Home > > Een flatje vol met haat

Een flatje vol met haat

<%popup(4/20050731-jvstraat.jpg|480|360|popup)%><%image(20050731-jvstraat140.jpg|140|140|De 'plaats delict'... (klik voor groter) - bron: Gemeentearchief)%>
Job Cohen wil de boel bij elkaar houden, anderen willen de boel uit elkaar drijven. Tot de laatste categorie behoort de in Amsterdam-Slotervaart woonachtige Turk Ertan Kiliç. Hij is de vleesgeworden onverdraagzaamheid.
De afgelopen week kwam hij weer in het nieuws met een anti-homo site waarop de grofste beledigingen en bedreigingen stonden. De site is inmiddels verwijderd, maar het Parool heeft nog een stuitende bloemlezing voor u online.

Kiliç heeft inmiddels een even lange als verwerpelijke staat van dienst. Een van zijn eerste 'wapenfeiten' was een verhaaltje over een droom waarin hij Ayaan Hirsi Ali zo vernederend mogelijk verkrachtte en daarna vermoordde. Maar dit moest de lezer vooral als 'satire' zien. Als excuus-allochtoon had Ertan eventjes een column in Trouw, maar daar loosden ze hem weer snel toen ze door kregen wat voor kebab ze in de kuip hadden.
Voor Ertan is de vrijplaats internet uiteraard een bruikbaar alternatief. Hij heeft een eigen site waar hij het redelijk netjes houdt, maar runt daarnaast allerlei weblogs waar hij anoniem flink tekeer kan gaan. Gelukkig heeft hij blijkbaar de volle aandacht van justitie, met name vanwege bedreigingen aan het adres van minister Verdonk.
moslimbroeders
Het gedachtegoed van Kiliç is gebaseerd op enkele primitieve opvattingen, waarbij zijn middeleeuwse interpretatie van de Islam een handig vertrekpunt is. De vrouw is onderdanig aan de man en draagt een hoofddoek, homo's zijn vogelvrij en moeten dood, moordenaars' als Mohammed B. en Murat D. zijn z'n helden, opgehangen minderjarige homo's in Iran hebben hun verdiende loon.
Boris Dittrich en Henk Krol kregen bedreigingen naar hun hoofd. Ertans 'moslimbroeders' worden onbekommerd aangemoedigd eens een correctief bezoekje te brengen aan de Gay Pride en een opvanghuis voor homoseksuele moslimjongeren.
O ja, en al die domme Nederlandse kaaskoppen moeten er maar aan wennen dat Turken zoals Ertan Kiliç in dit land doen en laten wat ze willen.
Zijn provocatieve fascistoïde uitlatingen roepen uiteraard weer andere primitieve reacties op, waarin het copuleren met geiten en de enkele reis Turkije een centraal thema vormen.

ertan en mohammed
Wat moeten we aan met types als Ertan Kiliç? Hij gebruikt zijn vrijheid van meningsuiting om de onverdraagzaamheid aan te wakkeren. Daartegen kan juridische actie worden ondernomen, maar dat lijkt niet al te vlot te gaan. Kordaat is anders.
Voor mijzelf is een interessant detail dat Kiliç in dezelfde straat woont als waar ik vroeger opgroeide. Als ik zo vrij mag zijn: met Ertan is de buurt er niet op vooruit gegaan. Vier minuten lopen van zijn driekamerflatje bevindt zich het gebouw van de Stichting Eigenwijks. Daar werkte destijds Mohammed B., totdat hij eruit vloog vanwege zijn reactionair islamitische ideeën. Hopelijk heeft Ertan hem nooit ontmoet.

niet alleen verbaal
Juist door de koppeling met het extreem islamisme blijft het zaaien van haat en discriminatie tegenwoordig helaas niet altijd meer beperkt tot louter verbaal geweld. Er vallen doden en gewonden bij. Chris Crain kan daar van meepraten, Theo van Gogh helaas niet meer.
Wanneer Cohen dus 'de boel bij elkaar' wil houden zal hij hier en daar toch wat strenger moeten worden. Om te beginnen bijvoorbeeld tegen Ertan Kiliç...

