Home > > Bea Bea, du machst mich Crea

Bea Bea, du machst mich Crea

Het is me wat. Dat men zulke smoelen trekt zonder het zelf te weten. Ik schrik er van nu ik de foto zie. Maar ja, je moet iets doen om klanten naar je stal te lokken. Ik stond gister met m'n ouwe troep en post moderne hebbedingetjes - als voorloper op nog meer retro ellende - te blauwbekken in de koude wind. En af te wachten of het volk nog kwam.

Maar uiteindelijk hoefde ik niet te treuren. Vrolijke gesprekken vonden plaats, mensen scharrelden tussen mijn jeugdherinneringen en kochten afgedankte paardjes waarbij ik toen ik ze kreeg niet in de bek mocht kijken. Of restanten van kerstpakketten die ik, half leeggeroofd, ontving van keurig nette tweeverdieners. Voorzover het van steen, glas of stof was. Want olijven, oosterse sausjes en mediterrane prutjes in potjes waren er natuurlijk met kerstmis uitgesnoept. Zelfs heb ik tuig uit Noord-Holland en Lisse weten te overleven, het blijven rare jongens in de provincie. Van een groep van twaalf doen er twee moeilijk, de anderen geven je een hand. "Sorry mijnheer, we komen uit Lisse". Of nog erger, helemaal uit Purmerend. Je zou ze zoenen. Als je hun moeder was.

Vooral mocht ik de marktkoopman in mijzelf voelen. Wat een heerlijke constante is dat in de Nederlandse ziel. Een Koningin, ik weet niet of dat nodig is. Maar één dag in het jaar waarop we winkeltje mogen spelen, de muntjes over en weer, het bijwerken van de voorraad en het uitstallen van de waren als waren het de kroonjuwelen van het koningshuis zelf, ik moet er niet aan denken dat we marcherend langs een podium met president in pak ons nationale geweten moeten etaleren. Laat mij maar rommelen op een paar vierkante meter en praten met jan en alleman. Met het koningshuis als excuus om even te kunnen zijn wie ik als kind altijd al wilde zijn. Een heuse echte kruidenier!

Laten we ook het weer vooral bedanken, Amsterdam was bijna droog. Maar de protestantse Zondagsrust is toch wel het allermooiste. Goed gedaan orthodoxe Nederlanders, God is werkelijk met ons! Want nu kan ik lekker de hele dag gaan slapen, dromen over mijn vette buit en bier uitzweten tot ik vanzelf m'n nest uit drijf.

vier reacties op "Bea Bea, du machst mich Crea"

Liz E.
-1-  Liz E.:
Ook Liz E. weet niet of een koningin nodig is......!
Marianne
-2-  Marianne:
Prima Tom dat je ondernemerstalent op deze wijze werd gestimuleerd. Ik ga alleen hopen dat je nu ook die krijtstrepen, plakband en allerlei andere rotzooi ook netjes hebt opgeruimd. Dat hoort ook bij ondernemen. Ik erger me dus werkelijk bont en blauw dat iedereen zijn/haar rotzooi lekker achterlaat. Was er niet ooit een leus van de ANWB die luidde: laat na het aangenaam verpozen niet aan/voor de ander uw schillen en dozen!
-3-  :
Ha Marianne,
Ik hoefde geen krijtjes, tape of verf te gebruiken om een plekje te markeren. Ik stond op een straat waar niemand staat! In de morgen vanuit de box met een kar vol dozen en in de avond de restanten er weer in. En de vuilnis ging keurig in zakken bij de boom. Nu maar hopen dat mijn plekje niet te populair gaat worden want ik heb geen zin om het woord BEZET daags tevoren op de straat te moeten kalken.
Winand
-4-  Winand:
Kruidenier Tom,
Het doet me waarlijk goed dat jij toch nog goed geboerd hebt. Viva Europa! Aan toeristen geen gebrek, nietwaar. Vorig jaar kon ik je nog steunen in de hoedanigheid van Hannelore. Dit jaar stond ik als een verkleumde verkeersregelaar erbij met een groot mankement. Aan al die oranje toeters, NS-petten en grijze wolken kon ik geen malle moer veranderen. Dit jaar geen bioprei uit mijn kartonnen doos. Maar een fles Prosecco uit een plastic tas. Je ziet, de postmoderne tijd heeft ook mij in zijn greep.
Afijn, de restanten staan weer in je box, de rust bij je sigarenboer is wedergekeerd.
Groeten aan De Gruyter en de Spar

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.