Home > > Mijn fiets en ik vogelvrij

Mijn fiets en ik vogelvrij

<%image(20050510-bloemac3.jpg|140|140|)%>
Van de week moest ik echt even braken. Ik las in Het Parool het relaas van een dame die met haar fiets door de politie aangehouden was op het Kwakersplein. Na controle beweerde oom agent dat haar fiets gestolen zou zijn.
Omdat zij niet ter plekke het aankoopbewijs van haar fiets kon tonen werd de fiets in beslag genomen en zijzelf werd overgebracht naar het politiebureau, en behandeld als een echte dief.

Het moet toch echt niet gekker worden. Moet ik nou ook al het aankoopbewijs van de fiets die ik berijd altijd bij me hebben? Net als mijn idee-kaart?
Even denken, het is zeker twee jaar geleden dat ik een fiets van een erkende rijwielhandelaar kocht. Ik kreeg een vettig bonnetje dat o.a. het framenummer en het fietsmerk vermeldt. Ik concludeerde toen dat díe fiets voortaan míjn fiets zou zijn. Of ben ik in de war?
Want de politie beweert dat: "Als je op een gestolen fiets rijdt, moet je kunnen aantonen dat je die bij een erkende fietsenhandelaar gekocht hebt." Ik zou dus verplicht zijn om dit aankoopbewijs áltijd bij me op zak te hebben. Niet omdat mijn fiets gestolen is [hoop ik] maar om aan te tonen dat ik hem gekocht heb van een erkende rijwielverkoper.

Maar, hoe kom ik erachter dat mijn fiets níet ooit gestolen is? Het vettige bonnetje geeft mij die garantie niet. En ik kijk natuurlijk wel uit om met mijn fiets naar de politie te stappen om hen te laten verifiëren of het framenummer van mijn trouwe tweewieler in de blacklist opgenomen is en kennelijk ooit onrechtmatig van een vorige eigenaar is ontvreemd.

Toch zijn ze wel dom bij de politie. Een half jaar geleden liet ik door de politie een fietstag monteren op het frame. Nu staat déze fiets geregistreerd op míjn naam en mag ik hem míjn fiets noemen. De doenstdiende agent die het fietstaggen begeleidde bekeek het aankoopbewijs van mijn fiets, en zei mij vervolgens: "Deze fiets is dus van u". Waarop ik braaf knikte. Het lag op mijn lippen, maar ik vroeg hem natuurlijk niet of hij als die framenummers uit zijn hoofd kende...

Dus... moet ik nu wel of niet áltijd met het aankoopbonnetje rondfietsen? Ik heb ook mijn idee-kaart al altijd bij me. En hoe zit het dan met het eigendomsbewijs van mijn schootcomputer. Die heeft ook een framenummer en kon ook weleens gestolen zijn...
ouder:
Stinkstraten
nieuwer:
Vogeltjes

33 reacties op "Mijn fiets en ik vogelvrij"

Afwas
-1-  Afwas:
Nu even de andere kant. ik rij met mijn fietsje, dat ik net drie weken daarvoor bij een bekende junk op het Centraal Station voor drie tientjes heb aangeschaft, in een controle. De agent vertelt me dat het ding als gestolen staat vermeld en met een uiterst verongelijkt gezicht zeg ik dat ik het ding keurig bij een erkende zaak heb gekocht. Natuurlijk heb ik geen bon meer, hier reken ik toch niet op.

Uiteindelijk zegt de agent mij op mijn eerlijke gezicht te geloven en als ik om de hoek ben klap ik dubbel van het lachen om zoveel domheid en naiviteit....

Hoe zit het nou...
Thomas s
-2-  Thomas s:
Dus dankzij klootzakken als meneer of mevrouw 'Afwas' moeten eerlijke fietsers als Stefan straks inderdaad met een aankoopbon op de fiets stappen.
Staat je netjes 'Afwas': eerst helen, dan liegen.
Adam Smid
-3-  Adam Smid:
Misschien een idee om het framenummer van je fiets te koppelen aan het nieuw in te voeren burger-service-nummer? (en dat nummer past best op een in de bovenarm in te spuiten RFID chip, of op een trendy tattoo).

Als automobilist wordt het ook steeds wilder. Des avonds langs bureau Houtmankade rijden zorgt voor een zeker oponthoud als gevolg van agenten die ook je kenteken en rijbewijs willen zien, en in het weekend is het ook op veel andere invalswegen raak. Kost tijd, en het blijft irritant om je gegevens aan een of andere agent te moeten laten zien.

