Home > > Clash of Civilizations

Clash of Civilizations

Stelt u zich eens voor: u rijdt, fietst of loopt in Amsterdam-West of Oost. U weet even niet meer precies waar u bent dus u zoekt op een straathoek de straatnaambordjes. daar staat iets van ' Bos en Lommerweg' of zoiets. Maar wat ziet u daaronder? Ziet u dat goed? Onder die straatnaambordjes ziet u een ander straatnaambordje. Een straatnaambordje met Arabisch schrift.

Ik hoor u denken: zoiets kan toch niet? Die Arabieren hier moeten zich aanpassen en gewoon Romeins schrift leren lezen. Wat een onzin, dat de Nederlandse bewegwijzeraar zich zo aanpast aan een bevolkingsgroep die zich weigert aan te passen aan de Nederlandse cutluur en gewoonten.

En toch is dat precies wat er gebeurt op de Nieuwmarkt. Maar dan niet in het Arabisch maar in het Chinees. Loop bijvoorbeeld maar eens de Gelderse Kade op: u ziet daar onder elk bordje ' Gelderse Kade' een bordje met, eh, Gelderse Kade in het Chinees.

Dat kan natuurlijk niet. Ook die Chinese allochtonen moeten zich maar eens aanpassen.
Ik roep daarom ook alle echte Nederlanders op vooreen hetze tegen die kutchinezen. Ze passen zich immers net zomin aan als al die moslims met hun baarden, burqas en jellabas. je ziet ze minder, maar daarin zit hem nu juist het gevaar - stiekem zijn de Chinezen namelijk het echte gevaar. Waarom is dat zo? drie redenen:

1. Ze werken veel harder dan wij. Het is al niet menselijk om een werkweek aan te kunnen van rond de 40 uur maar een beetje Chinees in China draait er eentje van een uurtje of 50. Kom op zeg, je werkt toch om te leven, niet andersom?

2. Ze werken veel goedkoper dan wij. In het beschaafde Nederland heeft iedereen altijd een minimumloon als je een baan hebt, ongeacht of je collega's veel harder of beter werken dan jij en ongeacht of je werk doet wat echt van waarde is of niet. Die Chinezen doen dat heel anders - en toch zeggen ze te leven onder een communistisch systeem.

3. Die Chinezen zijn veels te slim. Net als die moslims hebben zij allerlei cruciale uitvindingen gedaan binnen bijvoorbeeld de wiskunde. Ook hebben ze het buskruit uitgevonden maar net als die achterlijke moslims hebben ze dat buskruit nooit gebruikt om wapens van te maken en elkaar overhoop te knallen maar alleen maar voor leuk siervuurwerk.

Die Chinezen zijn dus net zozeer een achterlijk rotvolk als de Moslims - laten we ze daarom de oorlog verklaren. Laat alle echte Nederlanders naar de Nieuwmarkt togen om ze eens een lesje te leren. Of op zijn minst die naambordjes eraf te slopen. Dan raken die Chinezen ook al goed de weg kwijt.

NOOT: De hier gehanteerde stijlvorm heet ' ironie'. De wat intelligentere lezer heeft natuurlijk allang gezien dat ik een diep respect heb voor andere culturen, en al helemaal de Arabische cultuur, die onze Westerse cultuur algebra, scheikunde en de klassieke Griekse werken geleverd heeft, en de Chinese, die onze Westerse cultuur buskruit, groepentheorie en zen-meditatie gegeven heeft.

26 reacties op "Clash of Civilizations"

Tsin-a-san
-1-  Tsin-a-san:
Laat die Chinezen toch.
De meeste regelen onze maaltijden.
brompot
-3-  brompot:
goede zaak! en inderdaad mag van mij ook in het hebreeuws en arabisch. En wie daar een probleem mee heeft neemt maar een integratie cursus. Welkom in een multicultureel, open en op touristen ingestelde stad.
f.bol
-4-  f.bol:
Geinig hoor. De ironie was al vrij snel duidelijk. Alleen, domme vraag misschien, hoezo heeft de Arabische cultuur de klassiek Griekse werken gegeven? Te kort door de bocht. Ik heb groot respect voor alle culturen, en prijs mij toch gelukkig te leven in Europa, die Griekse schone, die zelf ook heel wat moois heeft voortgebracht.
En niet al haar mooie kanten van anderen heeft gekopiëerd en verder slechts ellende en wapengekletter heeft uitgevonden. Dacht ik zo. Neem de Democratie, om maar iets te noemen.

Het grootste gevaar komt niet van Chinezen of Arabieren. Niet van terroristen en niet van Bush.

