramen open gooiden, muziekboxen (hazes)in de ramen en zuipen en lallen. Heeft niets met Koninginnedag te maken maar gewoon lekker je prive feestje houden.
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
K-day...Koninginnedag of...Kouwe dag! Ben 2 uur gaan staan met wat boeken en hoop dat ik geen longontsteking heb opgelopen. Groet;Yanny
-12-  :
twas inderdaad wel koud, dat was jammer, maar geluk niet zulk rotweer als in almere of die andere plaatsjes waar Onze Moeder des Volkes heen toog.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.