Home > > Een hypotheekrente van walmend blik

Een hypotheekrente van walmend blik

Morgen is het centrum weer een dagje autovrij. Al een paar jaar sluiten veel gemeenten in Nederland op de derde zondag in september een aantal straten af voor het walmende blik, om kinderen de gelegenheid te bieden eens veilig buiten te spelen, om eens wat zuurstof tot de binnensteden te laten doordringen, en om mensen te laten ontdekken dat je je ook per fiets of tram naar de Bijenkorf kunt bewegen.

Toen de autovrije zondag in Amsterdam voor het eerst werd georganiseerd, in 1999, had dat nogal wat voeten in aarde: het regenboogcollege van B en W was verdeeld over het plan, en pas na een fel debat stemde de linkse meerderheid in de raad in met de tijdelijke afsluiting. De advocaat van het stadhuis voorzag echter forse schadeclaims van boze winkeliers als de gemeente zomaar het hele gebied binnen de Singelgracht dicht zou gooien: volgens de Wegenverkeerswet mocht dat alleen in het kader van een evenement, zoals Koninginnedag of de intocht van Sinterklaas. Zelfs dierentuin Artis dreigde met een kort geding.
Het college, dat zonder de sussende burgemeester Patijn (op vakantie) door de kwestie bijna in crisis was geraakt, plaatste in allerijl advertenties in de krant om burgers op te roepen met ideeën voor "evenementen" te komen, zodat tenminste een deel van het centrum legitiem op slot kon. Op de Dam werden stepwedstrijden gehouden, in de Raadhuisstraat was een koffietafel, in de parkeergarage van de Nieuwezijds Kolk een rollerdisco, en bij het Kattengat kon men "onder deskundige leiding luisteren naar de afwezigheid van autolawaai". Tegelijkertijd vond bovendien de Dam-tot-Damloop plaats, zodat er die dag uiteindelijk binnen de Burgwallen nauwelijks auto's zouden rijden.

De autovrije zondag kon doorgaan, maar verwaterde uiteindelijk in een stortvloed van activiteiten. Van rust en stilte was dankzij alle evenementen in ieder geval geen sprake meer. En sindsdien is er eigenlijk niets veranderd: ook dit jaar is de binnenstad vanwege het Jordaanfestival en de Dam-tot-Damloop tóch al nauwelijks toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. De meeste bezoekers zullen waarschijnlijk niet eens in de gaten hebben dat er meer aan de hand is dan smartlappen en rennen.

Dat de autovrije zondag in Amsterdam ieder jaar samenvalt met andere evenementen, en dus nauwelijks opvalt, is wel zo gemakkelijk: zo stel je voor- en tegenstanders tevreden, zonder hoog oplopende narigheid aan de Zwanenburgwal. Wie op de homepage van de gemeente het berichtje over de autovrije dag aanklikt, komt uit bij nieuws over het hardlopen, waarin zelfs met geen woord over de autovrije zondag wordt gerept. Het autobeleid in de binnenstad is voor de Amsterdamse politiek net zoiets als de hypotheekrente in Den Haag: een netelige kwestie waar niemand zijn vingers aan wenst te branden, en die maar het beste onopvallend terzijde kan worden geschoven.

Die gevoeligheid verklaart misschien ook waarom de referendumuitslag van 1992 stilletjes in een bureaula is verdwenen. Want als het aan de Amsterdammers had gelegen, was het elke dag (grotendeels) autovrije zondag geworden...

vijf reacties op "Een hypotheekrente van walmend blik"

marco
-1-  marco:
vandaag centrum Amsterdam Autovrij? Niets van gemerkt. Volgens mij waren er slechts een paar straten afgesloten voor verkeer. Een aanfluiting dus!
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Het rdiojournaal op radio 1 zondagmorgen om 11 uur berichtte over de autoloze zondag in Amsterdam en in Brussel. In Brussel was de stad binnen de ring voor autoverkeer goeddeels afgesloten. Dan spreek je toch over een gebied dat minstens vijf keer zo groot is als de binnenstad van Amsterdam. Het kan dus wel, het is puur politieke lafheid dat het niet gebeurt.
Jeroen
-3-  Jeroen:
http://www.weekvandevooruit...

“Genieten van het middeleeuwse stadshart zonder auto's”. Kennelijk hoort de Dam dus niet bij het middeleeuwse stadshart. Mogen die achterlijk ouderwetse fietsonvriendelijke keitjes dan ook weg?
henk
-4-  henk:
@jeroen en ook het belachelijke woord Rode Loper. Sinds wanneer hebben we ineens een middeleeuws stadshart en is het centrum daarmee gemarginaliseerd?
weet ik veel
-5-  weet ik veel:
ik vind gewoon dat je overal moet verbieden om te roken want anders beschadigen mensen so als wij die niet roken owk hun longen en dat sou nie leuk sijn dat je siek wordt omdat iemand anders in jou buurt rookt en veral asma pasiente die kunnen daar al helemaal nie tegen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.