Het plan lijkt in eerste instantie een prima idee: vervelende personen kunnen herkend worden, en verbannen worden uit de Amsterdamse uitgaansgelegenheden. Ergens je misdragen betekent dat je ook niet meer in een van de andere clubs toegang krijgt.
Juist deze portiers zullen een belangrijke rol krijgen in het intrekken van de pasjes. 'Misdraag' je je in de ogen van zo'n aap, dan ben je goed de lul voor de rest van je leven, je komt in Amsterdam geen horecagelegenheid meer in. Doe je niet wat ze je vragen, of geef je ze geen fooi: je bent gedoemd om te gaan stappen in Hoofddorp. Het onderscheidend vermogen van een portier, ik heb er geen vertrouwen in.
Het pasje zal de portier een perfecte smoes geven om mensen toegang te kunnen weigeren:"je hebt geen pasje, dus kom je er niet in". Discriminatie is nu al schering en inslag, hoe zal dat zijn na introductie van het pasje?
Ik ben ook erg benieuwd hoe de horecabedrijven omgaan met de gegevens die verstrekt moeten gaan worden. Is het toegestaan om gegevens van je gasten te delen met andere ondernemers? Bovendien vertrouw ik sommige portiersdiensten in de Amsterdamse horeca niet: mijn persoonlijke gegevens delen met deze (criminele) groep lijkt me op z'n minst geen prettig gevoel.
Om willekeur in het toekennen en intrekken van de pasjes te voorkomen zal het een goed idee zijn als er een mogelijkheid tot beroep is. Portiers zijn naar mening niet allemaal in staat om een objectief oordeel te vellen over het gedrag van de gasten. Een onafhankelijk eindoordeel zal in dergelijke gevallen gewenst zijn. Een pasje intrekken zonder harde bewijslast, in de vorm van videobeelden bijvoorbeeld, zal in het voordeel van de bezoeker moeten uitvallen.
Wellicht zou de Amsterdamse horeca eerst eens moeten werken aan het imago, voordat ze de gasten voor het blok zetten. Gebrek aan privacy en vertrouwen in de ondernemers lijken me genoeg redenen om het project op voorhand naar de prullenbak te verwijzen.
twee reacties op "Pasje tonen!"
willen een aantal = wil een aantal
onderandere = onder andere
heb ik er echter = heb ik echter
In een geval = In één geval
weigeren:"je = weigeren "Je
horecabedrijven omgaan = horecabedrijven zullen omgaan
zal het een goed idee zijn = zou het een goed idee zijn
ze de gasten voor het blok zetten = ze de gasten voor het blok zet
lijken me genoeg = lijkt me genoeg
Ik ben geen kommaneuker, maar dit vond ik er nogal veel in één stuk.