Oom agent vindt die controles best leuk, en inderdaad, als je niets verkeerd doet hebt je in principe niets te vrezen, maar het levert de burger een hoop geëmmer op en het kan knap intimiderend werken. Als van de 1000 fietsen in Amsterdam er 1 gestolen is, is het dan correct om 999 onschuldigen lastig te vallen?
-4-  :
“Als van de 1000 fietsen in Amsterdam er 1 gestolen is, is het dan correct om 999 onschuldigen lastig te vallen?”

Ik vind van wel, want een verhoogde pakkans zal aankoop van gestolen fietsen doen afnemen, denk ik.
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Ah, Afwas, jij durft! Die bekentenis zal je duur te staan komen als ze er bij het korps achter komen wie je bent. Als ik het hoofd PZ een beetje ken, vlieg je er dan linea recta uit.
jp
-6-  jp:
@ Rickert

Blijft een lastige vraag, een kennis van mij neemt frames, losliggende sturen, losse fietsbanden van straat mee naar huis en maakt er weer een fiets van. Vaak koopt hij ook apart onderdelen (kettingkast, zadels, banden, wielen). Hij verdient er aardig mee. Zelf heb ik op deze manier ook ooit een fiets in elkaar gezet, die overigens weer gejat is.

Volgens mij zijn er wel meer mensen die dit doen, maar wat is het dan? Het kan ooit een gestolen fiets zijn geweest, maar op het moment dat je een frame, een stuur, een wiel vindt is het “onbruikbaar” materiaal. Maar nu dus weer bruikbaar gemaakt. De fiets die ik nu heb komt bij hem vandaan en bestaat echt uit onderdelen van ik weet niet hoeveel fietsen. Misschien is een onderdeel wel ooit gejat...Lastig.

Persoonlijk vind ik het een redelijk legitieme manier om goedkoop aan een fiets te komen.
Floris
-7-  Floris:
Ik had eerlijk gezegd de indruk dat Afwas niet een anecdote uit zijn of haar leven als trotse berijder van een gestolen fiets te berde wilde brengen, maar juist wilde aantonen dat de tegenovergestelde situatie (waarin de agent zomaar aanneemt dat je te goeder trouw bent) ook niet altijd ideaal is. Of ben ik zelf nu te goed van vertrouwen?
Dr.D
-8-  Dr.D:
Wetende dat afwas=Suffie heeft hij ongetwijfeld houten blokken aan zijn pedalen...
Niet tegen diefstal maar omdat hij anders niet bij de trappers kan.
Gewoon de fiets iets te groot ingekocht omdat ie zo goedkoop was.

Overigens heeft degene die hier op rond gaat rijden een groot probleem...
http://afkraken.antville.or...)
Jochem Floor
-9-  Jochem Floor:
@ Floris: Ja, dat lijkt mij wel. Niet zozeer tegenover Afwas, als wel tegenover de bewuste agent.
lijn
-10-  lijn:
Lijkt me simpel op te lossen in de toekomst. Als je een fiets koopt bij een erkende handelaar, krijg je een kaartje mee met het framenummer van je nieuwe fiets en het verkoopvolgnummer van de fietsenman. Naam invullen, even opsturen naar het gratis antwoordnummer van “deze fiets is van mij” of beide nummers invullen op dezefietsisvanmij.nl en klaar.
Het kaartje donder je in een oude schoenendoos en kun je eventueel doorgeven aan een nieuwe eigenaar als je de fiets doorverkoopt.

Overigens wordt er in het NBW onderscheid gemaakt tussen eigenaar- en houderschap. Je kunt geheel te goeder trouw gestolen goed in je bezit hebben, als ik me niet vergis. Maar daar weet een jusrist vast meer over te vertellen.
Floris
-11-  Floris:
Jochem Floor, ik had dan ook eigenlijk alleen het verhaal van Afwas op het oog. Dat werd volgens mij verkeerd geïnterpreteerd als Echt Gebeurd in plaats van Zou Ook Kunnen Gebeuren. Ik neig persoonlijk meer naar Stefan Kleintje's standpunt, maar het is niet gek om de andere kant ook in het oog te houden natuurlijk.

Lijn, is het probleem nu niet net dat je dan in theorie wel moet kunnen bewijzen dat je te goeder trouw bent (namelijk door het bonnetje te laten zien, bijvoorbeeld)?

Tot de tijd dat dit soort problemen door middel van beter registratie verholpen zijn zul je af en toe toch mensen die willens en wetens op een gestolen fiets rijden moeten laten lopen, ben ik bang. Het alternatief zoals beschreven door Stefan maakt het burgers namelijk wel erg moeilijk om aan te tonen dat ze te goeder trouw zijn. Een zinnig mens draagt nu eenmaal niet de eigendomsbewijzen van alle bezittingen die men dagelijks met zich meezeult bij zich.
Dr.D
-12-  Dr.D:
Er is geen landelijke registratie en kijk eens naar achterspatborden.
Vaak zit daar de sticker van de fietswinkel waar de fiets oorspronkelijk is gekocht.

