Home > > Wanneer ben je echte Amsterdammer?

Wanneer ben je echte Amsterdammer?

Ik ben, net als veel andere inwoners, hier niet geboren. En zoals zoveel Bijna-Amsterdammers vraag ik me af wanneer we nou échte Amsterdammers zijn.

Natuurlijk zijn er niet veel échte Amsterdammers in Amsterdam. Laat ik nou niet heel populistisch beginnen over Marokkanen en Turken en Antillianen: ik ben nu eenmaal zeker geen populist. Bovendien bevinden die bevolkingsgroepen zich in goed gezelschap van wat zichzelf trots de autochtone Amsterdammer noemt: het grootste gedeelte van hen stamt af van Antwerpenaren die aan het begin van de Gouden Eeuw hierheen trokken, of van Duitsers, of van Franse Hugenoten, of whatever. Uiteindelijk is er geen enkele Amsterdammer écht autochtoon.

Toch weerhoudt dat sommige geboren en getogen Amsterdammers niet van enige arrogantie. En waarom ook niet? Dat hoort feitelijk bij de stad.

Maar deze week heb ik geloof ik een criterium ontdekt.
Deze week heb ik namelijk een gast over uit Israël. Het is een hele lieve dame uit Haifa en ze is voor het eerst in Amsterdam. Als goede gastheer voel ik me natuurlijk verplicht om haar te entertainen. En natuurlijk doe je dat door haar mee uit eten te nemen en naar de leuke clubs. Die weet ik wel te vinden, natuurlijk, want die wijken niet veel af van mijn normale leefpatroon van feesten en uitgaan.

Gezellig en leuk natuurlijk. Totdat ze me vroeg of er ook markten zijn in Amsterdam. Ze houdt namelijk erg van de sfeer van een markt.

Markten? In Amsterdam? Ik pijnigde mijn hersens...markten? Natuurlijk is er de Buikslotermeerpleinmarkt - maar die is saai. Maar markten, zoals de bazaars die ze in het Midden-Oosten hebben? Geen idee...

Pas drie dagen later denk ik: Albert Cuyp! Waterlooplein! Dappermarkt!

En ineens bedenk ik me: ik heb geen enkel idee wat toeristen hier allemaal doen. Ik heb geen idee waar al die massa's mensen die ontlaad worden op Amsterdam CS allemaal heengaan. Ik heb geen enkel idee van het toeristisch Amsterdam. Kom op zeg. Ik wóón hier.

En die onwetendheid kan me wel eens een échte Amsterdammer maken.

92 reacties op "Wanneer ben je echte Amsterdammer?"

driek
-1-  driek:
Net dit weekend ook bezoek gehad, uit Peru om precies te zijn.

En inderdaad, wat willen toeristen? Van Goghmuseum, Anne Frankhuis, grachtenrondvaart, rode lampen district, da's wat ze wou zien.

Ik heb er maar voor gezorgd dat ze, op weg van het een naar het ander, de Nieuwmarktbuurt, de Jordaan, de grachten, kortom dat wat amsterdam in mijn ogen zo mooi maakt heeft belopen. En met een boog om het damrak heen natuurlijk...
Swaan
-2-  Swaan:
maar ja, als échte Amsterdammer ga je natuurlijk wel boodschappen doen op de Albert Cuyp of de Dappermarkt! kom op zeg :-)dus ik weet het niet met dit criterium...
(ik ben trouwens een 'echte' Amsterdammer', geboren en getogen en woon er nog steeds. maar ja wat is echt, want mijn ouders komen niet uit Amsterdam.)
Jochem Floor
-3-  Jochem Floor:
EN DE TEN KATEMARKT !!!!
DAGELIJKS !!!!
OP NOG GEEN 300 METER VAN DE JORDAAN !!!!
Bereikbaar met lijn 3 - 12 - 7 - 17; lijn 10 zolang de omleiding voortduurt; lijn 1 en 6 met een kort wandelingetje vanaf de Overtoom; lijn 13 en 14 met een nog korter wandelingetje vanaf de De Clerqstraat.

Er zijn er de nodige, ook minder bekende; zie voor een overzichtje de link hieronder, het resultaat van googlen op 'Amsterdam markten'.
jurriaan
-4-  jurriaan:
Dat je drie dagen nodig hebt om op de Albert Cuijpmarkt en Dappermarkt te komen, en dan ook nog de Ten Katemarkt vergeet, geeft wel te denken over je kennis van Amsterdam.

Je volledig thuisvoelen in Amsterdam lijkt mij het enige criterium. Maar goed, als je toch een objectief criterium wilt: let maar eens op hoe een Amsterdammer 'Bilderdijkstraat' uitspreekt en iemand van buiten. De klemtoon ligt volledig anders.
j.j.
-5-  j.j.:
Tsja... het feit dat je kennelijk zelden mensen van buiten Amsterdam over de vloer hebt maakt je in mijn ogen eerder provinciaal dan een echte Amsterdammer.

http://www.museumjaarkaart.nl/ Ook voor echte Amsterdammers.
brompot
-6-  brompot:
inderdaad schaam je diep... wat denk je van het waterloopplein, das de echte vlooienmarkt. Waarschijnlijk vergeet je te vertellen dat je te lang in de coffeshop blijft hangen om dit te onthouden, btw dan heb je wel Amsterdamse main atractie te pakken
Zoë
-7-  Zoë:
Ach, echte Amsterdammer of import, ik heb me nog nooit ergens zo thuis gevoeld. Er zijn maar weinig steden in de wereld waar ik echt een gevoel in mijn buik van krijg.(Behalve Berlijn, Melbourne...). Aan Amsterdam heb ik echt mijn hart verloren. Als ik er weer binnen rijd met de trein.... echt thuiskomen. Er zijn zoveel pluspunten die opwegen tegen de nadelen.

