Home > > Lekker warme billen

Lekker warme billen

tramhalte
Nieuwsberichtje bij AT5: ‘De gemeente begint een proef met een verwarmde tramhalte. Op het traject van tramlijn 26 komt bij de halte Muziekgebouw/Bimhuis verwarming in de bank. Uit het dak komen warmtestralen. De proef gaat een half jaar duren. Met deze proef wil de gemeente onderzoeken of reizigers dan eerder gebruikmaken van het openbaar vervoer. 's Nachts wordt de verwarming uitgezet, zodat zwervers er niet gaan slapen. Afhankelijk van de resultaten van de proef komen er meer verwarmde haltes.’

Bij het lezen van dit bericht komen een aantal vragen bij me op. Wie bedenkt dit? Wat gaat er in zo iemand om? Waarom precies deze halte? Ik ben even bij die halte van lijn 26 gaan kijken en inderdaad, het kan er verdomde koud zijn. Als er een flinke wind op de halte staat, moet er trouwens behoorlijk gestookt worden om het er een beetje warm te krijgen. Maar waarom nou precies déze halte? Er zijn nog zat andere tochtige punten waar het bij vrieskoude erg koud kan zijn. Gaat u naar het Muziekgebouw aan het IJ met de gedachte: als straks het concert afgelopen is, dan ga ik lekker met de tram terug en als ik dan moet wachten, dan ga ik met mijn koude billen op een lekker verwarmd bankje zitten?
Hoe gaat trouwens onderzocht worden of deze proef slaagt? Komt de ambtenaar die dit bedacht heeft, zelf vragen aan wachtende reizigers of zo’n verwarmde halte een beetje bevalt? Wanneer is de proef geslaagd? Als er meer mensen met het openbaar vervoer naar het Muziekgebouw zijn gegaan? Hoe gaat dit gemeten worden?

Als de conclusie is getrokken dat de proef is geslaagd, komen er meer verwarmde haltes. Hoe worden die uitgekozen? Loopt de bedenker van dit alles nu in de stad rond om te voelen waar de koudste haltes zijn? Met een thermometer en een windmeter in zijn hand? Komt daar een apart onderzoek voor? Telefonische enquêtes?

Er is ook bedacht dat een verwarmde tramhalte zwervers aantrekt. Logisch. Als ik zwerver was, dan zou ik ook in een verwarmde tramhalte gaan zitten. Maar de ongeveer zes uur dat de tram niet rijdt, als het het meest koud is, dan gaat de verwarming uit. Flauw! En moet daar iemand voor langskomen om die verwarming lager te draaien, een soort lantaarnopsteker van vroeger, maar dan anders?

Nu ja, ik ga er van uit dat hier goed over na is gedacht, ook over de milieu aspecten enzo. Misschien is er trouwens niet één bedenker, maar heeft er een hele commissie over nagedacht, de Commissie Verwarming Tramhaltes. Misschien kan deze Commissie zich ook over dit idee buigen: in de zomer als het bloedheet is, dan wil ik tramhaltes met Airco! En misschien is dit ook wat: je gewoon lekker warm aankleden!

negentien reacties op "Lekker warme billen"

Huub Verweij
-1-  Huub Verweij:
Ik ben voorstander van het zoeken naar wegen om het wachten op de tram droog en comfortabel te maken. De aloude bushuisjes die een stukje afgesloten zouden kunnen worden door aan de voorkant wat meer ruimte te maken en windschermen op te bouwen lijkt me ook al een goed plan, of is dat niet hufterproef genoeg.
Ik vind het wel vreemd dat dit experiment kan terwijl de horeca naadrukkelijk nog eens is verboden om verwarmde terassen te creeëren. Nu zie je dat in de winter het de moeite niet loont om een terras uit te zetten omdat het door het onverwarmde nét te koud blijft. Er zijn goede lampen te bedenken die energiezuiniger zijn en die het net aangenamer kunnen maken, maar het mag niet. Dáár zou ik het logischer vinden dan in een tramhalte.
-2-  :
Wat een energieverspilling zeg. Hoe lang sta je op de tram te wachten, hooguit een kwartier? Trek een extra trui aan als je het koud hebt zou ik zeggen ;)
lisa
-3-  lisa:
Zou het er misschien mee te maken kunnen hebben dat er niet zoveel mensen naar het nieuwe Muziekgebouw gaan in de wintermaanden? Ik vind het dus een absurd idee, inderdaad energie en geldverspilling. Stop dat geld in het op orde brengen van de Openbare Ruimte, want die toenemende gaten, kuilen, scheuren, etc.etc. geven de stad een heel verpauperde indruk.
Sigi
-4-  Sigi:
Hokjes die meer beschutting bieden tegen wind en regen zouden wel fijn zijn. Een kwartier is erg lang in de stromende regen als de wind net verkeerd staat en dus het hokje in blaast.