Negen van de tien keer is dat niet in Amsterdam...
Wederom is U dus afhankelijk van de grillen van de diender...
leendert
-13-  leendert:
na de fietslichten nu dus weer de echtheid van een fiets. Ja, je moet dus wel wat verzinnen om het aantal verbalen omhoog te brengen. Hiermee krijg je zo een lekker vertekend beeld van de veiligheid in Amsterdam. Ook hier weer moeten de goede onder de slechte lijden. Hetzelfde met de ID-pasjes. Wanneer is het nu een keer genoeg. Wanneer wordt de politie nu eens teruggefloten en teruggebracht naar haar oorsponkelijke taken, namelijk het handhaven van de openbare orde. Afin, dit geldt voor zoveel overheidstaken. Met een verdergaande privatisering en daarmee de roep uitkomsten via statistieken te vertalen en de zogenaamde liberalisering, zal dit nog veel vaker gebeuren. Is het nu zo moeilijk om even terug te gaan naar het begin, namelijk waar heb je overheden voor nodig, wat moeten ze doen en doen ze dat goed. In plaats van alsmaar te blijven doorgaan met zijpaden bewandelen zodat je eigenlijk niet meer weet wie waar op afgerekent kan en mag worden.
Afwas
-14-  Afwas:
@Leendert: ik begrijp dat het opsporen van gestolen fietsen niet tot de kerntaken van de politie behoort? Wat dan wel? Fietsendiefstal en -heling is de norm geworden?
benno
-15-  benno:
Volgens mij is dit bericht onzin. In Nederland hoef je, uitzonderingen daargelaten, niet je eigen onschuld aan te tonen. Deze mevrouw heeft gewoon een huilverhaal aan het Parool verteld.
leendert
-16-  leendert:
@Afwas. Ik bedoel niet dat het nalopen/controleren van ge stolen fietsen geen kerntaak is van de politie, maar wil gewoon aangeven dat er nog meer kerntaken zijn die nu simpelweg niet worden opgepakt die kennelijk geen geld opleveren. Wist je trouwens dat er op verschillende bureaus waanzinnig veel niet in te vullen functies zijn. Dat maakt dus duidelijk dat prioriteiten niet worden gesteld maar er wordt gekeken hoe de kas te vullen. Komt wellicht door de prestatiecontracten. Net als Benno ben ik van mening dat verhaal door Parool erg overtrokken wordt weergegeven.
Dr.D
-17-  Dr.D:
Dan dit:
Dr.D fietste vrijdag over de Rozengracht te A.
en passerde het stoplicht hoek Prinsengracht.
Als fietskoerier met een spoedbestelling.
Het voetgangerslicht stond op groen de rest niet
en Dr.D reed door zonder een gevaarlijke situatie te veroorzaken.
Daarop besloten twee dienders te fiets de achtervolging in te zetten,
zij reden door rood.
“Wij mogen dat” was hun antwoord.
Op het moment van verbaliseren liep en reed
iedereen massaal door het rode licht.
De collega diender die al drie haren op zijn kin had
probeerde nog corrigerend op te treden
door de mensen op het stoplicht te wijzen.
Zonder resultaat of sancties.
Een wereldvreemde situatie.
Nog het meest vergelijkbaar met een schoolklas
die zich in het geheel misdraagt maar jij moet de klas uit.

De stommiteit van de verbalisant (nr.31516)
die na het opschrijven van de postcode vraagt
naar de woonplaats...
Alle 1000 nummers zijn Amsterdam!!!

Maar dan verder...
De politie wil graag de fietsdiefstal aanpakken.
Dat doen ze door op een braderie je postcode
erin te slaan.
Dan kunnen ze je fiets weer terugvinden.(???)

Echter als je wordt aangehouden op een dure fiets
wordt er nergens naar gekeken!!!
Over aankoopbewijs wordt niet eens gesproken!!!
En weer en steeds vaker profileert de agent zich
als iemand die wordt betaald door de burgers
om hun het leven zuur te maken.
Alsof we allemaal masochisten zijn.

