Home > > Geen paniek: Cohen weet het ook niet

Geen paniek: Cohen weet het ook niet

"Het is niet de vraag óf er in Nederland aanslagen worden gepleegd, maar wannéér dat zal gebeuren", zei burgemeester Cohen gisteren in Het Parool. Het is een uitspraak die eigenlijk nergens op slaat, want Cohens mogelijke ongelijk kan niet bewezen worden: als er de komende drie jaar niets gebeurt, kan de rampspoed altijd nóg later over ons komen. Maar tegelijkertijd heeft Cohen geen enkele aanwijzing dát er een aanslag zal worden gepleegd, of waar, of hoe, of wanneer. Plat gezegd: tenzij Cohen een begenadigd glazen-bolkijker is, lult hij maar wat.
Dat zal de burgemeester zelf ook wel weten. Hij is een geleerd man, per slot van rekening, en van een hoogleraar en rector-magnificus mag je verwachten dat hij dergelijke redeneerfouten niet per ongeluk maakt. Waarschijnlijk wil Cohen met zijn doemprofetie de bevolking alvast voorzichtig voorbereiden op de grote klap, hoopt hij de indruk te wekken dat de autoriteiten er bovenop zitten, of wil hij Amsterdammers aansporen tot waakzaamheid.

Maar wat schieten we daar mee op, als we niet weten waarvoor we moeten waken? De toezichthouders op metrostation Waterlooplein bleken nog niet eens op de hoogte te zijn van de aanslagen in Londen, toen Het Parool ze wilde uithoren over de "verhoogde staat van paraatheid" die volgens het stadhuis is ingesteld. Wat hebben we aan de (vermeende) wetenschap dat er 'onvermijdelijk' vroeg of laat een metro uiteengereten wordt op het Weesperplein, een gek zichzelf opblaast op de Albert Cuijp, een trein ontploft op CS, een vliegtuig neerstort in een volle Arena of het leidingwater wordt vergiftigd?
Gaat u voor onbepaalde tijd de deur niet meer uit? Boodschappen thuis laten bezorgen? Niet meer naar Ajax? Water uit flessen drinken?
Of gaat u misschien in een propvolle tram liever staan, dan naast een Marokkaan te zitten? Protesteren tegen een moskee in de buurt? De politie bellen als u een verdachte bebaarde man in een djellabah ziet? Het gevaar is overal, en nergens tegelijk.

Het is - verschrikkelijk als het is - natuurlijk best mogelijk dat Cohen gelijk heeft. Eén idioot met een zak kunststof en een oude mobiele telefoon is al genoeg om een bloedbad aan te richten, en in een grote, drukke, open stad is het moeilijk om alle idioten permanent in de gaten te houden. Maar totdat het werkelijk gebeurt, zullen we het - net zo min als Cohen - zeker weten. En dan nóg weten we niet wát er gaat gebeuren, of wáár, of wannéér. Als de burgemeester dat allemaal wel weet, moet hij de AIVD waarschuwen, niet de bevolking, want voorkomen is beter dan blussen.

Zoniet, dan is alle paniekzaaierij ongericht en ongefundeerd. En als we ons al bang laten maken vóórdat er iets gebeurd is, dan hebben de terroristen pas écht gewonnen.

acht reacties op "Geen paniek: Cohen weet het ook niet"

benno
-1-  benno:
Kijk hoe cool de Britten reageren op de aanslag. Daar pest je die terroristen pas echt mee.
Niet met de aankondiging dat je de privacy van al je burgers in de gracht gooit om terroristen te pakken. Daar zou ik als terrorist alleen maar blij van worden.
benno
-2-  benno:
oeps, ik had dat bericht hieronder eerst wel even mogen lezen...
Jochem Floor
-3-  Jochem Floor:
Cohen kiest voor een vorm van retoriek, waarbij hij het iets steviger aanzet. Maar ik denk dat we het stadium van paniekzaaierij echt wel achter ons hebben gelaten. Er ligt een patroon en Amsterdam past daar -met dank aan Balkenende- naadloos in. Die knal kunnen we op enig moment verwachten.