En er kan beter gewoon wat aan/voor zwervers gedaan worden dan wachthokjes zo oncomfortabel mogelijk maken.
brompot
-5-  brompot:
Geweldig idee, natuurlijk wordt het weer afgezeken, het is een amsterdam forum en thats capital zeiken.
Ja meer beschutting is ook handig. En nu komt mijn stokpaardje. Conducteur uit je hok en rondlopen, wij zijn de klant niet jij
-6-  :
@brompot: ook buiten Amsterdam maken mensen zich zorgen over energie verspilling? Meer beschutting lijkt me een beter idee.
f.bol
-7-  f.bol:
Als mensen vaker de tram nemen omdat ze warme billen op de halte hebben, zijn ze minder vaak thuis waar ze de verwarming dan lager zetten: 10 mensen op een tramhalte levert zo in 6 huishoudens besparing op. Netto resultaat 5 cv's/kachels die minder hard staan te draaien.

Consequent blijven: als 20 mensen heerlijk op het winterterras onder de straalkachel met de door het café bijgeleverde plaid op schoot zitten, levert dat in 12 huishoudens besparing op. 11 cv-ketels hebben even rust.

Allemaal doen dus.
ferrie
-8-  ferrie:
een door nuon gesponsorde halte?
madeleine
-9-  madeleine:
en dat in tijden dat elk huishouden een gepeperde rekening krijgt mbt ernergiekosten. Gelukkig heeft het Kabinet zich afgelopen weekend diep over dit probleem gebogen en krijgen de “minimumleiers” 30 euro op jaarbasis terug! Sorry hoor maar waar gaat het in dit land/amsterdam eigenlijk over!
Half Nederland aan de buis gekluisterd omdat ene R de Vries zijn geheimpjes gaat onthullen. beetje off topic maar weet iemand wellicht wat er voor die informatie door de Vries is betaald? Twee jaar oude informatie!!!!!Lekker mensen, al die opjuttende onderbuikgevoelens.
En dan wil de VVD in Amsterdam actief gedogen homoplekken die door de politie gecontroleerd moeten worden op agressie tegen homo's. Pfff vermoeiend hoor die dorpspolitiek. Ik weet het, dit hoort helemaal niet bij dit onderwerp thuis maar ik wordt hier zo vreselijk chagrijnig van.
f.bol
-10-  f.bol:
Nou, je laat in elk geval duidelijk zien waar jouw onderbuik zit, madeleine.
daniel s
-11-  daniel s:
ja en hola, waarom zette ze het ' snachts uit? denkt er dan niemand aan die arme zwervers?
Catootje
-12-  Catootje:
Van warme billen krijg je trouwens sneller last van aambeien. Een lekkere koude tramwachtstoel laat ze meteen verschrompelen!
Sigi
-13-  Sigi:
@ Catootje
mocht jij daarom vroeger ook nooit op de kachel zitten?
brompot
-14-  brompot:
En als er nu scnachts trams gaan rijden... mag ie dan wel aan ? Ik vind dat idee van sponsoren door Nuon erg gaaf.
He wethouder lees je mee? Elke vorm van klant knuffelen kan ik waarderen.
Dre van Mokum
-15-  Dre van Mokum:
Geweldig, moest in de hele stad zo zijn, energieverspilling is onzin want de tram/metro rijd op de energie van verbrand vuilnis, en het verbrande vuilnis is niet millieuvervuilend omdat het geen zuur uitstoot, dit word voorkomen door kalk toe te voegen, en er zijn zulke goede filters dat de energiecentrale slechts stoom LEES: water uitstoten.
Hopelijk krijgen we nog wel eens een serieuze nachtnet van metro en tram, net als in iedere andere wereldstad, al is het maar eens per uur.

Met deze verwarmde tramhaltes gaat de service in de stad weer een beetje vooruit.
Leah
-16-  Leah:
Whaa! Hoe ver komt het met de mens? Zijn we dan niets meer gewend? Net als dat 'witbrood met al het goede van bruin' heel leuk, maar waar zijn we zometeen dan wél tevreden mee? Als we het altijd de mens zo confortabel maken, hoe kunnen we dan nog genieten van de kleine dingen? En áls we een keer buiten een 'verwarmd hokje' moeten wachten, komt er dan nog iets vrolijks uit onze mond?
Mijn mening: Trek wat meer kleren aan (wat veel mensen inderdaad mogen doen en niet alleen vanwege de warmte) en zorg ervoor dat je niet heel lang moet wachten. Ga wat doen! En mensen, zeur niet. Wees dankbaar!
Dr.D
-17-  Dr.D:
En verwarmde brugleuningen en lantaarnpalen zodat
kleine schavuiten`s winters niet meer met hun tong vastvriezen...
(Als we toch zinvol bezig zijn...)
ry
-18-  ry:
lol
Johan Oorle
-19-  Johan Oorle:
ff checken, ik begrijp het niet zo goed ...
Staat die verwarming ook aan als er geen wachtenden zijn ? Da's dan je reinste verspilling (opwarming van de aarde)
En hoe wordt het geschakeld ?
Wie betaald de energie rekening ? Het GVB of de gemeente ?
Kun je er ook op bbq-en ?
Is het wachthuisje van dubbel glas ?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.