32 reacties op "Een flatje vol met haat"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Arnoud,
Moet ik hier dan een pleidooi in lezen voor niet-juridische actie tegen meneer, omdat juridische actie lang duurt? Waarom zou je daarmee juist aan Cohen, met handen en voeten aan het recht gebonden, willen appeleren? Het ontwikkelen van dat soort tegenkrachten ligt toch meer op de weg van de buurt(bewoners) zelf?
Afwas
-2-  Afwas:
Reken maar dat politie en justitie maar wat graag dit soort gasten aan zou willen pakken, de pesr is alleen dat er wel een wettelijk kader moet zijn om dit te doen. Oftewel, zolang Ertan niets strafbaars doet, maakt niemand hem geen ene moer! Inderdaad, daar doet ook Ome Job niets aan...

Grappig is wel dat op andere weblogs, zoals Sargasso en log.komma.net al aardig wordt uitgehaald naar het nieuwe wetsvoorstel dat juist deze gasten zou kunnen aanpakken.

Wat willen we nou eigenlijk? ;-)
Arnoud de Jong
Allereerst zijn er de wettelijke kaders: het zaaien van haat en discriminatie zijn volgens mij bij wet verboden. Waarom pak je iemand wél direct op bij een beroving en niet bij het bedreigen en beledigen van in dit geval homo's? Bij het scheppen van een klimaat van haat waarbij zaken ernstig uit de hand kunnen lopen? Ik acht dit minstens even ernstig.

Ten tweede zijn er de niet-juridische mogelijkheden. Cohen is ondermeer verantwoordelijk voor de openbare orde en kan initiatieven nemen om deze man eens door diverse instanties op het matje te laten roepen. Ik denk hierbij aan de nabijgelegen moskee, de buurtregisseur, zelfs de internetprovider wiens gebruiksvoorwaarden ongetwijfeld worden geschonden.
Cohen roept voortdurend over 'de boel bij elkaar houden'. Wat is dan de concrete inhoud van die woorden? Of zijn ze slechts hol?

Kort samengevat geven de rechten van de mens en onze grondwet iedereen recht op ondermeer een veilig bestaan. Dus ook homo's moeten veilig over straat kunnen. Het bewaken en garanderen van die rechten is een primaire taak van de overheid.

Een aantal jaren geleden (na zijn Hirsi Ali verhaal) heb ik met Ertan een discussie gevoerd in zijn gastenboek (zie hier: http://guestbooks.netservic... )
Die verliep op zich in redelijke termen. Wat ik sindsdien van hem heb gezien is alleen maar een soort 'radicalisering' in de richting van intolerantie en het schofferen van rechten van andere burgers.

Uiteraard heeft ook Ertan het recht zijn mening vrij te uiten. De grens ligt echter bij het punt waar deze mening overgaat in intimidatie en bedreiging. Zo publiceert hij bijvoorbeeld het adres van het homojongerenopvanghuis, foto's en/of adressen van tegenstanders (zoals Boris Dittrich, Henk Krol, maar in het verleden bijvoorbeeld ook van opponenten in de weblogwereld).
Het staat hem vrij om bezwaren te hebben tegen homo's. Maar het publiceren van allerlei adressen heeft geen enkele functie in zo'n opvatting. Het doel dáárvan is alleen intimidatie, bedreiging, opruiing.
Daar moet je als samenleving scherp op reageren en dit onmiddellijk afstoppen.
Dr.D
-4-  Dr.D:
4 jaar geleden al een IP ban van hem gekregen...

