Home > > Oud-Zuid politieke buurtsoap

Oud-Zuid politieke buurtsoap

Oud-Zuid. We hebben de kak uit de Concertgebouwbuurt, de yuppen, de studenten en krakers uit De Pijp, de relschoppertjes uit de Diamantbuurt en de jonge en bejaarde stellen uit de Stadionbuurt. Allemaal onder één dak.

Ook bij ons heeft de PvdA gewonnen. De VVD blijft de tweede partij met in zijn kielzog GroenLinks. Amsterdam Anders/De Groenen behoudt hier wel een zetel, als ook het CDA. Grootste verliezer is echter de partij Zuid- en Pijpbelangen (what's in a name), die van 4 naar 1 zetels gaat.

Opvallend is dat ook Daphna Brekveld haar zetel behoudt. Iemand heeft er van alles aan gedaan om te zorgen dat het niet zou gebeuren. Daphna Brekveld, de vrouw (vroeger man) die in het nieuws verscheen omdat er bakstenen door de ruiten van haar woning waren gegooid. In de Diamantbuurt.
Vlak na het stenenincident, waarvoor volgens mij nog niemand (dus ook geen Marokkaan) is aangehouden, verscheen er een artikel in het Parool over deze Brekveld. In de jaren '80 bleek Brekveld (toen nog Elco) betrokken te zijn geweest bij terreuracties van een groep krakers. Het Parool bracht het als enorm opzienbarend nieuws, alsof het gisteren gebeurd was. Ik kreeg sterk de indruk dat iemand Brekveld in een kwaad daglicht wilde zetten en dat de krant daar maar al te graag in meeging.

In de weken na het artikel heeft iemand heel erg zijn best gedaan om Brekveld verder te degraderen. Wij, bewoners van de Pijp, vonden in onze brievenbus niet één maar twee keer anonieme stencils aan met het artikel uit het Parool, met de tekst VOZ terreur (of iets dergelijks).

Men speculeert wel dat het de lijsttrekker was van een ander klein Oud-Zuid partijtje die zo zijn eigen zetel dacht te kunnen behouden. Of zou het gewoon een rancuneuze ex van Elco zijn? Die misschien ook wel de ruiten van haar woning heeft ingegooid? Omdat de Marokkaantjes daar toch wel de schuld van zouden krijgen? Niemand schijnt het te weten.
Spannend, een echte buurtsoap. Wij kunnen er weer vier jaar tegenaan.
ouder:
Drie stemmen
nieuwer:
Kiezersbedrog

acht reacties op "Oud-Zuid politieke buurtsoap"

Floris
-1-  Floris:
Ja, dat pamflet kregen wij (redelijk jong, ex-studenten en semi-yuppenstel uit de Stadionbuurt, voor je demografisch overzicht) ook in de bus. Ik vond het Parool-artikel zelf nogal raar, het wekte inderdaad de indruk een soort persoonlijke afrekening met mw. Brekveld te zijn. Dezelfde journalist had naar het schijnt destijds in de jaren '80 vdve ook over de zaak geschreven. Naast het feit dat de relevantie ervan me ontging had ik ook niet echt het idee dat de bewijsvoering voor de beschuldigingen nu zo sterk was.

De versie van het pamflet die ik heb gezien bevatte als enige aanvulling op het artikel twee losse opmerkingen, waarvan één luidde dat Daphna Brekveld op een van ZPB “gestolen” deelraadszetel zat, en de ander dat ze haar eigen ruiten wel ingegooid zou hebben om aandacht te krijgen. Het pamflet was anoniem, erg laf. Ik moest zelf meteen denken aan ZPB vanwege die eerste opmerking, maar ZPB schijnt dit te hebben ontkend. Ik krijg ook niet de indruk dat het verspreiden van dit soort pamfletten tot de strategieën van de rellende Diamanbuurtjeugd behoort, dus dat kunnen we waarschijnlijk ook uitsluiten. Een gefrustreerde ex? Hmmm, misschien, maar pamfletten verspreiden over heel Oud Zuid van Amstel tot Westlandgracht is dan toch wel een heel arbeidsintensieve vorm van stalking.