Het grootste gevaar vormt de nihilistische, cultuurpessimistische weg-met-ons mentaliteit die in het Westen om zich heen grijpt. Optimisme en respect voor anderen, daar gaat het om. Dat begint bij respect voor jezelf en voor de verworvenheden waar je voor staat. Dan hoeft niemand van een straatnaambordje te schrikken

Zo. dat is eruit
katrien
-5-  katrien:
Gelukkig ironie! Weet je dat ik me al heel lang afvraag waarom we in Nederland toch zo ingewikkeld doen. Elk zichzelf respecterend land heeft wel een bijzonder plekje ingebouwd voor andere culturen. Little Italy, China Town, Het aziatische deel, de byzantynse kerken, de blauwe moskee, een boedhistische tempel etc.etc. Als we dan op vakantie gaan bezoeken we al die bijzondere culturele aspecten en roepen bij thuiskomst ach en wee. Nee, behalve als we weer een tijdje in het eigen land bivakeren dan weten we kennelijk niet hoe snel we ons eigen stukje moeten bewaken en verdedigen. Nederlanders, we zijn echt hypocriet hoor. Laten we er toch eens trots op zijn dat we in staat zijn te leven met deze multiculturele rijkdom.
Pieter
-6-  Pieter:
Misschien kunnen we van elk straatbordje een soort van hologram maken dat vanuit verschillende hoeken alle verschillende schriften tevoorschijn tovert. Zou toch supervet zijn. Multiculti en integratie in 1!!!

@f.bol
De meeste grote Griekse werken zijn doodgezwegen in de Romeinse en vroeg Christelijke cultuur in Europa, terwijl ze wel bewaard zijn gebleven in de Arabische wereld (waar ze veel grotere bibliotheken hadden dan hier). Het werk van Aristoteles is pas in de 13e/14e eeuw (precies weet ik het niet) teruggekomen naar Europa, inclusief een schatkamer vol aan interpretaties en uitwerkingen. Zonder de Arabische wereld hadden we nu een aantal Griekse halfgoden minder...
daniel s
-7-  daniel s:
@ f.Bol: ter informatie - - oh, ik zie dat pieter het u al vertelde. De grieken zelf waren inderdaad geen arabieren maar een aantal van de belangrijkste griekse werken kunnen wij heden ten dage nog lezenomdat de arabieren ze wel bewaarden terwijl ze in de fik staken, verketterden en in de ban deden.
-8-  :
Hahaha!
Heel grappig, jammer van de NOOT, want de ironie spat er van af. Maar die NOOT is tegenwoordig waarschijnlijk dan weer nootzakelijk (sic).
Wes
-9-  Wes:
Van mij mag die noot eruit, ironie moet je niet expliciteren anders is het geen ironie meer nietwaar?

Maar leuk stukje.
Overigens vind ik het wel degelijk bloedvervelend, die Chinese bordjes. Weg ermee joh! Dan maar geen tolerant gebaar, overheidsinformatie hoort in het Nederlands en niet in een andere taal, en straatborden zijn hier een vorm van.
daniel s
-10-  daniel s:
geloof het of niet maar ik vrees echt dat er anders wel eens mensen zijn die mijn 'oproep' dan serieus gaan nemen - en dat wil ik natuurlijk te allen tijde voorkomen.
Arnoud de Jong
Daniel heeft hier wel gelijk in. Er zijn er genoeg die dit soort 'gedachtegoed' serieus in een partijprogramma zouden willen opnemen.
f.bol
-12-  f.bol:
@ Daniël en Pieter: stom van me , had uiteraard direct moeten snappen dat het om de cultuuroverdracht ging en niet de schepping van de werken zèlf.

Misschien wel safe om de ironie ook te benoemen, hoewel bij de introductie van de term “kutchinezen” de ironie er toch wel héél duidelijk vanaf spatte.