Dus ja, nu na 7 jaar hier wonen voel ik me wel een echte Amsterdammer, maar als anderen dat niet vinden, zal ik daar niet van wakker liggen.
Zoë
-8-  Zoë:
Oja, ik had trouwens laatst wel een erg dankbare gast over de vloer uit Zweden. Ze wilde heel even de rosse buurt zien maar ging daar al gauw over haar nek van walging. Voor ons als vrouwen is het best moeilijk om onze soortgenoten zich zo te zien verlagen, en je kunt er ook niks aan doen dat je bij jezelf gaat denken: gatver, die kerel zou dus ook je klant kunnen zijn, of die, of die!!!

Verder was ze wel in voor de echte leuke dingen, bv. het wandelen door de hele jordaan en westerpark, het lunchen op de ligbanken boven bij Werck, de vele cafeetjes en restaurantjes, het Waterlooplein en andere tweedehandswinkeltjes, een fietstochtje met het pontje naar Durgerdam, bezoekje aan World Press Photo...
mark
-9-  mark:
uhhh...Buikslotermeerpleinmarkt?
Als je Noord ook Amsterdam vindt, ben je dan Amsterdammer...
brompot
-10-  brompot:
ja als ze het ij dempen met asfalt
Maggi
-11-  Maggi:
Volgens mij zijn alle Amsterdammers die zich er druk over maken of ze al dan niet een echte Amsterdammer genoemd kunnen worden per definitie import-Amsterdammers.

Helaas voor de schrijver.
arie p.
-12-  arie p.:
een echte amsterdammer:

heeft een grote bek
weet het altijd beter
gaat bijna nooit naar een toeristische trekker (kan immers altijd nog)
heeft het afgelopen jaar een dreun gehad nav de moord op theo, maar is niet k.o.
krijgt bij diemen heimwee
zegt dat de rest van nederland uit boeren bestaat
heeft een hekel aan te veel regels (behalve als het hem/haar uitkomt)
laat zich de laatse jaren te veel de les laten lezen door de grachtengordelamsterdammers
heeft een heeeeeeeeeeeeeel klein hartje
esther
-13-  esther:
Heb mijn schoonouders uit Drenthe gisteren een rondleiding door mijn stad gegeven. Stopplekken: Erasmuspark, Bos en Lommerpleinmarkt, Gibraltartstraat voor het uniek schone peuterbadje, Vondelpark, Synagoge op Daniel Jonas meijerplein, en Hortus voor de lunch en de prachtige vlinders.
Een echte Amsterdammer is volgens mij iemand die hier zijn eigen plekken heeft, zijn eigen sfeer, en vol trots 'vreemden' deze plekken laat zien.
Boeit me echt niet waar toeristen naartoe gaan in mijn stad!
Silvia
-14-  Silvia:
Dus dat ik bij toeval in de Dapperstraat ben komen wonen maakt mij een toerist. Humpf ;) Volgens mij ben je Amsterdammer als het je thuis is.
Linda
-15-  Linda:
Ik woon meer dan dertig jaar in Nederland, 21 van die jaren al in Amsterdam. Toen ik laatst op bezoek was bij mijn familie in Engeland vroeg mijn zus mij “Do you feel English or Dutch now?' Mijn antwoord na enkele seconden was:'I'm an Amsterdammer!”
zoefzoef
-16-  zoefzoef:
Heb nooit problemen met weg gaan, trek graag de deur achter me dicht op zoek naar nieuw avontuur in de grote wereld. Heimwee ken ik niet. Behalve dan, als ik ergens anders in het land ben dan Amsterdam. Als mensen me in het 'hoge noorden' vragen of ik in mijn stad wel 's nachts alleen over straat durf of als onze zuiderlingen me vragen om alsjeblieft geen drugs aan hun kinderen te verkopen. Dan denk ik: pfff wat ben ik blij dat ik niet zulke oogkleppen opheb, maar een Amsterdammer ben! Dan ben ik trots om me een Amsterdammer te kunnen noemen, hoewel er maar gedeeltelijk getogen, maar wel geboren. Heimwee heb ik ook als ik in het buitenland ben en me in het voorjaar bedenk dat de terrasjes weer opengaan, ook al is het nog koud, dus met een straalkacheltje, iedereen aan het eerste terrasbiertje, maar mét sjaal om. Hoe de bomen langs de grachten langzaam groen worden en wat een mooi gezicht dat is vanaf een bootje op het water. Hoe de lichtjes van de magere brug aangaan als het schemert wanneer ik van mijn werk naar huis fiets en de lucht roze zie worden over de amstel. Of hoe ik in de herfst bij mijn koeffiebarretje op de cuyp mijn beker koffie haal en dat meeneem om in het gras te zitten in het sarphatipark en intens gelukkig in alle rust naar het fonteintje kijk, zo blij dat de toeristen dit park nog niet hebben ontdekt en met z'n allen in het vondelpark blijven hangen met wietwolken uit hun oren, een valse jengelende gitaar op hun knieeen en hun blikjes bier overal rondsmijtend. Of hoe ik als ik wat agressie kwijt moet in het hoogseizoen een drukke smalle straat uitzoek, zoals de nieuwe hooghstraat, daar op mijn allerhardst doorheenfiets en luidbellend de dralende toeristen de stuipen op het lijf jaag (moet je ook eens proberen, lucht echt op). Ik voel me ook een Amsterdammer omdat ik elke maand weer een bekeuring krijg voor door rood fietsen, tegenwoordig een nog duurdere grap omdat ik nog steeds weiger mijn paspoort bij me te hebben. Ik denk dat je de ben-je-een-echte-Amsterdammer-test haalt, als je: op de fiets een voorwerp van een minimum formaat, bijvoorbeeld een enorme plant, een matras of een op straat gevonden kast of tafel, van de ene kant van de stad naar de andere kunt verhuizen, bijvoorbeeld van de pijp naar de jordaan, terwijl je een kop koffie drinkt én je vriend(in) belt om te vragen of die je bij aankomst kan helpen het voorwerp samen vier trappen op te sjouwen.
zoefzoef
-17-  zoefzoef:
Oh ja. Waar neem ik mijn buitenlandse gasten mee naartoe?

