Home > > Op je geld passen

Op je geld passen

Munt
Sommige mensen kunnen heel goed met hun geld omgaan. Die mensen staan nooit rood, betalen hun rekeningen op tijd en hebben nooit een deurwaarder aan de deur. Andere mensen kunnen helemaal niet met geld omgaan. Die staan altijd rood, gas en licht en telefoon zijn bij ze afgesloten en de deurwaarder is een regelmatige ongenode gast. Ze zijn misschien nog net niet uit hun huis gezet. Of net wel. Dat soort mensen dus. Mensen die een bewindvoerder nodig hebben. Zoiets als Stichting de Opstap, die deze week failliet ging. Stichting de Opstap waakte over het geld van zo’n 300 arme en geestelijk ontheemde mensen, die niet met hun geld kunnen omgaan. Die misschien een bijstandsuitkering hebben, waarover de Volkskrant deze week schreef in een serie over armoede, dat je daar niet meer van rond kunt komen.
Stichting de Opstap dus. Er is daar zo’n 8 ton weg. Maar er zijn geen malversaties gepleegd, zegt hun advocaat. Ze bedoelden het goed bij de Opstap. Als ik het goed begrijp krijgt een bewindvoerder van de staat 1200 euro per klant. Dat is bij de Opstap dan zo’n 360.000 euro per maand. Ze pasten ook op het spaargeld van een aantal van hun klanten, soms ging dat om meer dan een ton per klant. Ik kan niet precies volgen hoe dat faillissement dan is ontstaan. Volgens de advocaat van de stichting dichtte men bij de Opstap het ene gat met het andere. Als er bijvoorbeeld uitzetting dreigde bij de ene klant, werd het geld van een andere klant gebruikt om die uitzetting te voorkomen. Nobel, nietwaar, maar ik kan me indenken dat je op een gegeven moment de draad kwijtraakt over wat nog van wie is en wie nog wat krijgt. Ik ben erg benieuwd naar de verklaringen van deze geldoppassers. Hoe kon de Opstap failliet gaan?

Ik weet nu in ieder geval hoe ik mijn eigen geldproblemen kan oplossen. Ik kan namelijk ook niet goed met mijn geld omgaan. Ik heb net mijn BTW van dit kwartaal betaald met reserveringen die daar niet voor bestemd waren. Een beetje als bij de Opstap dus. Maar nu heb ik de oplossing. Ik word ook bewindvoeder. Ik volg een cursusje - dat schijnt heel makkelijk te zijn las ik in de Volkskrant van dit weekend - en hop, ik neem 20 klanten over van de Opstap. Of 40. Dat is dan 40 x 1200 per maand. En ik wil ook graag op hun spaargeld passen.

dertien reacties op "Op je geld passen"

SSD
-1-  SSD:
hoe weet iemand of een zogenaamde bewindvoerder echt een bewindvoerder is. Welke diploma kan een bewindvoerder overhandigen. Is er een centraal register met bewindvoerders?
yarah
-2-  yarah:
Hallo,

Ik heb een paar vragen, ik raak steeds in de war met budgetbeheer en onder bewindsvoerder. kan iemand mij dit verschil uitleggen.
En kan iemand bij de stadsbank ook een bewindsvoeder zijn?
Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Groetjes Yarah
onbekend
-3-  onbekend:
lekker makelijk allemaal he even 8 ton weg van mensen die te goed van vertouwen zijn geweest om hun geld onder beheer te stellen van iemand die je juist uit de problemen zou moeten helpen.

maar nee daarin tegen willen ze zogenaamd mensen helpen die op het punt staan om uit hun huis gezet te worden is dat uperhoud ooit wel eens goed uitgezocht.

of is het allemaal maar nomaal wat er is gebeurd bij de opstap NEE natuurlijk niet voor ons niet maar wat wordt er nu gedaan met de gedubeerde mensen die al in de schulden zaten hebben er nu een nieuwe schuld erbij en heel veel tijd en eregie in moeten steken om alles nu weer in orde te moeten brengen.

een schande wat doet de rechtbank er nu aan zijn de bewindvoorders al opgepakt.
een ding weet ik wel er werd veel geld opgemaakt van de rekening van de gedubeerde mensen aan verhuizing en inrichting van de kantoor en het leeg ruimen van sommige woningen van de mensen en aan prive gelegenheden van de bewindvoorders is dat normaal nee maar ik weet het toevallig wel doe er wat aan de mensen die zogenaamd bewindvoorders heten moeten gewoon het geld terug geven en gestraft worden de mensen die daar kwamen te werken kennen er niets aan doen die hadden geen idee wat daar gebeurde help de mensen die nu de dube er van zijn.
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
Hebben die lui daar nog nooit van een stichting derdengelden gehoord? Zo moeilijk is dat toch niet?
Dre van Mokum
-5-  Dre van Mokum:
@ Yarah

De stadsbank voert alleen saneringscredieten uit (Crediam) dit kan zowel onderhands geregeld worden of via de rechter, saneringscredieten worden van de loon of uitkering ingehouden over een periode van 3 of 5 jaar, je blijft dan baas over de rest van je geld.

