Home > > Diamant in Profiel

Diamant in Profiel

Twee weken geleden verscheen het rapport Diamant in Profiel, een onderzoek naar welke groepen bewoners in de Diamantbuurt overlast ervaren en in welke mate. Uiteindelijk blijkt uit het onderzoek dat de bewoners het meeste last ondervinden van samenscholing van jongeren.

De conclusie van het onderzoek is dat meer dan een kwart van de ondervraagden zich in het algemeen wel eens onveilig voelt (28%). Ondanks de grote ervaren overlast voelt de gemiddelde bewoners zich verhoudingsgewijs redelijk veilig; in de rest van Amsterdam is 35% gemeten. En dan komt het: veel minder bewoners ervaren daadwerkelijk overlast van voorvallen of misdrijven.

En juist dat laatste, daar zou je iets aan moeten doen. Wij Diamantbuurtbewoners ondervinden kortom het meeste last van iets wat er niet daadwerkelijk is. Ik was een van de 507 ondervraagden. Het was ook de enige vraag waar ik ja op antwoordde: of ik wel eens dreiging voelde uitgaan van groepen jongeren. Ja, zelden, maar inderdaad. Ik hou, net als heel veel mensen, niet van groepen waar ik langs moet lopen. Ik was zelf verbaasd over mijn antwoord op de volgende vraag, of die groepen jongeren me ooit iets aan hadden gedaan. Nee, nog nooit, niet eens een beetje gesis.

Waarom dan toch dat gevoel van onveiligheid? Ze zouden gevraagd moeten hebben: als u nog nooit slachtoffer bent geweest, hoe weet u dat er wel eens voorvallen of misdrijven in de buurt voorkomen? Ik denk dat het merendeel zou hebben geantwoord: de media.

vier reacties op "Diamant in Profiel"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Hoe zal de uitkomst zijn als de volgende vraag aan de buurtbewoners wordt voorlegd: “Wie houdt u voor het onderzoeksresultaat verantwoordelijk; de media of de landelijke of stedelijke politiek”?
-2-  :
Nou, er was wel de vraag: wie is er verantwoordelijk voor het opheffen van het onveiligheidsgevoel? Daar noemde zo'm beetje iedereen de politie. En niet de jongeren zelf.
merijn
-3-  merijn:
die verdomde media. een mens zou er gek van worden
mopper
-4-  mopper:
Toch vreemd, ik woon nu 12 jaar in “jouw” buurtje. Mijn ex had het hier 's avonds op straat zwaar te verduren, 10 jaar lang. Even naar de avondwinkel oid, langs de bekende groepjes. Met alle respect, als je calimt zelfs nog nooit gesis te hebben gehoord.............

Vandeweek, totaalscore nieuwjaarsviering, 110 auto's vernield. Vorige maand nog ingebroken in die van mij.

En dan de bekende familie die werd wegetreiterd. Deze zaak heeft de media tenminste nog gehaald. Ik ken diverse gevallen in dezelfde buurt waar de media nooit lucht van heeft gehad.

Ik.., ik heb nergens last van, ben dan ook geen kleine jongen en kom zeker niet angstig over. Behalve vorig jaar na terugkomst van de parade. Twee grote groepen waren flink aan het rellen in de buurt en wij kruisten hen op weg naar huis. Eentje richtte zich tot ons en zoals je begrijpt kan dat snel overslaan op de groep. Hij werd gecorrigeerd door een andere jongen uit de groep die ik bleek te kennen. Dat scheelde weer een hoop ellende.

Mevrouw Roze dient zich eens af te vragen welke zaken de media NIET halen. Afpersingen van detailisten. Gewapende overvallen op miderjarige meisjes door miderjarige jochies (kerstavond nota bene!) enz. enz.

Ik lach me suf om al die mensen die een duur nieuwbouwtje kopen in buurt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.