Home > > Helen doet stelen

Helen doet stelen

Bisschop Muskens zei in 1996 dat wie arm is en honger heeft brood mag stelen. Korpschef Welten ontkrachtte maandag de algemene opvatting dat wie arm is en geen fiets (meer) heeft, voor 15 euro kan wegrijden met een aankoop op straat. Bij de opening van het nieuwe studiejaar op de VU preekte Welten om geen goedkope - dus vaak gestolen - fiets te kopen. Je houdt niet alleen de vicieuze cirkel van vraag bepaalt aanbod in stand, maar bent ook strafbaar op grond van heling. Met 'als je betrapt wordt, heb je zelfs een strafblad' probeerde hij de studenten flink schrik aan te jagen.
Met 80.000 gestolen fietsen per jaar, plus ieder jaar een nieuwe aanwas van studenten, is in Amsterdam een grote 'afzetmarkt' voor goedkope fietsen. Iedereen wéét dat het verstandig is geen gestolen fiets te kopen, omdat je daarmee fietsendiefstal blijft steunen. Tegelijkertijd is het vrij breed geaccepteerd dat je wel gek zou zijn om meer te betalen. En een bestolen fietsloze fietser in het nauw maakt rare sprongen en is liever goedkoop thuis dan te moeten wachten tot z'n saldo toereikend is om naar de fietsvakhandel te gaan. De vraag naar gestolen fietsen blijft zo voortbestaan en dat zit ook de aanpak van de fietsendieven in de weg. Als we de boeven niet kunnen vangen, moeten we zorgen dat ze hun gestolen waar niet langer kwijt kunnen, zal Welten gedacht hebben.

Een goede stap van Welten om het kopen van gestolen fietsen tot taboe te verklaren. Eén keer als een vader met de opgeheven vinger studenten erop wijzen geen gestolen fiets te kopen, zal niet tot effect hebben dat het morgen leeg is op de Blauwbrug. Maar zwengelt hij wel de discussie aan of fietsen helen geaccepteerd is of niet en dat lijkt mij weer een goed punt voor het normen en waarden-debat waar Nederland zo vol van is.

Tot slot vraag ik me af, is Welten de nieuwe beschermheer van fietsend Amsterdam of hengelt hij er bij de studenten naar om net als Muskens zélf onderwerp van studie te worden?

43 reacties op "Helen doet stelen"

Sigi
-1-  Sigi:
Het gemakzuchtig helen van een fiets vergelijken met het gedreven door honger stelen van een brood? Ach ja.

