Helen doet stelen
Bisschop
Muskens zei in 1996 dat wie arm is en honger heeft brood mag stelen. Korpschef Welten ontkrachtte maandag de algemene opvatting dat wie arm is en geen fiets (meer) heeft, voor 15 euro kan wegrijden met een aankoop op straat. Bij de opening van het nieuwe studiejaar op de VU preekte Welten om geen goedkope - dus vaak gestolen - fiets te kopen. Je houdt niet alleen de vicieuze cirkel van vraag bepaalt aanbod in stand, maar bent ook strafbaar op grond van heling. Met 'als je betrapt wordt, heb je zelfs een strafblad' probeerde hij de studenten flink schrik aan te jagen.
Met 80.000 gestolen fietsen per jaar, plus ieder jaar een nieuwe aanwas van studenten, is in Amsterdam een grote 'afzetmarkt' voor goedkope fietsen. Iedereen wéét dat het verstandig is geen gestolen fiets te kopen, omdat je daarmee fietsendiefstal blijft steunen. Tegelijkertijd is het vrij breed geaccepteerd dat je wel gek zou zijn om meer te betalen. En een bestolen fietsloze fietser in het nauw maakt rare sprongen en is liever goedkoop thuis dan te moeten wachten tot z'n saldo toereikend is om naar de fietsvakhandel te gaan. De vraag naar gestolen fietsen blijft zo voortbestaan en dat zit ook de aanpak van de fietsendieven in de weg. Als we de boeven niet kunnen vangen, moeten we zorgen dat ze hun gestolen waar niet langer kwijt kunnen, zal Welten gedacht hebben.
Een goede stap van Welten om het kopen van gestolen fietsen tot taboe te verklaren. Eén keer als een vader met de opgeheven vinger studenten erop wijzen geen gestolen fiets te kopen, zal niet tot effect hebben dat het morgen leeg is op de Blauwbrug. Maar zwengelt hij wel de discussie aan of fietsen helen geaccepteerd is of niet en dat lijkt mij weer een goed punt voor het normen en waarden-debat waar Nederland zo vol van is.
Tot slot vraag ik me af, is Welten de nieuwe beschermheer van fietsend Amsterdam of hengelt hij er bij de studenten naar om net als Muskens zélf
onderwerp van studie te worden?
Wat vind je nou zelf? kan daar niet goed achterkomen.