(Ertan was nogal geschrokken van mijn tegenargumenten).
Dilara Ersoy
-5-  Dilara Ersoy:
Ja, ik wil bekennen dat ik als een praktiserende moslima absoluut het oneens ben met Ertan Kilic. Met zijn mentaliteit, zijn visie, zijn handelingen. Kortom, ik ben er tegen dat hij van alles flikt in de naam van de islam. Hij moet oppassen wat hij verricht, want hij doet niets anders dan zonde plegen. Het is gewoon absurd! Deze zieke gozer heeft een krankzinnige uiting over de Heilige Islam. Hij is maf en ik kan gerust zeggen dat hij de islam niet kent. Zijn interpretaties zijn gebaseerd op zijn eigen echo, op zijn eigen onheilzame wensen, op zijn of wat dat ook. Inderdaad, ik ben kwaad op deze man, omdat hij niet 100% bij zijn verstand is. Hij weet niet wat er in de Qoer'aan staat, althans het niveau ligt blijkbaar te hoog om leringen uit te trekken. Hij moest zijn daden eens vergelijken met de passages uit het leven van de Laatste Profeet Moehammed (Gods Vrede zij met hem) en zien of er enige vergelijkenissen te vinden zijn. Zeker niet! Triest en lelijk dat deze zogenaamde moslim zich op deze manier vertoont en zich zogenaamd aansprakelijk/verantwoordelijk stelt voor de islam. Houd je er buiten, ik vind je een engerd! Als je hier in Nederland niet normaal kan leven en niks waardeert, ga dan gewoon terug naar je eigen land, naar Turkije...Wat moet ik nog meer zeggen. Wa Allahoe alem.
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
Arnoud, ik ken de site niet, maar ben het met je eens dat de praktijken die je beschrijft niet kunnen. Daarmee plaatst men zich buiten de discussie. Maar ik vrees dat dat argument aan mijnheer niet zal zijn besteed. In juridisch opzicht sta je hier met lege handen. Hoewel, misschien niet helemaal: als mijnheer een bestand aanlegt met foto's/telefoonnummers/adressen van politieke tegenstanders en hieruit publiceert handelt hij hoogstwaarschijnlijk in strijd met de wet persoonsregistratie. Dat lijkt me de moeite van het onderzoeken waard. Dan kun je hem tenminste aanpakken met het reguliere strafrecht. Dus zonder er terreurwetgeving op los te laten en de grenzen daarvan weer verder op te rekken.
Mannie
-7-  Mannie:
Ik vind het maar een rare gast hoor die snertpan. Als het hem dan niet bevalt hier in nederland vraag ik me af waarom ie dan niet verkast. Zo slecht heeft ie het hier dus niet. Volgens mij is ie stiekum zelf een homo ;)
Arnoud de Jong
@ Jochem:
Leg mij dan eens uit waarom je juridisch met lege handen staat?
Voorbeeld: Ertan zegt over de Canal Parade “Broeders, even voor de goede orde, de Canal Parade (je weet wel, homo's die dobberen op de Amsterdamse grachten) is op zaterdag 6 augustus 2005 vanaf 14.00 uur. Laten we er een explosief feestje van maken.”
Wanneer een paar Rotterdammers op een forum een beetje zitten te dollen over vuurpijlen afschieten tijdens de Red Bull Air Race, zitten ze voor alle zekerheid tijdens dit evenement in de cel.

Kennelijk waren daar dus óók genoeg juridische handvatten om de heren aan te pakken.
stthspl
-9-  stthspl:
Één van de eerste wapenfeiten was een stuk over homo's en hoe deze vooral weer 'in de kast' moesten. Jaren voor ooit dat 'artikel' over Hirsi Ali verscheen.
P. Fleur
-10-  P. Fleur:
Ik waardeer wel de pogingen om 's mans aktiviteiten en 'schotgeschriften' op het internet via datzelfde internet aan te kaarten. Maar dat is virtureel.

- wat doet de buurt hier tegen.
- welke jongeren worden bereikt.
- is hij soms de buurtregisseur en heeft hij een machtspositie en controleert hij. Alles moet via hem..?
- Men kan hem juridisch aanklagen en steeds opnieuw voor de rechter dagen en eerst financieel uitkleden, uitputten.. met als laatste stok achter de deur een veroordeling tot de gevangenis.
Maar gevangenisstraf is uiteraard een zwaktebod waarbij met een afbeukrisico's op het kweken van heroisme binnen de eigen cultuur rekening gehouden moet worden. De geschiedenis rondom de amerikaanse maffia mag daarvoor als exemplarisch worden genoemd. Voor velen leven de Giotto's , de Reina's, de maffiose families nog vrolijk voort dus met een veroordeling als sluitsteen kom je niet zo veel verder. Meer respect en begrip voor de burgerlijke grondwet en zijn welomschreven vrijheden en plichten die ook voor 'dissidenten' als deze turkse nederlander (of is het vice-versa) is nodig. Het is in ieders belang, het is juist in het eigenbelang van primitieve onderknuppels als deze ijdeltuit, het is uiteindelijk hun ultieme bescherming. Zonder dat, rest er slechts eigenrichting en heerst er het standrecht a la de niet zo virtuele criminele cicuits.
Dus vervolging, ja, maar daar moet men meer mee doen dan erover te praten. Maar Doe dat dan..
Jochem Floor
-11-  Jochem Floor:
@ Arnoud: Even afgezien van het feit dat naar mijn mening het OM in Rotterdam wat overspannen heeft gereageerd, is er naar mijn eerste indruk ook een behoorlijk verschil in de mate waarin plannen concreet worden uitgewerkt. Het maakt nogal verschil of jij in iets roept doet dat je vervolgens ook als misplaatst geintje kunt uitleggen, of dat je met z'n vieren in een bestaande groep iets dergelijks doet. Het laatste is hoe dan ook beter te controleren: heeft 1 van de 4 toevallig vuurpijlen in huis, dan kan het OM voorbereidingshandelingen aantonen en ligt er een serieuze zaak.
Daarnaast denk ik dat het OM het nachtje cel zeer geschikt vond om de grappenmakers een lesje te leren, terwijl Ertan er alleen maar garen bij zou spinnen.