Wat vind je nou zelf? kan daar niet goed achterkomen.
Dr.D
-2-  Dr.D:
Bij de politie zelf, afdeling domeinen, kan je fietsen kopen
die door de gemeente zelf zijn gestolen.
Je moet er dan wel meteen tweehonderd tegelijk kopen.
Maar zo kan het studentenhuis weer even vooruit.
Arnoud de Jong
Door de reactie van Sigi realiseer ik me ineens dat het helen van broden eigenlijk nooit plaatsvindt. ;-)
Boze student
-4-  Boze student:
Zo lang mijn fiets gestolen, bevandaliseerd of aangereden wordt (met of zonder mij op de fiets), zonder dat de politie daar iets aan doet of ik een fiets tegen een normale (studenten)prijs (50 euro) kan kopen, blijf ik fietsen kopen van junks...
Floris
-5-  Floris:
Wat een bizarre redenering toch... In ieder geval kun je via de ASVA een fiets kopen voor max. 45 euro (zie: http://www.asva.uva.nl/defa... ), dus wat let je? Of blijf je liever gewoon boos?
Dr.D
-6-  Dr.D:
So!
Persbericht van vandaag:
Fietswrakken die in Amsterdam aan een boom of brug vaststaan worden door de gemeente verwijderd. De Kringloopwinkel maakt in het kader van een leer/ werktraject van al die wrakken weer rijdende fietsen die oranje worden gespoten.
Een deel van die fietsen is opgekocht door de Rabobank, die de fietsen cadeau doet aan studenten die een Studentenpakket openen bij die bank.
Masaccio
-7-  Masaccio:
Er zijn twee oplossingen:
Of egoistische kortzichtige gemakzuchtige studenten als 'Boze student' stoppen collectief met het helen van gejatte fietsen of drugs worden gelegaliseerd en voor een habbekrats verstrekt. Want het gestolenfietsenprobleem is een drugsprobleem. Wanneer verslaafden geen geld nodig hebben voor dure dope, hebben ze ook geen reden tot fietsen jatten meer.
En de gemeente moet natuurlijk net als de junks met haar poten van andermans fietsen afblijven; dat zou de noodzaak tot het helen van fietsen doen afnemen.
Joep
-8-  Joep:
Ik ben gister gepakt omdat ik met een gestolen fiets rondreed die ik niet eens zelf gekocht had maar voor mijn verjaardag had gekregen. Ik kan je vertellen, t is echt geen pretje.
Mee naar het bureau, ruim 2 uur daar gezeten en verhoor gehad. Vervolgens 250 euro boete en een strafblad.. Dat is echt zwaar KUT.
Sigi
-9-  Sigi:
Leuk kado, zo'n fiets.... vriend van je? Erg naar.
leeuwarden_underground
-10-  leeuwarden_underground:
leeuwarden si erger man.
amsterdam is niks.
hele boze student
-11-  hele boze student:
Ik werd snachts op straat aangehouden na het kopen van een fiets. De fiets stond niet geregistreerd en de man van wie ik de fiets kocht zei dat het zijn fiets was. Ik weet dat de schijn tegen werkt maar feitelijk gezien is het niet aantoonbaar dat het gestolen is. Het argument dat de man van wie ik hem kocht een junk is natuurlijk een vorm van discriminatie/stereotypering. Daarmee zeg je eigenlijk dat ik op basis van zijn uiterlijke kenmerken en plaats van verkoop had moeten zien dat hij die fiets gestolen had. Dat is mijnsinziens het zelfde als zeggen: 'he die man is allochtoon en loopt overdag op straat die zal wel niet werken'. Een ander gegeven is dat de agent erbij haalde dat ik had kunnen weten dat die fiets gestolen was aangezien de prijs zo laag was. Dat vind ik wederom een vaag argument. Ik had de fiets(barrel) gekocht voor 20 euro een legale soort gelijke fiets bij het afac ligt rond 35 euro. Dus aan dat prijs verschil ligt het niet. Ik heb me dus strafbaar gemaakt aan het kopen van iets op straat van iemand zonder vergunning tot verkoop en niet persee een gestolen fiets want bewijs het maar dat het een gestolen fiets is! Nu schuift de politie mijn heling in de schoenen en misschien ook nog een strafblad. daar ben je dan mooi klaar mee blijf je hele leven lang mee zitten... BEDANKT POLITIE!
Lawyerzwelgje
-12-  Lawyerzwelgje:
Klinkt mij allemaal heel tercht in de oren. Als je nu een mooie marktconforme prijs had betaald, zodat mijnheer voor de rest van de nacht klaar was geweest..

