Home > > De laatste niet-yuppen wijk in het centrum

De laatste niet-yuppen wijk in het centrum

De dubbeltjespanden aan de Czaar Peterstraat zijn ingepakt, en er staan hekken omheen, want binnenkort worden ze gesloopt. Weg ermee! Die bouwvallige keet past niet in het straatbeeld dat de stad en het stadsdeel voor ogen heeft bij deze wijk.
Zo veryupt mijn wijkje langzamerhand. Ik woon inmiddels in het oudste blok huizen dat er in de wijde omtrek te vinden is. We hebben natuurlijk zo'n superdeluxe combino die regelmatig door de straat heen dendert. Dit voormalig verpauperde stukje Amsterdams centrum is nu een brug geworden tussen de Plantagebuurt en de ook al zo hippe Oostelijke eilanden.

En dus moeten ook de dubbeltjespanden er aan geloven. Het is zonde, want het is een karakteristiek pand. Veel te kleine woninkjes gaan plaats maken voor luxe appartementen. Het wordt spik en span, blingbling en past in de grote oppimp van deze voormalige gribusbende.

Maar de vraag is natuurlijk: zijn door dat oppimpen van de wijk de straathoeren verdwenen, de junks en dealers niet meer te bekennen? Het antwoord: Nee. Die zijn er nog. Niet in groten getale, maar toch. En dat is ook de charme: ze horen bij de Czaar Peterbuurt. Net als de buurtwinkeltjes: geen delicatessenwinkel, maar een gewone snackbar. Geen kadeterette*, maar een Marokkaanse bakker. Geen rijwielspecialiteitenshop, maar een oude hippie die fietsen maakt. En geen trendytabaktoko, maar een sigarenshop annex internetcafé waar nota bene de vloei regelmatig is uitverkocht.

Binnenkort opent er tegen het spoor aan een bejaardensoos. Ik ben benieuwd of de bezoekers daarvan de Czaar Peterstraat wel zo zien zitten. Want hoe hard het stadsdeel ook probeert van de Czaar Peter een keurig aangeharkt plantsoen te maken, het is toch fijn te constateren dat dat niet zomaar lukt. Yuppenwijken hebben we in het centrum al genoeg, laten we dat ene buurtje dan maar behoeden om ook zo saai te worden.

21 reacties op "De laatste niet-yuppen wijk in het centrum"

Els
-1-  Els:
Heel charmant, hoeren en junks.
marianne
-2-  marianne:
opknappen hoeft toch niet gelijk te betekenen dat het een yuppenwijk wordt? Kijk er is volgens mij toch een verschil tussen een beetje comfort in je woning en het maar op zijn beloop te laten. Of, wat jij kennelijk bedoelt, panden die kennelijk in de ogen van een eigenaar niet meer rendabel te verhuren zijn, op de schop gooien. Ja, dat is natuurlijk wat anders. Ik ken nog zat buurten waar helemaal die door jouw geschetste veryupping niet heeft plaatsgevonden, maar waar wel is opgeknapt.
Ik vind je verhaal dus een beetje zwart-wit.
Frank
-3-  Frank:
Oja? welke wijken IN HET CENTRUM zijn dan nog niet “veryupt”?

