Home > > Cultureel gordijn

Cultureel gordijn

“Er hangt een cultureel gordijn tussen de verschillende bevolkingsgroepen”. Dit zegt Roel van Duijn in de ‘Begrotingsspecial 2006’, dat Stadsdeel Oud Zuid heeft uitgebracht ter gelegenheid van de begroting voor 2006. De fractievoorzitters kozen voor de speciale editie van de Stadsdeelkrant één onderwerp dat hun partij bijzonder aan het hart gaat. Plaatsvervangend GroenLinks fractievoorzitter Van Duijn wil het liefst een intercultureel platform opzetten, dat moet bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende bevolkingsgroepen. Samen moeten ze gaan nadenken over het verbeteren van de contacten.

Het platform moet dicht bij de deelraad staan zodat goede suggesties meteen worden vertaald in beleidsvoorstellen. In de special zegt Van Duijn: “Soms merk je pas dat er een cultureel gordijn hangt als iemand het wegtrekt. Dan zie je ineens dat je eigen wereld niet voor iedereen de norm is.” Door het platform kunnen problemen van allochtone jongeren bijvoorbeeld worden besproken.
Dat er een cultureel gordijn tussen verschillende bevolkingsgroepen hangt geloof ik graag en de problemen wil ik ook niet ontkennen. De vraag is alleen of we deze problemen aanpakken met de oprichting van nog een praatgroep. Die hebben we nu al op nationaal, lokaal en, wellicht dus nu ook, op sublokaal niveau. En dan ligt de oplossing ook nog voor de hand: het gordijn opentrekken. Dat kun je bijvoorbeeld doen doormiddel van speelpleintjes. De jeugd heeft immers de toekomst. Zo leerde ik ook al voetballend op verschillende pleintjes heel wat Marokkaanse jongens kennen.

Nog niet zo lang geleden is er een grote speelplaats geopend op het Olympiaplein. Je kunt er skaten, voetballen, tennissen of gewoon hangen. Het pleintje is een enorm succes. Zowel uit de “rijkere” oostkant (Gerrit van der Veenstraat) als de “armere” westkant (Marathonweg) komen kinderen om er te voetballen of skaten. Rijk, arm, allochtoon, autochtoon, klein en groot: het treedt allemaal in contact, zoals Van Duijn graag ziet. Voor het interculturele platform is 20.000 euro op jaarbasis nodig, misschien is het verstandiger om dat geld in een extra speelveldje te steken.
ouder:
Drugs!
nieuwer:
Kerst Schmerz

Reageer op "Cultureel gordijn"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.