Home > > Hup! Eruit!

Hup! Eruit!

"Bijltjesdag bij het CDA" kopte het Parool gisteren. Het rommelde al een tijdje maar nu heeft het CDA het hoge woord gesproken: ERUIT! De fractieleden Gijs Weenink, Jeroen de Graaf en Olaf Olmer hebben onder leiding van Lucy Spee teveel geld in eigen zak gestoken. Vooral die laatste krijgt het zwaar te verduren.

Nou spreekt het natuurlijk niet vóór haar dat ze in het Parool reageert vanaf haar vakantie-adres in Toscane. De kritische lezer vraagt natuurlijk gelijk: "en zo'n vakantie, waar betaal je dat nou van?" De politieke carrierevan Lucy Spee is nu wel zo'n beetje voorbij.

De andere drie maken nog een kans om hun imago te redden.
Begrijp me niet verkeerd.Ik ben geen CDA'er. En ik heb persoonlijk een beetje een afkeer voor Gijs Weenink: hij heeft immers een debatcursusbureau, net als ik. Alleen, hij wint geen grote toernooien en heeft geen idee wat die mooie sport van mij nou inhoudt - een affront aan de debatwereld, dat is hij.

Maar dat neemt niet weg dat ik me toch een beetje kan invoelen in de fractieleden: je werkt je hele leven heel hard in dat theater dat de politieke arena is, dat fenomeen wat een journalist van BNR nieuwsradio ooit eens "showbizz voor lelijke mensen" noemde. En natuurlijk gebeurt er van alles wat niet door de beugel kan. Dat gebeurt in elke politieke partij. Maar dan ineens krijgt je bestuur het op de heupen. En krijg jij de volle laag.

En dat terwijl je eigen bestuur natuurlijk net zo in rokerige achterafkamertjes bezig is te konkelen. Dat móet wel, dat is de aard van onze partijendemocratie. Wil je een meerderheid krijgen voor een besluit, dan móet je lobbyen. Daar komt geen open politiek bij kijken: het openen van de achterafkamertjes heeft namelijk geen enkele invloed op de stemverhoudingen zo gauw het besluit genomen moet worden.

Dus in die vuile wereld doe je je werk, en dan ineens zo'n schandaal. Gelukkig is er voor mensen als Gijs, Olaf en Jeroen nog wel hoop. Neem een voorbeeld aan Rob Oudkerk: geef je smerigste zonden toe. Een klein beetje extra geld in je zak steken is nog niks bij vergeleken coke snuiven en je leuter op regelmatige basis voor tien euro in een tandeloze crackhoer steken. En duik dan het schnabbelcircuit in: lezinkje hier, praatje daar, talkshowtje zus, columpje zo, en voor je het weet ben je er weer bovenop. Is iedereen vergeten wat voor moraal jij hebt. En ben je nog BN'er erbij ook!

25 reacties op "Hup! Eruit!"

benno
-1-  benno:
Wat is nu je punt, o grote debatdeskundige?
merijn
-2-  merijn:
“Een klein beetje extra geld in je zak steken is nog niks bij vergeleken coke snuiven en je leuter op regelmatige basis voor tien euro in een tandeloze crackhoer steken”

Is dat zo? Geld dat eigenlijk voor de gemeenschap is bedoeld voor privédoeleinden gebruiken is dat minder erg dan een privéleven bezigen dat in de taboesfeer ligt, maar verder niet interfereert met het werk voor de gemeente?

(Is het cynisme van de laatste alinea de conclusie van dit stukje? Wat wil je nu eigenlijk vertellen?)
rosa
-3-  rosa:
raadselachtig stukje. Geen idee wat je de lezer nu eigenlijk wil duidelijk maken.
Dr.D
-4-  Dr.D:
De hypocrisie van partijpolitiek misschien???
Overigens heeft Duco Stadig zich al ingedekt
door te zeggen dat hij niet terugkomt...
Zo weten de verantwoordelijken zich telkens
te onttrekken aan de gevolgen van hun beslissingen
rosa
-5-  rosa:
@Dr.D Duco Stadig weg? Nee, hij heeft gemeld nog door te willen gaan.
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
Hadden we het dit keer niet over het CDA? De van Hester Maij en zo? Goed van ze dat ze zoveel zelfreinigend vermogen tonen. Het werd natuurlijk ook wel tijd.
Afwas
-7-  Afwas:
De kritische lezer vraagt natuurlijk gelijk: “en zo'n vakantie, waar betaal je dat nou van?”

