Home > > Een steen door de ruit, Amsterdam Zuid*

Een steen door de ruit, Amsterdam Zuid*

Hier is uw correspondent live uit de Diamantbuurt. Ik doe het goed op feestjes. Mensen schrikken als ze horen dat ik, toch zo'n net blank meisje, midden in het getto van Amsterdam woon. Ze slaan hun handen verschrikt voor hun mond als ik het gevreesde D-woord zeg. Gelukkig kan ik ze al snel geruststellen, er gebeurt hier namelijk niets. Als ik 's avonds naar de avondwinkel loop, kom ik geen kip tegen. Niemand valt me ooit lastig. Het is uitermate prettig wonen hier.

Zo sprak ik gisterenochtend. Met Oud en Nieuw werden er vijftig autoruiten ingeslagen in de Tweede van der Helststraat en de Korte Tolstraat. Diverse media berichtten zo snel mogelijk dat de onrust in de Diamantbuurt wedergekeerd was. Nu liggen voorgenoemde straten niet in de Diamantbuurt, en ach, het was Oud en Nieuw. Toen de door vele media aangehaalde joodse man in NRC zei dat hij van al media-hype geschrokken was, dacht ik dat het wel mee zou vallen. Het homostel dat zich getreiterd voelde, erg vervelend, maar niets om over 'teruggekeerde onrust' in de Diamantbuurt te spreken.

Toen woensdagavond de ramen van stadsdeelraadslid Daphna Brekveld ingegooid bleken te zijn, was ik dan ook de eerste die zei dat het allemaal wel mee zou vallen.
Helaas bleek gisteren in de loop van de dag dat ik ongelijk had. De ramen zijn hoogstwaarschijnlijk door drie jochies en ja, van Marokkaanse afkomst, ingegooid. De stenen hebben ze van het Smaragdplein gehaald. Daar hebben de camera's hen waarschijnlijk vastgelegd. Alle regionale en landelijke media doken erop. We worden met vergrootglazen gadegeslagen. De Diamantbuurt is een voorbeeld geworden van de angst van de rest van Nederland. De Diamantbuurt wordt tot een onbeheersbaar probleem gemaakt waardoor het hele land uit zijn voegen lijkt te barsten.

Ik word er moedeloos van. Nu snap ik misschien wat het overgrote deel van de Marokkanen continu moet voelen. Het frustreert me als al het nieuws uit mijn geliefde buurt alleen maar gaat over hoe crimineel alles hier is. Alsof ik in een oorlogsgebied woon en ik me door het prikkeldraad heen een weg naar buiten moet banen. Terwijl het, het is al zo vaak gezegd, maar ik herhaal het maar, om een zo piepklein gedeelte van de bewoners gaat. Het jeukt. Zeker als ik het voor mijn buurt opneem en er dan een stelletje relschoppertjes van nota bene de lagere schoolleeftijd het loopt te verzieken.

Cohen gaat met de ouders van de jongetjes die de ramen bij de joodse man ingooiden, praten. Er wordt dreigende taal gesproken over harde actie. Ik hoop dat het werkt.
Intussen woon ik hier aangenaam. Maar ik moet geen krant lezen (vooral de Volkskrant niet) of een tv aanzetten.

*Mijn stad, Danny de Munk, 1984

dertien reacties op "Een steen door de ruit, Amsterdam Zuid*"

Frans Samson
-1-  Frans Samson:
Gelukkig eens een positief stuk. Werd er maar vaker op deze manier geschreven dan kwam die buurt er positiever uit. Jammer dat de media alleen uit is op sensatie.
Ga door met dergelijke stukjes te schrijven.
Frans Sam.
Wessel
-2-  Wessel:
Compleet mee eens. Ik woon vlakbij deze buurt en fiets er vaak doorheen. Het is er rustig en mooi. Met af en toe wat gedoe, okay, maar bepaald geen ghetto.
Kamil
-3-  Kamil:
Ik herken dat gevoel helemaal.
Het moet voor de rest van Nederland wel lijken alsof het leven hier bijna ondraaglijk is geworden, terwijl ik nergens last van heb (woon in de Pijp, waar het heel 'onrustig' schijnt te zijn).
Moedeloos is het goede woord.
En dan: waarom? Wat schieten we er mee op?
f.bol
-4-  f.bol:
In grote lijnen heb je helemaal gelijk.