Yuppen, boeren toeristen het hoort er allemaal bij, maar Amsterdam is bezig zich te verhoeren aan de rest van de wereld.......
Guido
-4-  Guido:
“Veel te kleine woninkjes gaan plaats maken voor luxe appartementen. Het wordt spik en span, blingbling en past in de grote oppimp van deze voormalige gribusbende.”
Volgens mij komen er op de plek van die krotten seniorenwoningen.
Luud Schimmelpennink
-5-  Luud Schimmelpennink:
Er stonden 220 kleine 40m2 leuke woningtjes. Veel aanleenstaande 65+ woonden er maar ook veel jongere. Voor deze mensen is een andere woning gezocht. Mensen op de wachtlijst moesten hiervoor langer wachten/ Wat komt er terug?
14 sociale huur woningen voor ¤ 500 / mnd (AOW = ¤ 881/mnd)
54 vrije sectorwoningen voor ¤ 900 - 1200 / mnd
Het plan was om 180 kleine en goedkope woningen te maken, aan het binnenhof een volume toe tevoegen met ruimte voor kleine bedrijven aan de Czaar Peterstraat. Zorgwoningen aan de zonnige Blankenstraat. In het middengedeelte waar de gasexplosie heeft plaats gevonden een zorgcentrum. Het plan was om dit ambachtelijk perceel voor perceel aan te pakken met steun van bedrijven die dit als stop werk en met een beetje idealisme wilden aanpakken. Maar de kans om er meer geld mee te maken heeft men niet laten lopen.
rempaman
-6-  rempaman:
het spijt me zeer, ik ben een starter op de woningmarkt, heb via WoningNet die hokken bekeken van 40m2 die daar verhuurd worden (oa in de Blankenstraat), maar ik zou daar nog geen rat laten wonen. Vochtig, donker, beschimmeld, gehorig, te laag, te klein. Charme? Dacht het niet. Pure afzetterij, en daar nog 300 euro voor vragen ook. Noemen ze sociale woningbouw. Blij dat ze weg zijn!
Dirk
-7-  Dirk:
Haha, die rempaman. Vond ook al dat dat de voormalige tippelzone en de pittoresque bouwvallen iets te fraai werden neergezet hier.
Ben niet iemand die heel snel zegt: slopen die handel. Maar vrees wel dat renovatie van deze panden zo kostbaar zou zijn, dat het alleen betaalbaar zou zijn met hoge nieuwe huren of groot verlies voor de woningbouwvereniging. Ben echter niet goed op de hoogte van de ins en outs daar in het oosten.
Judith de Groot PvdA Binnenstad
-8-  Judith de Groot PvdA Binnenstad:
Ooit voldeden deze woningen aan het socialistisch ideaal, maar dat is allang niet meer zo. Het zijn krotten. Precies wat de socialisten van toen wilden bestrijden. Kortom: slopen die hap en zet er iets moois neer. Aan ouderenwoningen en een zorgcentrum is veel meer behoefte. Of laten we die ouderen in het huidige verpleeghuis Wittenberg zitten (ooit weleens binnen geweest daar? Je zou het niemand toewensen) Dus laten al die nepsocialisten die elke keer weer de verkeerde prioriteiten stellen nu eindelijk eens bij zichzelf te rade gaan.
jens
-9-  jens:
Dat er zo af en toe wat wordt afgebroken is niet zo erg maar om in 10 jaar nou het hele karakter van de buurt te laten verdwijnen met wat nu misschien leuke nieuwbouwoninkjes zijn( maar over 10 jaar ook nog?)vind ik toch wat te gortig. Wat betreft wbv de Key ,zitten ook te eikelen in de Kadijkenbuurt. Naar vmijn mening is er reeds genoeg gesloopt in onze buurt. Wat extra geld uittrekken om de oude hap te renoveren is volgens mij geen weggegooid geld
Karina
-10-  Karina:
misschien off topic, maar dan nog. Lees ik dat Amsterdam op de rekening van 2005 45 miljoen euro overhoudt. In het financieel meerjarenperspectief 2007-2010 is 31.2 miljoen beschikbaar. Tja, wat doet Amsterdam nu zoal met deze miljoenen. Blijkt dat er vooral een heel groot bedrag gereserveerd zal worden voor de NoordZuidlijn. Geweldig toch! Mensen die naar de voedselbank moeten en andere die gewoon geen betaalbare woning kunnen vinden, een schrijnende ouderenzorg, tja daar kun je als stad nu eenmaal geen goede sier mee maken.
tawm
-11-  tawm:
meer koopwoningen =>

huizenprijs lager =>

meer doorstroom van mensen vanuit huurwoningen naar koopwoningen =>

kortere wachtlijsten voor mensen die echt aangewezen zijn op sociale woningbouw

Kortom; prima plan. Amsterdam heeft een bizar hoog percentage sociale woningbouw, terwijl die constructie louter bedoeld zou moeten zijn voor mensen die de steun van de overheid (lees: kunstmatige huurprijzen die niet in verhouding staan tot de vraag naar dergelijke woningen plus huursubsidie) echt nodig hebben.

Uiteindelijk is de enige echte oplossing de woningmarkt te verlossen van zijn onmogelijke spagaat en zowel hypotheekrenteaftrek als huursubsidie af te schaffen en sociale woningbouw te beperken tot bevolkingsgroepen die zichzelf echt niet kunnen bedruipen.

En ja, dat zal tot gevolg hebben dat woningen op populaire locaties (zoals de gehele Amsterdamse binnenstad) duurder worden. Dat lijkt me een eerlijker systeem dan het huidige waarin eenieder die voor een prikkie op een wereldlocatie woont angstvallig blijft zitten, met als gevolg dat je óf belachelijk rijk moet zijn óf 15 jaar op een wachtlijst mag gaan staan prijken om als nieuwkomer de stad binnen te komen.

