Home > > Vrees niet de geitenwollensokkenrevolutie

Vrees niet de geitenwollensokkenrevolutie

Mark van der Horst dreigde vlak na de gemeenteraadsverkiezingen naar Wit-Rusland te emigreren, nadat Lodewijk Asscher zei de voorkeur te geven aan een college zonder VVD. Voor het eerst in zestien jaar zou de VVD buitenspel staan bij het besturen van de stad. Amsterdam stevent af op een college van PvdA en Groenlinks. Is dat zo erg als de dreiging van de voormalige wethouder van Verkeer, Vervoer en Infrastructuur doet vermoeden? Of is er nog hoop voor alle inwoners van Amsterdam die de komende vier jaar vooral prettig willen wonen, werken, maar vooral ook léven in onze stad?

Een college van PvdA en GroenLinks betekent niet per definitie verplicht zuurdesembrood bij de lunch en alle auto's naar de schroothoop. Stadsdeel Westerpark laat al zestien jaar zien dat GroenLinks voor de PvdA een volwaardige coalitiepartner is.

De helft van de bewoners is hier van allochtone afkomst. Veel mensen balanceren op het bestaansminimum. Toch staat het stadsdeel niet bekend om spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Veel verpauperde huizen zijn de afgelopen jaren gerenoveerd en met nieuwbouwprojecten weet het stadsdeel ook de 'yuppen' aan te trekken. Dat terwijl in de jaren tachtig de Staatsliedenbuurt nog bekend stond als krakersbolwerk waar het beter gaan dan komen was.
Westerpark heeft diep in de buidel getast voor de renovatie van het Westerpark. Resultaat: een prachtig park waar jong en oud, arm en rijk, autochtoon en allochtoon zich thuis voelt. Van hip eten bij West Pacific tot barbecuen met de hele familie op het grote grasveld. In het Westerpak komt goed tot uiting dat een park een ontmoetingsplaats is voor allerlei groepen uit de bevolking. Tot slot staat Westerpark open voor gedurfde maatregelen. Onlangs besloot het stadsdeelbestuur geen nieuwe UMTS-masten toe te laten zolang de gezondheidsrisico's nog niet volledig onderzocht zijn.

Mark, bespaar je de reis naar de laatste dictatuur van Europa en kom eens kijken in het fijne stadsdeel Westerpark hoe het ook kan.

En laat Lodewijk vooral niet bang zijn dat veel linkse colleges in het land slecht uitpakken voor de partij bij Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. De kiezer wil resultaat zien. Dat is wat telt!

veertien reacties op "Vrees niet de geitenwollensokkenrevolutie"

xaviera
-1-  xaviera:
Mooi links is niet lelijk!!
simone
-2-  simone:
@Marije. Ik snap je blijdschap over Westerpark, maar kloppen doet het niet helemaal. Het stadsdeel zelf diep in de buidel getast voor het Westerpark? Nee dat is niet helemaal waar. Groen Links zo aardig geweest? Beetje raar hoor, een ecowijk bouwen maar dan heel hypocriet de auto's in een andere wijk laten parkeren. Economisch gezien gaat het Westerpark niet echt voor de wind. In Westerpark is juist heel goed te zien dat men heel veel oog heeft voor de “zogenaamde nieuwe creatieven” Leuke dingen maar het stadsdeel floreert niet echt. Het is een beetje uit zijn evenwicht. Ja, er is veel gebouwd maar degene die het niet meer konden betalen zijn de wijken uitgejaagd. Niet echt heel leuk dus. De groep die daar nog een beetje tegengas tegen geeft is de SASH. De werkloosheid in Westerpark is erg groot. Het Westerpark, ja, het grasveld is voor de buurt maar het terrein is altijd verhuurd aan en bestemd voor grote feesten en partijen waar de gemiddelde Westerparker echt niet bij aanwezig is. Laten we ook niet vergeten dat er wel degelijk spanningen zijn in Westerpark, alleen ze worden regelmatig de kiem ingesmoord. Neem nog even in gedachte de komst van een opvang in de Hugo de Grootbuurt.
marius nijman
-3-  marius nijman:
Precies. Het opknappen van het park en vernieuwingsprojecten als in de Spaarndammerbuurt zijn betaald door de gemeente.

En je lofzang op het stadsdeelbestuur snap ik ook niet echt. Vergeet niet de verkrampte houding waar het dagelijks bestuur in schoot na de groepsverkrachtingszaak van een dertienjarig meisje door voornamelijk marokkaanse mindejarige dadertjes. Naast het feit dat het stadsdeelbestuur de zaak niet wilde erkennen en in de doofpot wilde stoppen bedacht het stadsdeel in al haar wijsheid dat er een projectgroep ingsteld moest worden. Niet om het zwaar getraumatiseerde meisje te helpen, nee, maar om cursussen te geven aan de daders en hun ouders. Ook de samenwerking tussen jeugdhulpverlening en kinderbescherming kwam niet echt van de grond waardoor het slachtoffer helemaal in de kou kwam te staan.

