Home > > Beter aan het gas!

Beter aan het gas!

<%image(20050717-dooie_duif.jpg|140|140|)%>
"Duiventil blijkt echt te werken" lees ik in het Parool. Er zijn, zo lees ik verder, de afgelopen drie kwart jaar vier (4) eieren gelegd door de duiven in de duiventil op het dak van de Bijenkorf. Deze vier echte eitjes zijn vervangen door nep-duiveneitjes.
Deze duiventil werd daar neergezet voor een bedrag van ¤ 22.800. En kost de gemeenschap daarbovenop nog eens ¤ 5000 per jaar. De til, mét broedvakken, slaapplaatsen en opbergkasten voor voer moet de duivenpopulatie terugdringen (huh?). Ongeveer 100 duiven komen er elke dag op bezoek, om te eten natuurlijk. En de helft blijft voor bed and breakfast.

Wethouder Guido Torenbouwer, alias Grachtengraver, is ook Duivenspecialist en stelt dat het goed gaat met de gezondheid van de duiven omdat ze goed voer krijgen. Ze zien er een stuk gezonder uit, ze hebben geen slonzige veertjes en kale nekjes meer, maar een mooi waterdicht gladgestreken verenkleed. Guido wil meer duiventillen.

Ik krijg het gevoel dat hier persoonlijk hobbyisme wordt bedreven en dat ik getild wordt. Elke Amsterdammer die een duiventil wil, draait uiteindelijk zelf op voor de kosten van zijn duiventil op het dak van zijn huis. Deze wethouder regelt de dingen in natura: duiventilletje hier, duiventilletje daar.

En wij stinken er in.
Eind van het jaar is de gemeenschap ¤ 5000 lichter. En als het bij vier eieren blijft zijn dat per stuk héle dure eitjes. Voor het gemak reken ik de aanloopkosten/afschrijving even niet mee.

Ik denk: beter aan het gas met die lieve zachte waterdicht gladgestreken verenkleedduifjes, da's tien keer effectiever!

39 reacties op "Beter aan het gas!"

