Home > > Amsterdam aan de glasvezel

Amsterdam aan de glasvezel

Een hele opluchting, we hoeven niet meer te verhuizen naar Nuenen of Almere! Ook Amsterdam krijgt nu een spiksplinter nieuw glasvezelnetwerk! Dat beloofde wethouder Van der Horst gisteren. Zijn voorstel voor een Amsterdam Glasvezel Netwerk (GNA) bv, waarin de gemeente voor een derde gaat participeren en woningbouwcorporaties voor een derde en beleggers voor de rest, wordt eind november aan de gemeenteraad voorgelegd. De eerste aansluitingen worden deze zomer aangelegd. Een pittige concurrent voor de monopoliepositie van UPC.

Wat gaat dat dan allemaal kosten? Nou, 700 miljoen euro, een eitje. Belangrijker: voor zo'n 50 euro per maand mogen wij Amsterdammers er gebruik van gaan maken. Dan hebben we niet alleen een internetverbinding die tot 100 keer sneller is, ook kunnen we webtelefoneren (jawel) en televisiekijken via het abonnement.
In eerste instantie zag ik vooral voordelen voor mezelf. Supersnel downloaden, geen videotheek meer, maar gewoon online een filmpje kijken, liedjes binnen een seconde, en andere dingen waar mijn hoofd nog niet bijkan. Maar glasvezel zorgt ook voor nieuwe technische mogelijkheden voor het onderwijs, de zorg, de overheid, de sociale cohesie.

Zucht, hoor ik u denken, dan ligt de hele stad weer open. Maar nee, de straten zullen maximaal één dag open liggen voor de aanleg van het netwerk. Dan rest alleen nog de vraag: waarom hebben we dit niet al veel eerder gedaan?

zestien reacties op "Amsterdam aan de glasvezel"

jp
-1-  jp:
Helemaal terug naar “de overheid” is mijn motto. Gezien de huidige tijdsgeest zal dat wel niet gaan. Daarom is dit een mooi plan, iedereen heeft er baat bij en we zijn af van die bloedzuigers. UPC dus.
-2-  :
Glasvezel is zo 1998 zeg. Waar de bewoners van Amsterdam behoefte aan hebben is een compleet dekkend wifi netwerk in groot-Amsterdam. In de Vs zijn er al enige steden die werken aan zo'n netwerk. Overal online tegen een vast tarief dat kan concurreren met UMTS, daar heb ik behoefte aan!
Aldert
-3-  Aldert:
Het klinkt allemaal mooi, maar helaas voor Amsterdam moet de Europese Commissie nog haar zegen aan dit plan geven... En er is een kans dat die het gaat verbieden. Ze zijn daar namelijk nogal tegen het financieren van dit soort netwerken met overheidsgeld. Alleen in hele afgelegen gebieden, zoals de Limousin in Frankrijk, heeft de Commissie het tot nu toe goedgekeurd. Kortom, afwachten... en misschien gaan de straten dus voor niets open.
jp
-4-  jp:
Lang leve het neo-liberale gedachtengoed van die prachtige unie!
-5-  :
@Rickert, glasvezel staat een wifi-netwerk toch helemaal niet in de weg?
-6-  :
Nee, maar elke euro kan maar 1 keer uitgegeven worden.
Aldert
-7-  Aldert:
En het is dus de vraag of de gemeente die ene euro wel mag uitgeven...
Toine Donk
-8-  Toine Donk:
@Aldert: Waarschijnlijk heeft de EC geen bezwaren - http://www.webwereld.nl/art...
Verder ben ik het zeer met Rickert eens.
Dr.D
-9-  Dr.D:
De glasvezel hier in de straat
ligt er al zeker zes jaar.
Dolenthousiast ging Dr.D aan de kabel.
A2000 bood het aan voor weinig en ONBEPERKT dataverkeer.
Toen de monteur de boel aansloot kwam hij
met coax kabel de trap op.
He?
En die glasvezelkabel die door
A2000 werd meegenomen in de promotiecampagne?

“0, die gebruiken we niet...”
Leve de privatisering.
Niemand weet meer iets van wat of waar.
Neem de treinrails of het gasnetwerk waarvan niemand weet
waar de oude gietijzeren gedeeltes zich begeven.
benno
-10-  benno:
Geen overheidstaak lijkt me: UPC krijgt genoeg concurrentie van ADSL aanbieders en draadloze netwerken. En mensen zijn nu al niet bereid extra te betalen voor hogere snelheid. Meest verkochte abonnementen zijn toch de goedkope met lagere snelheid.

En 700 miljoen is al gauw ¤ 2000 per huishouden. Zou je dat niet liever op je bankrekening hebben om vervolgens zelf te kunnen bedenken hoe je je data binnenkrijgt?

Het is gewoon “modern doen” op zijn 20-ste eeuws.
Arnoud de Jong
Dat vind ik altijd zo'n eigenaardige discussie, over die 'overheidstaak' en de eventuele 'oneerlijke concurrentie'. Typisch het vrijemarktdenken dat in sommige situaties zo schadelijk uitpakt voor de privéportemonnee.
Die overheid, uiteindelijk zijn wij dat zelf! En wanneer wij democratisch beslissen dat we deelnemen in de aanleg van een glasvezelnetwerk, dan doen wij dat. Daar heeft de EU geen bal mee te maken. Vind ik dan hoor...
Marleen Zachte
-12-  Marleen Zachte:
@Benno: waar haal je die 700 miljoen vandaan? Er wordt 18 miljoen euro uitgetrokken voor 40.000 woningen, dat is 450 euro per woning. De gemeente is voor eenderde deelnemer en investeert dus niet meer dan 150 euro per woning.