Maar je geeft zelf al toe dat je zo'n beetje de helft onder die (belachelijk lage) AFAC-prijs zat. Heler!
blijfvanmnfietsaf
-13-  blijfvanmnfietsaf:
En heeft meneer de 'hele boze student' een factuur voor de fiets ontvangen? Kreeg je een slot met reservesleutel erbij? Het ware beter als je je naam wijzigde in 'hele domme student'. Heler!
Sigi
-14-  Sigi:
Domme actie, dom verhaal, goeie zet van de agent. Heler!
Masaccio
-15-  Masaccio:
Boze student heeft maar in één ding gelijk: BEDANKT POLITIE!
Heler!
Schepje erbovenop
-16-  Schepje erbovenop:
HELER!
Isabella
-17-  Isabella:
Ik begrijp heel goed waarom studenten liever een goedkope fiets hebben, op het moment is mijn fiets ook stuk en ik heb ook liever een zo goedkoop mogelijke fiets!! Ik vind het ook niet goed om van een junk te kopen, maar ik vind deze reacties op “boze student” wel erg overdreven. Afreageren is altijd makkelijk, en in plaats daarvan kun je er ook iets aan doen, zoals mij een goedkope fiets aanbieden!
Jochem Floor
-18-  Jochem Floor:
@ Isabella: Ik begrijp ook best waarom studenten een zo goedkoop mogelijke fiets hebben. Dat geldt evenzeer voor mij. Ik heb ook graag een goedkope fiets. Ik heb ook graag een goedkope woning, een goedkope auto, goedkoop OV, een goedkope supermarkt, een goedkope mobiel en wat dies meer zij. Maar daarom ga ik nog niet op zoek naar gestolen spulletjes.
En ik reageer niets af, maar blijf wel bij mijn standpunt: hele boze student = een heler.
Dre van Mokum
-19-  Dre van Mokum:
Als alle asielzoekers hier een compleet ingerichte COA woning krijgen van ¤ 2800.- dan moeten studenten ook een fiets van de overheid krijgen om deze grote maatschappelijke zeer lang durende probleem op te lossen.
Evert
-20-  Evert:
Tsssss. Dre van Mokum stelt een asielzoeker gelijk met een student! Sorry maar dat zijn twee verschillende grootheden. Ik heb al eerder gemerkt dat Dre van Mokum ergens last van heeft. Sorry Dre van Mokum maar hier slaat u toch de plank volledig mis. Uw opmerkingen zijn soms werkelijk beneden alle peil.
Dr.D
-21-  Dr.D:
Ook een reden waarom studenten steeds een fiets nodig hebben,
ze kunnen nog geen band plakken!!!
Kijk eens in de stad hoeveel fietsen er staan met lege banden
waar ondertussen de plantjes bovenop groeien...
De pure gemakzucht om dan maar weer een gestolen fiets te kopen
mag mijn inziens flink gestraft.
Met een boete waarvoor je een hele aardige eerlijke fiets en een goed slot had kunnen kopen
Blije vader
-22-  Blije vader:
Gistermiddag werd ik gebeld door de politie. Mijn vorig jaar gestolen fiets is terecht! Deze week kan ik hem ophalen bij het gemeentedepot. Ik heb nadat deze fiets gestolen was een nieuwe gekocht bij de vakhandel. Ik ben geen student maar een vader met 2 kinderen die ik naar de creche moet brengen met een goede fiets. Ik was dan ook erg blij....toen mijn fiets met kinderzitjes gestolen is.
Nu heb ik hem dus weer. Je kunt je voorstellen dat ik geen enkel begrip heb voor de huilverhalen die ik hier lees 'ik wist niet dat ie gestolen was'.
Welten heeft volkomen gelijk.
Overigens woon ik in Groningen, maar er is wat fietsendiefstal betreft geen enkel verschil tussen Gron en Ams.
Zelf heb ik nog nooit een gestolen fiets gekocht. Iedere junk die me er een aanbied scheld ik standaard verrot. Vinden ze niet leuk...
En mijn hartelijke dank aan de politie van Groningen
Een nu weer blije vader.
ray
-23-  ray:
ik vin het belachelijk hoe jullie de boze student aanspreken! doe normaal man! net of het is zware misdaad is, bedankt politie.. ook dat nog flikker tog op die lui is ook achterbaks, mn buurman is er 1 en heeft iederejaar het gruwlijkste vuurwerk van de straat,, GRATIS! hoe komt ie daar tog aan. ben allergisch voor justitie en politie, boze student fiets kope, of wil je hem hebbe? ;)

LATER!