Iets anders is of we er bang voor hoeven zijn. Ik geloof van niet, om twee redenen. Ten eerste: het heeft geen zin. Statistisch is de kans groter dat je door een tram wordt aangereden, dan dat je slachtoffer van terreur wordt. Ten tweede: we zien het aankomen en we kunnen ons voorbereiden. Londen heeft laten zien dat goed voorbereid zijn helpt. Dat probeert Cohen ook voor Amsterdam te bewerkstelligen.
-4-  :
Tja zo zie je, het is maar hoe je iets interpreteert. Ik vatte Cohens woorden op als dezelfde kalmte als die van de Londenaren. Zo van: “Zo'n aanslag is te verwachten. Laten we ons er niet door beïnvloeden.” Juist het tegenovergestelde van angst zaaien dus. Ik vind deze reële kijk van Cohen fijn. Het is beter dan de naïviteit van partijgenoot Asscher bijvoorbeeld. Hij zegt: “Dat zelfs Londen dit niet kon voorkomen. Net als veel Amsterdammers vraag ik me af: zijn wij de volgende?”
Daar wordt iemand wakker in de wereld van internationaal terrorisme.
-5-  :
Ik ben het eens met Jochem. Gegeven het feit dat de hele westerse wereld hier komt om zich te buiten te gaan aan sex, drugs en drank, en dus in de ogen der moslimfunda's zondig zijn, en gegeven het feit dat we ons ook danig met irak en afghanistan bemoeid hebben, is het vrij zeker dat ook wij doelwit zijn voor Al Qaeda. Dát is de observatie die Cohen doet en daar is niks doms of idioots aan: nog niet iedereen had die conclusie getrokken namelijk.

EN dan de vraag: kunnen we er iets aan doen? Zeker! We kunnen ons erop voorbereiden net zo koelbloedig te reageren als de Britten. We kunnen onszelf herinneren aan de kernwaarden van de samenleving, en niet, zoals na de moord op Theo van Gogh, onder luidkeels geroep van 'geytenneucqers' moskeeën in de fik te steken. Dát is waar Cohen op doelt, niets anders.

Al met al een behoorlijk onzinnig stuk dus, Wieland. De conclusie van Cohen is wel een gerechtvaardigde conclusie, wat jij ontkent, en het openlijk doen van de bewering heeft wel degelijk nut, wat jij ontkent.
-6-  :
Welnee Daniel, ik ontken helemaal niet dat een aanslag in Amsterdam een reële mogelijkheid is. Maar Cohen (en trouwens ook minister Donner) doen alsof het een onomstotelijke zekerheid is, terwijl ze dat onmogelijk kunnen weten. Net zo min als de overheid ons veiligheid kan garanderen, kan ze ons het tegendeel verzekeren. Enige onzekerheid is nou eenmaal inherent aan het menselijk bestaan.

Natuurlijk is het goed als mensen zich ervan bewust zijn dat Amsterdam geen rustiek onbewoond eiland is, en dat ook hier een bom kan afgaan - voor zover we ons dat na de moord op Van Gogh nog niet realiseerden. Maar volgens mij bereik je met dit soort onheilsprofetieën het tegenovergestelde van de waardige kalmte waarmee de Londenaren op de aanslagen reageerden: eerder is het effect dat (sommige) mensen nú al bibberend in een hoekje gaan zitten wachten op de onvermijdelijke klap. En als dat gebeurt, is een aanslag niet eens meer nodig om de stad te verwonden.
Ludger
-7-  Ludger:
“We kunnen nog zo veel maatregelen nemen, het kan ook hier gebeuren.” Laat Cohen weten in de NRC van vandaag.
Het gaat Cohen om het “eigen maken van de nieuwe realiteit”. Dus vandaar z'n paniekzaaierij.
Dat “eigen maken” heeft London al lang geleden kunnen doen. De Londenaren zijn wel gewend aan terrorisme en pakken de draad snel weer op (goed voorbereid zijn help immers).
Al Qaeda mag dus wel alvast beginnen in Nederland. Kunnen we meteen “op een goede manier [gaan] reageren”. Maar wel snel, anders zijn we de angst weer vergeten en blijkt de nieuwe realiteit heel gewoon de oude.
Piet Miller
-8-  Piet Miller:
Waardige kalmte? De hate crimes zijn gewoon niet in het nieuws gekomen. In NL hebben de media meteen een rel te pakken en staat het op de voorpagina.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.