Home > > Borstvoedingsrecord in Amsterdam

Borstvoedingsrecord in Amsterdam

Zondag 9 oktober kwamen zestig borstvoedende moeders, met hun kleine baby'tjes, bij elkaar om expliciet in het openbaar samen borstvoeding te geven. Het was een prachtig gezicht.
Nog nooit kwamen zoveel moeders mét baby's samen om te gelijkertijd te voeden. De aanwezige notaris telde zestig voedende moeders, en daarmee werd het oude Nederlandse record van veertig gebroken.

Elk jaar weer proberen borstvoedende moeders het record van het jaar daarvoor te breken. Met deze actie willen de moeders benadrukken dat borstvoeden, én borstvoeden in het openbaar, de normaalste zaak van de wereld is.

Eerder voerden wij al een interessante discussie op deze site over borstvoeding in het openbaar. De Nederlandse overheid heeft al een standpunt ingenomen. Zij is, gesteund door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en de Gezondheidsraad, van mening dat borstvoeding de risico's op overgewicht en andere welvaartsziektes verkleint. En daarom is de overheid een actie begonnen en heeft zij een logo uitgebracht dat ondernemers kunnen gebruiken om hun publiek er op te wijzen dat in hun etablissement moeders ongestoord hun kroost de borst mogen geven.

Een goed initiatief? Ergens wel, want het brengt de bewustwording op gang. maar éigenlijk is het natuurlijk te zot voor woorden dat een moeder in de stad op zoek moet naar de sticker 'Voeden kan hier' om haar kind te eten te kunnen geven.

zestien reacties op "Borstvoedingsrecord in Amsterdam"

Wessel
-1-  Wessel:
Zo is het maar net. Weinig mooier dan een vrouw die haar baby voedt. Of het moet zijn een zwangere vrouw die in de zomer door Amsterdam loopt. Beide symbolen van vruchtbaarheid die gekoesterd, niet geweerd dienen te worden.
merijn
-2-  merijn:
Precies. Immers: niets menselijks is ons vreemd. (als het goed is)
Peter
-3-  Peter:
Het wordt tijd dat 'nederlandse' ( nationaliteit is een non-issue) mannen zich trots uitlaten over hun dames en pal naast en met hun leren leven in plaats van de partner als een noodzakelijk kwaad, een tweede sexe te isoleren en elkaar vertellen haar grotendeels te negeren en elkaar daarvoor te belonen want, tis het 'vrouwtje' maar en ze heeft haar plaats maar te kennen. Vrouwen noch mannen horen te lijden aan elkaar en in onmin te leven. Zonder elkaar, buiten of boven elkaar om wordt het echt niks. Vrouwen bij vrouwen, mannen bij mannen, wat een omkering der geschiedenis, wat een laf zelfzuchtig bestaan, wat een wanhoop. Inderdaad, borstvoeding is het heilig recht van de moeder, een grondrecht. Weleens van Mariaverering gehoord, de beeldcultuur spreekt boekdelen. Je schiet toch ook geen zogende beesten dood omdat het beeld je niet bevalt of even niet uitkomt ?
-4-  :
Moest erg lachen toen ik zag waar de recordpoging werd gehouden: ver weg diep onder de grond ;) Waarom niet een statement maken en het midden op de Dam doen?
Catootje
-5-  Catootje:
Leuk hoor zo'n record, best grappig.
Maar ik word nog vrolijker van het nieuws van vorige week dat er steeds meer moeders ook na 6 maanden zelf hun kind lekker ongestoord blijven voeden!
Arnoud de Jong
@Rickert
Toen men dat statement probeerde te maken bij café/restaurant Patou in de PC Hooftstraat was 't ook weer niet goed. ;-)
-7-  :
@Rickert
Ja, nu je het zegt! Ik ga 's met de dames overleggen, kijken of we het volgend jaar boven de grond georganiseerd krijgen.

