Home > > Kokkelvisser Cohen

Kokkelvisser Cohen

De Raad van State verbood vorig jaar de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee. Bij de vangst van de schelpdieren, vrijwel exclusief voor de Spaanse markt, wordt de Wadbodem met een soort stofzuiger opgeslurpt. De kokkels worden er uitgefilterd, en de rest weer overboord gespuugd. Onder water resteert dan een soort woestijn, waar de eerste decennia nauwelijks meer iets groeit. Wadvogels hebben het nakijken.

Deze week haalde het Gerechtshof een dikke streep door de Amsterdamse variant op die vangstmethode: het massale preventief fouilleren in de binnenstad, waarbij vaak duizenden onschuldige voorbijgangers worden lastiggevallen om een handjevol XTC-tabletten en een zakmesje in beslag te kunnen nemen. Volgens het Hof heeft burgemeester Cohen onvoldoende argumenten om grote delen van de stad als permanent veiligheidsrisicogebied aan te wijzen, en dus vormt preventief fouilleren een ongeoorloofde "inbreuk op de persoonlijke vrijheid".
De gemeenteraad wil dat de fouileeracties voorlopig worden stopgezet, maar Cohen wil daar niets van weten. Merkwaardig, want Cohen - immers zelf vakkundig jurist - had de uitspraak van het Hof kunnen zien aankomen. Hij wordt gesteund door de VVD, de partij waar oud-politiechef Joop van Riessen zich deze week profileerde als harde crime fighter. Van Riessen wil dat de politie altijd in de héle stad burgers mag besnuffelen en betasten. De VVD omarmde het voorstel onmiddellijk, maar kan alvast weten wat de rechter van die plannen vindt.

De kokkelvissers boden jarenlang verzet tegen het dreigende verbod, maar uiteindelijk won het verstand - zij het met enige juridische ondersteuning. Nu worden de schelpdieren nog slechts handmatig gevangen, een methode waar andere dieren en planten in het kwetsbare natuurgebied weinig last van hebben. Misschien wordt het tijd dat Cohen en de liberalen zich (met een zetje in de rug van het Gerechtshof) gaan realiseren dat ook de persoonlijke levenssfeer en de vrijheid van onverdachte burgers een kwetsbaar gebied vormen, dat het waard is om beschermd te worden tegen de dampende machinerie van de huidige veiligheidsgekte.

Een reactie op "Kokkelvisser Cohen"

Ko
-1-  Ko:
Mooie vergelijking. Wonderlijk dat ze daarover nog zo lang gedaan hebben, trouwens (al heeft het nog veel langer gekost om de &%$# kokkelvissers aan te pakken).

Wel fijn dat er nu eens iets gebeurt aan dat preventief fouilleren. In elk geval durf ik nu al mijn messen weer mee te nemen naar Amsterdam.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.