Home > > Kerst Schmerz

Kerst Schmerz

Weet iemand wat het ATCB is? Dat dacht ik al, het is de restyle van het VVV, voluit Amsterdam Toerisme & Congres Bureau.

Het ATCB wil dat Amsterdam op kerstgebied gaat concurreren met andere kerststeden zoals Keulen, Londen en Maastricht. Na de teleurstellende kerstmarkten van dit jaar moet Amsterdam volgend jaar zorgen dat er échte kerstallure is en dat er om die reden veel toeristen naar onze stad komen.

Een heel slecht idee. Door getouwtrek tussen stadsdeelbestuur en commercie, tussen zichtlijnen en verkoopcijfers en zunigheid en inspiratieloosheid krijgen wij het hier toch nooit voor elkaar om een goede kerstsfeer te creëren. Bovendien wil ik helemaal geen kerstsfeer! En de Amsterdammer volgens mij ook niet.
We maken onze eigen kerstsfeer wel. Met die 'kerstsfeer' van het ATCB wordt namelijk alleen een Walt Disneysering van de stad bedoeld.

Ik stel voor dat Amsterdam zich gaat profileren als stad waar het mínste gedaan wordt om een kerstsfeer te creëren. Op 25 en 26 december is dit de enige kerststad waar helemaal niets aan de hand is. Alles wat met lelijke muziek, dennetakjes en kerstmutsen met flikkerende lichtjes te maken heeft, wordt verboden op straffe van heel veel boetes. De winkels gaan dicht, de Kalverstraat wordt een ijsbaan zonder sponsors en verlichting dient alleen voor veiligheid.

Natuurlijk zie ik ook een taak voor het ATCB weggelegd.
De medewerkers daar mogen heel hard proberen om de weergoden zo te vereren dat het die twee dagen van het jaar flink gaat sneeuwen, zodat het geluid nog extra gedempt wordt en er een natúúrlijke kerstsfeer ontstaat.
Wat een rust. Ik verheug me nu al op volgend jaar.

zes reacties op "Kerst Schmerz"

margreet
-1-  margreet:
Je kunt je inderdaad afvragen waarom Amsterdam zich tijdens de Kerstdagen uitsluitend zou moeten profileren voor de toeristen. Ik ben geen tegenstander van lichtjes, markten etc. etc. Dat heeft wel iets, maar om dit nu uitsluitend voor anderen dan bewoners te doen, daar ben ik wel op tegen. Of Amsterdam het van dit soort zaken moet hebben.
In het promoten van Amsterdam zie ik voor ATCB wel een andere rol weggelegd dan het zich bezig houden met de Kerst. Wat te denken van de uitstraling van de zogenaamde Rode Loper, hoe reguleert ATCB de toeristenbussen die nu overal lukraak door de stad toeristen uitbraken. Hoe haalt ATCB goede evenementen en congressen naar de stad. Hoe denkt ATCB over het binnenhalen van goede tentoonstellingen in musea. Kortom, nu een administratieve club die zich daadwerkelijk maar eens met het echte werk moet gaan bezighouden.
f.bol
-2-  f.bol:
merel wat een zuur stukje, Kerstsfeer, lichtjes en kerstmarkten waren er al lang voordat Disney geboren was.
Je hebt wel gelijk wat het ATCB betreft: die voeren hoegenaamd geen klont uit, behalve meelullen met politici en bedrijven bestraffend toespreken.

En het stadsdeel moet zich vooral niet teveel bemoeien met dit soort dingen, dat hebben we nu wel gezien.

Oplossing: prachtige kerstverlichting rond de Dam, gefinancierd door de winkels/horeca, met een door hen opgezette èchte kerstmarkt op de Dam met licht, bisschopswijn en eten. En kerstspullen.Alleen maar kerstspullen uit de hele wereld. De Bijenkorf zet een flink deel van de collectie op de Dam neer. Prachtig voor zowel de meeste bewoners als toeristen. Het stadsdeel zit er niet tussen om ook flink geld te vangen of om vergunningen naar vriendjes door te spelen.

Op de Nieuwmarkt een ijsbaan, beheerd door de horeca van het plein.

En dat gemeuk over energieverspilling eind december vind ik altijd zó vreselijk kleinzielig.....
Ruud de  Gruiter
-3-  Ruud de Gruiter:
Het ATCB roept iedere week middels persberichten, vanuit haar kantoortoren: er zijn weer meer toeristen, alle hotels zitten tjokkievol, bussen vol vakantiegangers, bollywood was een groot succes.
Niets is minder waar. Het gaat slecht met het toerisme. Dat ziet, behalve het ATCB, iedereen.
En wat doet het ATCB, behalve bovenstaande schreeuwerige persberichten verspreiden: niets.
Of het moet zijn, nieuwe naamgeving voor de eigen club en dito bijpassend briefpapier ontwerpen.
En nooit kritisch zijn op het stadsbestuur, want die zorgt voor de broodnodige overheidsfinanciering. Juist ja, voor de financiering van de kantoren van het ATCB zelf en van de oubollige folders waar we al jaren geen toerist meer mee over de brug trekken.
brompot
-4-  brompot:
Heerlijk dit azijnzeikerij. Dit is de eerste keer dat ik iets hoor over ATCB. Het lijkt iets wat of met scheidsrechters, of met miskopen van Ajax, of met het weer of met het openbaar vervoer te maken moet hebben. Althans dat zou men uit de reacties kunnen opmaken.

Mijn idee, lekker veel kerstmarktjes. Voor die “doe niets ” types zijn er vast nog wel wat flatjes te vinden in Almere of Purmerend
kerstman
-5-  kerstman:
Ben ik net vertrokken en dan begint het gekibbel al weer. Een leuke taak is het van de VVV om Amsterdam te verkopen in het buitenland, dat moeten ze vooral blijven doen, misschien wordt het voor buitenlandse bezoekers toch nog leuk om te komen, hoewel zo gastvrij zijn een aantal zwartkijkers ook niet. Jammer, de stad kan wel wat pit gebruiken.
L.. A. Proost
-6-  L.. A. Proost:
Nou, Merel heeft mijn zegen. Dat is geen azijnpisserij/zuur stukje maar gezond verstand en burgerzin. Als je ziet hoe de commercie de binnenstad versteerd heeft de laatste jaren, met instemming van bestuur en aan de grote ondernemingen verbonden instellingen, kun je alleen maar concluderen dat er beter niets meer aan toegevoegd kan worden. (Denk aan die leuke geveldoekreclame!).
Daar komt bij dat juist de mengeling van commercie en kerst veel mensen zware allergische reacties bezorgt. Als er iets is waar de Bijenkorf en consorten met hun klauwen vanaf moeten blijven, is het dat wel. Van die gemaakte blije gevoelens en cocacolakerstmannen, geverdemme. De rillingen beginnen dan ook over de rug te lopen bij het idee dat zij een gezellige kerstmarkt op de Dam moeten gaan organiseren. Verder is het bekend dat toeristen juist op de stad afkomen omdat die zo autenthiek gebleven is (met dank aan de krakers en andere mensen die zich in de jaren zeventig met hand en tand verzet hebben tegen de plannen van stadsbestuur en ondernemers voor de Nieuwmarkt, bijvoorbeeld). Minder commercie, meer stad en als iemand z'n huis op wil sieren voor kerst, is dat zijn/haar eigen zaak!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.