@catootje
voorheen gaf 15% van de moeders haar kind met 6 maanden volledig borstvoeding; het onderzoek van TNO [3000 moeders] toont aan dat momenteel 25% van de moeders haar kind met 6 maanden volledig borstvoeding geeft; inderdaad een bericht om erg vrolijk van te worden [maar niet een bericht om op maandagmorgen op amsterdamdcentraal mee te openen ;-)]
daniel s
-8-  daniel s:
Ik blijf erbij, ondernemers hebben zelf de keuze of ze vrouwen die zogen willen weren of niet. Zijn/haar etablissement, zijn/haar keuze van toelaatbaar gedrag. Want geef toe, Stefan en ieder ander, jij kijkt toch ook raar op als een dame in de Jimmy Woo of The Mansion ineens de borst gaat geven?
-9-  :
Ik kijk raar op als ik mezelf in de Jimmy Woo of The Mansion zou vinden...
-10-  :
Daniel, dan heb je toch een verkeerd beeld van mij: ik kijk er beslist niet van op als een moeder haar kind de borst geeft. En ik ik vind het superfout als ondernemers een keuze zouden hebben om moeders al dan niet toe te staan om hun kind te voeden. Borstvoeden moet overal kunnen. En met overal bedoel ik ook óveral.
caroline
-11-  caroline:
Ik blijf borstvoeding in het openbaar gewoon een normaal iets vinden. De sticker vind ik echt heel erg, lijkt bijna op een bordje bij de dierentuin, deze wel/deze niet voederen. Ik had gekozen voor een grappige sticker als het dan zo nodig moet. Als we Amsterdam dan toch moeten promoten had ik iets gekozen met de I Amsterdam Strijdkreet. Jopie Wie en Nonsens, dat zijn toch die kinderspeelplaatsen? Stefan misschien alvast reserveren voor de volgende recordpoging!
-12-  :
ja die sticker..., voor zover hij helpt de diskussie op gang te brengen vind ik 'm prima; maar jouw vergelijking Caroline met het bordje in de dierentuin is tergend, bovendien: 'n dergelijke sticker roept op tot het vermaledijde wij-zij denken. Echt errug.
Ik vermoed dat de volgende recordpoging niet weer in Amsterdam zal plaatsgrijpen, maar eerder in Verweggistan, zoals Groningen bijvoorbeeld.
Catootje
-13-  Catootje:
Ja Caroline, hij had wat grappiger en vrolijker kunnen zijn die sticker, mee eens.
Maar dat hij lijkt op een bordje in de dierentuin?? Die vergelijking snap ik niet. Die bordjes staan vaak bij een hek, dat geeft mij vaak een benauwd gevoel. Verder is dat een verbod, volgens mij staat er een kruis door of gewoon alleen maar letters.
Dit is gewoon een bolle bleke kop van een kind met een klein stukkie borst en een duidleijk tekst.

Nou en Stefan, dat wij-zij denken is er toch al. Dus dan maar beter wel een sticker en vrijer voeden.

Trouwens wat betekent “vermaledijde”???
Jochem Floor
-14-  Jochem Floor:
Maar wie moet die sticker nu plakken? De uitbater als uitnodiging?
Of moet de zogende moeder ze zelf plakken? Vooraf als aankondiging dat ze daar haar kind de borst gaat geven? “Puriteinen, blijft weg!” Of juist achteraf, als markering van de overwinning? Ten teken van “I Was Here!”?

Het komt me zeer onvrouwelijk voor, zulk territoriaal gedrag, maar hier is het misschien wel juist om die reden op zijn, pardon haar plaats.
-15-  :
Catootje:

vermaledijen = vervloeken, verwensen
en ja, ik hou niet van het wij-zij denken
;-)
a.clijsen.
-16-  a.clijsen.:
Onbegrijpelijk,dat wat op een Afrikaanse markt of straatbeeld gewoon is waar niemand zich aan stoort,in het“beschaafde Nederland”het georganiseert moet worden.
Ik ben jaloers op die ongekompliceerde “Wilde”.
Borsten fungeren toch als lokmiddel,en geloof maar dat heel wat mannen geheime verborgen gedachten hebben,bij het zien van de borst in funktie.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.