Nou nee, ik denk dat de kritische lezer zich afvraagt wat zo'n goedkope en makkelijk gescoorde insinuatie aan meerwaarde voor dit stuk oplevert. Datzelfde geldt voor de gemakkelijke snoeverij over je eigen debatsuccessen.

Maar even on-topic: ik denk dat je misstappen als die van Oudkerk niet op gelijke voet kunt stellen met het sjoemelen met gemeenschapsgelden zoals dat door bovengenoemde dames en heren is gebeurd. Even los van het feit dat Oudkerk's levensstijl zich wellicht wat moeilijk met zijn ambt laat koppelen (las ik laatst niet iets van SP'ers met een commerciele sekssite??) is hij daarin ambtelijk nooit over de schreef gegaan. Bij het clubje zelfverrijkers dat hier besproken wordt zit dat toch echt anders in elkaar, zeker als je leest dat een andere CDA'er, Hans Res zwaar onder vuur is komen te liggen vanwege het feit dat hij zichzelf een onkostenvergoeding van 1250 per maand heeft toegekend. Let wel: een onkostenvergoeding voor een bedrag waar twee bijstandsmoeders maandelijks van moeten rondkomen.

De koppeling met het lobbycircuit lijkt me ook onzin. Achterkamertjespolitiek en lobbycircuit horen misschien bij politiek en zijn misschien wel heel functioneel om het bestuur 'te smeren', frauderen met vergoedingen is echt iets anders en kun je dus op geen enkele manier vergoeilijken door te suggereren dat het er allemaal bijhoort.
daniel S.
-8-  daniel S.:
Je hebt volledig gelijkmet je inhoudelijke analyse dat dit een compleet andere zonde is dan wat Oudkerk heeft gedaan - neemt niet weg dat het doorsnee publiek dat geen ene reet uitmaakt.Over vijf jaar zien we alle betrokkenen weer terug op een comfortabel veilig plekje in de lokale of nationale politiek en loopt “de burger” weer als schoothondjes achter ze aan.

Overigens: waar precies in dit stuk schep ik op over mijn debatsuccessen? Ik doe dat namelijk nooit en te nimmer, uit principe. Ik zeg alleen dat de claim van Gijs Weenink als “debatgoeroe” nogal ongefundeerd is aangezien hij in ieder geval niet een toernooi wint. En ik weet die informatie omdat ik wél naar die grote toernooien ga en hem daar in iedergeval niet zie winnen.

En om dan gelijk alle schijn weg te halen: Ik claim niet, zeker niet, een goede debater te zijn. Ik vind namelijk dat je niet moet kijken naar wat iemand over zichzelf zegt, naar wat zijn of haar prestaties zijn. En dan val ik inderdaad in het niet bij vergeleken:

Jan Rosing en Klaas van Schelven - die twee jaar geleden Europees Kampioen werden

Sharon Kroes en Lars Duursma - die het afgelopen jaar Europees Kampioen werden voor iedereen de Engels als tweede taal hadden

Lars Duursma en Marc Roels - die diezelfde titel al eerder binnen haalden en ook nog eens Nederlands Kampioen werden.

Wanneer deze mensen een debatbedrijf beginnen en aan hun klanten vertellen dat ze deabtexpert zijn, dan hebben ze gelijk. Deze mensen respecteer ik daarom dus: ze werken voor hun klanten op basis van een eerlijke en bewijsbare propositie. Iemand als Gijs Weenink respecteer ik niet want hij werkt niet voor zijn klanten op basis van een eerlijke en bewijsbare propositie.