- rondvaart door de grachten? Ja, als die vriendin op de woonboot (met moterbootje) thuis is. En dan wel met goed gevulde picknickmand.
- winkelen? naar die kleine aparte winkeltjes zoals in de 9 straatjes, bijvoorbeeld de tandenborstelwinkel. zo lang het maar ver weg is van de kalverstraat met alle macdonalds van de kleding en schoenen die je overal ter wereld vindt.
- kunst? mijn favoriete amsterdamse kunstwerk is zonder bakken entreegeld te bezichten. Op een tak in een boom vlakbij het leidseplein probeert een kein mannetje al jaaaaren de tak door te zagen. Dagelijks lopen honderden toeristen én Amsterdammers onder hem door zonder van zijn bestaan af te weten.
- wallen? Ja, naar een belangrijk museumpje: de schuilkerk 'onze lieve heer op zolder' om te vertellen en te laten zien dat de internationale bekendheid van Amsterdam om zijn tolerantie van andersdenkenden van lang, lang geleden dateert en dat helaas de laatste tijd veel te veel mensen zijn vergeten wat dat inhoudt.
Ro
-18-  Ro:
Een echte Amsterdammer bestaat niet.
jonie
-19-  jonie:
Ik ben geboren en heb een deel van mijn jeugd in A'dam gewoond, mijn hele familie bestaat uit Amsterdammers.

In mijn jeugd zijn we als gezin naar een naast liggende gemeente verhuisd, waar ook veel mensen vanuit A'dam kwamen wonen.

Ik woon nu in Almere en daar voel ik me dus niet thuis, maarja waar in de stad kan ik nog een huis kopen die betaalbaar is??
Laten we het nou wel is hebben over de mensen die geld hebben en de “grote”stad zo interessant vinden. Mede door hun zijn de huizen (o.a. aan de grachtengordel)in de stad onbetaalbaar geworden...
De echte Amsterdammers zijn bijna allemaal verjaagd.

