Home > > I Want To Fly Away

I Want To Fly Away

Vliegtuig
Zeker in de zomer, als de ramen en balkondeuren opengaan, kijk ik 's avonds met angst en beven naar het weerbericht. Al schijnt er nog zo'n heerlijk zonnetje, een flinke westenwind betekent een bedorven dag. Dan gaat de Buitenveldertbaan open, en worden het gezang van de merels en de opgewonden klanken van spelende kinderen overstemd door bulderende Boeings, die met een interval van soms maar dertig seconden achter elkaar naar Schiphol vliegen.

Op zulke dagen zou ik willen dat ik zelf in zo'n Boeing zat - weg van hier, weg uit het lawaai van de BV Nederland, waar milieu en leefbaarheid het als puntje bij paaltje komt altijd afleggen tegen de economie. Weg van de dwangneurose van ongebreidelde, niets ontziende groei.

Vijftig procent meer vluchten, zonder extra overlast? Laat me niet lachen.

39 reacties op "I Want To Fly Away"

Nelleke
-1-  Nelleke:
Vlieg je binnenkort niet zelf over je eigen huis richting zonnige zuiden?
Arnoud de Jong
@Nelleke:
Precies! Zolang je zelf niet thuis bent is het ook geen probleem. ;-)
dom volk
-3-  dom volk:
Het ergste is het gelieg eromheen: waarom zeggen Geel en Schultz van Haegen niet gewoon: wij hebben schijt aan de (milieu)normen, schijt aan de (woon)waarden, we kiezen voor ongebreidelde groei, punt uit. Maar nee, uitermate laf wordt getracht het volk met een flauwe vondst - saldering - om te tuin te leiden. Denken Geel en Schultz van Haegen nu werkelijk dat we allemaal totaal achterlijk zijn?
't Is gewoon een regelrechte belediging van iedereen met een beetje verstand. Ongeacht of je nu de groei steunt of niet.
Rob.
-4-  Rob.:
Ik heb zelf plm 20 jaar onder de aanvliegroute van de buitenvelderbaan gewoond, Kaljeslaan, in de tijd dat de oude generatie vliegtuigen. (DC-8, DC-9, Caravelle, Trident etc.) deze machines gaven pas echt lawaai overlast.
De huidige types zijn vele malen stiller, efficienter, veel en veel minder vervuilend. Neemt niet weg dat ze geluid en uitlaatgassen produceren. We willen allemaal geodloop op vacantie, goedkope (buitenlandse) artikelen
in de winkels dus laten we niet hypocriet elkaar na lopen te papagaaien. Motorfietsen, briommers maken een grotere “tering” herrie en dagt op alle tijden van de dag.
Tevens worden er steeds meer huizen gebouwd in de directe omgeving van de luchthaven, de mensen die daar gaan wonen weten dat ze met vliegtuig geluid te maken krijgen.
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
@ Rob: het probleem is alleen dat niet alleen wij dat willen, maar dat half Europa op vakantie gaat. Via een tussenlanding op Schiphol Amsterdam Airport, wel te verstaan. Schiphol zou aan alleen de regionale behoefte kunnen voldoen, een stuk kleiner zijn en zijn omgeving wezenlijk minder last bezorgen.

A propos, nu ik het toch over “kleiner” heb: zou iemand mij kunnen uitleggen waarom Schiphol zo'n gigantisch ruimtebeslag legt in verhouding tot andere hubs (zelfde aantallen passagiers/vluchten?
Waarom hebben wij, slimme Hollanders, met een luchthaven midden in dichtbevolkt gebied, het oppervlaktegebruik van die luchthaven niet geminimaliseerd?
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
.
.
[b]SCHIPHOL:
VERTREK OF VAL DOOD ?![/b]
.
.
-7-  :
ik heb géén schijt aan milieu en leefbaarheid en evengoed vind ik dat schiphol drastisch moet uitbreiden: omdat ik óók de economie belangrijk vind. Ik denk dat we ons in Nederland moeten beseffen dat het ene gebied het andere niet is: de economie verdient géén voorrang op de Wadden en het Drentse heidegebied, maar het milieu verdient géén voorrang in het Schiphol-gebied.
-8-  :
@jochem:als je kijkt naar hubs als La Guardia, London (allebei of zelfs alledrie), Atatürk en andere, dan zie je daar dat die welhaast MIDDENIN de huizen liggen. Dan zou je nog meer last van vliegtuiglawaai hebben. De reden waarom dat daar wel kan en hier niet is omdat omwonenden daar gewoon minder zeuren.
-9-  :
Waaruit heb je opgemaakt dat het “daar wel kan”? Er wordt overal “gezeurd”: de omwonenden van Heathrow voeren bijvoorbeeld al decennia fanatiek en massaal actie tegen de overlast van de luchthaven. Zie bijvoorbeeld http://www.hacan.org.uk/

Overlast van vliegverkeer is in alle grootstedelijke regio's een groot probleem. Google maar eens naar “geluidsoverlast Zaventem”, of kijk op http://ufcna.com/ hoe blij Parijzenaars zijn met de luchthavens rond hun stad.