Catootje
-1-  Catootje:
mooie foto!!
-2-  :
en zo is t; ik kan hier weinig tegen in brengen...
Guus Rombouts
-3-  Guus Rombouts:
Wat een bloederige foto. Sinds ik hem gisteravond zag heb ik geen enkele eetlust meer. Was dit nu nodig? Dit vind ik beduidend erger dan al die Londense en andersoortige geweldfoto`s. Ik heb me destijds in Amsterdam gevestigd omdat het de stad van 'leven en laten leven'was. Elk vogeltje mocht zingen zoals het was gebekt. Daar schijnt sinds enige tijd een immense verandering in te zijn gekomen, ook op amsterdamcentraal. Daarom zal ik deze site vanaf nu voor gezien houden.
Sigi
-4-  Sigi:
@Stefan, Catootje, Jelmer en gelijkdenkenden in deze
Niet te hopen - of juist wel? - dat jullie reincarneren als Amsterdamse stadsduif.
-5-  :
Stefan, niet gedacht dat jij voorstander zou zijn van het doden van dieren joh!
-6-  :
Je kent me nog niet half Rickert ;-) Maar wees gerust, mijn enthousiasme richt zich vooralsnog alleen op de duiven!
sebastiaan
-7-  sebastiaan:
De website van het stadsdeel centrum meldt ook al trots dat het duiventilbeleid z'n vruchten afwerpt. ff kijken, 4 eieren sinds oktober, dat woren er dus statistisch gezien 5, dat is inderdaad 1000 euro per ei. Werkelijk iedereen die ik ken heeft een pesthekel aan die kolerebeesten. En die duiventillen ( naar Duits-groen voorbeeld) werken pas als je er VEEL van neerzet.
Weer typisch voor ons stadsdeel-trio: beetje symboolpolitiek en dan kunnen we het probleem laten liggen. Wàt een drama. Wèg met die beesten. Iedere morgen vanaf 4 uur rochelen ze de hele buurt wakker en nee, dat is niet leuk, dat is geen leuk musjesgetjirp, dat is gewoon een shitgeluid. Overal komt shit uit bij die krengen.
-8-  :
Maar Guido de grachtengraver stemde vandaag nog tégen een gracht! Zie: http://www.at5.nl/index.asp... Incredible.
-9-  :
Zou hij de eitjes zelf opgegeten hebben? Duiven hebben hele enge ziektes bij zich, dus wie weet is hij nu getroffen door de gekke-duiven-ziekte. De stakker.
Hoe het ook zij: dit duiventilbeleid is totaal absurd. ¤ 1000 per eitje. Hoe meer ik er over nadenk, hoe zieker ik het vind.
rosa
-10-  rosa:
jaren geleden hadden heel veel mensen (lees mannen)een hobby en dat was een duiventil op het dak. Geweldig. Maar..ontsierende dingen, duiven zijn niet goed voor de gezondheidheid etc.etc. hupatee weg ermee. Nu hebben we een enorme duivenoverlast en een schattig wethoudertje. Hup het wiel uitgevonden en bovenop het dak van de Bijenkorf een heuse duiventil. Geweldig, met veel tromgeroffel het ding neergezet en oh hemel er liggen vier eitjes. Is er bekend hoeveel eieren die suffe beesten overal neerleggen? Is bekend hoeveel mensen die eieren rapen (uit bloempot, bloemperk, geveltuintje, balkonbak etc.etc) en deze gewoon wegsmijten. Niet te tellen.
Dat schattige wethoudertje wil een gracht alleen kennelijk op een plek waar niemand er op zit te wachten. Nu krijgt dit gravertje een gracht in de schoot geworpen en dan wil hij niet meer. Misschien ben ik een beetje dom, maar ik begrijp totaal niets van deze man, laat staan van zijn beweegredenen. Maar...dat gevoel heb ik bij meer stadsdeelpolitici. Kan iemand mij wellicht uitleggen wat politiek is en wat zijn op het pluche bedachte hobbies. Ik ben het spoor een beetje bijster. Het is te erg voor woorden als je bedenkt dat dit kereltje zich wederom voor het centrum beschikbaar stelt. Mag ik een teiltje!
benno
-11-  benno:
Dat Guido gek is wisten we al. Wat me nog het meest verbaast: dat het Parool opschrijft dat die Duiventil echt werkt. Zijn die omgekocht dan?

En Stefan bedankt dat je ons met die foto van Guus hebt verlost.
sebastiaan
-12-  sebastiaan:
Laat ik nou toch echt denken dat Guus zijn tekst sarcastisch bedoelde. Als hij daarin serieus was “ foto dooie duif erger dan foto's slachtoffers londen” is-ie niet goed wijs.

Overigens was het Parool niet omgekocht maar nam, net als at5, klakkeloos een persbericht over, zich niet realiserend dat het Dolle Trio Centrum àlles doet om een béétje positief in het nieuws te komen. Overigens vind ik guido nog de minst erge, die bedoelt het op zich nog goed, en je zal mar met die twee anderen een Dagelijks Bestuur moeten vormen. Els Iping is een vilein wapen in de strijd voor de Verdorping van de Hoofdstad en geeft dat ronduit toe. Anne Lize is de ergste, nepliberaal en despoot. Niet eens Verlicht
Dr.D
-13-  Dr.D:
eeeh...
Vliegende ratten dan???

(don`t feed the pigeons)
Marleen Zachte
-14-  Marleen Zachte:
Heel gek, op de site van Amsterdam Centrum staat wel een enthousiast verhaal over die vier eieren, maar niets over de bijbehorende kosten. Zie: http://www.centrum.amsterda...
benno
-15-  benno:
Tijd dat ze daar ook eens een “reageer” - knop introduceren. Kunnen ze naar de burgers luisteren...
Afwas
-16-  Afwas:
Zouden duiven te veel een toeristische attractie zijn?? De hele binnenstad is ervan vergeven en ondertussen wordt even vergeten dat de simpele huismus hier hard bezig is uit te sterven!