Trouwens, wat is er mis met yuppen? Ik ben bekend met de vieze bijsmaak die de term bij velen heeft, maar nu even zonder onderbuik: (1) het zijn mensen, net als jij en ik; (2) ze bekostigen hun eigen huisvesting. Dit laatste zou juist aangemoedigd moeten worden, in plaats van mensen noodgedwongen in de gesubsidieerde huur te laten zitten. Dan geef je die vermaledijde yuppen indirect immers nog geld toe ook!
Arnoud de Jong
@Tawn
Dat iedereen voor een prikkie op een wereldlocatie kan wonen lijkt me nu juist wél een eerlijk systeem. Want door de exploderende huizenprijzen en het plan van Dekker komt het er voor de mensen met een bescheiden inkomen op neer: sodemieter jij maar op naar Almere of Purmerend. De binnenstad is voor de rijken. Ben ik absoluut tegen.
Liesbeth
-13-  Liesbeth:
Nogmaals, (en zie de discussie 'het egoisme van de huidige huurder')voor een prikkie op de eerste rang is het echt niet, de meeste sociale huurwoningen zitten (door sluipende huurverhogingen, afschaffing ouderdomsaftrek, etc. waardoor een woning die vrij komt al gauw gemiddeld 100 euro in 1 klap stijgt) in een prijsklasse tussen de 400 en 600 euro, en dat is alleen door middel van huursubsidie te bekostigen.
daniel s
-14-  daniel s:
wat is er mis met almere of purmerend, Arnoud? En waar staat in de grondwet dat iedere burger een gelijk recht heeft te wonen in Amsterdam? In de 17e eeuw overleefden hier ook alleen de slimme handelsjongens, en daar hebben we een gouden eeuw mee gemaakt - want wie dacht je wie al die schilderijen van rembrandt, vermeer en al die anderen kochten? Met yuppen is niks mis, kortom.
jeff p
-15-  jeff p:
Kenmerkend voor Amsterdam was juist de diversiteit, alles leefde door elkaar heen in de tijd van Rembrandt. Zo groot was het hier nu ook weer niet. Paginanummer van een kleine geschiedenis van Amsterdam weet ik niet precies uit het hoofd ;)
Arnoud de Jong
@Daniel:
Er is niets mis met Almere of Purmerend. Integendeel, het lijken me uitstekende woonplaatsen voor al die gefortuneerden die nu zo graag in de binnenstad willen wonen en daar de huur- en koopprijzen opdrijven. Misschien ook wel iets voor jou als je de indruk probeert te wekken dat ik ze ten onrechte kleineer. ;-)
Arie Kanarie
-17-  Arie Kanarie:
monumentale straten die Czar Peter en Blankenstraat. Jammer dat de gemeente zich meer bekommert om blauw op straat dan om onderhoud aan gasleidingen. Hierdoor ontplofte enkele jaren geleden een aantal huizen hier.
Waar je die straathoeren gezien hebt weet ik niet. Wellicht heb je gewoon vrouwen gezien en zit de rest in jouw hoofd. Ik heb begrepen dat de junkies zijn weggestuurd. Voor de rest gewone ouderwetse gezelligheid en straatleven, iets wat ik vaak mis in de nieuwbouw.
Bep Scoob
-18-  Bep Scoob:
Ik heb een vraag aan Judith de Groot van de PVDA-binnenstad. Kun je mij misschien uitleggen waarom al die “krotten” gesloopt worden voor iets dat nog veel lelijker is? Waar is Amsterdam bekend om geworden? Om die vierkant dozen die ze nu bouwen of neem bijvoorbeeld die foeilelijke gebouwen op de IJlanden. Zowel 's avonds als overdag een gruwel, ik zie de krotten van de toekomst al. Kan men binnen de ring nou niet gewoon in oude stijl bouwen? Neem bijv Panama, hip in een oud jasje, of dat oude pakhuis aan de kade, dat wordt omgebouwd tot appartementencomplex. Maar nee hoor, daar bouwt de firma Midreth weer even een blokkendoos overheen. Notabene over het dak van dat pakhuis. Kij ik heb niets tegen nieuwbouw, bijv het muziektheater, maar daar stond niks en brengt iets nieuws.
Ik vraag mij werkelijk af of wel eens geluisterd wordt naar de kopers in plaats van naar een malloot van een Architect die zonodig zijn handtekening op het gebouw moet zetten, zoals die idiote klapschaats langs de ring....
Judith de Groot
-19-  Judith de Groot:
beste Bep, Een beetje late reactie van mijn kant, maargoed. We zetten de discussie gewoon over een een lage periode voort.....
Ben het met je eens trouwens, Ik had in mijn tekst dan ook gezet: slopen die hap en zet er iets moois neer . Tja dat dat laatste dan niet wordt opgevolgd....
bob
-20-  bob:
Wat een populistisch gezeur over yuppen. Zonder de historische variant van de yup had de grachtengordel niet bestaan, waren er geen kunstcollecties aangelegd, waren belangrijke bouwprojectren nooit uitgevoerd. Er zijn nu eenmaal altijd mensen die meer te verteren hebben dan anderen - om die groep te stigmatiseren/verketteren of - meer concreet - er tegen zijn dat deze groep zich vestigt in som mige delen van de stad, lijkt mij een schoolvoorbeeld van arbeideristische bekrompenheid.
niels
-21-  niels:
Dat de czaar peterbuurt in opkomst is vind ik goed, alleen moeten de koopwoningen zo goedkoop mogelijk zijn, en liefst in oude panden. Vroeger 1988 waren er woningen van 20000 gulden te koop. Maar ja onder de ton kom je tegenwoordig niet meer aan de bak in de hele stad, dat is wel jammer, zeker voor de czaar peterbuurt

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.