Home > > Weg van de snelweg

Weg van de snelweg

Vanuit de trein zie ik opmerkelijke dingen. Tussen Amsterdam Sloterdijk en de Hemtunnel
ligt een geasfalteerde rondweg te midden van een kale zandvlakte. Telkens als ik in de trein daar voorbij raas, frons ik mijn wenbrauwen over dit bouwkundige raadsel. De afgelopen paasdagen sprong ik op mijn fiets en ging op verkenning uit.
Ik zie prachtig, glimmend zwart asfalt te midden van kaal terrein. De weg loopt rond een grote vijver. Scherpe haaientanden geven aan wie voorrang moet verlenen. Op de lege parkeerplaatsen kunnen zeker tien auto's staan. Alleen, de weg leidt nergens heen. Noch is er in de verste verte bebouwing waar te nemen waar deze miniracebaan toe zou behoren.
Wat is hier aan de hand? Ik dacht het zo: het geldzienende oog van een projectontwikkelaar viel een aantal jaar geleden op het braakliggende terrein. De bouwplannen werden getekend en de bouwvergunning was zo aangevraagd. De gemeente beloofde de benodigde infrastructuur aan te leggen en zo geschiedde. Ondertussen staat de helft van de kantoorruimte in Amsterdam leeg. De projectontwikkelaar investeerde zijn geld liever in andere zaken. Alleen vergat iemand de gemeente in te lichten dat de plannen niet door gingen.

Maar wat doet dan dat water in het midden? Was het dan toch een visvereniging die pleitte voor een goed toegankelijke visvijver? Uit een subsidiepotje voor sport-voor-iedereen werd geld losgepeuterd. Het bestemmingsplan werd aangepast en de bouwvakkers ging aan het werk. Zij groeven een diepe kuil, legden er een mooie weg omheen die ook met de Canta berijdbaar is en maakten de benodigde parkeerplaatsen. Maar er was geen vis.

Of ging het nog anders? Een Amsterdamse ROC kampte met een tekort aan stageplaatsen en zette een aantal leerling-stratenmakers aan het werk in Westpoort. 'Dat merkt toch niemand' moeten ze gedacht hebben. De jongens kregen een vette voldoende voor hun voltooide opdracht en laten de voorbijgangers met een raadsel achter.

Het laat me niet meer los. Is hier sprake van geldverspilling? Ambtenarij? Of ontgaat mij het hogere plan terwijl iedereen direct doorheeft wat hier te gebeuren staat. Verlos mij!

vier reacties op "Weg van de snelweg"

-1-  :
Is er niet ooit sprake van geweest dat de NS een treinstation Amsterdam-Hempoort ging bouwen? Misschien was het daarvoor bedoeld.
Joghem
-2-  Joghem:
Het CBR is er in de buurt, misschien een mooi oefenterreintje?
Dane
-3-  Dane:
Klopt wat Jochem zegt, het CBR is daar om de hoek. Ze lessen daar altijd met motoren en soms auto's. Dat stukje terrein wordt dus gebruikt voor lessen ;)
Sanne
-4-  Sanne:
Als je verharding aanbrengt over onverhard terrein moet je ook oppervlaktewater maken ter compensatie. De bodem van west-Nederland is namelijk verzadigd. Anders krijg je wateroverlast.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.