Amsterdam is Amsterdam niet meer, dat roepen ECHTE Amsterdammers!!
herbert
-20-  herbert:
Ten eerste vind ik Noord erg Amsterdams, hoe kun je nou de markt op het Mosveld vergeten?!
-21-  :
ook zo eentje die ik vergeten was, bedankt!
Nikky
-22-  Nikky:
Geboren en getogen in Amsterdam, en woon nu alweer bijna 10 jaar in Australie.
Eerst Melbourne en nu in Sydney.
Ookal denk ik niet dat ik ooit nog terug verhuis naar nederland, wil ik toch voor geen prijs mijn nederlands paspoort opgeven.
En wanneer ik gevraagd wordt of ik me een nederlander of een australier voel, antwoord ik met volle overtuiging dat ik een amsterdammer (!!) ben.... en zo voelt ook.
Weet je wat ik gek vind?...dat ik in die 10 jaar nog maar 1 amsterdammer ben tegen gekomen.
Waar zou dat aan liggen ?
shon
-23-  shon:
Elke werkdag behalve zaterdag sta ik weer in de file vanuit Hoorn naar Amsterdam.
Aangekomen op mijn werk in ZO drink ik een lekker bakkie koffie zo rond een uur of 0800.
Dan kijk ik naar buiten oa naar de Zuid As en de Arena, en dan denk ik....ik ben weer thuis in die fantastische Stad..Alleen een Amsterdammer herkent dat...tata
pieper
-24-  pieper:
Een echte amsterdammer? Die weet dat Noord geen amsterdam is. En dat je het beste voor een heerlijke middag naar een van de vele hofjes in de Jordaan kan gaan, die wonder boven wonder nog niet zijn ontdekt door de Lonely Planet freaks...
Johan Albert Smit
-25-  Johan Albert Smit:
Ik ben geboren aan de Bloemgracht en denk ik een van de weinige die nog steeds wonen in Amsterdam. Iedereen welkom maar het is nog steeds een stad die verrast. En ook een hele leuke stad die nog steeds een stad die wil wten waar je vandaan komt en waarom je haar bezoekt)
echte Amsterdamse
-26-  echte Amsterdamse:
Een echte Amsterdammer zeikt niet over de stad maar houdt onvoorwaardelijk van de stad! Het maakt niet uit of je er vanaf je geboorte woont of later bent komen wonen, als je maar nooit meer weg wil, dan ben je eenechte Amsterdammer in je hart!!
Adam
-27-  Adam:
Alles draait om de klemtoon. Surinameplein. Bilderdijkstraat. Zeedijk. Dát is Amsterdams. En natuurlijk: Baaaden Pooowelweg.
Jan Stender
-28-  Jan Stender:
Ik ben een Amsterdammer,uit Noord
Wat dus echt wel Amsterdam is
Ik ben geboren in Amsterdam Noord,maar mijn voorouders zijn van duitse afkomst
Toch voel ik mij helemaal geen Amsterdammer
Zou het komen,omdat ik niet van Ajax/voetbal hou?
Dat ik niet zonder licht op m,n fiets,en door rood licht rij?
Nooit ga stappen,in de stad?
Ik weet het niet,maar als ik in Maastricht of Enschede ben,voel ik me meer op m,n gemak
Sterker nog,ik heb niet eens een amsterdams accent
lydia
-29-  lydia:
mijn vader werd in amsterdam geboren, evenals zijn 11 broertjes en zusjes.
mijn moeder werd in amsterdam geboren,evenals haar 7 broertjes en zusjes.
ik en mijn zusje werden in amsterdam geboren.
mijn beide zonen werden in amsterdam geboren.
met een korte onderbreking van 3 jaar werk ik al dik 25 jaar in amsterdam, aan de gracht... vlakbij de zuiderkerk, de stopera en de nieuwmarkt.
ik “ruik” amsterdam elke keer als ik per trein of metro aankom. heerlijk.
veel gezien van de wereld, maar “thuiskomen” in amsterdam?
er is niets beters.
ik woon er niet, overigens. ook heerlijk thuiskomen in mijn dorp... na een dag druk amsterdam...
De -boer- uit Groningen
-30-  De -boer- uit Groningen:
Precies Arie P; een rasechte Amsterdammer weet het àltijd beter!
Wij zijn de domme boeren van buiten, maar zèlf komen ze NOOIT ergens.....en Amsterdam heeft maar een krap miljoen inwoners - hoezo grote stad?!
Geen wonder dat ze Nederlanders in het buitenland als arrogant beschouwen!
Amsterdam doe je oogkleppen eens af.
Zij-met-heimwee
-31-  Zij-met-heimwee:
Ik ben er geboren, maar al 34 jaar woon ik er niet meer. Maar kom ik met de trein en zie ik Nemo dan kom ik thuis.. Moeilijk uit te leggen maar Amsterdammer ben je in je hart,je ademt het. Ooit kom ik terug om nooit meer weg te gaan!
tripleX
-32-  tripleX:
echte amsterdammers kunnen volgens mij echt wel de meeste markten opnoemen (je weet het gewoon, door al je jaren in a'dam, verhalen van familie, vrienden, a'damse kranten, tv, enz).
dat je geen markten kende verraad dat je niet geboren en getogen amsterdammer bent.
maar het feit dat je in amsterdam woont en houd van je stad maakt je voor mij wel amsterdammer.
(zelf geboren en getogen amsterdammertje)
Amsterdamse
-33-  Amsterdamse:
euh, boer uit groningen: amsterdammers komen nooit ergens, dus dan zijn de nederlanders in het buitenland toch de boeren die als arrogant worden beschouwd?
bob
-34-  bob:
Een echte Amsterdammer vindt Diemen al 'de provincie'.
Dik Elias
-35-  Dik Elias:
Ik heb twee jaar in Hammersmith (wijkje in Londen)gewoond en een half jaar in Berlijn.
Dan merk je pas hoe dorps Amsterdam wel niet is.
Kijk, Liverpool is in de ogen van Londoners een gehucht vol met boerse Ieren.
Maar dat Liverpool is wel ff stukken groter dan Amsterdam.
karfi
-36-  karfi:
Hey kom niet aan MIJN Liverpool!!! Een stad dat zich in no time ontwikkelt heeft van arbeidersstad tot wereldstad!! Ben er onlangs nog ff wezen kijken...kan Amsterdam een voorbeeld aan nemen!! (ben trouwens ook supporter van het cluppie)!!
karfi
-37-  karfi:
PS als NIET geboren maar WEL getogen Amsterdammer, blijf ik ondanks de truttige en zakelijke binnenkomst (van uit de trein)toch elke keer weer de kouwe rillingen als ik van uit het CS de Martelaarsgracht op wandel...en ff een van de kroegen binnen loop en dan denk..ik ben thuis!!
Mischa
-38-  Mischa:
Ik weet wel wat toeristjes willen: “Do you know where the Red Light District is?” ...of zou het hier om Amsterdams enige slecht bewegwijzerde atractie gaan?; de route hiernaartoe is eigenlijk hetgene dat mij door toeristen het meest wordt gevraagd. Soms heb ik zin om te antwoorden dat de Walletjes op last van de nieuwe regering zijn opgedoekt.