Maar ja, die leveren geen schattig plaatje op de dam op...!
Marleen Zachte
-17-  Marleen Zachte:
Nog een tip voor Guido: alle duiven verzamelen en cadeau doen aan Mike Tyson. Die schijnt dol te zijn op duiven en gaat net een gigantische duiventil achter zijn huis bouwen. Gek genoeg kost die maar 12.000 dollar, je zou denken dat hij zich wel iets beters kan veroorloven dan de gemeente Amsterdam.

Zie: http://news.yahoo.com/news?...
Corrie
-18-  Corrie:
Hmm laat ik dan de enige Amsterdammer zijn, samen met mijn schoonoma die iedere dag plezier heeft om naar de vogeltjes te kijken, die duiven wel leuk vindt. Toegegeven, ze schijten mijn balkon niet onder, maar koeren me iedere morgen wel wakker. We hebben al bijna geen mussen meer, moeten de duiven nu ook al gaan wijken?
-19-  :
Ik sluit me helemaal bij Corrie.

Trouwens weleens bij stilgestaan hoeveel nakomelingen uit nakomelingen uit nakomelingen uit vier eieren komen?

Ik stel voor om in navolging van het vergassen van de duif, ook die vieze zwervers aan te pakken. Hup, allemaal aan het gas! Ze zijn ziek, en ze maken erg veel herrie als ze dronken zijn. Weg ermee!
Dr.D
-20-  Dr.D:
- Ze zijn ziek, en ze maken erg veel herrie als ze dronken zijn. Weg ermee!-

Ja,ja ik ga al...
sebastiaan
-21-  sebastiaan:
Nee, Corrie, die musjes waren super, maar die zijn dus juist weggejaagd door de overpopuluatie van die rochelende poepmachines. Waren die mussen er nog maar! Misschien dat ze terugkomen als we van die duiven af zijn.
Corrie
-22-  Corrie:
Mussen weggejaagd door duiven? Heb ik nog nooit gehoord. Dacht dat het lag aan een te kort aan dakpannen. Ook wel eens gehoord; als we ieder ochtend massaal onze tafelkleden met kruimels buiten uitschudden komen ze weer terug.
Sigi
-23-  Sigi:
Corrie volgens mij heb je gelijk.
Ach, net als met de inval van Irak, geen argument is te gek in de oorlog tegen de duif.
sebastiaan
-24-  sebastiaan:
Ook op dat punt zijn we het dan niet eens.
Jochem Floor
-25-  Jochem Floor:
En nu wordt de regelgeving voor eigen wapenbezit ook nog eens verscherpt. Dag, lieve dubelloops...
Andrè van Beek
-26-  Andrè van Beek:
De duif is het simbool van de vrede. Die zelfde duif heeft ons ook in de oorlog ontzettend geholpen,dat duiven ziektes over brengen naar de mensen toe dat kan gerust wel eens voorkomen.Maar dan zal ook wel eens bij die huismus, spreeuw ,merel cotroleren op de ziekte het zal wetenschapelijk wel bewezen zijn,maar als jongentje ving ik altijd duiven in Amsterdam duizenden ving ik er in de loop van der tijden ,de meeste stopte ik onder mijn kleding, zieke beestjes verzorgde ik thuis op een zolder, nee ik geloof niet in vliegende ratten ,de naam die een slim mens heeft uit gevonden,sorrie maar mensen doen duiven al genoeg leed aan, al de los liggende stukjes garen, visdraad ,touwtjes, en ga maar een tijdje door,de pootjes van deze arme dieren worden er geheel af,ja,af gebonden.Als een mens dood zou gaan van duiven dan had ik er niet meer geweest.Naar mijn weten was ik nooit ziek (trouwens duiven leggen maar twee eitjes).Nog verzorg ik dagelijks duiven ik haal de touwtjes van hun pootjes,als de mensen daar eens een beetje meer daar op gingen letten de (touwtjes) dan hield ik misschien je geloofd het natuurlijk niet wat minder duiven teentjes in mijn handen tijdens het verwijderen van de touwtjes.Over Adriaan van Dis wil ik dit nog even kwijt, die man schreef laats een stukje over de duiven (de vliegende ratten)in Parijs,zo moeten mensen tegen over duiven en andere dieren staan wat een prachtig mens moet deze man zijn,daar moeten ze meer van publiceren in deze vorm.
roekoekoe
-28-  roekoekoe:
Mijnheer van Beek ??