Edit Redactie Amsterdam Centraal: Over normaal doen gesproken, kan het zonder scheldwoorden, alsjeblieft?
Een politiesollicitant
-24-  Een politiesollicitant:
Ik ben aangenomen bij het korps amsterdam amstelland voor de opleiding tot de functie van hoofdagent. De uitslag van mijn testen was ruim boven het gemiddelde. Nu heb ik een leuke brief thuis gekregen dat ik niet aangenomen kan worden omdat ik in aanraking met justitie ben geweest voor het kopen van een gestolen snorfiets, heling dus. Ik was er niet van op de hoogte dat de snorfiets van diefstal afkomstig was. Nu kan ik door deze ene jeugdfout niet aan de politieopleiding beginnen. Ik heb verder een smetteloos verleden, ik heb mijn HAVO-diploma, moet het dan echt zo zijn dat je voor zo'n vergrijp voor de rest van je leven getekent bent? Ik vind dat er duidelijk een verschil is tussen “heling” en “heling”. Daarmee bedoel ik dat het wel degelijk verschil maakt of je jezelf al vaker aan heling schuldig hebt gemaakt, of dat je grote partijen hebt gekocht, of dat je het gestolen goed voor een fikse meerwaarde doorverkoopt. Maar toch niet als je 1 keer in je leven een fiets of een brommertje op straat koopt?
Harold
-25-  Harold:
Als je vindt dat je destijds onterecht bent veroordeeld had je daar werk van kunnen maken. Zo simpel is het leven nu ook weer. Lijkt me sterk hoor dat dit de reden kan zijn.
poenani
-26-  poenani:
hoe kan je nou wete of een 2ehandse fiets gestole is of niet.
Jan Stender
-27-  Jan Stender:
Nou een zo goed als nieuwe Gazelle tourfiets
voor 50 euro,lijkt me wel verdacht
Jan Stender
-28-  Jan Stender:
2e hands fietsen,daar begin ik helemaal niet aan
Ik ga niet iemand anders ellende kopen
Net als de auto,koop ik om de 3 a 4 jaar een nieuwe fiets
Daarom zorg ik ook,dat m,n fiets als nieuw er blijft uit zien,zodat ie bij inruil een leuke prijs opleverd
Vanwege mijn lichamelijke klachten,heb ik een tourfiets nodig,met voor en achtervering
Deze zijn best prijzig,dus ik kan zowiezo al geen fiets voor een stuntprijs kopen
Alhoewel,ik met mijn huidige fiets,vorige jaar maar liefst 400 euro korting kreeg,en dat zonder inruil
Kijk maar eens op de Bike motion website,in Wormerveer
Nieuwe fietsen voor weinig geld
Voor de goede orde,ik heb de Sparta Olympia N8
Echt een heerlijke en degelijke fiets
mirthe
-29-  mirthe:
probleem met fietsen is dat je tegenwoordig eigenlijk geen 2e hands fiets meer MAG kopen van de politie. Je kan nl van te voren onmogelijk nagaan of een fiets gestolen is of niet. Opletten of er een slot enz bij zit dat zegt niks de meeste worden gewoon met slot verkocht.

