Home > > Vriendjes(of)politiek

Vriendjes(of)politiek

Dagelijks Bestuur 2002
Ik kan dat niet scheiden, werk en privé. Maar het dagelijks bestuur van Geuzenveld-Slotermeer kan dat wel. Na de verkiezingsuitslag ligt wethouder Anton Ederveen eruit. Zijn CDA verloor een zetel en hield er slechts één over dit keer. Natuurlijk zijn daar consequenties aan verbonden, maar toch...
Samen met PvdA-ers Robin de Bood en Piet Dikken en Tys de Ruijter van GroenLinks stond Ederveen vier jaar geleden als kersvers nieuw bestuur knus op de foto. 'We houden van elkaar' was de titel van het krantenartikel. En de erop volgende vier jaren was ook duidelijk te merken dat de vier heren het uitermate goed met elkaar konden vinden. Nooit een naar woord richting elkaar of tenminste niet in het openbaar of (zelfs niet in vertrouwen) tot de pers. Zelfs een ruil van portefeuilles - een experiment om even een frisse kijk op het wethouderlijk werk te krijgen - verliep vrijwel vlekkeloos.

En toen waren het er nog maar drie. Het CDA had dan wel flink verloren, maar als initiatiefnemer van de coalitievorming lag het in de handen van Robin de Bood om te zeggen: he, Anton, goede vriend, natuurlijk mag je blijven. De Bood c.s. vinden van niet. PvdA en GroenLinks zijn de enige stijgers. Er wordt geluisterd naar de kiezers en daarin heeft hij natuurlijk gelijk. Maar die Ederveen is zo'n verrekt vriendelijke vent. Een beetje de Asscher van Geuzenveld-Slotermeer, als ik de krantenartikelen over deze politicus mag geloven. Ederveen glimlacht, kirt, knikt en kletst. Heeft goede ideeën, voert ze uit en spant zich in. Maar zijn bestuursvrienden kunnen het zonder hem af. Ze gaan met zijn drietjes verder. Dat scheelt een wethouderssalaris en dat is natuurlijk ook een mooi iets. Kleine GroenLinks (drie zetels) zal als een Calimero plaatsnemen in het dagelijks bestuur met grote PvdA (dertien zetels). Anton ligt er uit. En dat is niet eerlijk.

vijftien reacties op "Vriendjes(of)politiek"

Suffie
-1-  Suffie:
Los van een leuke stagiaire had Anton één enorm pluspunt: hij maakte zich hard voor de jeugd in zijn wijk en ontsteeg daarmee het gemiddelde CDA-niveau in grote mate. Hoewel ik een hoge pet op heb van Markouch op dat gebied vraag ik mij eerlijk af of we hier de partijpolitiek niet voor één keer hadden kunnen vergeten....
Marianne
-2-  Marianne:
Ja, men krijgt wat men kiest denk ik dan maar. Als deze man het in de ogen van de kiezer dus daadwerkelijk goed had gedaan dan was hij vast opnieuw gekozen. Daarnaast, hiermee wordt dus weer een keer het bewijs geleverd dat de gemeentelijke politiek gedomineerd wordt door de landelijke politiek. Je kunt je afvragen wat de stadsdeelraadpolitiek dan nog voorstelt.
Het leven is hard en de kiezer erg ontrouw!
Kiezer
-3-  Kiezer:
Dat Anton Ederveen zou worden ingeruild voor een van de met veel voorkeurstemmen gekozen PvdA allochtonen zou eerlijker geweest zijn. Het regeert waarschijnlijk gewoon een stuk makkelijker zonder grootheden. Calimero hobbelt wel achter het haantje aan.
Thirza
-4-  Thirza:
Anton is een topvent! Zijn politieke vertrek wordt een groot gemis voor Geuzenveld Slotermeer.
Tys
-5-  Tys:
Anton is een fijne collega en zeker een verlies voor Geuzenveld-Slotermeer (wie vangt deze winst?). Het stadsdeel gaat verder met drie ervaren bestuurders, goed voor de continuiteit, de slagvaardigheid en het verminderen van de bestuurlijke bureaucratie.
De raad is na de verkiezingsuitslag een betere afspiegeling van de buurt geworden en de coalitie vertegenwoordigt maarliefst driekwart van de kiezers. De grootste opgave is nu om die kiezers meer bij de politiek te betrekken zodat de uitslag over vier jaar recht doet aan de lokale politieke situatie.
Elsbeth
-6-  Elsbeth:
Ik hoorde vandaag dat de gevallen wethouder Huffnagel de campagnechef wordt van Mark Rutte. Dus...als er voor een gevallen wethouder landelijk een plek is, dan moet dat voor een prima wethouder toch een fluitje van een cent zijn een plek te veroveren in de landelijke politiek.
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Tsja, dat is politiek! Om zelf aan de bak te blijven moet de ander worden “verstoten” en dat is natuurlijk niet de eerste keer in dit stadsdeel...dat hoort er kennelijk allemaal bij. Persoonlijk lijkt het mij belangrijker wat deze mensen doen in de tijd dat zij het voor het zeggen hebben. De laatste jaren is er vooral veel gesloopt en gebouwd dat zou heel heilzaam zijn voor dit deel van A-dam. Ik heb daar nog helemaal niets van gemerkt! Het lijkt mij zinniger om eens aandacht te geven aan de winkelbezetting op de Burg. de Vlugtlaan, want dat wordt nu wel heel erg eenzijdig. Vorig jaar hebben de stadsdeelbestuurders en winkeliers elkaar van harte gefeliciteerd met het mooie en veilige winkelcentrum...,s'nachts hermetisch afgesloten dus vraag je jezelf af waarom dat feestje nou zo nodig was-dus het winkelgebied op de laan hoort daar kennelijk niet meer bij. De nieuwe ondernemers redden het vaak niet en concurreren elkaar helemaal failliet. Vaak al na een jaar. M.i. niet erg bevorderlijk voor het aanzien van de laan.Toegegeven de straten en fietspaden zijn opgeknapt maar dan wordt er weer totaal voorbijgegaan aan de achterliggende Theodorus Dobbe -woon!-buurt; verzakte straten, verwaarloosde bebouwing, stakerige bomen enzovoort. Ik weet wel iets beters te doen voor onze stadsdeelbestuurders! Allemaal op je post blijven, naar de bewoners luisteren en elkaar met rust laten. Het stadsdeelgebouw is geen soapgebouw maar een WERKPLEK! Groet; Yanny
Shirley Brandeis
-8-  Shirley Brandeis:
Ik heb deze laatste reactie aan de verantwoordelijke wethouder (voormalig bewoner Dobbestraat) gemaild.
Shirley Brandeis
-9-  Shirley Brandeis:
De verantwoordelijke wethouder vertelde me dat er
voor de Dobbebuurt een integrale aanpak wordt
voorbereid van fysieke en sociale 'hobbels'; als voorbeeld van een nieuwe wijkgerichte aanpak met bewonersparticipatie.