Niemand ontkent dat Schiphol van belang is voor de nationale en lokale economie, maar daar staan milieu-effecten tegenover, en de balans raakt wel eens zoek. Schiphol veroorzaakt enorm veel geluidsoverlast, luchtverontreiniging en congestie op het wegennet in Groot-Amsterdam. Tienduizenden mensen ondervinden daar dagelijks veel hinder van. Het is wel heel makkelijk om te roepen dat die dan maar in Drenthe moeten gaan wonen...

Milieu en leefbaarheid is niet iets dat je kunt salderen. Alles opofferen aan de economie zorgt voor een onleefbare stad, hoe goed je het milieu op de Wadden of de heide ook beschermt. Dat kun je niet tegen elkaar wegstrepen.
Jochem Floor
-10-  Jochem Floor:
Ik zie dat de link niet goed is doorgekomen, maar mijn bijdrage is een spontane eerste reactie op de kop van het Parool van vanmiddag; Cerfontaine: EUR 200 mln voor uitkoop omwonenden. In die zin: vertrek of val dood.
woestijnvis
-11-  woestijnvis:
Ik vind het wel meevallen net de geluidsoverlast in de Bijlmer. De vliegtuigen worden steeds stiller en je raakt er zo aan gewend dat het niet eens meer opvalt.

Zolang ze maar niet om 4 uur 's ochtends beginnen en tot na 8 uur 's avonds doorgaan heb ik er geen probleem mee.
Jochem Floor
-12-  Jochem Floor:
>Ik vind het wel meevallen net de geluidsoverlast in de Bijlmer.

Goh, Woestijnvis, daar is nou ook niet sinds twaalf jaar een uitstekende reden voor. Wel eens van de bijlmerramp gehoord?

Dus zou de Bijlmer het gebied met de meeste geluidsoverlast van Schiphol zijn?
woestijnvis
-13-  woestijnvis:
De Bijlmerramp as een vrij uitzonderlijke situatie vind je niet. Het is niet zo dat er elke dag een vliegtuig neerstort.

Persoonlijk, maak ik me meer zorgen over file overlast uit Almere, dan over af en toe een vliegtuig op grote hoogte.
Jochem Floor
-14-  Jochem Floor:
@ Woestijnvis: Het neerstorten van vliegtuigen is inderdaad een bijzonder vorm van (geluids)overlast. Maar mijn punt was, dat de Bijlmer bij mijn weten niet de plek is, waar men het meest last heeft van geluidsoverlast van het vliegverkeer.

Bij mijn weten ligt dat punt namelijk in de buurt van Heemskerk. Iedereen die AT5 gisteren heeft gezien weet nu, dat is het dorp waar Mark van der Horst sinds gisteren interim-burgemeester is.
Toch prettig, zo'n burgervader met goede contacten in de luchtvaartsector. Die kan voor het dorp vast een heleboel bereiken om de overlast van luchtvaart daar in de regio te verminderen.
Woestijnvis
-15-  Woestijnvis:
Denk je dan dat van der Horst genoeg invloed heeft om mogelijke overlast voor Heemskerk terug te dringen.

Zoals gezegd maak ik me meer zorgen over de invloed die Jorritsma en Brinkman hebben op Den Haag.
Renate
-16-  Renate:
Ga dan verhuizen!!! Tis juist gaaf als die boeings over je heen vliegen!! NIET ZEUREN!!!!!
martijn
-17-  martijn:
@Woestijnvis. Ik denk dat je gelijk hebt. Maar wat dacht je van die Duijvestein. Volgens mij door Jorritsma persoonlijk naar Almere gehaadl om te functioneren als breekijzer. Voor dit soort mensen moet je dus inderdaad oppassen. v.d.Horst, nou nee, tenslotte is hij ook maar tijdelijk dus hij gaat zich echt geen bult vallen.
Woestijnvis
-18-  Woestijnvis:
Inderdaad die Duyvenstein is een linkmiegel. Ik vertrouw de PvdA op het punt Almere (A6-A9) voor geen meter. Ik denk dat ik in November voor de zekerheid toch maar voor Groen Links ga stemmen.
Jochem Floor
-19-  Jochem Floor:
@ Woestijnvis: Tuurlijk, daarvoor wil de PvdA het probleem ook over de verkiezingen heen hebben, nietwaar? Zou het niet een stuk makkelijk zijn geweest als Balk & co het alvast hadden opgelost? Zie ook TZT. Want nu moet ook Van Poelgeest vuile handen te maken.
Jochem Floor
-20-  Jochem Floor:
@ RENATE: (Ga dan verhuizen!! ...) Erg fijn, een sarcastische opmerking op dit niveau. Er zijn de nodige mensen die dat soort reacties geven en dat nog werkelijk menen ook.