Tja hoe moet je dan weten wat je koopt. fietsenwinkels zijn schrikbarend duur qua tweedehands fietsen.
rudipensionado
-30-  rudipensionado:
Leuke woorden van de politiebaas maar het was al verboden om gestolen waar te kopen hoor. Rest voor de politie de taak om OP TE TREDEN en met hun luie reet uit die auto te komen en aanhoudingen te verrichten. Vreemd dat studenten niet in de gaten hebben dat een spotgoedkope fiets die je niet in de winkel koopt gestolen kan zijn. Is hier sprake van selectief geheugenverlies, gebrekkige opvoeding? Hoe dan ook, het is heling en dat moet je hangen.
goedkope fiets, legaal of niet?
-31-  goedkope fiets, legaal of niet?:
is iemand die oude fietsen van grofvuil mee neemt, en deze weer opknapt, dan ook fietsen dief?
Heb zelf wel eens zo fietsen gekocht
, en ook mezelf op die manier van fietsen voorzien. Naar mijn idee is dat niet helen of stelen, maar recycling, maar zou heel best kunnen dat die fietsen in het verleden wel eens gestolen zijn geweest.
Maar als dat niet mag, dan zou het betekenen dat de 80.000 fietsen die jaarlijks getolen worden, allemaal vernieticht moeten worden, of door politie op nieuw worden verkocht.
En volgens mij doet politie niets met halve fietsen. Dat wordt door stads reiniging weggegooid.
e.r
-32-  e.r:
re-cycling
Riny
-33-  Riny:
Iedereen die van zijn/haar oude barrel af wil kan dit nu doen door deze aan te bieden als grofvuil. Hoeven ze niet meer in een rek te blijven hangen. Nieuw beleid van Stadsdeel Centrum. Is weer net zo een flut beleid als stickers gaan plakken op alles wat niet legaal wordt aangeboden en gewoon op straat blijft liggen. Ik krijg soms het gevoel dat er binnen de ambtenarij/politiek niet helemaal bekend is hoe het handelen van mensen in elkaar steekt. Regels opstellen welke kant noch wal raken.
joop
-34-  joop:
yep justitie is zelf de grootste dief in dit geval heb je enig idee hoeveel fietsen hun weg knippen van de straat schandalig toch
paus johanuss de tweede
-35-  paus johanuss de tweede:
Het beleid is raar Ik zelf neem regelmatig fietswrakken mee van de straat knap ze op en verkoop ze,Ik heb aan de politie gevraagt of wat ik deed stafbaar was Ja was het andwoordt,
Vraag “als ik een wrak vindt zonder wielen op straat dan ben ik strafbaar” Dan heb ik het over een puinbak van een fiets. ander voorbeeld is dat ik een fiets in het rek vindt aangifte bij de politie en te horen krijg dat ik de afac moet bellen en de fiets moet laten staan wat ik wel begrijp maar tegen de tijd dat ik die fiets daar laat staan en bel is ie gejat,als ik iets vindt,wat ik ook gevraagdt heb en het kost en het is onder de honderdt euro dan is het na 3 maanden van mij dat zegt de wet aan de andere kant zei weer een politie agente dat als ik iets vindt en bij de politie breng is het na 12 maanden van mij. dus er is nooit een manier om het legaal te doen begrijp me niet verkeerd ik Neem geen fietsen mee die op slot staan ALTIJD en TE Nimmer wrakken die al 500 keer gejat zijn of te duur is om te maken.
Ze zouden mij een oorkonde moeten geven.
ik recycle en ik doe de stad een dienst ,
ik doe het allen voor de hobbie en om een extra zakcentje te hebben niet om het 7 dagen per week te doen.
Dus in mijn ogen is het een Dubieus beleid.
en vaag
hallo
-36-  hallo:
Ik vind dat iedereen elkaars fiets mag gebruiken en als de politie een kapotte fiets ziet ze die maken.
tweet
-37-  tweet:
Nu jatten de polen onze fietsen, de hoeren komen uit het oostblok, en wij helen.
pagga
-38-  pagga :
weet iemand hoe het zit met fietsen die zijn opgehaald die ze weer verkopen.
mijn collega zoekt nameijk een goedkope fiets en ik heb gehoord dat ze bij het centraal station fietsen ineme die er toch maar staan te staan en die weer doorveropen wie o wie kan mij helpen aan een adres of tel nummer??
sanne
-39-  sanne:
@ Pagga: AFAC heet dat volgens mij.

En wat betreft het helen van fietsen: bizar hoe hier iedere keer 'de arme student' wordt aangehaald. Er zijn meer dan genoeg mensen die het een stuk zwaarder hebben dan de gemiddelde student of zelfs de allerzieligste en allerarmste student.
Wat een onzin dat de studenten ontzien zouden moeten worden.

In mijn ogen, als geboren en getogen Amsterdammer en dus oh zo bekend met de levendige fietsenhandel in Amsterdam, mag iedereen een behoorlijk bon aan zijn broek krijgen voor helen. Wat een absurde manier van redeneren dat je doorgaat met helen zolang de politie niets doet aan het beschermen van jouw fiets. Hallo zeg, moet de politie de hele avond bij jouw fiets blijven staan? Tja, Amsterdam is nu eenmaal een stad en geen dorp waar je je fiets lekker niet op slot op het erf kan laten staan.

En HOEZO heb je per se een fiets nodig? Je kan toch ook met het ov? Krijgen studenten niet een ov kaart?
sanne
-40-  sanne:
Paus johannus (?) de tweede: misschien moet je een beetje minderen met de dt's...
:-)
Jan Stender
-41-  Jan Stender:
Je kunt onmogelijk zien of een fiets wel of niet gestolen is,lees ik uit een van deze reactie,s
Als iemand jou in het holst van de nacht een fiets aanbied,gaat er dan geen lampje bij je branden?
sanne
-42-  sanne:
Ik zou zelfs durven zeggen dat als een wildvreemde je op straat op welk tijdstip ook een fiets aanbiedt, je wel heeeeeel naief moet zijn als je dan denkt dat dat legaal is.
John Zwart
-43-  John Zwart:
@Paus Johannusss de tweede
nu je toch maar geen oorkonde krijgt, waarom hou je er dan miet mee op?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.