Home > > Drie stemmen

Drie stemmen

Het verschil tussen Amsterdam Anders/De Groenen en GroenLinks is drie stemmen, is vanochtend gebleken.
DRIE STEMMEN!

Update: ANP spreekt van drie stemmen, Het Parool van achttien en de partij zelf net aan de telefoon van een verschil van vijf stemmen. Dat is misschien nog wel het opmerkelijkste. Waarom is daar geen eenduidig antwoord op te geven, zeker met die computers?

veertien reacties op "Drie stemmen"

-1-  :
Ik vind dit echt heel sneu en jammer, misschien kan Groenlinks ter compensatie een wethouder aan AA/DG afstaan... of de aller dwarste groenlinkser van de lijst toch maar op dat extra zeteltje.. zodat die 1,9999% van de stemmers die op AA/DG hebben gestemd zich nog een beetje vertegenwoordigd voelen...
f.bol
-2-  f.bol:
En als ik naar de definitieve uitslagen op O&S kijk zie ik dat D'66 met 4,1 % twee zetels heeft. AADG had 2 % en geen zetel. Volgt toch uit dat ze ongeveer 0.5% tekort kwamen ( corrigeer me als ik het verkeerd doe, ik ben een alpha)

Dat lijken toch meer dan 100 stemmen te zijn.

Wie kan dit uitleggen?
landloper
-3-  landloper:
Het is de schuld van die nieuwe stemmachines. Toen er nog papier en een anoniem stemhokje was, las ik op mijn gemak het hele formulier door en kruiste ik pas rood nadat ik het ZEKER wist. Met een enkele nauwlijks afgeschermde compu, een rij wachtenden achter me en een dame die mij aanmaande om een keuze te maken bleef ik steken bij lijst 4 en heb (te) snel op GL gestemd. Geen flauw idee wat voor kansrijke figuren er achteraan op het formulier allemaal stonden.
Sander
-4-  Sander:
Volgens AT5 text was het verschil 5 stemmen. Ik heb tot het allerlaatste moment getwijfeld tussen SP en AA, maar ben toch voor de SP gegaan. Daar heb ik nu natuurlijk wel spijt van, als ik en 4 andere twijfelaars nu net anders hadden besloten... Jammer dat ze hun zetel kwijt zijn. Ik zal ze een excuusmailtje sturen (niet dat ze daar nu nog wat aan hebben, maar goed).
Marion
-5-  Marion:
Mischien kan de solidaire mevr.Vos eens over haar grote hart strijken en alsnog een paar van de op haar uitgebrachte stemmen weggeven.
Laat haar vooral in de Tweede Kamer blijven.
mierenneuker
-6-  mierenneuker:
@f.bol

4.1% / 2 = 2.05%
Het verschil is dus niet 0.5% maar 0.05%. Bovendien worden deze getallen op het dichtstbijzijnde tiende procent afgerond: het verschil kan dus oplopen tot bijna een tiende procent.
nora
-7-  nora:
Gelukkig heb ik de avond voor de verkiezingen het besluit genomen om op Amsterdam Anders te stemmen. Wat opmerkelijk is daar ik Groenlinks-lid ben. Jammer genoeg heb ik verder geen actie ondernomen om andere kiezers het belang van Amsterdam Anders in de raad te laten inzien. Zij waren het geweten van de raad!!! Iets dat ik steeds meer mis binnen Groenlinks onder leiding van van Poelgeest. Natuurlijk hoop ik dat ik ongelijk heb en dat van Poelgeest en Vos niet aan kiezersbedrog doen door toch (wanneer de PvdA dit van ze verlangt) met de VVD in zee te gaan.
Mocht dit wel het geval zijn, dan hoop ik dat alle stemmers die hun stem onder andere naar aanleiding van deze belofte hebben uitgebracht op Groenlinks massaal protesteren en over 4 jaar de keus maken voor Amsterdam Anders.
Sigi
-8-  Sigi:
Heel jammer... Hoop van harte volgende keer beter.
Michiel
-9-  Michiel:
@Nora. Mevr.Vos moet nu gaan voor een plek in de Raad en niet voor een wethouderspost. Ben benieuwd wat ze gaat doen. Laat ze dit afweten dan is dit al de eerste vorm van kiezersbedrog van Groen Links. Dat krijg je als je je vooraf niet wat bescheidener opstelt.
Philip
-10-  Philip:
Wat ik me afvraag: Met de onregelmatigheden in Bos en Lommer heeft men het alleen over de deelraadsverkiezingen; zou dit ook geen neveneffect hebben gehad op de uitslag van de gemeenteraad?
-11-  :
@ Michiel
Je zou ook kunnen zeggen dat als Marijke Vos niet voor een wethouderspost gaat, dat kiezersbedrog zou zijn. Aangezien zij overal heeft gezegd, dat ze niet in de raad wilde maar wel wethouder wilde worden. Iedereen die op haar gestemd heeft had dat kunnen weten. Neemt niet weg dat ik vind dat ze in de raad zitting moet nemen als groenlinks niet in het college komt.
Jupijn
-12-  Jupijn:
voor de goede orde:
AA/DG zat 18 stemmen onder de kiesdrempel, maar voor de verdeling van de restzetel wetijverde AA/DG met Groenlinks. Ten op zichte van Gtroenlinks had AA/DG 5 stemmen tekort voor die zetel. Als er dus drie kiezers waren die op Groenlinks hebben gestemd, dat NIET hadden gedaan, was het verschil met meer dan 5 zetels gewijzigd en had AA/DG een raadszetel gehad. Het scheelt dus zowel 18, 5 als 3. Het is maar hoe je het bekijkt. Wij hebben in ons persbericht gezegd dat we 5 stemmen tekort kwamen. Het is niet anders...
Jochem Floor
-13-  Jochem Floor:
Onzin. Het lijstduwerschap is heel gebruikelijk. Ik vind het winst dat politici duidelijk aangeven waarvoor ze wel en niet in zijn. Dus dat Marijke Vos slechts kiest voor wethouderschap en niet voor de gemeenteraad: soit.

Wat mij wel gestoord heeft is de wijze waarop ze de Tweede Kamer als lanceerbasis heeft gebruikt. Of liever: als veilige uitwijkmogelijkheid . Marijke Vos mag er na zoveel jaar in de Kamer best voor kiezen om iets anders te gaan doen, ook lopende haar termijn, maar de tijd die ze nu in de campagne heeft gestoken is ten koste gegaan van de GL-inbreng in de kamer. Dat is niet chique, en ook niet goed voor je partij. Toon dan karakter, en geef je zetel uiterlijk per 31 januari op.
Michiel
-14-  Michiel:
@Jochem. Gelijk dat lijstduwerschap gebruikelijk is. Maar het is wat anders als je al bij voorbaat roept dat je slechts gaat voor een wethouderspost en anders niets. Dat is met name de arrogantie die mij vreselijk stoort. Ik heb Bolkenstein niet horen roepen alleen maar te gaan voor een wethouderspost, ook andere lijstduwers niet.
Lees het bericht van Jupijn. Toch te ppijnlijk voor woorden dat zij misschien wel eens de dupe zijn geworden van het stemgedrag op mevr.Vos.
Nee wat mij betreft moet Mevr.Vos nu maar met haar billen bloot en duidelijk maken waar ze voor staat. gaat het om de politiek of om de persoon Vos, oftewel het persoonlijke of de politiek.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.