Is dat een acceptabele bewijsvoering, afwas?
Afwas
-9-  Afwas:
Mwah, bewijsvoering... het werpt wel een ander licht. Overigens een mooie aanleiding voor een discussie of een goede debater automatisch een goede trainer oplevert en andersom, wel wat OT denk ik...
Dr.D
-10-  Dr.D:
Nu is Jeroen de Graaf ook al per direkt opgestapt...
daniel s
-11-  daniel s:
Kom maar eens langs afwas!
leo
-12-  leo:
@daniel s. Wanneer schrijf je eens een nieuw stuk? Wat mij betreft mag het dan gaan over debaters, maar ik dacht dat jouw stuk heel ergens anders over ging. Het is wel komkommertijd maar dan nog.
Floris Jan
-13-  Floris Jan:
Mw, Lucy Spee kan haar carriere een wending geven.
Zij kan samen met Albert West optreden voor de troepen in Afghanistan.

mvg Floris Jan
benno
-14-  benno:
Daniel, als reactie op je vraag: “waar precies in dit stuk schep ik op over mijn debatsuccessen? Ik doe dat namelijk nooit en te nimmer, uit principe.”

nou, je zegt:
“...ik heb persoonlijk een beetje een afkeer voor Gijs Weenink: hij heeft immers een debatcursusbureau, net als ik. Alleen, hij wint geen grote toernooien en heeft geen idee wat die mooie sport van mij nou inhoudt - een affront aan de debatwereld, dat is hij.”

Daar suggereer je dat je zelf wel toernooien wint. Of dat je zelf een affront voor de debatwereld bent, dat kan natuurlijk ook. Zeg eens eerlijk: heb je wel eens een debattournooi gewonnen?
Dr.D
-15-  Dr.D:
eh,eh,eh
Dat geloof je toch niet!!!

Een debatbedrijf...

Heette dat vroeger niet gewoon logopedie???
Bonapartiaan
-16-  Bonapartiaan:
@Benno:
Onze Daniël behoort zeker tot de absolute Nederlandse top. Niet alleen heeft hij al 4 toernooi-overwinningen (wat bij mijn weten nog minder dan 10 anderen kunnen zeggen) (Nijenrode 2004, Oxford novices 2004, NK eloquentia 2004, NK eloquentia 2005). Ook werd hij op 3 van de grote 5 binnenlandse toernooien dit jaar 2e (de andere 2 was hij juryvoorzitter en deed hij dus niet mee). Als je dan geen debatgoeroe bent weet ik het ook niet meer.

Als jij nou ook zo goed wilt worden, als jij er achter wilt komen wat Daniels succes is: dat kan!!! Kom in september bijvoorbeeld eens kijken bij de open dagen van debatvereniging Bonaparte (http://www.asdvbonaparte.nl) en wordt ook een ware debattopper!
Afwas
-17-  Afwas:
Nogmaals de vraag: is een goede debater per definitie een goeroe? En is een goeroe per definitie een topdebater? Vraag het aan de vele toptrainers die in Nederland rondlopen, maar die nog nooit iets gewonnen hebben. Of aan de vele mislukte trainers die hele prijzenkasten vol hebben staan...
benno
-18-  benno:
@ Bona
Dat is inderdaad wat Daniels reclameboodschap ook al suggereerde. Ik betwijfel het ook niet.

Maar ik vond het raar dat hij later deed alsof hij niet over zijn debatkunst aan het opscheppen was...
daniel s
-19-  daniel s:
welke dan precies afwas?
Dr.D
-20-  Dr.D:
Kan er nog steeds om schuddebuiken...
(Wanneer deze mensen een debatbedrijf beginnen en aan hun klanten vertellen dat ze deabtexpert zijn, dan hebben ze gelijk.)

Maar ach...Ratelband had ook een grotere auto...
Leo
-21-  Leo:
Waar gaat deze discussie in hemelsnaam over? Ik kan het echt niet volgen. Is er niet een soort van spelregel dat mensen, als ze iets persoonlijks te melden hebben, ze dit dan via de e-mail doen?
Dr.D
-22-  Dr.D:
Of een eigen website...
Job
-23-  Job:
nijenrode en eloquentia stelt niks voor, dus echte toernooien in nederland zitten er niet bij
Arnoud de Jong
Wanneer de debatgoeroes alhier tijdens hun debatwedstrijden ook zo afdwalen van hun oorspronkelijke onderwerp als hier, dan vrees ik toch dat we de debatcultuur niet hoog mogen aanslaan. Kunnen wij on-topic blijven s.v.p.?
Afwas
-25-  Afwas:
Wellicht kunnen wij daarin getraind worden, Arnoud..! ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.