Marije, ik denk dat je een te mooie voorstelling van zaken geeft over het dagelijks bestuur in Westerpark. Ik kan niet met grote stelligheid beweren of dit eigen is aan het stadsdeelstelsel of aan de coalitie, maar duidelijk is wel dat de samenwerking tussen PvdA en Groen-Links niet altijd het rode lentezonnetje laat schijnen.
Arnoud de Jong
Ah, nú snap ik waarom Asscher het eerst met GroenLinks probeert. Van der Horst naar Wit-Rusland, zo'n kans krijg je nooit meer! ;-)
Gert
-5-  Gert:
Wel eens opgemerkt dat Westerpark de afgelopen jaren heel erg is veryupt. Mensen willen erg graag wonen, daar werkt het bestuur heel hard aan mee maar wel ten koste van mensen die er jarenlang met plezier hebben gewoond en door het voortvarende beleid nu naar andere wijken zijn verplaatst (bijvoorbeeld naar Noord). Zij konden het niet meer betalen na renovatie. Kijk naar de Spaarndammerbuurt. Project groenen deuren is met medeweten van stadsdeelbestuur (lees Bartlema) verkwanseld. Woningcorporatie de Key kreeg hier de vrije hand. Er wonen nu mensen die niet zozeer hebben gekozen voor Westerpark maar meer voor een woning. Westerpark ligt immers vlakbij het centrum. Leuk geweest hoor dat linkse college. Oh ja, er moesten daarvoor ook nog eens een hele straat met bomen voor gekapt worden.
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
@ Arnoud: En Van der Horst heeft uiteraard ook groot gelijk als-ie daarvoor kiest. Mijn ding zou het eerlijk gezegd niet zijn, met die laatste Europese dictator en die gemanipuleerde verkiezingen. Maar het is natuurlijk maar net in wat voor omgeving je je zelf 't meest senang voelt.
-7-  :
om nu westerpark direct als glorieus voorbeeld te noemen van de rode lente strekt wat verder, inderdaad - er gaat ook nog genoeg mis, en de vraag is of het 'uitblijven van sapnningen' als een specifieke prestatie van de politieke partijen genoemd mag worden. Mijns inziens is 'wij- zij' denken inherent aan het 'linkse' denken, alleen dan niet een wij-zij gebaseerd op ras of etniciteit, maar wij-zij gebaseerd op talent en inkomen: het zijn de kanslozen en armen die voorgetrokken worden. Misschien voorkomt dat onlusten, ja, maar is dat echt rechtvaardig of is dat meer een kwestie van gelegaliseerde afpersing?
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
@ Daniel: “'wij- zij' denken inherent aan het 'linkse' denken” ??? Oftewel: bij het rechtse denken komt zulks niet voor?

Ik heb je al wel eens overtuigender horen argumenteren, Daniel.
-9-  :
eh, ik neem aan dat je 'lezen'bedoelt ipv horen.

Overigens, het onderschied tussen rechts en links is wel erg outdated. laat ik het anders zeggen: het liberale denken, door velen als 'rechts' gekwalificeerd, maar duidelijk te onderscheiden van het conservatisme of het populisme, weigert principieel te denken in termen van gegeneraliseerde groepen - zodoende is er in het liberale denken nooit een specifieke groep die achtergesteld staat, zoals bij de SP 'de arbeider', de PvdA 'de man van de straat', 'de allochtoon', et cetera. Er zijn slechts individuele keuzes en die kunnen moreel goed of fout zijn, en dáár hoort de staat zich mee bezig te houden.

Wederom anders gezegd: elke filosofie die staat voor een vorm van redistributie moet altijd noodzakelijkwerijs een redistributie van groepen plegen: deze categorie krijgt er iets bij, deze categorie moet iets afstaan, et cetera.

EN als je dus categorieën definieert, en de één meer voordeel dan de ander geeft, dan ben je bezig met het voeden van 'wij-zij' denken.

Beter? ;)
Jochem Floor
-10-  Jochem Floor:
@ Daniel: Beter, ja, dat wel.
Maar waar heb ik dat al meer gehoord? “het liberale denken (...) weigert principieel te denken in termen van gegeneraliseerde groepen” ?? Daarop lijkt mij wel wat af te dingen; sta me toe dat ik daarbij even kort door de bocht ga.

Het 'liberale denken' kan op zuiver pragmatische of machtspolitieke overwegingen tot hetzelfde standpunt komen. De belangen van 'de individu' vallen in het liberale denken namelijk moeiteloos samen met het eigenbelang.