De stadsbank helpt mensen met het besteden van geld doormiddel van een cursus of begeleiding.

Een bewindvoerder is een door de rechter aangewezen persoon na een schuldsanering die via de rechter is verlopen (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen), deze persoon betaald al je rekeningen en opent al je post, ook komt deze persoon in je huis kijken wat verkocht kan worden om je schuld af te lossen, een elektrische deken en een PC valt bij deze man al bij onnodige luxe en kan worden verkocht om de schuld af te lossen, soms doet hij beslag op je spullen.

Opstap was een prive budgetbeheer berekende geld aan de klanten, budget beheer voor daklozen (FIBU) of kredietbank is geheel gratis of tegen een zeer kleine vergoeding van ongeveer 10 euro per maand.

Budgetbeheerders kunnen voor jou helpen schulden in termijnen af te lossen.

Schulden bij belasting of justitie blijven tot je dood staan.

Partikulieren schulden blijven vijf jaar staan.

Van schulden van prive instellingen / bedrijven moet binnen 24 maanden de rekening bij je op de mat zijn gevallen, zo niet word het nietig verklaard.

Als je via de WSNP in de schuldsanering zit raak je je vakantiegeld over die periode kwijt en kom je op een wettelijke minimum te zitten om van te leven uitkeringsniveau - 43 euro ongeveer.
Ackema
-6-  Ackema:
Graag wil ik aandacht voor het volgende:

In de periode van 2001 - 2002 was ik aangemeld bij jullie stichting. Ik heb aan jullie mijn spaargeld toevertrouwd ong ¤4500,-. Graag zou ik willen weten of er een uitspraak geweest en hoe gedupeerde tegemoet getreden worden. Hier heb ik tot op de dag van vandaag niets vernomen. Ik heb op financieel gebied grote schulden opgelopen en nadat ik jullie om hulp vroeg is het alleen maar erger geworden.
Graag zou ik willen weten hoe de stand van zaken is!

Ik hoop op een antwoord.

Vriendelijke groet,

H Ackema
petra
-7-  petra:
hallo
ik heb een vraag
mijn man is uit de wsnp gezet en ik niet
we zijn in gemeenschap van goederen getrouwd
nu zou de curator langskomen
kan iemand mij vertellen wat er gaat gebeuren?
en is er nog hoop voor ons
jan
-8-  jan:
Leuk dat Fibu “gratis” mensen wil helpen. Ze vinden het echter wel nodig ongevraagd gelden van clienten te reserveren in allerlei potjes waardoor clienten ook die zonder schulden niet over hun eigen geld kunnen beschikken.
Garcia
-9-  Garcia:
Wie kan mij helpen,want ik zit met een groot dilemma.Ik ben dakloos ben erg zelfstandig met alles het enige wat ik nodig heb is onderdak,alleen die kan ik bij het Legers des Heils krijgen als ik mij bij Fibu ben aangesloten en mijn inkomen aan hun geef zodat ze het kunnen beheren,zo niet dan kun je geen vast onderdak van het Leger des Heils krijgen.Kun je ergens onderdak krijgen zonder Fibu ik ben bij heel veel instantie's geweest.Niemand weet wat de afkoting Fibu betekend en je bent verplicht dat te doen,zeggen ze.Maar ik was op zoek naar meer informatie over Fibu,je kunt ze niet rechtstreeks vinden op internet,ze hebben geen webside.Ik heb van iemand een foldertje gekregen waar letterlijk dit in stond: DWI kan het beheer van uw uitkering ook als voorwaarde opleggen.Alleen wanneer er duidelijke aanwijzingen zijn dat U hulp nodig heeft,omdat u het zelf niet lukt om met geld om te gaan,u schulden heeft of geen eigen rekening kunt openen.

Als ik het goed begrijp:Mensen die zelfstandig zijn en het zelf wel lukt om met geld om te gaan,hoeven dus geen DWI-Fibu te krijgen.En toch wordt je verplicht hoe kan dit???
Garcia
weet ik wel
-10-  weet ik wel:
waren gewoon een stelletje oplichters daar ik ken ze wel ze hadden een dikke vette auto onder hun reed en stonden op het punt te gaan trouwen en een huurlijksrijs van hier tot tokio naartuurlijk allemaal van het geld van die arme mensen die uit de problemen wouden komen alleen is het voor die mensen nu alles voorbij al hun geld weg lekker hoor laat je helpen san kom je nog verder in de problemen. trouwens ik weet ook dat de curator b. zelf een alcolist is geweest en zelf in de jelinek heeft gezeten en dan laten ze zo man de zaken op knappen die hij vroeger zelf ook niet kon daar kan ik niet overuit hoor.
RudiPensionado
-11-  RudiPensionado:
Een typisch stukje van een verzuurde Volkskrantlezer.
Richard Lundahl
-12-  Richard Lundahl:
de page http://www.fibu.amsterda,nl kan niet worden getoond
Herbert
-13-  Herbert:
Fibu:

Kijk op http://www.dwi.amsterdam.nl en zoek op Fibu

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.