Van zo'n gebrek aan inlevingsvermogen wordt je niet heel vrolijk als je 30 jaar geleden een huis hebt gekocht op de rand van de polders in Noord-Holland, en nu 's nachts wakker ligt van het gebrom. En bij de weg, ook het slapen met de ramen open bij deze warmte kun je dan helemaal vergeten.
Speknek
-21-  Speknek:
@Rob: Dat klinkt als: Niet zeuren, ik heb de oorlog nog meegemaakt. Maar dat lijkt me geen ijkpunt in vredestijd. Dat jij b.w.v.s. op een landingsbaan sliep, is jouw keuze. Maar dan kun je net zo goed stellen dat je mag roken, ook een eigen keuze, dus moeten moeten de omstanders niet zeuren dat hun longen worden geasfalteerd. Daarmee overtuig je niemand.
Joey
-22-  Joey:
Al die milleu gasten zijn echt dom... altijd maar zeuren en zeuren, Nederland kan veel meer dan dat het nu heeft, omdat jullie natuurliefhebbers maar zeuren en veel te veel te zeggen hebben. En wat dan nog dat die vliegtuigen veel lawaai maken...dan ga je maar verhuizen naar Wassenaar of wat dan nog, de Randstad is de plek voor Werk en Welvaart, als je natuur zoekt daar is in het oosten van Nederland genoeg van, niet zo zeuren en maar doordrammen over al dat geluidsoverlast. In de VS staan de huizen en de hotels vlak naast de landingsbaan en dat betekent dat zij niet denken aan een paar kikkers in een meer, maar aan geld verdienen, zulke mensen die zo zeuren moeten weinig tot niets te zeggen hebben in dit land.

Ik woon in Almere en mijn vader (ja ik ben een kind en pas 14 jaar) moet elke ochtend voor 6 uur uit huis, alleen maar om die files voor te zijn, dit zou niet nodig zijn als al die zeurende mensen (vaak ook mensen die niet in de file hoeven te staan) niets te zeggen zouden hebben.

Ik houd ook van natuur maar er moet moet geld verdiend worden, De randstad moet en kan uitbreiden.

Laten we nu maar hopen dat er nog vele mensen zijn die net zo denken als ik...
Jochem Floor
-23-  Jochem Floor:
..dank voor deze bijdrage, Joey.
Woestijnvis
-24-  Woestijnvis:
Je kunt ook aan je vader vragen, wanneer jullie nu eindelijk eens die saaie slaapstad gaan ver(v)uilen, voor Amsterdam, Joey.
-25-  :
jezus jongens, gedráág je eens. Ten eerste heeft Joey een legitiem standpunt: in feite zegt bijvoorbeeld de VVD hetzelfde. Dat hij het dan ook nog eens onderbouwt is voor een veertienjarige al helemaal knap: de meeste komen niet verder dan: hey ppls JuLi3 s1jN @llem@@l SuKk3ls m3t Juli3 000veRl@st!!!!!! Joey geeft tenminste zijn argumentatie.

Dat die argumentatie je dan niet bevalt is geen reden om gelijk maar karaktermoord te plegen. Je zou je bijna nog afvragen wie hier nou de volwassenen zijn in deze discussie - en dat krijgen jullie dan te horen van MIJ: milsukt beroepszieker, onzin-blater en villein afbrander pur sang!

Of anders gezegd:
-26-  :
SCHAAM JE!
yanny scutt
-27-  yanny scutt:
Woestijnvis, Zwem jij nog steeds niet in de Weespertrekvaart??

Daniel heeft gelijk; Je moet je DOOD SCHAMEN ten opzichte van een joch van 14! Geef die jongen een goed antwoord of gooi je toetsenbord even achter achter de bank! Boze groet: Yanny
yanny scutt
-28-  yanny scutt:
Daniel, Ik vind het niet normaal dat heel veel automobilisten vanuit Almere s,ochtends in hun auto stappen terwijl in diezelfde auto 3 plaatsen onbezet blijven..

Ook vind ik het onbegrijpelijk dat er voor een wegverbreding wordt gepleit terwijl er zoveel auto's rondrijden met onbezette zitplaatsen..

Wat denk jij daarvan? Groet; Yanny
-29-  :
Ik ben zelf een groot voorstander van kilometerheffing of tolpoortjes: iedereen die dan van specifiek die weg gebruik wil maken en écht in zijn eentje in de auto wil zitten merkt dan dat dat ookkosten met zich meebrengt.