Bij Ertan is het bovendien allemaal minder eenduidig: wie moeten er uitvoerders worden? Welke methoden moeten worden gebruikt? Indien de aanslag plaatstheeft, heeft dat dan werkelijk iets met zijn oproep te maken, of ligt daartussen geen verband? De gay Parade kan per slot van rekening al lang een doelwit zijn. En Ertan geeft met zijn oproep impliciet aan het niet zelf te gaan doen.

Bovendien roept mijnheer dermate luid en duidelijk dat hij eerder als provocateur dan als terrorist moet worden aangemerkt. Ik zie het verweer al voor me: “Mijn methoden zijn iets anders, maar ik ben de islamitische tegenhanger van Van Gogh. Ik ben ook een nar, mijn oproep tot geweld is niet gericht en wordt niet gevolgd, en dient puur tot agitatie van degenen die het betreft, maar meer ook niet.”

Kortom: zelfs als Donner's nieuwste juridische trucje, de strafbaarstelling van verheerlijking van geweld, wordt ingevoerd, dan nog staat het OM tegenover Ertan waarschijnlijk met lege handen.
P.Fleur
-12-  P.Fleur:
Met hetzelfde argument kan dan een verschijnings en publicatie verbod opgelegd worden aan omroepprogrammeurs, actutaliteitsrubrieken, drukkerijen en krantenuitgevers die pro-actief publiceren rondom de amerikaans/europese oorlogsvoering en zo impliciet staatsgeweld verheerlijken.. bedoel, als het om ons soort gewelddadigheid gaat mag er kennelijk meer als voor een ander. Geldt er voor een overheid die zaken doet met wapenfabrikanten en van de bewapende prive-beveiliging een lucratieve industrietak en beleggingsobject van de elite maakt een verschoningsrecht ?
daniel S
-13-  daniel S:
Overigens is het interessante dat die radicale interpretatie van de Islam helemaal niet zo middeleeuws is: het huidig fundamentalisme zoals toegepast door bijvoorbeeld groepen als de Jihad en al die andere terroristenclubs rechtvaardigt haar handelingen filosofisch door hoofdzakelijk naar één auteur te verwijzen: Sayyid Qutb, geboren in 1904, die een aantal teksten schreef zoals “mijlpalen op de weg van Islam” en “onder de schaduw van de koran”. In die teksten legitimeert hij alle vormen van geweld tegen Het Westen, vrijheid, democratie, Israel en alle andere standaarvijanden. Zo middeleeuws is dat fundamentalimse van Ertan dus niet: het is gewoonweg een weerslag op de triomf van het liberalisme, zoals ook het communisme, socialisme en fascisme dat was. En net als communisme, socialisme en fascisme zal ook deze vorm van moordzuchtig totalitarisme verdwijnen in het niets.
Otto
-14-  Otto:
@arnoud:
Voordat dat Ertan in ons deel van Slotervaart kwam wonen, woonde hij bij de familie Tokkie in de straat...
Abdel
-15-  Abdel:
@Otto: De familie Tokkie woonde vlak in de buurt van de Marianne Philipstraat, het woonadres van Mohammed B., waar huisbijeenkomsten werden gehouden. Als Ertan bij de familie Tokkie in de straat heeft gewoond dan is de kans groot dat ook Ertan af en toe langsging bij Mohammed B.. Of misschien kwam Mohammed B. ook wel bij Ertan over de vloer. Wie zal het zeggen?
MixMasterMike
-16-  MixMasterMike:
Ik snap dan wel wat beter waar zijn hekel jegens Nederlanders vandaan komt...
GJ Klaver
-17-  GJ Klaver:
Ook Ertan's eigen site is inmiddels uit de lucht.
Hoe?
Door simpelweg Meldpunt Discriminatie Internet te mailen.
Want dit is discriminatie in de ergste vorm.
Ziehier de mail die ik van MDI kreeg:
[i]Geachte heer/mevrouw,

Wij hebben uw melding in goede orde ontvangen, waarvoor dank.

