Home > > Misstap met tragische afloop

Misstap met tragische afloop

Christoffel Plantijnpad, Slotervaart
Bijna twee weken geleden kwam de 18-jarige Anass Abouallal om het leven toen hij met een auto op het fietspad van het Christoffel Plantijnpad in Slotervaart tegen een boom botste. Zijn mede-inzittenden raakten gewond. De zaak veroorzaakte de nodige ophef. De auto was namelijk gestolen en het fatale ongeval vond plaats tijdens een achtervolging door de politie. In de media werd Anass omschreven als autodief.

Die kwalificatie was tegen het zere been van het Wijkcentrum Ceintuur. Er ging een persbericht de deur uit waarin rectificatie werd geëist. Anass reed weliswaar in een gestolen auto, maar was zelf niet verantwoordelijk voor de diefstal, zo stelde men. Anass was juist bijzonder actief betrokken bij diverse maatschappelijke projecten in de Pijp, zoals de 'Dag beste buren'-campagne en een jongerenparlement.

Het is natuurlijk sneu wanneer iemand als autodief de geschiedenis ingaat, terwijl hij blijkbaar ook zoveel goede dingen op zijn conto heeft. Jammer genoeg doen iemands laakbare handelingen altijd direct z'n goede daden en maatschappelijke verdiensten teniet. Vraag maar aan Rob Oudkerk. Of dacht het Wijkcentrum misschien dat het kwade tegen het goede weggestreept kan worden?
vragen
Ik besloot daarom de verzenders van het persbericht een paar kritische vragen te stellen. Per email, want dan kon men de antwoorden nauwkeurig formuleren. Het beeld van een goede en sociaal bewogen jongeman viel voor mij namelijk niet erg goed te rijmen met iemand die in een gestolen auto tegen een boom rijdt.
Abouallal was formeel gesproken geen autodief. Maar dan dringen zich toch wat vragen op. Wist hij dat de auto gestolen was? De mede-inzittenden waren minderjarig. Had hij dan niet even naar de auto- en verzekeringspapieren moeten vragen?
Waarom ging hij op de vlucht voor de politie en bracht hij daarbij medeweggebruikers en de andere inzittenden van de auto in gevaar? Waarom rijdt hij tijdens een achtervolging nota bene een fietspad op met alle grote risico's van dien? Had hij eigenlijk wel een rijbewijs?

medeleven
Het lijkt misschien wat ongevoelig om dit soort vragen op te werpen wanneer iemand zijn handelwijze met de dood heeft moeten bekopen. Dat is namelijk bijzonder tragisch en betreurenswaardig. Medeleven is zonder meer op z'n plaats. Maar omwille van de zuivere redenering moeten deze vragen wél worden gesteld. De goede werken van Anass in de Pijp staan namelijk geheel los van de strafbare feiten die hij blijkbaar óók heeft begaan.
Hij reed tegen een boom en kwam zelf om het leven. De boom had ook een onschuldige fietser kunnen zijn, een voetganger of een bejaarde op een scootmobiel. Abouallal is als bestuurder verantwoordelijk voor het creëren van die levensgevaarlijke situatie. Helaas kan hij door de dramatische afloop niet meer worden aangesproken op die verantwoordelijkheid. Absoluut geen kwestie van 'eigen schuld, dikke bult', nee, er horen gewoon geen doden te vallen als uiteindelijk gevolg van een autodiefstal. Een auto is vervangbaar, een mensenleven niet.

indruk
De teneur van het persbericht is dat de media ook de ándere kant van Anass Abouallal hadden moeten laten zien. Begrijpelijk, maar misschien tóch iets teveel gevraagd. Wanneer hij de botsing had overleefd en zijn mooie maatschappelijke werk had voortgezet, zou er óók niet zijn geëist dat telkens zijn misstap met de gestolen auto in beeld bleef.

Ik had graag meegewerkt aan het nuanceren van de nu ontstane indruk over Anass Abouallal. Maar de schrijfster van het persbericht, mevrouw Hakima Aouragh van het Wijkcentrum Ceintuur, heeft tot dusver niet de moeite genomen te reageren op mijn vragen. Dat is jammer, want in de Pijp mag Anass Abouallal dan populair zijn, in Slotervaart heeft hij geen goede indruk achtergelaten.

dertien reacties op "Misstap met tragische afloop"