De Utrechtsestraat is voor mij de meest Amsterdamse straat met de mooie doorkijkjes over de grachten en de leuke winkels. Wat verder typisch Amsterdam is voor mij zijn de een aantal winkels op en rond de Albert Cuijp. Een aantal zitten daar al sinds ik klein was: Ik vind het heel erg dat het Azaleapaleis stopt.
magnetron
-39-  magnetron:
In noord wonen wel de meeste mensen die er echt getogen en geboren zijn van heel de stad... Dat kun je van de andere stadsdelen niet zeggen.
JEAN-PIERRE
-40-  JEAN-PIERRE:
Vanavond nog een goed gesprek gehad met een Transvaalbuurter, en (ik) Indischebuurter!!.Wonen beiden in Flevoland..maar zijn toch erg teleurgesteld in wat DIE buurten voorstellen vandaag de dag. Maar eenmaal lullen over de binnenstad ...tja...dat vind je over de hele wereld nergens!!! (inlc.toeristen)!!!
kessie
-41-  kessie:
geboren en getogen in amsterdam..
moet er tochniet aan denken om in een andere stad of dorp te gaan wonen :s
als je hier niet geboren bent zul je nooit een “amsterdammer” zijn..zo simpel is het
don
-42-  don:
Ik heb eigenlijk een hekel aan yuppen, ik zie het hier in de Jordaan: Talloze rijke studenten met een vespa en half lang haar naar achteren geklauwd met een pot gel. Wiens vader panden opkoopt om als studentenhuis te gebruiken. Dat is één heh maar dan zijn er ook nog yuppen die na hun studie hier blijven wonen en ook serieus gaan denken dat ze Jordanees zijn. Ik word er alleen maar verdrietig van dat er hier zoveel kakkers wonen en de meeste Amsterdammers gevlucht zijn voor de hoge huur. Het is niet zomaar in om Jordanees te zijn ze zullen het nooit worden het ook, hou aub op met deze prachtige wijk te verzieken met die kakkerkoppen.
Sanne
-43-  Sanne:
Tja, ik ben in Amsterdam geboren maar heb er tot mijn 18e nooit gewoond, toen naar Amsterdam verhuisd en sindsdien niet meer vetrokken (14 jaar inmiddels)...of ik het dus ben, wie het weet mag t zeggen!
Ben Notmeijer
-44-  Ben Notmeijer:
Ik ben nu 83 jaar oud ,geboren in 1925 op de Overtoom net om de hoek van het Leidse plein,woon nu al weer 46 jaar in de USA maar voel me nog steeds Amsterdammer al hoewel ik al 40 jaar Amerikaans staatsburger ben,heb vroeger over al de markten gezworven,Amstelveld op Maandag morgen gaat er een belletje op hier?? Dapperstraat ,Waterlooplein,Westermark,Nieuwmart,en natuurlijk de Albertcuyp die we prakties iedere Zaterdag over zwalkte met mijn vrienden.Lang geleden maar nooit vergeten.Vorige maand nog een maand in Nederland geweest en ook vaak mokum bezocht en natuurlijk de gehele Cuyp afgeslenterd maar het is tegenwoordig verdomd moeilijk het met de auto te bereiken daar vele straten zijn afgeblokt,dus in de toekomst maar de tram nemen had ik gedacht,ondanks dat was het toch weer net als vroeger en gezellig.Voor altijd een Amsterdammer.
Groeten vanuit Oregon - USA
Jan Wiebenga
-45-  Jan Wiebenga:
Een Amsterdammer bestaat niet. Het gevoel of de arrogantie een Amsterdammer te zijn wel. Ik ben zelf ruim 66 jaar geleden hier geboren en woon hier nog steeds. Wel zijn al mijn kinderen uit de stad verhuisd. De reden? Er is hier voor hen geen betaalbaar huis te koop. Om te huren moet je 10 jaar in de wacht. Je auto zien ze het liefst in de vorm van een pakketje. Bijna alle straten zijn opgebroken of anderszins ontoegankelijk, en dat is chronisch. Dus alle ingrediënten om op te rotten zijn aanwezig. En toch trotseer ik nog steeds Cohen en al zijn voorgangers, die hun uiterste best gedaan hebben om mij weg te krijgen. Het is 'ze' niet gelukt. En daar ben ik trots op. Ik hoop het nog enige tijd vol te houden, hoewel ik een steeds grotere tegenwerking ervaar.
RudiPensionado
-46-  RudiPensionado:
Er zijn niet veel origenele en leuke Amsterdammers meer.
Amsterdamse humor lijkt wel verdwenen.
betty
-47-  betty:
Je hoeft er niet geboren te zijn om een amsterdammer te zijn, als je er maar getogen bent vanaf jongs af aan. Je hebt verschillende amsterdammers, die van de kinkerbuurt is anders dan een osdorper, anders dan een slotermeerder of iemand uit slotervaart. Hoe meer je naar de binnenstad gaat hoe bijdehandter ze worden. Een amsterdammer is geen haarlemmer die in amsterdam is komen studeren en werken en wonen. Een amsterdammer is een mentaliteit, een manier van zijn en een manier van praten. Desnoods met dubbele woorden. Een amsterdammer zegt een colber-jasje ipv een colbertje. Een amsterdammer is zonder onzin en erg logisch en wordt niet begrepen door een niet-echte amsterdammer die denkt dat ie wel een amsterdammer is omdat ie er woont. amsterdammers praten niet met rollende errrrrrrs en urrrrrs, kunnen niet tegen kapsones maar kenne het ondertussen zelf wel hebben. Amsterdammers hebben zelfspot en zijn leuk. Leuker dan wat er nu in amsterdam woont.
pef
-48-  pef:
....Amsterdammer ben je in je hart en hoofd....that's it.
Bart
-49-  Bart:
@ pef: wat je zegt! Ook al woon je elders...
en @betty: hokjesdenken/categoriseren kan gevaarlijk zijn...
Henk
-50-  Henk:
Je bent Amsterdammer als je je geduld hebt getraind. Geleerd hebt te wachten op: de tram, de N/Z lijn, Het Rijks, Stedelijk Scheepvaartmuseum weer open, taxichauffeur die de weg kent, fietsers die stoppen voor rood, horecapersoneel wat zijn/haar vak beheerst, een jaar lang geen opgebroken wegen, Prinsengracht aangeharkt, politieke bemoeizucht wat hout snijdt, Iping een jaar positief in het nieuws,
Dales eerlijk vertelt over zijn rol bij de N/Z lijn beslissing, Stadsdelen opgedoekt.
Je bent Amsterdammer als je kunt lachen dat wanneer na 25 jaar een heuse commissie voorstelt de stadsdelen van 14 naar 4 te verminderen. Wanneer je dan lacht ipv huilt van ingehouden woede over 25 jaar geld wegsmijten dan ben je een echte Amsterdammer.
Henk
-51-  Henk:
Je bent Amsterdammer als je om het volgende kan lachen: De logica om midden in de Kinkerstraat reclame te maken voor de onlangs geopende Furore parkeergarage middels een grote lichtkrant aan een gevel. Is het een proef van het kleinste stadsdeel om de inwoners van oudwest te informeren dat er eindelijk eens iets af is, 2 jaar na dato(!) ? Wat op zich grappig is dat je dan doet naast het terrein waar het fiasco van het nieuwe Stadsdeelhuis zo duidelijk zichtbaar is. Want voor de rond rijdende automobilist op zoek naar een parkeerplekje in het nieuwe toeristisch gebied van Amsterdam slaat deze groteske (energiezuinige?) informatieplek als een tang op een varken want het gevaarte hangt aan de kant waar juist geen automobilist deze ooit zal zien om de eenvoudige reden dat je vanaf de Bilderdijkstraat of -kade de Kinkerstraat niet mag inrijden.
Henk
-52-  Henk:
Je bent Amsterdammer als je om het volgende kan lachen. Fjoder Molenaar wordt vandaag geciteerd in het Parool: De macht ligt bij ons. Want het stadsdeel kan, wat Job Cohen ook doet, besluiten geen exploitatievergunning te verlenen aan horeca met terrasverwarming. Ook kunnen we de vergunning voor winterterrassen intrekken als zaken al een verwarmd terras hebben.
Lijkt me duidelijk een gevalletje van machtsgeilheid van deze Groenlinkser
En dan op je eigen LinkedIn pagina het volgende schrijven:
Fjodor Molenaar’s Specialties:
Coachend Leidinggeven
Beinvloedingsvaardigheden
Projectmanagement
Het leiden van teams
Interim Management
Onderhandelen
Crisis- en incidentmanagement
daar hou je je ogen toch niet bij droog
els
-53-  els:
..die fjoder molenaar is een ongelofelijk intolerant, drammerig, naar, fanatiek mannetje met het eeuwige linkse oogkleppen-gelijk aan zijn kant (denkt ie)
Henk
-54-  Henk:
Je bent Amsterdammer als je om het volgende kunt lachen: op het Kwakersplein in oudwest een stevige kerstboom staat. Dit jaar niet met die lullige 15 watt prikkabellampjes zoals vorig jaar maar vol gehangen met snoeren gekleurde ledlampjes. Alleen dat ding brandt al drie dagen niet. De vele stekkers liggen zielig op de grond en de drie afzetting hekken erom heen zijn een aanfluiting. Dat alles op 100m van het stadsdeelkantoor waar wel een kerstboom vrolijk brandt en op 200m afstand van het Bellemyplein waar een huiseigenaar meedingt naar de prijs voor mooiste kerstverlichting.
Jan Stender
-55-  Jan Stender:
Nog even,en dan verlaat ik Amsterdam
Henk
-56-  Henk:
Je bent Amsterdammer als je om het volgende kunt lachen: Amsterdam heeft in contracten met aannemers veel kosten laag geschat in plaats van berekend. Alleen zo kon het project binnen het budget worden aanbesteed.
De betrokken wethouders zeggen niet van dit gebruik van stelposten te hebben geweten. Wethouder Duco Stadig (Ruimtelijke ordening, PvdA): Dat heb ik nooit geweten. Dus zeker 40 procent van de kosten van zo'n station was een stelpost? Frank Köhler (Noord-Zuidlijn, GroenLinks) noemt de gang van zaken „schokkend . Zijn opvolger Geert Dales (VVD) zegt dat de stelposten worden genoemd in een vertrouwelijke brief van de toenmalig directeur van het projectbureau Noord-Zuidlijn. Die brief is in het bestuurlijk team besproken.
Frits
-57-  Frits:
F Molenaar, bloedgeil op macht en zo stom als het achtereinde van een varken. Stiekem als de colere, achterbaks en als het kan iemand anders een mes in de rug steken. Nog nooit zo een walgelijk type meegemaakt. Waait met alle winden mee en als het even kan achter je rug om in iemand anders zijn kont kruipen.
Henk
-58-  Henk:
Je bent Amsterdammer als je om het volgende kunt lachen: je doet op de Ten Katemarkt je boodschappen doet en hoort bij de kaasboer dat de opgehoepelde wethouder Werner Toonk de verlengsnoeren heeft meegenomen van de kerstboom op het Kwakersplein uit wraak en dat de firma Swart uit Noord (!) die de lampjes heeft opgehangen geen nieuwe snoeren wil leveren omdat ze denken dat de wethouder het zelf betaald.
Henk
-59-  Henk:
Je bent Amsterdammer als je om het volgende kunt lachen: De gemeenteraad zegt gewoon tegen Stadsdeel Centrum: Af! terug in jullie verwarmde hok! Ook jij, Fjoder Molenaar, het spelen is nu afgelopen, stop met dat geblaf, De proef met verwamde terrassen kan niet worden tegengehouden.
Petra
-60-  Petra:
Ik ben een echte Amsterdammer , in hart en nieren, mijn ouders hadden een cafe in de van woustraat en ben daar zo'n beetje opgegroeid, tussen het klaverjassen, gokken, biljarten en lol trappen. Woon nu ook in een andere gemeente vanwege de betaalbaarheid van de woning en voel me hier aardig thuis maar als ik amsterdam inrij lijkt het wel of ik stoned ben zo goed en vertrouwd voelt dat nog steeds
Jan Stender
-61-  Jan Stender:
Ja,de meeste plekken in Mokum weet ik ook nog wel te vinden
Marco, geboren en getogen Amsterdammer
-62-  Marco, geboren en getogen Amsterdammer:
Een echter Amsterdammer ben je als je hier (geboren), maar minimaal GETOGEN bent. Dus: vanaf je prille jeugd (3 jaar) en je hele puberteit in Amsterdam gewoond hebt. Dus compleet je persoonlijkheid door de stad gevormd bent.
Zo niet: helaas pindakaas, je zal altijd een buitenstaander blijven, hoe graag je ook anders zou willen en hoe sterk je jezelf anders wijs maakt.
vroomans
-63-  vroomans:
Ik ben vaak genoeg in Amsterdam geweest om hardop te durven zeggen: het is een door de toeristen om zeep geholpen verlopen rotstad met de kleingeestigste en zelfingenomen inwoners die ik ken.
Met alle respect natuurlijk.
kees
-64-  kees:
zijn amsterdammers gemoedelijk?
Dr.D
-65-  Dr.D:
Daarvoor moet je naar Brabant..
Jan Stender
-66-  Jan Stender:
Amsterdammers gemoedelijk?
Misschien verschilt het in welke buurt je woont
Maar over het algemeen vind je buiten Amsterdam wel gemoedelijk volk
In het zuiden,Brabant,Limburg
Maar ook hier in Overijssel,vind je gemoedelijk volk
RudiPensionado
-67-  RudiPensionado:
Amsterdammer ben je ondermeer als je er geboren bent en je stad kent en dat kan van de schrijver van het artikel beslist niet gezegd worden. Wat een onzin!!
Beppo
-68-  Beppo:
HM OUDE AMSTERDAMMER is erg lekker
en de Metro is diep
groetjes Beppo
Walther Schoonenberg
-69-  Walther Schoonenberg:
Goddank ben ik Amsterdammer.
sanne
-70-  sanne:
Ik heb het nu een paar keer overgelezen en eigenlijk vind ik het een heel vreemd stukje.
Het gaat om de vraag wanneer je een echte amsterdammer zou zijn en wat een heel leuk en interessant betoog zou kunnen worden, eindigt met het antwoord: als je niet weet wat toeristen doen in Amsterdam.

