Home > > Cijferzuchtig

Cijferzuchtig

<%image(20050724-bingo.jpg|140|140|)%>
Toos is verslaafd. Niet aan de drank of aan de drugs, dat niet. Nee, zij is verslaafd aan klinkende getallen. Tante Toos heeft cijferzucht. Vijf dagen per week komt ze naar de binnenstad om er haar cijfertjes te scoren. Op de twee andere, voor haar cijferloze dagen, houdt ze zich ergens schuil. Waar dat is, dat weet ik niet. Maar als ze naar de stad komt dan gaat ze meestal vroeg op pad. Ik vermoed dat ze van ver buiten het centrum komt. Met het openbaar vervoer. Misschien komt ze wel van over het IJ. Met de bus of met de trein. Vanuit de Zaanstreek of nog verder. Helemaal uit Purmerend.

Verstard, verstijfd nog, na een cijferloze nacht, staart ze recht vooruit. Zij lijkt niets te zien. Achter haar grote brillenglazen zie je enkel één gedachte. Cijfers, cijfers, anders niet. Ze loopt ook eigenlijk niet, ze zweeft. Als aan een onzichtbaar systeem gekoppeld, zonder versnelling of vertraging, stevent ze via haar magnetisch veld van Stationsplein naar Nieuwendijk. Mensen, verkeer, stoplichten, stoepranden, er is niets dat haar kan raken. Er is maar één weg mogelijk. En die voert naar de ingang van het grote cijferhuis.
Maar soms is het systeem ontregeld en is ze veel te vroeg. Ze wacht dan halverwege de route, op een stoeltje, midden op het eiland tussen Station en Victoria. Daar kijkt ze naar de mensen. Althans, dat hoop ik. Maar meestal stevent ze toch stug door. En staat ze een half of bijna heel uur te wachten voor de gesloten poort. Ze draait zich naar links, ze draait zich naar rechts. Geen andere cijferzuchtige te zien. Zouden zij wel komen? En waar blijft toch de dealer? Stuk voor stuk druppelen meer dames de steeg in. Ze scholen samen voor de deur. Dat is fijn voor Toos, dan is ze niet alleen. Zij babbelt niet mee met de dames. Zij zwijgt. Maar staande tussen hen ingeperst is ze voor even veilig. Ha, de dealer komt. De poort gaat open. Stilletjes schuifelen de schapen de stal met de getallen in.

Af en toe mag Toos even luchten. Voor een boodschap wordt ze dan door de dames naar de winkel op de hoek gestuurd. Sigaretten willen zij roken, maar de cijfers mogen niet gemist. Toos koopt dan ook wat snoepgoed voor zichzelf. Zo kent haar dag een hoogtepunt. En in de avond, met een kop vol cijfers, vertrekt ze weer bevredigd huiswaarts. De route terug naar Stationsplein voelt nu minder leeg. Ze hoeft deze niet alleen meer af te leggen. Tussen de honderden luidruchtige medezuchtigen in vloeit ze zelf onzichtbaar weg. De benauwde steeg uit. Morgenochtend, na een nacht zonder bingocijfers, staat ze hier weer. Of zit ze op het stoeltje tussen wal en schip. Voor haar is er geen opvang of vervangende gebruikersruimte. Terwijl de dealer hogere getallen ontvangt dan hij aan de om te roepen cijfers uitgeeft, is er niet een rustig plekje in de stad waar tante Toos eens heen kan. Om letters en woorden te gebruiken. En wel door de gemeente verstrekt. Zodat ze in het vervolg kan zeggen, wat haar bezighoudt.

vijf reacties op "Cijferzuchtig"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Cijfers liegen niet...
Arnoud de Jong
Dr.D. heeft blijkbaar nog een jeugdtrauma van de constante stroom onvoldoendes op zijn schoolrapporten. Heeft meneer nog iets inhoudelijkers te melden dan een open deur?
Mira
-3-  Mira:
Hoeveel Tante Toosjes kent deze stad wel niet. Bingo, hele volksstammen zijn er aan verslaafd. De meest geliefde bezigheid in verzorgingstehuizen. Voor sommige het enige leuke lichtpuntje.
daniel s
-4-  daniel s:
jeezus arnoud, laat dr. d ff met rust man, en reageer eens on topic.
Arnoud de Jong
Tja, ik word een beetje boel moe van die niet aflatende stroom lame wisecracks...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.