Wat me een beetje tegenstaat is het zinnetje “ homostel dat zich getreiterd voelde ”. Gekoppeld aan de leeftijd van de ventjes die treiterden krijgt het iets van 'die zeurende nichten ook“ . Zo bedoel je het ongetwijfeld niet.

Het is heel goed om duidelijk te maken dat het enorm meevalt. Het is niet goed om te doen alsof er helemaal niets aan de hand is. Ik woon vlak bij die buurt en kom er regelmatig. Het is veel minder erg dan wordt gesuggereerd maar er is niet ”niets aan de hand"
Maar dat zei je al
Sigi
-5-  Sigi:
De Metro van vandaag. Onderschrift foto op de voorpagina.
Brekveld was op het moment van de aanslag niet thuis.
Aanslag? Rotjochies die stenen door de ruit gooien? Veel te veel eer lijkt me.
Volgens van Dale
aan·slag (de ~ (m.))
1 wijze van aanslaan van de toetsen => toucher
2 elke aanraking van een toets van een typemachine of toetsenbord
3 onverwachte poging tot moord of overrompeling => attentaat
4 belastingaanslag
5 laag die zich op iets vastgezet heeft => aanzetting
Ik neem aan dat nr. 3 wordt bedoeld. Door dit soort taalverloedering en sensatiezucht zal het er niet beter op worden. Helaas. Hopelijk wordt er snel een nieuw “hot item” gevonden. Dan kan iedereen weer normaal gaan doen en over gaan tot de orde van de dag. Tot die tijd... Merel hou je taai en sowieso, minder kranten en ander nieuws tot je nemen doet wonderen voor het humeur.
Papa Wirrewarre
-6-  Papa Wirrewarre:
In de Granaatstraat woont een man met een gigantisch oorlogstrauma die gigantisch over de kiep gaat als de pestjochies uit de buurt onder zijn balkon lopen te voetballen en er af en toe een bal tegen zijn muurtje komt.

Uiteraard wordt het dus de sport om zoveel mogelijk tegen zijn muurtje en ramen aan te trappen, zelfs steentjes te gooien. Als de man in woede een paar bloempotten naar de jongens gooit verzamelen zich al gauw enkele tientallen knapen om de ruiten in te gooien. Bij het arriveren van de politie spat de menigte uiteen, maar nog lange tijd wordt de man ernstig gepest.

Ik en mijn broeder, Opa Buiswater, hadden het toevallig vanmorgen nog over deze episode, waarin wij beiden een rol speelden.

Het waren de jaren 60, vrijwel alle pestjochies waren geboren en getogen in de Pijp, net als hun ouders, en er was geen hond die het in z'n hoofd haalde om er kamervragen over te stellen...
J-E
-7-  J-E:
Ach, als er elders in Nederland (in een veel kleinere plaats dan Amsterdam) in één nacht 60 auto's totaal vernield worden door vandalen, dan hoor en lees je er niks over in de landelijke pers.

Maar gebeurt zoiets in de Diamantbuurt, dan is het wekenlang het hoofdonderwerp in Netwerk, Twee Vandaag en NOVA.

Overspannen aandacht voor het één en totaal geen aandacht voor het ander, het is allebei even belachelijk.
Steven
-8-  Steven:
Sorry hoor, maar ik zie het wel even anders.
Dat de Diamantbuurt nu als symbool gebruikt wordt voor de problemen met Marokkaanse kinderen en jongeren zal inderdaad wat overtrokken zijn.

Echter:
Zinnen als: “Het homostel dat zich getreiterd voelde, erg vervelend” kunnen wat mij betreft helemaal niet door de beugel.