Ook de site http://www.ertan.blogspot.com is door het MDI als strafbaar
beoordeeld. Er is een verzoek tot verwijdering gestuurd naar blogspot en
ook deze is gehonoreerd zodat ook dit weblog inmiddels offline staat.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

[/i]

Het is niet onbelangrijk te vermelden dat er op de PvdA site totaal niet werd gereageerd op meldingen van rascisme en discriminatie door een allochtoon.

Blijkbaar is bij de PvdA moslim knuffelen belangrijker dan de veiligheid van bv, onze homo-sexuele medemens.
Dre van Mokum
-18-  Dre van Mokum:
Ergens weg moet ik hard lachen al is dat niet netjes...

...De linkse troetelpolitiek die voornamelijk uit joden & homo's bestaan worden nu door de moslims die ze zelf massaal binnen hebben gehaald gepakt op hun aard en achtergrond.

En als je dan een andere partij stemt als de linke troetel kliek dan ben je ineens een racist hier ????.

Je kan nou niet eenmaal wat Job Cohen wil een jood, homo, moslim en andersdenkende netjes naast elkaar laten leven in 1 portiek al is dat de droom van de linkse moraalridders.

Naar verwachting gaan we in 2010 van 51% echte nederlander naar 46% echte Nederlander in Amsterdam... Ik maak me geen zorgen want ik ben moslimvriendelijk, homovriendelijk en joodvriendelijk, maar of 'JULLIE' dat ook onder elkaar zijn?

Ik kan er alleen maar om lachen, ik ben benieuwd hoelang de nu getreiterde homo's en joden de linkse politiek willen voeren? Allah is groot!
Torero
-19-  Torero:
Ertan is cool. Hoewel ik het met zijn -misschien gefingeerde- opvattingen niet eens ben en elke vorm van Islamofascisme veracht, vind ik dat deze man net zo goed volledige vrijheid van meningsuiting geniet als ieder ander.

De GeDaPo-gasten van het MDI willen daar niet aan en leggen graag censuur op. Denken ze. Ze hebben namelijk geen enkele macht en bovendien geen enkel fundament.

Go Ertan! Vooruit met de Vrijheid Van Meningsuiting. Ook voor moslims en linkse ratten! Net zo geod als voor Islam“bashers”, kapitalisten, jodenhaters, racisten, Marcel van Dam (twijfelgevalletje), etc.

Niks huichelarij. Gewoon publiceren, Ertan!

groeten,

Torero
Marcel
-20-  Marcel:
Inderdaad, wat zou je anders moeten doen? Alle ziektes zijn overwonnen, de oorlogen zijn uitgevochten, de armoede is de wereld uit en vrijwilligerswerk is gerobotiseerd. Het is een saai tijdperk waarin we leven.

Hulde aan mensen als Ertan, die tenminste nog wat leven in de brouwerij brengen.
Roel Klaassen
-21-  Roel Klaassen:
Wat de grens is tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie moet worden aangepast aan de huidige tijd.

Als ik morgen in mijn SS uniform mijn grote leider Adolf Hitler een eerbetoon breng op de dam wordt ik direct opgepakt, terwijl bovengenoemde heer Ertan, die echt niet minder erge opvattingen verkondigt, gewoon op vrije voet blijft.

Beide zijn zogenaamde vrije meningsuitingen, en beide zijn volledig ontoelaatbaar. De één wordt echter wel bestraft en de ander niet, dit is inconsequent! Vrijheid van meningsuiting betekent toch niet dat je mensen eindeloos kunt beledigen en bedreigen! Strenger worden dus!
Dr.D
-22-  Dr.D:
Kreeg anders van Ertan meteen een IP ban...