Die kosten kun je dan reduceren door met meer mensen in 1 auto te gaan zitten of andere vervoersmethoden te kiezen.

Probleem is wel dat de overheid verantwoordelijk is voor het bouwen en onderhouden van goede infrastructuur. dat die er nu onvoldoende is, is domweg vervelend.
Jochem Floor
-30-  Jochem Floor:
Mea culpa, mea maxima culpa.
Joey, excuses. Mijn botte-horken reactie was inderdaad misplaatst. Dank aan Daniel en Yanny voor de reality-check. (t.z.t. uiteraard gaarne tot wederdienst bereid)

Maar je standpunt was wel erg eenzijdig en de toon ervan heeft ook even als een rode lap gewerkt. Ik hoop echt dat je wat meer oog voor de redelijkheid van andermans standpunten wilt ontwikkelen. Het aardige is dat zodra je je dat aanleert, je eigen reactie meer overtuigend wordt.
Joey
-31-  Joey:
Ik heb in Amsterdam gewoond, en dat was reden genoeg om te verhuizen, ik vind Amsterdam te ouderwets enzo, leuk voor een dag, maar niet om te wonen en zeker niet om naar school te gaan.
En Almere is geen saaie slaapstad dat kan je wel vinden hoor, maar kom jij dan ook maar met een reden waarom je dat vind.
-32-  :
Ik sta natuurlijk altijd open voor een kritische noot uwerzijds, Jochem Floor.
Woestijnvis
-33-  Woestijnvis:
De reden waarom ik Almere een saaie slaapstad vind? Ik weet het niet want ik kom er nooit, en de reden waarom ik er nooit kom, is omdat er geen bal te doen is.

Verder constateer ik dat al die files richting Amsterdam staan voordat de dag begint. Dat kan maar een ding betekenen, mensen verlaten Almere en gaan naar Amsterdam toe, om er niets andrs te doen dan te slapen, want dat hebben ze namenlijk net al gedaan. s'Avonds gaan ze weer teurg naar Almere en zoals jij ook wel weet, slapen de meeste mensen.

Vandaar dus: Almere is een saaie slaapstad. Maar ik geloof best dat het voor jongetjs van 14 best wel leuk is hoor.
Joey
-34-  Joey:
...Tja als je hier nog niet geweest bent, dan ga je alleen maar uit van feiten over het werken buiten Almere, maar een echte reden om het een saaie slaapstad te vinden is het niet hea,,,
yanny scutt
-36-  yanny scutt:
Joey, Je hebt gelijk hoor. Het is heel fijn wonen in Almere! Woestijnvis kan, of wil dat maar niet begrijpen of geloven. Hij vindt dat alle mensen die in Almere wonen terug moeten naar Amsterdam en dan naar de 'Bijlmer' in het bijzonder.

Waar hij al die mensen dan zou willen huisvesten is mij een raadsel. Ik denk dat hij daar ook niet over heeft nagedacht.

Misschien zouden de auto-bezitters in Almere een slim systeem moeten bedenken zodat ze met elkaar mee kunnen rijden naar hun werk in Amsterdam. Want het file probleem is inderdaad groot. Anders wordt het rekeningrijden ingevoerd of nog erger, nieuwe wegen bijgebouwd. En reken maar dat de automobilisten dat moeten betalen! Ik heb zo'n idee dat je vader daar ook niet op zit te wachten..

Het gemeente bestuur van Almere zou ook veel meer kunnen doen aan de werkgelegenheid zodat niet idereen naar Amsterdam hoeft voor z,n werk! Groetjes, Yanny
Woestijnvis
-37-  Woestijnvis:
Een ander oplossing voor Almere is Schiphol ernaartoe te verhuizen.

Zijn wij van het vliegtuiglawaai af en hoeven de slaapstedelijken niet meer in de file op de A9 te staan. Zijn we meteen ook af van hun autogassen. Win-win-win.
suii
-38-  suii:
NOU ERHMZZ
toen ik in de vliegtuig zat, zag ik me eigen huis..!!!!
en om de 10 min ofso weet ik veel!! komt er een vliegtuig langs want ik woon maar 15 min met de auto van schiphol vandaan
en ik heb er geen problemen mee en niemand van mijn buurt heeft er problemen mee >.<
Joey de 14jarige jongen
-39-  Joey de 14jarige jongen:
Mensen die last hebben van die vliegtuigen moeten dan ook niet vlakbij een luchthaven gaan wonen lijkt mij, en mensen die juist gebruik maken van de luchthaven, dus bijvoorbeeld daar werken die willen daar graag wonen, en er zijn genoeg mensen die daar graag zouden willen wonen, maar er wordt veel te veel geluisterd naar die mensen die er last van hebben, ik snap t niet hoor....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.