Home > > Nachtherrie

Nachtherrie

Mijn raam staat open als ik slaap. Min of meer frisse lucht komt mijn slaapkamerraam binnen, 's ochtends het getjilp van vogeltjes, geuren van koffie bij de buren.
En sinds een tijdje een ondefinieerbaar lawaai.

Het lawaai is moeilijk te omschrijven. Het is een onophoudelijke geluidsmuur. Misschien klinkt een snelweg zo, als er altijd verkeer is dat gelijkmatig geluid verspreidt. Misschien lijkt het op een enorme schuurmachine. Soms klopt het, soms drilt het, soms dreunt het. Maar bovenal is het er gewoon. Altijd.

Het is onmogelijk om te achterhalen waar het geluid vandaan komt. Overdag hoor ik het niet, dan is er te veel ander geluid dat dit lawaai overstemt. Maar zodra het rustig wordt, komt het hop - naar boven.
"Wij willen rust in de avond!
Wij vragen een normale financiële compensatie!
Wij willen urgentie voor de mensen die de herrie niet meer aankunnen zonder medische rompslomp!"

Deze zinnen stonden in een mailtje dat ik vorige week ontving. De wanhoopskreten werden geuit door de bewoners van de Ferdinand Bolstraat. Zij zitten in de herrie die voor hun deur door de aanleg van de Noord/Zuidlijn veroorzaakt wordt. De herrie gaat dag en nacht door.

"Hela... dat lijkt op mijn geluid", dacht ik.

Aanstaande woensdagmiddag gaat de Raadscommissie Verkeer en Vervoer de zaak van de bewoners van de Ferdinand Bolstraat op het stadhuis bespreken. Zij willen compensatie of anders verhuizing.

Mijn huis staat niet in de Ferdinand Bolstraat, ik kom nergens voor in aanmerking. Ik woon vele blokken verderop, een heel eind weg.
Maar als ík er al zoveel last van heb!
Mocht er dus nog een getuige nodig zijn...

zestien reacties op "Nachtherrie"

Peter
-1-  Peter:
Wedden dat ze hun zin krijgen ? Hetzelfde slag volk krijgt toch ook hun golfbanen op natuurterreinen, hun drugsvrije parkeerhavens, straten en vrij- van gehandicapten ( het zal de verkoopprijs bederven )woonerven enzo ?
janny de graaf
-2-  janny de graaf:
zeur toch niet zo doe oor plugen in je oor en ga gewoon slapen en maak overdag een grooten wandeling.
over een paar jaar is het over .
kom anders in den helder wonen daar is het lekker rustig
Dr.D
-3-  Dr.D:
Het zullen de pompen wel zijn die het grondwater moeten afvoeren...
Of snurkende buren met krolse katten die in het weekend een soort van alternatieve techno DJ zijn...
Henk
-4-  Henk:
Ik ben het eens met Janny de Graaf. Dat gemekker altijd. Ga lekker op het platteland wonen als je last hebt van stadslawaai en te lui bent om oorplugjes te kopen.