Andere buurten waren eerder aan de buurt. Maar de Dobbe wordt dus snel aangepakt.
Shirley Brandeis
-10-  Shirley Brandeis:
Aan de beurt dus :)
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Shirley,mijn dank! Maar vooralsnog hecht ik weinig geloof aan de woorden van de wethouder want in het stadsdeelblad dat van de week in de bus lag, schittert de Dobbebuurt (buurt 2)weer eens als grote afwezige... het is Geuzenveld en nog eens Geuzenveld waar al de actie plaatsvindt en al het geld naartoe stroomt. En ik vermoed dat daar heel veel deelraadsleden wonen...van links naar rechts! Groet; Yanny
Shirley Brandeis
-12-  Shirley Brandeis:
Dan houden we dat in de gaten. Dit is beloofd. We wachten af. En als er niks gebeurt, gaan we weer eens aan de bel trekken. De Dobbe moet schoon!
Mariette
-13-  Mariette:
@Shirley: We houden het in de gaten, we wachten af en we trekken aan de bel. Wie is die we dan eigenlijk. Werk je op het stadsdeelkantoor?
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Mariette,sorry voor deze late reactie.. Hebben het te druk met stadsdeelwethouders/raadsleden EN hangganzen...je zou bijna je buren vergeten! Ik kan je zeggen dat dat WIJ niet in het stadsdeelkantoor werken. Als dat zo was zag e.e.a. er wel beter uit..menen wij..Wel zijn wij in een positie om een oogje in het zeil te houden en zullen daarmee doorgaan. Kom je ons helpen op deze Blog? De buurt in de gaten houden en dat melden op deze pagina? Groet; Yanny
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Wij wonen in een openluchtmuseum!

Dit heb ik gelezen in alle wijkbladen en ons onvolprezen Amterdamse krant: 'Het parool'

Ik woon dus in het van Eesteren (openlucht museum) dat een waar voorbeeld is van hoe het hoort; schoon ,groen en heel veel ruimte.

Dat klopte 50 jaar geleden misschien voor de Theodorus Dobbebuurt, maar ik vraag mij af welke uitleg onze Stadsdeelraadsleden geven als zij trots hun gasten begeleiden op de wandeling door het Museum van Eesteren.

Gaan zij vertellen hoe het Gerbrandypark al 10 jaar lang wordt gerenoveerd (eco-oevers komen en gaan ,speelveld al 3 x opgehoogd speeltuin 2x vernieuwd en tig bomen gekapt) en hoe geweldig dat project van Tys de Ruiter (wethouder) is?

Ik hoop dat de wandelaars het originele van Eesteren project zien dus wat mooi hoorde te zijn en nu zo zwaar verwaarloosd is in de Theodorus Dobbebuurt; weinig groen, slechte bestrating en barstende rioleringen en dat hele mooie Museum een vette 0 geven!

Geen subsidie voor het van Eesteren Museum s.v.p. Eerst zaken op orde stellen!

)-; yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.