UPC en adsl-providers concurreren alleen binnen de huidige mogelijkheden qua snelheid, zonder te kijken naar wat er over een paar jaar aan behoefte zal bestaan. Die lagere snelheden waar jij het over hebt zijn wel breedbandsnelheden. Diezelfde gebruikers waren een paar jaar geleden nog tevreden met een trage modemaansluiting. Het is wel heel kortzichtig gedacht om nu te denken dat we voortaan genoeg zullen hebben aan de huidige snelheid.

@Rickert: juist een stadsbreed glasvezelnetwerk maakt de kans op stadsbreed wifi groter, omdat de basis er ligt. Sterker nog, de kans lijkt me groter dat er veel meer gratis wifi-punten komen, omdat meer mensen en bedrijven ruim voldoende bandbreedte hebben om daarvan een deel te delen.

@Arnoud: niet iedereen mag dat leuk vinden, maar die EU dat zijn we ook zelf ;-) en daar is nu eenmaal afgesproken dat overheden zich aan bepaalde regels moet houden op subsidiegebied. Dat speelt hier overigens helemaal niet, want de gemeente subsidieert niet, maar investeert, zoals het ook investeert in het Science Park of in de Amsterdamse haven.
Manuel
-13-  Manuel:
Kan iemand mij veertellen waarom ik een glasvezel abonnement voor ¤ 50 zou nemen om te telefoneren, internetten, e.d., als ik voor 29,95 per maand hetzelfde kan? Trouwens de Consumentenbond twijfelt aan de snelheid welke men opnoemt voor Internetten, downloaden e.d.
Trouwens noch UPC, noch Digitenne, noch een glasvezel abonnement bied mij wat ik wil: kijken naar Spaanstallige zenders uit Spanje (8x), alle wedstrijden LIVE van Real Madrid, Cubaanse TV en muziek, zelfs Mexico en Venezuela kan ik nu ontvangen via mijn schotel. Ik heb geen last van een zogenaamde programmaraad of mensen die voor mij bepalen welke zenders ik te zien of te horen krijg.
Trouwens waarom zou ik o.a. betalen voor een Fashion zender als ik 3 Fashion zenders gratis kan ontvangen??
Als consument wordt je gewoon belazerd door o.a. UPC. UPC geeft een mode zender door en deze zender is gestopt in een pakket minder populaire zenders. Ben je Christen en wil je naar Family 7 kijken, ben je verplicht een abonnement te nemen op een extra digital pakket van 7 zenders, terwijl je enkel maar 1 zender wilt ontvangen.
Film kijken via mijn PC? Ik dacht altijd dat een PC een PC was en geen TV. Ik ga lekker naar de Videotheek voor een film en daar bereik ik twee dingen mee:
1. Lekker onder de mensen en een praatje maken
2. Even een korte wandeling.

Ik wens allen die een Glasvezel abonnement nemen veel plezier ermee.

Manuel
Jan Stender
-14-  Jan Stender:
Lange leve de satellietschotel!
Ik kijk al jaren via de schotel,en dat bevalt me prima
UPC probeerde me onlangs slachtoffer te maken,met hun vieze praktijken,door mij een geweldig aanbod te doen
Geweldig aanbod,ja,in hun voordeel
En dan wisten ze me ook nog te vertellen,dat mijn kabelsignaal momenteel uit staat
Ja,dat lijkt me duidelijk,als je niet eens een kabelaansluiting in huis hebt
Die heeft plaats moeten maken,voor een satelliet aansluiting
virago
-15-  virago:
Ja mooi zeeburg beet de spits af wereld primeur de eerste woonboot op glasvezel Wethouder Straat liep er behoorlijk mee te pochen
Ik woon ook in zeeburg misschien heeft Wethouder Straat nog ideeën om mensen in zeeburg gewoon kabel tv te geven ??? of een gewone gas aansluiting want er zijn mensen in zeeburg die deze dus gewoon niet hebben en wonen dan niet eens op een woonboot.
Leuk al die techniek maar misschien kan ik gawoon gas en kabel tv krijgen??
Ben Notmeijer Oregon-USA
-16-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Wel ik moet toegeven dat ik er niet veel van af weet wat ze allemaal van plan zijn in de toekomst, maar ik zelf ben best tevreden met mijn computer die vrij snel werkt in ieder geval vlug genoeg voor een oude van dagen zal ik maar zeggen, en dat gaat dus via de telefoon lijn.Verders heb ik de kabel TV een paar jaar geleden afgezegt en een satelliet schotel op ons dak laten plaatsen door Direc TV en dat was een goed besluit,je zoekt maar uit wat voor een program je wil zien zien. Wat voetbal betreft daar heb je een extra Fox sport chanel voor waarop je voetbal kan zien van over prakties de gehele wereld 24 uur per dag de kosten hiervoor is 72 dollar per maand,maar volgens mij wel waard, vooral als je zo als wij buiten woont nog al ver buiten de stad Portland in Oregon.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.