Home > > Eng Gebouw aan het IJ?

Eng Gebouw aan het IJ?

<%image(20050716-OUIJ.jpg|140|140|IJ)%>
Het Muziekgebouw aan het IJ is een verrijking voor de stad, geen twijfel over mogelijk. Het ligt prachtig aan dat IJ, het heeft twee prachtig concertzalen, bovendien is het een mooi gebouw en heeft het een schitterend terras, waar het op een zomerse avond heerlijk toeven is.

Het gebouw betreed je middels een ranke, enigszins zwevende loopbrug vanaf de IJ-boulevard. Een schitterende brug, maar er is iets mee. Ik ken inmiddels twee mensen die onafhankelijk van elkaar deze brug eng vinden. Eng om over heen te lopen en dat is vervelend voor een loopbrug en voor die mensen. Als je neiging tot hoogtevrees hebt, is het ook een enge brug. De zijkanten geven een heel open indruk door de dunne stalen kabels waarmee die zijkanten zijn geconstrueerd. Je hebt het idee dat als je struikelt je hop! zo naar beneden kunt rollen. Je kunt natuurlijk niet naar beneden rollen, die kabels houden je wel tegen, maar hoogtevrees is een gevoel en dat zegt: enge brug! Toen er laatst een concert was en er allemaal fietsen tegen de zijkanten van de brug aanstonden, was het hoogtevrees gevoel meteen weg. Het was ineens een gewone brug.
Bij de constructie van het gebouw is enorm veel glas gebruikt, wat het een heel open karakter geeft. Misschien een beetje te open. Ik ben zo iemand die met de gedachten elders, tegen een glazen deur aan kan lopen, met alle gevolgen van dien. Ik bespaar u de details. Het glas in het Muziekgebouw aan het IJ nodigt bijna uit om er tegen aan te botsen. In het Muziekgebouw is men daar zelf blijkbaar ook van overtuigd. Bij een aantal deuren zijn er met tape wat strepen aangebracht op ooghoogte om aan te geven van Hee! ik ben een glazen deur, niet door mij heen lopen! Binnen bij restaurant Star Ferry zijn er met diezelfde tape een soort pijlen op de deuren aangebracht. Die waarschuwen me wel dat er een glazen deur is, maar op een of andere manier verwarren ze me ook. Hoe moeten ze open?

Toen ik er gisterenochtend was om wat foto’s van deze fenomenen te maken, bewees ik in ieder geval mezelf dat het voor mensen zoals ik een gevaarlijk pand is. Enigszins met mijn gedachten bij de foto’s, wilde ik naar buiten lopen bij de ingang van Star Ferry. Doingggg… Tegen de glazen wand aan geknald.

Wat zijn uw ervaringen? Ken ik geheel toevallig de enige twee aan hoogtevrees lijdende personen met interesse in het Muziekgebouw en ben ik zelf een kneus die maar het beste omzwachteld in verband dit soort panden kan betreden? Doe me een lol, ga er eens kijken.

tien reacties op "Eng Gebouw aan het IJ?"

ferrie
-1-  ferrie:
een van de fraaiste gebouwen in Amsterdam. ondanks zijn (of is het haar) omvang is het de architect gelukt om er een rank en overzichtelijk geheel van te maken, dat aan alle kanten een relatie heeft met de omgeving. een knap 'staaltje' bouwkunst maakt het de moeite van het bezoek meer dan waard.
en die brug (aanboord gaan)? wij waren met z'n vieren en 1 had last van hoogstevrees. en die ene gaat varen naar antartica. dat gaat dus nog wat worden :)
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Jammer alleen van dat verdwenen schuine wandje..
Rob
-3-  Rob:
Wel jammer dat de APT steeds meer in een 'verdomhoekje' komt te liggen (zeker nu er ook nog een toren wordt tussen gelepeld). Die glazen golf van dat gebouw keek ook al zo mooi over het IJ heen.
maarten
-4-  maarten:
Nee, last van hoogtevrees had ik niet. Wel een bijzonder gebouw, maar nog iets te kaal van binnen. De inrichting moet nog groeien. Maar een formidabel zicht over het IJ.
Sigi
-5-  Sigi:
Een groeiende inrichting is meestal een teken dat er slecht wordt schoongemaakt.
Floris
-6-  Floris:
Volgens mij wordt die hoogtevrees wel minder als er, zoals gepland, water onder de brug komt in plaats van het bouwterrein waar je nu op neerkijkt.

Ik vind het in ieder geval een prachtgebouw!
Jackson
-7-  Jackson:
Als dit al een eng gebouw is, wacht maar eens af tot het gebouw aan het Westerdokseiland (daar waar nu de waterpolitie staat) straks (2010) klaar is. In de volksmond heeft het oerlelijke blok beton al de koosnamen verstekbak en badkuip. Beide zeer toepasselijke, echter wordt deze verstekbak cq badkuip wel 42 meter hoog, die de Haarlemmerbuurt geheel afsluit van het IJ. Dat vind ik nou eng. Lang leven de vooruitgang.
Otto
-8-  Otto:
Mijn eerste reactie toen ik de brug ontmoette:
“Als hier maar geen brand uitbreekt!”
Jeroen Hoïng
-9-  Jeroen Hoïng:
Als werknemer in het Muziekgebouw aan 't IJ kan ik de bezorgdheid van Hans Frederiks goed begrijpen. De brug en de deuren zijn inderdaad gevaarlijk. Vanaf de opening hebben er circa 6 mensen kneuzingen, schaafwonden en gebroken neuzen opgelopen door de glazen deuren; vandaar de tape.

Vorige winter zijn er meer dan vijftig bezoekers en musici gewond geraakt door een val op de brug, vanwege gladheid. Daarna volgden waarschuwingsborden , maar daarmee is het gevaar niet geweken. Wij hebben geen schenkrestrictie van onze werkgever opgekregen, dus daarom kan het voorkomen dat gasten dronken de brug afgaan met alle gevolgen vandien. Het is een wekelijks tafereel om iemand met de ambulance te zien vertrekken.

Helaas is de goede wil van onze werkgever ver te zoeken en weigert hij iets te veranderen. Dan spreek ik nog niet eens over de belabberde werkomstandigheden; manipulatie door de directie, slecht voedsel, rascisme etc., want daarvoor is deze kolom te klein. Wat kan ik zeggen: het Muziekgebouw aan 't IJ, mooi van buiten, rot van binnen.
Willem Bosch
-10-  Willem Bosch:
Ik zal het u allemaal nog sterker vertellen: uit zeer betrouwbare bron heb ik vernomen dat de hangbrug aan muziekgebouw aan 't IJ eigenlijk een ophaalbrug is die op willekeurig moment opgehaald kan worden! Dit alles vanwege een complot om creatieve adem door het gebouw nog een extra spannende touch te geven. Mensen met eenslecht hart wordt geadviseerd om de brug te mijden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.