Home > > Sluipvoetverplichting voor steigerbouwers

Sluipvoetverplichting voor steigerbouwers

<%image(20050909-sluipvoetjes.jpg|140|140|Een waarschuwend agent telt voor twee?)%>
De politie had een bijzondere missie gisteren: het verspreiden van zogeheten sluipvoetjes. Gele kartonnetjes in de vorm van een voet, met de tekst 'Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn...' Agenten wierpen de voetjes door open ramen, om bewoners te waarschuwen dat een open raam door sommigen wordt opgevat als open uitnodiging om het huis te betreden en verrijkt weer te verlaten.

Mijn ramen stonden open, maar een voetje kreeg ik niet. Ik woon namelijk op drie hoog. Te hoog voor inbrekers die zonder in te breken naar binnen willen. Dacht vermoedelijk de politie en dacht ik vroeger ook.
Ik keek dan ook raar op toen ik jaren geleden 's avonds thuiskwam en door mijn slaapkamerraam op drie hoog een ladder naar binnen zag steken. De ladder rustte op de steiger, die wegens werkzaamheden was opgesteld in de steeg naast mijn huis. Die steiger stond er al langer, ongebruikt vanwege de bouwvak, maar die ladder door mijn raam was nieuw. Langzaam drong tot me door dat het niet de bovenbuurman was geweest die zijn sleutel had vergeten en die daarom deze ludieke entree had gebruikt, maar dat iemand had ingebroken. Weg cd's, weg camera en nog zo wat zaken.

Ik zou kunnen zeggen dat die steiger zo laag was, dat het niet bij me opgekomen was dat de afstand tot mijn raam met een ladder overbrugd kon worden, maar in feite had ik helemaal niet stilgestaan bij de consequenties van een steiger naast mijn huis. Op drie hoog verwacht je dat inbrekers door het trappenhuis komen. Die kant had ik dan ook goed beveiligd, na de vorige inbraak.

Ik vermoed dat de politieagenten er gisteren ook niet aan gedacht hebben, steigers die ze tegenkwamen op te klimmen, om ook boven hun sluipvoetjes door het raam te gooien. Tijd dus voor een algehele sluipvoetverplichting. Voortaan moet iedere steigerbouwer alle bewoners van huizen waar hij steigers plaatst, waarschuwen, door zo'n voetje door het raam te werpen. Een informatief schrijven door de brievenbus kan natuurlijk ook, maar dat voetje, plotseling op driehoog op de grond, dat wordt de minimumverplichting. Maakt namelijk net even meer indruk. En het geeft meteen de steigerbouwers een beetje afwisseling in hun werk.

vier reacties op "Sluipvoetverplichting voor steigerbouwers"

Jack Druppers
-1-  Jack Druppers:
Beste Marleen,

De sluipvoetjes zijn mijn bedenksel en initiatief geweest. Vanuit mijn ervaring in mijn werk als buurtregisseur van de Westelijke Eilanden (een wijk met hoge pakhuizen)weet ik dat insluipers/inbrekers ook heel goed kunnen klimmen. Vaak ook zonder steiger op 4 of 5 hoog kunnen komen. Het doel van mijn actie was en is om mensen bewust te maken van de gevaren. Hierom bedacht ik iets ludieks om zo wat publiciteit te krijgen en een groter publiek te kunnen bereiken. Het feit dat het in diverse dagbladen heeft gestaan, er cameraploegen langs zijn geweest, de actie ook door Rotterdam voortgezet wordt en jij er over schrijft, blijkt dat ik dat doel bereikt heb. Nu maar hopen dat mensen met besef een raam op zetten.

Overigens vond ik je stukje erg leuk om te lezen.

Vriendelijke groeten
Afwas
-2-  Afwas:
Ik kan me zo voorstellen dat politiemensen een andere risico-analyse maken bij het beklimmen van regenpijpen, steigers en dakgoten dat inbrekers. Is het niet een idee om aan inbrekers te vragen of ze, als ze een woning door het raam leeghalen, meteen zo'n sluipvoetje willen achterlaten? En dat dit dan als ze gepakt worden als een soort werkstraf wordt verrekend? Lijkt me heel economisch..!
HENNY SPRONCK DRUPPERS
-3-  HENNY SPRONCK DRUPPERS:
NOU IK HAD HET KUNNEN WETEN DAT HET EEN IDEE VAN JACK WAS. IS NAMELIJK EEN NEEF VAN ME . ZIT ALTIJD TE DUBBEN WAT VERBETERD EN VERANDERD KAN WORDEN.MAAR DIT IS NU EENS GEEN ONZIN EN EEN HEEL GOED IDEE.IK VIND ZOWIEZO DAT IEDEREEN ZELF VERANTWOORDELIJK IS OF DIE Z,N RAAM OPEN OF DICHT DOET . JE WEET NU ZO ZACHTJES AAN WEL DAT EEN INBREKER ER TOCH INKOMT ERGENS WAAR HIJ ZIJN ZIN OP HEEFT GEZET MAAR IK VIND HET UIT LOKKEN ALS JE LEKKER JE RAAMPJE OPEN ZET.NOU NET ALS JACK VOND IK HET EEN LEUK STUK WAT JE HEBT GESCHREVEN EN NU MAAR HOPEN DAT DE MENSEN ER WIJZER VAN ZIJN GEWORDEN . DE GROETEN UIT MAASTRICHTVAN HENNY.
eric
-4-  eric:
@ Henny Spronck Druppers:
U bent zeker ook familie van Dreknek?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.