Het lijkt in deze verharde tijden een druppel op de gloeiende plaat. Maar op deze dag werd er door de gemeente, aan alle burgers van de stad, wel de mogelijkheid geboden om met elkaar in gesprek te gaan. Een mogelijkheid waarvan vooral door meisjes, meiden en vrouwen gebruik werd gemaakt. Op de afsluitende bijeenkomst, in Nemo, werd dit ook nog eens door Iris Koppe in haar speech benadrukt. 'Mannen willen liever met elkaar in debat en vrouwen kiezen voor de dialoog'. Zouden vrouwen makkelijker in een dialoog stappen dan in een debat? Of zien zij in de dialoog gewoon meer mogelijkheden om tot eenvoudige en praktische oplossingen te komen. Oplossingen om de stedelijke samenleving, voor iedereen, zo prettig mogelijk te maken?
Sommige problemen, zoals vandalisme, zijn natuurlijk ook rechtstreeks terug te voeren op jongeren. Dat is van alle tijden. Maar is het echt zó vanzelfsprekend dat ouderen de jongeren steeds de schuld geven? Want wat doen de ouders van deze jongeren zelf eigenlijk als het om het opgroeien van hun kinderen gaat? Zijn zij wel betrokken genoeg? Richten zij zich niet te veel op hun eigen levens, hun carrière en op materiële zaken? Zouden zij niet, samen met buurthuizen, scholen, moskeeën en andere organisaties, de jongeren veel actiever moeten gaan ondersteunen? Als je opgroeit is de eigen buurt je wereld. Daar vanuit ontdek je de grote stad. Meisjes en meiden willen graag, maar dan wel goed begeleid, betrokken worden bij het samenleven in hun buurt en de stad. De jongens krijgen zij dan vanzelf wel mee. Want jongens lopen nu eenmaal altijd een beetje achter.
Op de afsluiting in Nemo werd duidelijk dat de Dag van de Dialoog, zeker in vergelijking met die van vorig jaar, een echte symboolfunctie heeft gekregen. De Dag van de Dialoog als symbool voor dat wat er in deze stad al lang en breed gaande is; de voortdurende dialoog tussen de burgers van Amsterdam. De vrouwen van de stad nemen hierin het voortouw. Twee keer per jaar komen Amsterdammers bij elkaar om dat te vieren. Zonder in kleffe jongerendagen, religieuze bijeenkomsten, happenings en dergelijke te geloven, lijkt mij dat een goede zaak. En als de bureaucraten aan de Amstel deze spirit ook nog eens, net zo efficiënt en enthousiast, tastbaar weten te ondersteunen, dan zal de Dag van de Dialoog zijn nut bewijzen.
2) dat onderschied tussen debat = mannelijk en dialoog = vrouwelijk is volkomen kul. Er is geen enkele biologische reden waarom vrouwen het een meer zouden willen of kunnen dan het ander. Mijn ervaring als trainer in zowel debat- als dialoogtechnieken leert me dat.
Het feit dat we in de prakijk toch nog een scheiding zien toont ons alleen maar aan dat onze maatschappij nog lang niet zo geëmancipeerd is als we denken.