Het belang van de groep centraal te stellen vergt daarentegen op enig moment opoffering van het eigenbelang, en wij-zij-denken is daaraan (toegegeven) inherent. Het ontkennen van een bestaande tegenstelling tussen 'wij' en 'zij' is daarmee een regelrechte aanval van rechts op links.

Dus als rechts het goed doet, dan wordt er zonder schromen gepolariseerd; maar als links in opkomst is, dan wijzigt de mode plotseling. Eind jaren '80/ begin '90 was Fukuyama ineens helemaal 'da bomb'; de afgelopen vijf jaar heeft rechts (Fortuyn, Wilders, Hirsi Ali, Verdonk) het spectrum gepolariseerd als een gek. Nu zit links weer in de lift en, verdomd als het niet waar is, wij-zij-denken wordt ineens passé verklaard. En alweer door rechts.

Oftewel: als je bestaande groepen niet laat definieren, kan er ook niemand aan het herdistribueren slaan, en handhaaf je daarmee de gewenste status quo.
Paf
-11-  Paf:
Links kan goed broodjes bakken. Zoete broodjes. Stem op ons, stem op links, en alles komt goed. De rijken, de yuppen, ja die, die hebben het gedaan. De mensen met poen. Ze buiten ons uit. En wij. Wij hebben niets. Wij moeten met zn allen naar de voedselbank en wonen in een schamel sociaal woninkje. Omhoog die rijkeluis belasting, omhoog die sociale woningbouw, die rijken die kunnen het zelf wel goed voor zichzelf regelen. Laat hen maar over aan de vrije woningmarkt, tja die rijken kunnen wel 1500 euro huur betalen als je modaal verdient. Zij hebben genoeg, dus het moet naar ons worden overgeheveld. Mag het ook een keer zo zijn dat als je werkt en je jezelf inzet voor de maatschappij daar ook wat van terugziet? Of mag je daar zelfs niets van zeggen? Ben je dan gelijk asociaal en rechts. Ik zelf ben niet rechts of links, verre van rijk maar ook niet arm, maar gewoon mens. Een mens die ziet dat de ongelijkheid in NL niet zozeer eentje is van inkomen, maar eentje van inzet en vrije tijd. Het maakt inmiddels nagenoeg niet uit of je inzet toont. Heeft links ooit op school weleens een rekensom gemaakt of zijn ze alleen naar maatschappijleer geweest? Ja, ik ben bang voor links. Omdat ze net als in de jaren negentig de knip waarschijnlijk zullen openzetten. Sinterklaas spelen is makkelijk, populistisch. Ja, als je geld uitdeelt heb je vrienden. Er zijn namelijk nu al meer mensen die uit de ruif eten, dan die de pot vullen. En dat neemt alleen maar toe met de vergrijzing en de zogenaamde jeugd die zich oh oh zo hard inzet om zich een plekje in de maatschappij te verwerven maar er geen een krijgt.. Tot de rekening komt. Dan begint de cyclus weer opnieuw. Ja, laat links het in Amsterdam en in de landelijke politiek het maar voor het zeggen krijgen. Maar dan zonder rechtse coalitiepartners. Nu niet lullen en andere rechtste partijen afkraken, maar zelf poetsen. Nu niet als een pubertje bij papa klagen, maar zelf de broek ophouden. Misschien dat dan eens de ogen worden geopend. In plaats van al die sympatie voor al die klaplopers die NL rijk is, moet er eens achter de broek aan worden gezeten. Een schop onder de kont ipv een buurthuis, een draai om de oren ipv integratieburos. Hup aan het werk. De Polen en Chinezen komen. Daar doen we niets aan. Die weten nog dat als je niet werkt, niets te vreten hebt. Onszelf een eiland achten in de wereld en mensen de hand boven het hoofd houden en er later achter komen dat we de kip met de gouden eieren hebben geslacht, daar heeft niemand wat aan.
Bogie
-12-  Bogie:
Beste Paf,
Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden...ik kan me hier compleet bij aansluiten......I rest my case
floor
-13-  floor:
*Reactie verwijderd*
Het reactieforum is geen prikbord voor oproepen tot deelname aan activiteiten, evenementen of onderzoeken. Zie regels voor discussie.
[Redactie Amsterdam Centraal]
Moekie
-14-  Moekie:
Ik ergerde me nogal aan de ecowijk opmerking,
en wilde het volgende even kwijt;

In de ecowijk moet je gewoon (?!) 15 jaar wachten op een parkeer vergunning. Geloof me dat is best cru als je uitzicht een parkeergarage is en je woont aan een van de meest vervuilde wegen van Amsterdam.

Moekie

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.