Jaaaren geleden.
Want het is niets nieuws.
Afwas
-23-  Afwas:
Dat was vier jaar geleden, Dr. D. Dat had je namelijk al verteld..

(ach, de jaren...)
TopTen
-24-  TopTen:
Hij zou zijn vrijheid van meningsuiting om de onverdraagzaamheid aan te wakkeren...?

So what? Dat doet Pamela Hemelrijk, deed van Gogh, doet Hirsi Ali en nog meer van deze figuren toch ook?

Laat hem ook zijn pleziertje hebben. Of is dit alleen toegestaan als het tegen moslims is?
Arnoud de Jong
@TopTen
Het verschil is dat de door u opgesomde mensen niet opriepen tot fysiek geweld of bepaalde groepen bedreigden. Ertan doet dat wel.
hswfds
-26-  hswfds:
*reactie verwijderd*
Oorspronkelijke reactie verwijderd omdat hij niet voldeed aan de regels voor discussies:
http://www.amsterdamcentraa...
Redactie Amsterdam Centraal
Willem
-27-  Willem:
gewoon samen door een deur

Kunnen wij mensen niet gewoon samenleven en ons inspannen om het leefklimaat dragelijk te houden.
Het maakt toch geen moer uit wie of wat je bent. Of je nu moslim, homo, jood, atheist, we zijn toch allemaal medeburgers. Niemand heeft immers de absolute waarheid in pacht. Wees groot door je kleinheid en niet je bekrompen kleinzieligheid te tonen.
Justt meee
-28-  Justt meee:
Ben zo bi als t maar zijn kan is heerlijk scheit aan de hele zooi laten die smerissen is boeven gaan vangen en niet mij aanhouden voor scheit!En geen politiek correct gelul op dit moment, ik kan er niet meer tegen hoe het hier aan toe gaat in Nederland. Je leeft pas echt als je je niets meer aantrekt wat andere van je denken en je leven word geleefd als je je laat behersen door de angst betreft de overheersende moslims! Niks tegen die mensen zal ze niet vuil aankijken maar in godsnaam laat onschuldige mensen met rust..zoek een leven!!
jklko
-29-  jklko:
Hoe weten jullie niet dat ertan gebruikt wordt om radicale moslims op te sporen door de aivd????????
DE WERELD IS RAAR
Heibel
-30-  Heibel:
Is dit niet wat je “smaad” noemt?
Inge
-31-  Inge:
Het zegt zoveel over hem. Alles wat je zegt, ben je zelf, dus homo. De meeste mensen zijn helaas niet in staat om naar zichzelf te kijken. Alle geloven hebben een eerste beginsel, en dat is liefde. Helaas kunnen mensen door al die dogma's niet meer zien dat God liefde is. En dat je dus per definitie door te haten erg fout in het leven staat en dat je jezelf niet religieus mag noemen dan.
MrJ46
-32-  MrJ46:
Maandag 19 maart 2107
Meningsverschil over hoofdstuk Immigratie in leerboek Islamkennis

Amsterdam &#8211; Hoogleraar geschiedenis Gerard Mak maakt bezwaar tegen de inhoud van het hoofdstuk Immigratie in het standaard leerboek Islamkennis voor het voortgezet onderwijs. Het Ministerie van Onderwijs heeft in een reactie laten weten niet van plan te zijn de recent uitgebrachte versie van het leerboek terug te nemen.

Hoogleraar geschiedenis Gerard Mak heeft laten weten uiterst ongelukkig te zijn met de recent uitgebrachte versie van het leerboek Islamkennis voor het voortgezet onderwijs. De hoogleraar, kleinzoon van de bekende schrijver Geert Mak, maakt vooral bezwaar tegen het hoofdstuk Immigratie. In dit hoofdstuk staat onder andere dat &#8220;de islam zich in Nederland heeft kunnen ontwikkelen dankzij de moed, het lijden en het doorzettingsvermogen van de eerste en tweede generatie moslims, ondanks de racistische opstelling van de oorspronkelijke Nederlandse bevolking&#8221;. Gerard Mak wijst erop dat dit een onjuiste voorstelling van zaken is. Volgens Mak heeft de islam zich in de vorige eeuw in Nederland vooral kunnen ontwikkelen dankzij de vrijheid van godsdienst, het verbod op discriminatie en de goede sociale voorzieningen voor toenmalige immigranten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.