Kom op zeg. Iedereen weet toch wel waarvoor toeristen komen? (De musea, de markten, de rosse buurt, de coffeeshops, de parken, de grachten, de rondvaartboten....etc etc etc)
Dat is toch niet iets bijzonders?

Het is eerder vrij bizar dat de schrijver van dit stukje maar op 1 markt kan komen: de buikslotermeerpleinmarkt.
De wat???
Precies.
Walther Schoonenberg
-71-  Walther Schoonenberg:
Dit is wat ik doe als ik een buitenlandse gast heb.
1. Ik maak met haar een rondvaart door de grachten, bii voorkeur met een watertaxi of een fluisterbootje. Ik vertel dan op de boot over de geschiedenis van Amsterdan, het belang van het water en over de grachtenhuizen waar we langs komen.
2. Ik ga een kopje koffie drinken in de koepel van Rietveld bovenop Metz in de Leidsestraat, waar je een prachtig uitzicht hebt over de grachten en ook de tuinhuizen in de grachtentuinen ziet liggen. Daar vertel ik dan wat over. Een alternatief is de glazen toren, de Kalvertoren, bovenop winkelcentrum van de Heiligeweg/Kalverstraat, maar vanaf daar zie je geen grachtentuinen.
3. Ik bezoek het Bijbels Museum aan de Herengracht omdat dat museum een goede indruk geeft van een grachtenhuis.
4. Ik ga met haar naar het Paleis op de Dam als dat in de zomer is opengesteld.
5. Als mijn gast joods is, bezoek ik het Anne Frank Huis, het Joods Historisch museum en de Portugese Synagoge: één van de belangrijkse en grootste synagogen van de wereld, nog helemaal in 17de eeuwse stijl.
6. Ik ga wat drinken in proeflokaal Wijnand Focking in de Pijlsteeg en daarna wat napraten in de binnentuin van Krasnapolsky. - een uniek besloten gebied.
7. Ik maak een fietstocht langs de hofjes in de Jordaan.
8. Ik bezoek een paar musea: Rijksmuseum, Onze Lieve Heer op Solder (vinden alle buitenlanders absoluut uniek en dat is het ook), Willet-Holthuysen (ook fantastisch).
9. Voor de echt geinteresseerden in de geschiedenis van onze stad, natuurlijk het Amsterdams Historisch Museum.
10. Bezoek aan de Westerkerk of de Oude Kerk, beklimmen van de torens.
Ja, er zijn zoveel leuke dingen te doen met je buitenlandse gasten.
Walther Schoonenberg
-72-  Walther Schoonenberg:
Oh ja, het Begijnhof kan natuurlijk ook niet ontbreken. Leuk verhaal is dan het graf van het laatste Begijntje dat niet in de kerk wilde worden begraven omdat dat Hervormd was geworden. Haar steen is nog steeds te zien in de goot naast het grasveld. Een ontroerend verhaal is dat.
Er is zoveel te vertellen over onze stad.
Als iemand mij daarvoor wil inhuren, doe ik dat met plezier. Ik ben te bereiken via http://www.amsterdamsebinne...
HenkvP
-73-  HenkvP:
Wanneer ik buitenlandse gasten heb, loop ik over de gedempte Prinsengracht die zich vanaf de Haarlemmerstraat tot aan de Amstel als een modern La Rambla heeft ontwikkeld tot een toeristische trekpleister van wereldformaat nadat de Unesco-wijzen in Parijs de Amsterdamse binnenstad definitief niet als wereld erfgoed op de kaart hebben gezet. Ik kan dan vertellen dat in samenspraak met het grootste gedeelte van de Amsterdammers binnen de ring een nieuw binnenstad elan is ontwikkeld waarbij gekozen is de Prinsengrachtpanden een horeca- en culture bestemming te verlenen. Ik kan dan vertellen dat op de andere grachten veel woon/werk functies in de panden zijn waardoor de behoefte aan drink- en eetgelegenheheden naadloos aansluit aan de behoefte van toeristen en dagjesmensen zich te willen verpozen en laven aan goede spijsen en interessante dranken uit de nieuwe proeflokalen die als paddestoelen opgekomen zijn. In de grotere panden zijn nieuwe brouwerijen waar bekende historische bieren weer in ere hersteld zijn nadat besloten was om de grote brouwerijen en grootgrutters niet toe te laten tot wat nu al het negende wereldwonder heet. Uiteraard wandelen we dan naar de grote fontijn aan het begin van de brede straat waarvan uit de rand brede stralen water zich oprichten richting de beeldengroep in het midden waar beruchte politici uit de Amsterdamse Geschiedenis zoals de dames Iping en Ter Horst tot groot vermaak van de spelende kinderen constant worden nat gespoten.
DAVEY
-74-  DAVEY:
Jordanese zijn de echte AMSTERDAMMERS!
moontje
-75-  moontje:
ben een echte amsterdammer, maar amsterdam is amsterdam echt niet meer. de amsterdammers zitten om amsterdam heen. ik zelf koog aan de zaan en kan niet wennen aan de zaanse mensen. heel anders. amsterdammers trekken amsterdammers aan. heb ook of het nou toeval is of niet hier in de straat alleen contact met amsterdammers. denk dat er meer buiten wonen zoals zaandam, almere, purmerend.
Barro y Kooger
-76-  Barro y Kooger:
Geboren in het http://www.olvg.nl/, volgens mij oudste ziekenhuis van Amsterdam.