Gelkinghe
-1-  Gelkinghe:
Mevrouw Aouragh van het Wijkcentrum weet vast nog wel meer figuren waarvan de media de goeie kant eens zouden moeten tonen. Vul maar in.
Gek trouwens, dat er altijd zo'n excuusreflex optreedt - “Hij deed anders nooit wat hoor?!”
Jaja, ammehoela.
ferrie
-2-  ferrie:
geinig dat deze robin hood zijn boom vond in slotervaart,
zo werkt dat..
persberichtje eruit en dan maar hopen dat we gaan “meevoelen” met die arme jongens niet niet eens in een gestolen auto mogen rijden.
dag mevrouw A.
da-ag.
Erwin
-3-  Erwin:
Waarom was er eigenlijk sprake van een achtervolging? Was een gewoon stopteken niet voldoende? Werd dat genegeerd?
Arnoud de Jong
@Erwin:
Surveillerende agenten zagen dat drie jongens een auto duwden. Ze keken schichtig naar de passerende politiewagen. Na enkele meters stapten ze in. De agenten keerden hun auto en volgden de wagen op enige afstand. Na intikken van het kenteken in de computer bleek de auto gestolen. De auto verhoogde de snelheid en reed het fietspad van het Christoffel Plantijnpad op. De agenten hadden inmiddels zwaailicht en sirene aangezet. Ze zagen dat de wagen in de bocht bij de Robert Fruinlaan tegen een boom vloog.
(bron: Parool)
arie
-5-  arie:
Op AT5 was de communicatie van de politiescanner te horen,

“we gaan geen onnodige risico's nemen en sirene uit” liet het hoofdbureau weten, helaas mocht het niet baten, maar aan de politie lag het niet!

een drama !!

op dezelfde plek reden enige tijd geleden een aantal jongen op scooters en invalide man zowat dood en reden door
Frank Fabisch
-6-  Frank Fabisch:
Naar ik begrijp had Anass een veelpleeg verleden en gold in de buurt als iemand die “was living on the edge”.
Kan iemand die hem kende dit bevestigen of ontkennen?
En natuurlijk betreur ik - ongeacht de omstandigheden - de dood van een jong mens.
Frank
jan
-7-  jan:
En wat als meneer Anass Aboullal een moeder met kind had doodgereden, was het dan een treurig verkeersongeval.

Het ruikt alweer naar iets van dit moet in de doofpot, dit is stigmatiserend. De Nederlandse maatschappij is hier weer schuld aan.

Jammer om zo met elkaar om te gaan.
someone who cares
-8-  someone who cares:
laat mensen in hun waarden en praat niet over hun als ze dood zijn zeg alleeen de goede dingen dan zie je wel waar je terecht komt hel of hemel
Dr.D
-9-  Dr.D:
Als je daar in gelooft ja!
Nadat mijn zelf ontworpen en gebouwde fiets werd gejat
was en is nog steeds de gedachte:
“Ik hoop dat je je er op doodrijdt...”
Dr.D
-10-  Dr.D:
Bovendien schijnt er een soort acceptatie te onstaan van autodiefstal, woninginbraak, overvallen of tasjes stelen.
Wanneer het met de dader fout afloopt is de daad ondergeschikt.
Getraumatiseerde doodsbange slachtoffers zoeken het maar uit...
Deze samenloop van omstandigheden is feitelijk door het slachtoffer zelf gecreëerd.
azwini
-11-  azwini:
allah rehmek anass
Sarah
-12-  Sarah:
Na alle reacties gelezen te hebben heb ik mijn woordje wel klaar. Ik vraag me altijd wel af of het wel degelijk nut zal hebben. Natuurlijk wordt er door niemand gevraagd of er bij het nieuws op de meest positiefste manier over een persoon die een hoofdrol speelt ( in dit geval Anass). De vrienden van Anass vroegen niet meer dan een een uitzending die terecht was. Ik vindt het namelijk rechtvaardig om iemand een autodief te nomen mits, er onderzoek is gedaan waaruit gebleken is dat de persoon deze daad werkelijk ook echt heeft begaan. Het is absurd dat er de uitzending een dag na de dood van Anass al beter dan de politie wist wat er aan de hand was. In dat geval waarom vervangen we de wet niet door de media. We laten ons te veel misleiden en uitlatingen zoals deze zorgen voor demotivatie. Wij kunnen nu wel met zijn alle roepen dat de politie fouten heeft gemaakt of dat de situatie anders aangepakt moest worden . Wij kunnen ook wel gaan discussieren over het feit “ wat als, een oma opa of moeder was doodgereden”. Maar ver komen we daar niet mee. Het is volkomen onterecht om over een situatie te oordelen waarvan niet alle kanten belicht zijn . Wij moeten toch 2 kanten van de munt gezien hebben en het is ook onmogelijk om een discussie te beginnen zonder te weinig informatie van de situatie. ( Een vriendin van Anass)
Zep
-13-  Zep:
eh zeppies is erg hoor

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.