Er zijn in dit land al veel meer homo's en lesbo's die ernstig lastig gevallen en gepest worden door kinderen en jongeren van niet-Nederlandse afkomst.
Daar kun je veel over zeggen, en in veel opzichten is het de kinderen ook niet aan te wrijven dat ze in een blijkbaar dermate conservatieve omgeving opgroeien. Maar het is wel zwaar klote, en totaal onacceptabel. Je kunt ervan uitgaan dat mensen die dat ondergaan weinig levensvreugde uit hun buurtje halen....
Afgelopen zomer is een amerikaanse toerist (ook homo dus) zwaar mishandeld.
Zoals het nu gaat lijkt het erop dat het niet lang meer wachten is totdat de eerste homo in Amsterdam doodgeslagen wordt.
En ook van belang: Er zijn relatief veel homo's werkzaam in het onderwijs. Ook daar hoor je steeds meer van chronische gepest en dergelijke. We mogen ervan uit dat dit er toe gaat leiden (of al geleid heeft) dat minder homo's voor het onderwijs kiezen.
Heel fijn, lijkt me, met nog steeds een lerarentekort....

Dus: Ja, het is even vervelend dat de Diamantbuurt zo negatief in het nieuws komt. Maar er is ook echt iets aan de hand, zou ik zeggen. (En dus ook in veel andere Diamantbuurten in Amsterdam en Nederland).
En dan gaat het niet alleen over homo's die zich getreiterd voelden....

En ja, het werkt allemaal alleen nog maar meer stigmatiserend, en dat is niet gunstig.
Maar in plaats van daarover te klagen (en over het imagoverlies van jouw buurtje!!) kun je je ook afvragen hoe het toch komt dat het juist Marokkaanse jongetjes van 10-14 zijn die zo belachelijk ontsporen, terwijl we van de Turkse jongetjes veel minder last hebben.
Gelukkig heeft het gemeentebestuur (incl Cohen) dit nu ook door, en wordt er nu echt, serieus en gedetailleerd naar gekeken, in plaats van te zeggen dat “we niets meer kunnen doen dan intensiever surveilleren.”
Els
-9-  Els:
Kan ik me goed voorstellen dat je je ergert aan die rampverhalen over je buurt. Op iets andere schaal heb je dat ook met mensen 'uit de provincie' die schrikken als je zegt dat je in Amsterdam woont.

Kwam die tekst “Een steen door de ruit in Amsterdam Zuid” niet uit een ander liedje van Danny de Munck - Amsterdam, is poep op de stoep, en haat in de straat etc. etc. Niet uit Ciske de Rat volgens mij.
kokkie
-10-  kokkie:
In de communicatieleer is het bekend, dat alle negatieve ervaringen zo'n 20 tot 25 keer worden doorverteld. Daarentegen de positieve ervaringen 'slechts'een keer of 8. Moeten we met z'n allen dat niet eens omdraaien?
Die 'rotjochies' gewoon naar bureau HALT met als taak de dijken op te hogen met zware stenen...
-11-  :
@Steven, laat ik voorop stellen dat iedereen zich veilig moet kunnen voelen in Nederland. En dat ik niet graag in de schoenen sta van het homostel dat zich getreiterd voelde. Overigens heeft een homoleraar die ook in de Diamantbuurt woont en over zijn leven een boek over heeft geschreven, gelukkig nergens last van.

@Els, je hebt helemaal gelijk, de zin komt uit “Mijn stad” en het is niet eens die zin, zie ik nu.
Dr.D
-12-  Dr.D:
vergelijk het met de Staatsliedenbuurt in de jaren tachtig.
Konstant landelijk nieuws als een 'no go area' met van Thijn voorop.
Terwijl de leefbaarheid toen vele malen hoger was dan tegenwoordig.
De pittoreske Diamantbuurt zal wel een walhalla worden voor makelaars en huizenkopers...
f.bol
-13-  f.bol:
Merel je slaat nu door. Eerst “een homostel dat zich getreiterd voelde” , daar vallen mensen over, vervolgens versterk je de illusie van zeurnichten nog een keer door er een ander bij te halen die nóóóóít ergens last van heeft, en handhaaf je zeer doelbewust dezelfde term “getreiterd voelen”. Erg vervelend. Die mensen WERDEN getreiterd, Merel.

Als je vindt dat de van homohaat en antisemitisme doortrokken houding die in Amsterdam in toenemende mate opgang doet “wel meevalt” ben je in mijn ogen niet goed bij je hoofd. Gelukkig voor je sta je inderdaad niet in hun schoenen en kun je dus vrijuit je buurtpromo blijven doen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.