Kortom, inderdaad een soort mysterie-soap, maar wel eentje die een erg onaangenaam gevoel achterlaat.
Harry Rijpkema
-2-  Harry Rijpkema:
Alle partijen in Oud Zuid zijn het er over eens dat ZPB de verspreider is van het haatplamflet tegen Daphna Brekveld. De opmeringen op het pamflet zijn helemaal in de stijl van Henk van der kleij, de feitelijk leider van ZPB. Het past in de fanatieke hetzecampagne van ZPB die al twee jaar duurt sinds Daphna Brekveld uit ZPB is gestapt. De wijze van verspreiden 's nachts is de bekende werkwijze van ZPB. Uit alle berichten die we uit divese buurten van het stadsdeel hebben gekregen blijkt dat het pamflet in een groot deel van Oud Zuid, naar schatting zo'n 30.000 stuks, verspreid is. Er is buiten de ZPB beslist geen andere organisatie die zoiets doet. Bij het stadsdeel is geregistreerd dat ten tijde van die verspreiding in de fractiekamer 's nachts vele duizenden kopieën zijn gemaakt. Op kosten van de belastingbetaler dus. Van der Kleij is twee keer gezien toen hij dat pamflet verspreidde en ook een ander lid van ZPB is daarmee gezien.
Bij insiders is vd Kleij bekend als manipulator. Curieus is het dat in het bewuste pamflet Brekveld op dubieuze wijze beschuldigd werd van een bedenkelijke rol in de kraakbeweging. Het is niet zo moeilijk om de rol van vd Kleij in de kraakbeweging na te gaan. Hij wordt in hetboek van Eric Duivenvoorden over de kraakbeweging 'Een voet tussen de deur' opgevoerd als een van de meest beruchtste krakers, die voor geweld en het stelen van bouwmaterialen voor het barricaderen niet terugdeinsde. Als je zijn naam intikt op Gougle dan kom je vanzelf in het 'Staatsarchief' bij de publicatie 'De stad was van ons'. Hij is daarin zelf aan het woord en dat liegt er niet om. Hij verklaart in 1996 dat hij hij het jammer vindt dat hij in het vervolg het zonder kraakbeweging moet doen, maar dat hij zijn hele leven met het bestrijden van het systeem wil doorgaan. Als buurtactivist tegen de stadsdeelraad wil hij die 'op alle mogelijke manieren' bestrijden. Raadsleden, dagelijks bestuur en ambtenaren ervaren die manieren als een zeer irritante, hinderlijke en contraproductieve overlast. Hoeveel zal die overlast de belastingbetaler kosten?
Blondie
-3-  Blondie:
Hai Merel lees net je stukje en begrijp er nu veel meer van je bent in 1975 geboren dus je bent van de Soap-Generatie en leeft dus voor..................sensatie of ellende van andren ach ieder zn meug jah toch schat!
Om even terug te komen op de ramen van mevrouw Brekveld voor jou, die zijn inderdaad ingegooid door Marokanen en wel gezien door MEERDERE mensen-bewoners! Ten tweede heb jij echt niks anders te doen dan informatie geven over Daphna's verleden met naam en toenaam...............zielig Merel Merel toch get a grip girl! je zal dit bericht wel verwijderen wat ik goed begrijp want dat past helemaal in je profiel! Het zal me niet verbazen als jij binnen zeg ....2jaar gearresteerd wordt voor WANGEDRAg en LASTER veel liefs en sterkte met het GeSCHREVEN WOORD!
Dr.D
-4-  Dr.D:
So!
Krasse taal van Blondie...

Dr.D logde al reeds over Brekveld (m/v)
http://afkraken.antville.or...

En het hypcriete gedrag met de geschiedenis in het achterhoofd.
De raadselachtige geslachtsverandering daar gelaten...
f.bol
-5-  f.bol:
Sommige mensen willen van geslacht veranderen, Dr.D.

Met termen als “raadselachtig” en “ombouwen ” (je weblog) scoor je niet echt in mijn ogen.
Dr.D
-6-  Dr.D:
Het woord raadselachtig heeft U zelf verzonnen.
En 'ombouwen' is een feit.
Ook al ziet U dat liever in een eufenisme.
Het is zo.
Ontstaan door gebrek aan acceptatie.
krakertje
-7-  krakertje:
Henk van der kleij was samen met zijn broer zeer actief bij RARA.........!
Is dit niet bekend??????????
ton
-8-  ton:
Dit is nu een echte soap.
Dr.D gaat van eind maart met vakantie en is begin september weer terug. Pas dan krijgen we zijn reactie.
Dit kandus nog wel even duren. Of is er een einddatum?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.