Home > > Kiezersbedrog

Kiezersbedrog

Er deden nogal wat bekende Nederlanders (én een Belg) mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op de 29e plaats op de lijst van het ongelukkige Amsterdam Anders/De Groenen stond Jos Brink en Serge-Henri Valcke was de dertigste kandidaat van de SP. Helemaal onderaan de kieslijst van GroenLinks stond kamerlid Marijke Vos, en voormalig Eurocommissaris en oud-minister Frits Bolkestein was de nummer laatst van de VVD-lijst.

Lijstduwers heten zulke kandidaten (al was die eer bij AADG eigenlijk voorbehouden aan voormalig raadslid Hansje Kalt). Ze staan primair op de lijst om aandacht te trekken, niet om daadwerkelijk gekozen te worden. Toch is dat Marijke Vos en Frits Bolkestein per abuis overkomen: zij kregen voldoende voorkeursstemmen (PDF) om in de raad te mogen plaatsnemen.
Geen van beide zijn ze dat van plan. Bolkestein (2391 stemmen) stond alleen op de lijst om zijn partij te steunen, maar is eigenlijk met politiek pensioen. Marijke Vos kreeg 6400 stemmen, méér dan D66-lijsttrekker Ivar Manuel (5196) of héél AA/De Groenen (5935). Zij laat in Het Parool niettemin weten dat ze "geen dubbelmandaat kan hebben". "De kiezers die mij in de Tweede Kamer als volksvertegenwoordiger hebben gekozen, zouden dan zeer teleurgesteld in mij zijn."

Dat kan wezen, maar dat had Vos ook kunnen bedenken voordat ze instemde met het verzoek lijstduwer te worden. Kennelijk vreest ze niet dat ze nu 6400 "zeer teleurgestelde" Amsterdamse kiezers achterlaat. En de 24.988 kiezers die haar steunden bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen kunnen alsnog de boom in als GroenLinks tot het college mag toetreden: dan verlaat Vos doodleuk het parlement om wethouder te worden.

Eerlijk is eerlijk: Vos hééft van tevoren aangekondigd dat ze niet in de raad wilde. Maar ik krijg er toch een vieze smaak van in mijn mond. Als je geen kandidaat bent, moet je je niet kandideren. Vos' betrokkenheid bij de stad is blijkbaar afhankelijk van haar persoonlijke ambities: het raadslidmaatschap is haar te min, alleen als bestuurder is ze bereid zich voor Amsterdam in te spannen.

Als ik het college mocht aanstellen, dan zou ik Vos voor straf passeren. Wie garandeert me immers dat zij de deur van de Stopera over een jaar niet weer net zo gemakkelijk achter zich dicht zal trekken, als ze straks minister kan worden in een links kabinet?

drie reacties op "Kiezersbedrog"

Philip
-1-  Philip:
Wat Bolkestein betreft: In Parijs hangt deze poster http://tinyurl.com/zxpgd die al een beetje een voorspellend karakter had :-)
Robin
-2-  Robin:
Ook al had mevr.Vos van begin af aan gemeld alleen voor een wethouders zetel te gaan, ik zou me behoorlijk in de zeik gezet voelen als ze het nu af laat weten. Het getuigt wel van een arrogantie. Behoorlijk kiezersbedrog.
Gewoon de Raad in zou ik zeggen.
lijn
-3-  lijn:
Het lijkt mij simpel: Als je je verkiesbaar stelt, moet je zitting in de Raad nemen als je gekozen wordt. Weiger je dat, dan kost dat jouw partij gewoon die ene zetel, en je (voorkeurs)stemmen gaan bij de reststemmen.

Het lijkt mij dat het dan met het op de lijst zetten van stemmentrekkers die toch geen zitting nemen snel gedaan is.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.