Home > > Stinkstraten

Stinkstraten

<%image(20050925-2005-04-17-0024.jpg|140|140|vol)%>
Van de 200 smerigste straten in Nederland lopen er 27 in Amsterdam. Dat lijkt niet veel en vergeleken met Rotterdam (41), De Haag (28) en Utrecht (30) valt het ook nog mee. Maar smerig zijn ze wel, de van Woustraat, de Prins Hendrikkade, de Bilderdijkstraat, de Wibautstraat en de van Baerlestraat. De Vereniging Milieudefensie bracht de 200 smerigste straten van Nederland in kaart en daarbij ging het niet om straten waar de bewoners hun vuilnis te vroeg buitenzetten, over straten met hondenpoep of waar slecht geveegd wordt, het gaat om straten waar het autoverkeer de lucht vervuilt met stinkende uitlaatgassen. De kwaliteit van de lucht die daar wordt ingeademd haalt regelmatig niet de Europese normen voor luchtkwaliteit.
Als je kijkt naar de smerige Amsterdamse straten op de site van Milieudefensie dan zie je eigenlijk dat het allemaal om doorgaande wegen gaat. De Stadhouderskade, die overgaat in de Nassaukade, de Weesperstraat en de Wibautstraat of de Bilderdijkstraat die uitmondt in de van Baerlestraat. Raar dat de Ceintuurbaan er niet bij staat, die kruist uiteindelijk de van Woustraat. Waar blijft de smerige lucht tussen de van Baerlestraat en de van Woustraat?

Die smerige straten kunnen natuurlijk alleen maar minder smerig worden als er minder auto’s doorheen rijden. Op dit moment weet ik van geen plannen die dat moeten bewerkstelligen. Het lijkt zelfs of het niemand meer interesseert dat de Amsterdamse binnenstad een stinkende poel van uitlaatgassen is. Van plannen voor een autovrije(re) binnenstad is niet veel meer over. De autovrije zondag van vorige week was een lachertje, er zijn plannen voor nieuwe parkeergarages in de binnenstad, zoals bij het Weteringscircuit, onder de Vijzelgracht en bij het Rokin. Dit lijkt niet op een beleid van ontmoediging van het gebruik van de auto, maar op beleid van aanmoediging. Kom gerust naar de binnenstad met uw auto! De file op het Rokin op zondag richting de parkeergarage van de Bijenkorf staat er nog altijd, elke zondag. Op mooie dagen staat er een file bij Artis, allemaal van mensen die zonodig met de auto naar de stad moeten komen.

Op een zomerse, windstille, warme dag stinkt het op de Prins Hendrikkade en stinkt het op het Rokin. In Amsterdam zal het voorlopig nog wel smerig blijven. Misschien mogen volgend jaar ook de Ceintuurbaan en de Rozengracht meedoen op de lijst van smerige straten?

twaalf reacties op "Stinkstraten"

Linda
-1-  Linda:
Terwijl de Bijenkorf op loopafstand van Centraal station is en ook heel makkelijk te bereiken is met de tram, net zoals als Artis. En wat is er nou zo moelijk aan, als je naar Amsterdam komt {of naar andere steden), om van en naar het station te wandelen of met de tram de binnenstad te doorkruisen?
Jelmer.
-2-  Jelmer.:
de bilderdijkstraat staat ook op t lijstje van smerigste straten, en dan zijn er ook nog s mensen die daar de bomen willen kappen
jp
-3-  jp:
@ Linda

Je hebt helemaal gelijk, ik denk alleen niet dat veel mensen zo denken. Althans, diegenen met een auto. De auto staat voor de deur, je stapt in en stapt weer uit op de plaats van bestemming. Die ellenlange file neemt men dan maar op de koop toe. Eventueel gekochte spullen duw je naderhand in de achterbak.
-4-  :
Hmm... precies mijn bijna dagelijkse route op de fiets (behalve Prins Hendrikkade).
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Zie je wel! Daar heb je het bewijs: de fiets is de grootste vervuiler!
Arnoud de Jong
Goed stuk en helemaal mee eens!
Philip
-7-  Philip:
Ik neem aan dat met de huidige benzineprijzen over een paar jaar iedereen toch wel in een Prius-achtig electrisch voertuig rond zal gaan rijden, dat lost het ook wel op :-)

In Parijs, waar de vervuiling echt wel een stuk erger is dan hier zie je mensen wel met vervuilingsmaksers zoals deze: http://www.respro.com/urban... rondrijden. Is daar echt wel nodig, na een uurtje fietsen op een warme dag voelen je longen alsof je een pakje zware Van Nelle achter de kiezen hebt.
PanMan
-8-  PanMan:
Aan de andere kant, hoe schoon het verkeer ook wordt, er blijven natuurlijk altijd de 200 smerigste straten... Het lijkt me interessanter om te kijken HOE smerig die straten absoluut zijn, ipv vergeleken met andere straten: dat zegt een stuk meer.
f.bol
-9-  f.bol:
Of bekijk eens hoe smerig ze zijn in vergelijking met 10, 20 of liever nog 30 jaar terug. In vergelijking met vroeger zijn ook deze straten reinheidsparadijsjes. Maar ja, de lat wordt natuurlijk steeds weer hoger gelegd. Wist u dat, zodra de Ring Noord klaar was, de vervuiling in Wibautstraat en omgeving met meer dan 30 % afnam? We moeten niet teveel drama maken, dacht ik zo. Auto's worden steeds schoner en we kunnen de stad niet autovrij maken zonder haar economisch om zeep te helpen. Er wordt overigens wel erg vaak gemanipuleerd met die vervuiling. Zo bestaat die vervuiling waarover de Zuidas dreigt te struikelen voor een zéér groot deel uit: zeezout en pollen. Kom op nou.
Corrie
-10-  Corrie:
http://www.volkskrant.nl/bi...

Plannen zijn er wel, nu nog actie!
Michiel
-11-  Michiel:
schone/vuile/smerige straten in vergelijking waarmee?
Lijkt me wel zo “zuiver” om eerst eens juiste criteria op te stellen voordat we de ene straat met de andere gaan inruilen. Wordt anders zoiets als het betaald parkeren, was bedoeld om een en ander te reguleren maar is nu een behoorlijke financiele melkkoe om andere “gaten” mee te dichten. Ik heb het gevoel dat er met het betaald parkeersysteem totaal niets is opgelost. Dus.....
johan
-12-  johan:
ik lees op de website van AT5 dat Amsterdam een rijstijlplicht wil gaan invoeren voor ambtenaren als maatregel voor schone straten. Sorry, maar daar snap ik even niets van. Nooit geweten dat ambtenaren vervuilers van straten waren. Ik heb al die maatregelen van juffie hester Maij doorgelezen maar dat ruikt een beetje naar verkiezingsstunten. Slaat volgens mij helemaal nergens op. Voorstellen zijn naar mijn mening nauwelijks doordacht.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.