U heeft waarschijnlijk nooit een bril opgehad toen u deze duiven ging verzorgen. Als u deze stadsduiven eens beter had bekeken dan had u kunnen ontdekken :

Mijten
Teken
Vlooien
Luizen
Papiervisjes ( ja echt )

En Bij bloedonderzoek ±

Hiv
Hepatitis
Legionella

Dus dat u niets heeft opgelopen van deze duiven is dan puur toeval. Men kan dus maar beter met echte ratten te maken hebben. Veel vogels op een kluitje is toch al niet gezond, waarom denkt u dan dat veel vogelhouders het aan hun longen hebben, het zijn niet allemaal rokers. En die Wethouder speelt weer met de centjes van de goede burger. 4 EITJES wat een lacher, als je weet dat een duif wel 6 tot 8 nesten per jaar kan hebben met gemiddeld 3 eieren. Bij honderd duiven is dit bij één legsel al snel 150 eieren en dan dit gemiddeld 7 keer per jaar. Wel dan kom ik aan zo&acute;n 1050 eieren, Dus die 4 eitjes is echt een giller. Verder wordt er aangegeven dat Amsterdam al snel 12000 duiven telt. Ga eens na hoeveel eieren deze leggen in één jaar. En dit terwijl de eerste jonge van het jaar in het zelfde jaar dat zij uit het ei komen ook al voor nakomelingen kunnen zorgen.
Andrè van Beek
-29-  Andrè van Beek:
Rondom mij zijn er ook div. mensen die luizen met zich mee dragen dat hebben zij op gelopen op school ook teken mijnheer,als de diuven ook nog een beetje knap voer zouden krijgen dan kunnen deze dieren ook nog een beetje meer weerstand bieden tegen duiven ziektes die altijd hun kop op kunnen steken. Er bestaan geen duiven die drie eieren leggen in een broedsel.Vlooien nog nooit van gehoord,bij duiven.De berekening die u maakt heb ik ook wel gehoord over de buitenlandse mensen.Ook dat is niet nodig.En paar jaar geleden heb ik eens een dam duif bij mijn eigen duiven gedaan daar zaten geen gevolgen aanvast,dus geen ziekte in mijn hok.Een klein beetje controle kan geen kwaad als er te veel zijn mag er wel wat aan gedaan worden, maar het verkeer doet er ook al veel aan.U reactie is trouwens wel netjes jammer genoeg ben ik het maar met een paar puntjes met u eens.O ja je haald toch ook niet alle bomen weg om dat er hooikoorts van komt.
Andrè van Beek
-30-  Andrè van Beek:
Toch wil ik dit nog even er bij zetten.duiven luizen hebben niks te zoeken bij mensen het zijn namelijk veren of schachtluizen een bad en ze zijn weg.hiv ik kan me dat ook niet voor stellen deze ziekten bestaat alleen bij apen en mensen,Duivenlongen is aanleg ,volgens mij heb ook dokter Moerman heel veel geleerd heb van duiven deze dieren kunnen geen kanker krijgen namelijk.
yanny scutt
-31-  yanny scutt:
Lieve Andre van Beek,

Zou het kunnen dat duiven kanker overbrengen aan andere zoogdieren om de doodenvoudige reden dat zijzelf niet lang genoeg leven om die ziekte te krijgen?