En wat de Ferdinand Bolstraat betreft: over zeven jaar hoor je niemand meer klagen en nemen ze met z'n allen die o zo comfortable metro. Dan is iedereen ineens vergeten dat ze een paar jaar overlast hebben gehad.
Sigi
-5-  Sigi:
Dat geluid is waarschijnlijk niet met oorplugjes op te lossen. Gemekker? Gezeur? Doet mij wat geluidsoverlast toewensen aan Janny en Henk.
Henk
-6-  Henk:
Waarom zou dat niet met oorplugjes op te lossen zijn? Kom op zeg.
-7-  :
Ik geloof dat mijn geluid niet hetzelfde is als het geluid op de Ferdinand Bol, na nauwkeurig onderzoek.
Mijn geluid heeft van doen met ventilatoren van een schilderswinkel, schijnt.
lisa
-8-  lisa:
Erg flauw om lawaaioverlast af te doen als gemekker. Je zult maar zeven jaar(!) voortdurend het gevoel hebben in een bouwput te leven. Geloof me, dat los je echt niet op met oordopjes. Natuurlijk bouwen geeft overlast maar mij lijkt dat je dat voor omwonende tot een minumum moet beperken. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd hebben. Misschien een idee, laat die mensen die het gemekker vinden van woning ruilen.
Merel loop de schilderswinkel eens binnen en meldt je klacht. Wie weet wat er mogelijk is. Ja, dat krijg je met het aanscherpen van regels, mensen moeten dan allerlei maatregelen treffen die dan weer overlast voor andere gaat veroorzaken. Soms is dan de oplossing dat bedrijven moeten gaan verplaatsen.
Sigi
-9-  Sigi:
@ Henk
Nou nou doe niet zo geirriteerd.
als je het hebt over oordopjes dan neem ik aan dat je de gewone huis tuin en keuken dopjes bedoelt. Die dempen bepaalde frequenties en dat hoeft niet perse te helpen. Je hebt oordopjes die je op maat kunt laten maken, zeer professioneel, maar die kosten nogal wat en je moet dan weten over welk geluid je het hebt. Je hebt geluid waarbij de overlast meer wordt veroorzaakt door lichaamlijke gewaarwordingen, vreemde trillingen etc. Daarnaast heb je de persoonlijke verschillen. Als je door ouderdom, genetische instelling of langdurige blootstelling aan lawaai (onder hetmom van “doe niet zo kinderachtig”????) al wat dooof bent geworden hoef je nog niet zo neerbuigend te doen over mensen die nog wel goed kunnen horen. Verder maakt het nogal uit of het geluid is waar je wat aan kunt doen of waar je van weet waardoor het wordt veroorzaakt of dat het een ongedefinieerd iets is.
Els
-10-  Els:
@ Henk: Het idee dat het op het platteland (waar is dat trouwens tegenwoordig?) wél stil zou zijn klopt helaas niet. Altijd is ergens er wel een verkeersweg of spoorlijn in de buurt, komen er vliegtuigen over (burger / militair), wordt er geoefend met munitie, gegraven, geheid, muziek hard afgespeeld. Natuur en Milieu besteedt hier veel aandacht aan. Kijk hier maar eens: http://www.natuurenmilieune...
bq
-11-  bq:
en zijn het nu treinen, vroeger waren het mammoeten; die kunnen stampen, joh!
Henk
-12-  Henk:
@ Sigi

Ik snap je punt. Mijn gehoor is overigens nog prima in orde hoor :-). Leuk om te zien dat in dit soort discussies de dorpsmentaliteit van sommige Amsterdammers naar boven komt. Vergeet niet dat je in de hoofdstad woont, het kan er gewoonweg niet altijd stil zijn.

@ Els

Je ziet mij nergens beweren dat het op het platteland altijd stil is. Goed initiatief van Natuur en Milieu.
Sigi
-13-  Sigi:
@Henk
Ik ben niet vergeten dat ik in een hoofdstad woon, ik heb een tijdje in (Nieuw) Den Helder gewoond en daar kon ik in het begin niet slapen omdat het zo vreselijk stil was.
R.Prevenier
-14-  R.Prevenier:
In Grote stad is niet voor komen Wanneer men door normaal gebruik toch overlast veroorzaakt is deze niet verwijt baar.
B.V. snurken
Björn Roubos
-15-  Björn Roubos:
Wat heb ik een hekel aan dit soort mensen. Komen ze uit de provincie en willen ze persee wonen dichtbij het centrum. Dan wonen ze er en gaan ze zeuren om alles. Amsterdam wordt nog een provinciestad op die manier. Kijk wat een gezeur er is geweest met het Jordaanfestival of de klokken van de Westerkerk. Yuppen maken deze stad tot een aangeharkt burgerlijk dorp. Dit zijn dezelfde mensen trouwens die na hun pensioen naar Drente gaan om daar vervolgens in allerlei commissies te gaan zorgen dat zo'n dorp blijft zoals het is. Daar zijn al genoeg voorbeelden van te noemen. Ga lekker verhuizen, misschien maak ik dan nog eens kans op een woning.
Björn Roubos
-16-  Björn Roubos:
Lees nu dat deze discussie inmiddels bijna 3 jaar oud is. Hoe zou het met ze zijn?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.