Het stukje brengt wel wat nadenken teweeg bij mij. We moeten af van de cultuurclash. Volgens mij ontstaat angst voor andere culturen echt ook uit een te laag besef van eigen culturele waarden. Het is goed te beseffen dat men hier in berevel rondliep terwijl elders de prachtigste dingen gebeurden, het is ook goed te beseffen dat veel van die prachtige antieke culturen nu zuchten onder communistische, fascistische of religieuze dictatuur.
Op het moment dat je beseft hoe gelukkig je moet zijn met
de open, pluriforme democratische samenleving waarin je leeft en dat er zaken zijn waarover je onder géén beding ooit compromissen kan sluiten met dictatoriale landen of welke groep dan ook in eigen land. Een straatnaambordje is duidelijk geen halszaak, howel het je zou verbazen hoeveel mensen dat irritant vinden. Zolang “Derkinderenstraat” niet in het arabisch wordt vertaald als “shariaboulevard” oid interesseert het me niets, eerlijk gezegd.
-13-  :
@Wes: de Chinese straatnaambordjes in de Nieuwmarktbuurt hangen daar niet uit naam van de tolerantie. Het is een poging van het stadsdeel om de buurt meer het karakter van een echt “China Town” te geven, vergelijkbaar met de Chinese wijken in Londen of New York (waar ze al lang tweetalige bewegwijzering hebben). Zo zou het moeten uitgroeien tot een toeristische attractie.
daniel s
-14-  daniel s:
maar ja wieland waarom maken we van west dan geen 'little marrakesh'? waarom wordt de ene 'allochtone' bevolkingsgroep doodgeknuffeld en de andere doodgeknuppeld?
marlies
-15-  marlies:
@Daniel S: Ja waarom denk je? Dat had wellicht een paar jaar geleden nog gekund, maar nu te beladen. Jammer!
Het zit dan vooral in de term allochtoon want als we daarover praten, wie hebben we dan op ons netvlies?
Het woord allochtoon is gewoon niet goed.
Wes
-16-  Wes:
@ Wieland, bedankt voor deze info, wist ik niet. Het is een grof schandaal, en dat is het.
Dr.D
-17-  Dr.D:
straatnaambordjes is wel iets om je over druk te maken als ze ontbreken...
Maar nu?
Of is er soms subsidie voor verstrekt...
egbert
-18-  egbert:
Ja Dr D. Hiervoor verstrekt ons geweldige stadsdeel Bestuur subsidie. Dit alles in het kader hoe maken we het leuker!
GJ Klaver
-19-  GJ Klaver:
Ja!
En dan al die k*tChinezen die onze vrouwen voor hoer uitmaken en/of verkrachten.
Die ons beroven tenzij we in Chinese kledij lopen.
Die lid worden van een aan al-Qiwiewie netwerk en daarom hier op school bommen leren maken.
En niet te vergeten die k*tChinees die Theo van Gogh slachtte.
Dr.D
-20-  Dr.D:
Laten we het over de uitholling van binnenuit hebben.
Toen de opium werd geintroduceerd...
daniel s
-21-  daniel s:
sorry GJ Klaver, maar nog nooit gehoord van de Chinese Triades? De meest harde vormen van mensenhandel, vrouwenhandel, wapenhandel en drugssmokkel vinden plaats onder deze Chinese maffia - en volgens mij ondermijnen dergelijke praktijken onze maatschappij meer en structureler dan een enkele idioot die een omhooggevallen columnist afslacht - hoe erg zo'n moord ook is: die idioot is opgepakt en zit in de bak, zijn vrienden liggen op de korrel van de AIVD en iedereen is het er wel over eens dat we iets moeten doen tegen fundamentalisme. De Triades staan er bij, kijken er naar en lachen erom. Think before you react, sir, please.
egbert
-22-  egbert:
en dan hebben we het nog niet eens over de Russen en andere voormalige oost europese bendes. Juist door hun onzichtbaarheid zijn ze moeilijk te traceren. Misschien omdat we nu erg gefocust zijn op de mensen die afkomstig zijn uit de landen rondom de Middellandse Zee kunnen deze zeer ongestoord hun gang gaan. Denk vooral aan al die liquidaties die nog steeds niet zijn opgelost. Maar volgens mij gaat het stuk daar niet over.
Dr.D
-23-  Dr.D:
Als meest getapte land
is er een groot
gebrek aan tolken
Willemien
-24-  Willemien:
Op het moment dat een “little marakesh” ook touristen en handel zou aantrekken, dan zijn de meeste Amsterdammers toch zo te porren om straatnaambordjes aan te passen zodat het ook in het Arabisch komt te staan? Als het hallen-project van Harry de Winter in Oud-West gaat mislukken (want Karin Bloemen bezoek wil met de auto komen en dat kan daar niet), zou dat een ideale locatie zijn! Vlak bij de marrokaanse ambassade, om de hoek van de moskee en een gebouw dat al helemaal de plattegrond heeft van een markt, maar dan overdekt. En nog eens alcohol vrij ook en een aantrekkende werking voor overdag.
Ik zie het helemaal zitten!
Nederlandse Chinees
-25-  Nederlandse Chinees:
Sorry dat ik nu pas reageer, ik ben nieuw op deze site.

Wat omgaat is om toeristen uit China de weg te wijzen zodat ze op hun gemak voelen. Het zijn tenslotte toeristen en niet allochtonen of wat dan ook. Want de toeristen komen alleen voor 1 of 2 dagen in de hoofdstad en geven geld uit. Dus geld verdienen. Toeristen vriendelijk mag best wel. De naambordjes zijn niet voor de Chinese gemeenschap bedoelt. Maar gewoon voor de Chinese toerist.
-26-  :
@nderlandse chinees: “Het zijn tenslotte toeristen en niet allochtonen of wat dan ook”

allochtoon komt van het griekse 'allos chtonos' = 'andere bodem'. Chinese toeristen zijn geboren op andere dan nederlandse bodem en zijn daarmee dus wel allochtonen.

Echter: je punt dat de bordjes er staan voor chinese toeristen. Allereerst: waarom staan ze er dan niet voor russische e.d.? En belangrijker nog: ze staan alleen in ons 'chinatown' - me dunkt dat chinese toeristen thuis al genoeg chinatown zien, daar komen ze namelijk vandaan. Als het voor de chinese toeristen is, waar is de Dam, het Leidseplein en het Museumplein dan niet bepleisterd met chinese naambordjes?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.