Home > > Kerstmis in Amsterdam

Kerstmis in Amsterdam

sibbel
Vorige week stonden de bewoners van de Sibbelwoningen aan de Hoogte Kadijk voor de Rechter in een kort geding dat de Key tegen die bewoners aanspande, omdat die hun woningen niet voor 15 december, tien dagen voor kerstmis, wilden verlaten. De Key beweerde dat hun woningen gevaarlijk waren vanwege verzakkingen, en dat de bewoners onmiddellijk moesten vertrekken. Bouw en Woningtoezicht van het stadsdeel was van mening, dat er van direct gevaar geen sprake was, dus dat versnelde ontruiming niet nodig was.

De rechter besloot afgelopen donderdag dat de Key eerst maar eens duidelijk moest maken wat ze van plan is en waarom het zo nodig was dat de bewoners er op stel en sprong uit moesten. Een kleine overwinning voor de bewoners die al geruime tijd met de Key proberen te overleggen over de manier waarop het opknappen van de woningen moet worden aangepakt.
Als je de site van de bewoners van het Sibbelblok leest, verbaas je je over de manier van handelen van de Key. Het gaat om woningen met een betaalbare huur, die ooit als sociale woningen gebouwd zijn. De bewoners willen natuurlijk ook graag dat de funderingen van dit monument - want dat is het hele blok, het is een gezichtsbepalend onderdeel van de Hoogte Kadijk - hersteld worden en dat er de nodige onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Daarover proberen ze nu al geruime tijd met de Key te onderhandelen, die zich echter steeds minder van de bewoners lijkt aan te trekken. Door ze te proberen te dwingen de woningen te verlaten, krijgt de Key bij wijze van spreken vrij spel om met de woningen te doen wat ze willen. De bewoners willen onderhoud en renovatie, de Key lijkt te neigen naar het alleen laten staan van de gevel en de rest nieuw op te trekken. Zeker in het laatste geval worden de huren dermate hoog, dat veel van de oorspronkelijke bewoners na renovatie niet meer kunnen terugkeren.

Ooit waren woningbouwverenigingen er voor de bewoners. Dat is veranderd toen er plotseling winst gemaakt moest gaan worden. Het is duidelijk dat het voor de Key interessanter is om dure woningen neer te zetten, waarbij alleen de gevel overeind staat en de rest volkomen nieuw is. Daar kan je een flinke huur voor gaan vragen op deze toplocatie, vlakbij Artis en de binnenstad. Van enig sociaal aspect is dan geen sprake meer. De Key formuleert op hun site wat ze in het algemeen met hun beleid willen als volgt: ‘Betaalbaar wonen moet mogelijk zijn in deze stad. Vooral mensen die zorg nodig hebben en studenten kunnen daarbij een steuntje in de rug gebruiken. Maar ook mensen met een middeninkomen, stedelijke gezinnen en potentiële kopers moeten hun weg kunnen vinden. Nu en in de toekomst.’

Dat klinkt heel sociaal, maar de Key heeft blijkbaar voor de bewoners van het Sibbelblok heel andere ideeën over betaalbaar wonen. Dat de Key haar bewoners er op korte termijn, vlak voor Kerstmis, uit wilde zetten, onder het mom van gevaar, is ook niet bepaald sociaal voelend.

Steve Earle zong een aantal jaren geleden bij het begin van de verrechtsing in Amerika in Christmas Time in Washington dat Woody Guthrie en Martin Luther King maar moesten terugkomen om het tij te keren. Ik zou willen zingen: Kom terug Jan Schaefer, kom terug Joop den Uyl, in gelul kan je niet wonen!

vier reacties op "Kerstmis in Amsterdam"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Sinds de religie dat geld gelukkig maakt
En die Ceres terminal had Joop nooit zo gewild...
Henk
-2-  Henk:
De Key, ooit als Lieven de Key gestart als luis in de pels. Op dit moment een onbestuurbaar moloch met uitgangspunten: met een zogenaamd sociaal voorkomen zoveel mogelijk uitbuiten en zo min mogelijk investeren. Ongelooflijk, al die jaren het onderhoud achterwege laten en dan heel schijnheilig je huurders er uit flikkeren. Dit alles onder de noemer we willen wel maar de huurders zijn zo lastig. Eigenlijk nog erger dan de huisjesmelkers van jaren geleden. Goed idee privatiseren van de huisvesting, rijk worden met maatschappelijk vergaard kapitaal!
Th. Bergisch
-3-  Th. Bergisch:
Hoezo, schoon genoeg.
Op eerste kerstdag ’s morgens in de Hobbemastraat uitpuilende vuilnisbakken met daarnaast al zwerfvuil,
en dat blijft daar liggen tot dinsdag vrees ik.
Ware het niet gewenst dat de stadsreiniging het goede voorbeeld geeft en zorgt dat de stad schoon de feestdagen in gaat.
Ik denk niet dat we de mensen op de “werkvloer” hierover kunnen aanspreken, maar wel het kader.
Helaas, verdwijnen die naar hun “betere leefomgeving” en zal de stad hun een “rotzorg” zijn.
xx
-4-  xx:
Het achterstallig onderhoud is De key niet echt te verwijten daar de woningen pas vanaf 2002 in het bezit zijn van de desbetreffende organisatie.

Het sociaal gezicht van de Key daar is veel mis mee.
Studentenkamers belasten met de zgn monumententoeslag waardoor er incidenteel kamerhuren onstaan van ruim boven de 500 euro heeft natuurlijk weinig met betaalbaar wonen te maken.

De salarisstijging die de directeur afgelopen jaar mocht ontvangen wijst op een moderne tendens namelijk “graaicultuur”

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.