Het doet het moslim radicalisme bleekjes afsteken...
Dr.D
-18-  Dr.D:
Oops!
Beetje teveel van het goede...
-19-  :
Hé D. je dubbele plaatsing heb ik verwijderd ;-)
Afwas
-20-  Afwas:
Dr. D., wat heb je toch een kutleven als ik je zo hoor...
Jochem Floor
-21-  Jochem Floor:
Sommige verhalen kan ik ook alleen maar begrijpen door mezelf eraan te herinneren dat Oud-West veel dienders in opleiding heeft. Ergens moeten ze hun eerste fouten kunnen maken en in de praktijk leren wat wel of niet proportioneel is. Als dat de prijs is die betaald moet worden om op zaterdagmiddag permanent een paar dienders te voet in de Kinkerstraat te hebben, dan vind ik dat zo'n slechte deal nog niet.
Dr.D
-22-  Dr.D:
Afwas heeft last van stemmetjes...
Arnoud de Jong
On-topic blijven, heren Afwas en Dr.D.!
Jochem Floor
-24-  Jochem Floor:
U bent wel erg streng vandaag, meester De Jong.
c. b0s-wiede
-25-  c. b0s-wiede:
wat jammer dat niet een echt weet of erachter te komen is, of een fiets als gestolen staat gemeld of niet dan behalve het de politie te vragen.
op de site van batavus fietsen staat vermeld dat hun met een bedrijf samen werken, rdc, die gegevens opslaan, dus frame en chipnummer van hun nieuwe fietsen die verkocht worden, en deze dan aan de rdw doorgeven.ik ga het probeeren om de rdc te bellen maar miesschien weten die dus niet of het gestolen is we zien wel. t.r.
c. b0s-wiede
-26-  c. b0s-wiede:
heb nog iets anders gevonden, op fietsendiefstal.nl kan je voor de regio amsterdam-amstelland op frame, graveer of tagnummer zoeken of een fiets als gestolen staat gemeld.( de batavus dus gelukkig niet)
turk
-27-  turk:
ik wil weten of me fiets gestollen is hoekan ik dat wetten
nivelan
-28-  nivelan:
Kijk of 'nog in je schuurtje staat.
Mr.M
-29-  Mr.M:
Dr.D, U geeft zelf al aan dat het VOETGANGERSLICHT op groen stond en de rest niet. Ook geeft u zelf aan dat u als FIETSKOERIER door reed. Dan mag zelf natuurlijk vinden dat u geen gevaarlijksituatie veroorzaakt maar, als een VOETGANGERSLICHT op groen staat geeft deze aan dat de VOETGANGERS veilig kunnen oversteken. Op genoemde plaats die mij bekend is mag een VOETGANGER wanneer het VOETGANGERSLICHT op groen staat verwachten dat er niet zomaar een FIETSKOERIER met een SPOEDBESTELLING van links komt. En als een iedereen voor zichzelf gaat bepalen wat veilig is en wat niet en sterker nog dat een ieder zelf bepaald wanneer hij zichzelf een ontheffing mag verlenen door rood te fietsen krijgen we naar mijn mening een hele vreemde situaties in Nederland. Misschien wel een idee om een FIETSBEWIJS in te voeren aangezien het toch moeilijk is een popetje te onder scheiden van een fiets.

En Dr.D,...u kunt altijd in beroep gaan tegen een beschikking. Tenminste dat doe ik wel als ik onterecht verbaliseert ben. Of hadden deze twee diender toch wel gelijk. Ik zelf vindt dat er meer opgetreden mag worden tegen dit soort gedrag van fietsers.
Metalpak
-30-  Metalpak:
Er werden in A'dam zo'n 80.000 fietsen in 2001 gestolen. Dat de politie er in dit jaar 50.000 van heeft kunnen maken is tog wel een prestatie. Veel mensen zeggen dat “ joden” niet veel kunnen. Het is dan wel niet veel(6% van het totale aantal stadsfietsen) maartog wel goed. Maar aan de andere kant. Ik liep vandaag met mijn vriendin in R'dam vlak langs de Politie. Twee mensen voor ons liepen rustig door rood en de politie deed er helemaal NIETS mee. Het aantal opgeloste zaken is ook erg laag. Veel nabestaanden van vermoorde mensen zullen nooit weten wie degene is de het slachtoffer vermoord heeft. Toch wel freaky. Mr.M heeft ook wel gelijk. Zulk gedrag zie ik maar al te vaak. Maar wat doed de politie niet veel. Ik had laatst ook bijna een bekeuring aan mn broek vanwegen fietsen over een fietspad waar veel mensen gewoon lopen. Dan denk ik GA BOEFE VANGE!!
Dr.D
-31-  Dr.D:
@Mr.M
Wanneer je paralel aan de voetgangers gaat kruis je niets.
Dus kan je het vergelijken met rechtsaf slaan bij rood licht voor fietsers.
kaber
-32-  kaber:
weet u meschien wat het nummer is van het politie burea oudweat
-33-  :
Meneer Kaber,
u kunt het best dit nummer bellen, 0900 8844.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.