Zelf heb ik ooit gewoond op een zolderkamertje in de derde Jan Steenstraat en als ik het enige -kleine- zolderraampje openzette, bleken de duiven aldaar gezeten op mijn bed -heel comfortabel!- lekker hebben zitten te schijten!

Nu woon ik heel erg laag en moet minstens 1 kat hebben om dat vliegend tuig van mijn balkon en uit mijn tuin te houden!

Mijn faforiete duif is in elk geval de Houtduif! Die gedraagt zich netjes is bescheiden en prachtig om te zien.

Heel anders dan de brutale stadsduif die- inderdaad- net als ratten en muizen overal indringt en er niet voor terugdeinst om iedereen ziek te maken!
yanny scutt
-32-  yanny scutt:
PS. favoriet (natuurlijk...)
Andrè van Beek
-33-  Andrè van Beek:
Yanny wat een prachtige naam trouwens,maar daar gaat het nou niet om, prachtige beesten die houtduiven, hele mooie witte ogen, let daar maar eens op,het is nog niet zo erg lang geleden dat de katten met bosjes naar het asiel gebracht werden, om dat deze lieve dieren en (dat meen ik trouwens op recht) kinderen en zwangere dames heel veel leed toe brachten, (geloof mij dat werd nader hand weer terug gebracht in de media)voortijdig afbreken van de zwangerschap,dat zal toch pijn doen als u katje daar ook naar toe zal zijn gegaan,katten bakken schoon maken daar kwam het allemaal van. Duiven die altijd rond om mijn scharrelen als ik op de markt werk, al 40 jaar overigens er zijn er genoeg en die ouder dan tien jaar worden,geloof me maar ik herken ze aan ringen en aan kleuren.Deze dieren zoeken bij u op zolder een nest plaatsje,dat mag niet meer op de balkons, geen takjes meer dus maar touwtjes, daar gaan de pootjes, nou dat lost inderdaad de lange levensduur op.Ga maar eens kijken wat er achter blijft als zo'n lief mezen stel uit gevlogen is in het nestje,dan lustje daar niet meer van
Andrè van Beek
-34-  Andrè van Beek:
Even een reactie op de in gekomen brief van 11/april 2008 / papiervisjes of zilvervisjes zijn de zelfde beestjes,komen alleen in huizen voor dus niet bij duiven.
Midas Dekker zij laatst nog dat je maar beter een bijna uitgestorven vogeltje als een musje kan wezen,dan zijn de mensen daar lief voor.En de groeten van de man die altijd een bril heeft gedragen en ook nog een paar marathons heeft gelopen met zijn duiven longen.Andrè van Beek
Andrè van Beek
-35-  Andrè van Beek:
Toch valt het mij op, dat Yanny Scutt als het om katten gaat wel heel erg kwetsbaar is.Zij schijten mijn tuin regelmatig onder de stront,daar hoor je mijn toch ook niet over.Okè als jij last heb van duiven doe dan een horretje voor de ramen.De katten hebben tientallen duiven uit mijn hokken gehaald deze katten waren van (katten liefhebbers)scheten mijn tuin onder en vernielden mijn duiven en nooit bijna hadden hun kat het gedaan,ik ving soms de katten en toonden ze aan de eigenaars,echt de katten liefhebbers zijn soms zieker dan de duiven op de dam in Amsterdam.
Dr.D
-36-  Dr.D:
Nog even de toevoeging dat de gedroogde duivenstront kwa toxicologisch gehalte vergelijkbaar is met asbest.
Andrè van Beek
-37-  Andrè van Beek:
Als Dr.D: duivestront wil vergelijken met asbest heb het dan eigelijk nog wel zin, om op duiven te reageren.
Dr.D
-38-  Dr.D:
Vliegende ratten dan?
Andrè van Beek
-39-  Andrè van Beek:
Wat hebben gelachen.maar als je niet met naam op de site durfd te komen en dan nog van die oude koek neer legt, mischien moet je maar een kranten wijkje gaan lopen dan doe je teminsten nog wat nuttigs in die tijd ( de groeten van Andrè van Beek )

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.