Ja 20 jaar in de bijlmer, nu in Groningen...voel me altijd nog wel Amsterdammer! en dat voor een halfbloed!Leve Pieter Hoppe!
René
-77-  René:
Als jochie van 11 jaar kwam ik als Achterhoekse jongen toen nog, een keer met goede kennissen van me in Amsterdam; Rijks, Artis, Mac...(attack) etc. etc. bezocht. Tuurlijk tevens de enorme drukte in het centrum over me heen gekregen waar ik normaal gesproken een hekel aan heb. Maar daar in Amsterdam met die drukte in het centrum ervoer ik dat er een prachtige saus over heen gegoten lag; een sfeer van, ondanks de drukte, ieder mag lekker zijn ding doen en heeft de maximale eigen ruimte...druk en toch gigantish je eigen ding kunnen doen. Die maximale individuele ruimte met al die enorme verschiilen die mogen. Heet leefde allemaal, alsof het de aller gewoonste zaak van de wereld was, gewoon naast elkaar. TOEN ben ik verliefd geworden op die stad! Daarna ben ik er als bezoeker er nog tig keer geweest o.a. voor museumbezoek i.v.m. mijn studie bijv. destijds, en altijd voelde en voel me er weer thuis als ik het centraal station uitkom. Ik voel me er zelfs zó thuis, dat ik er binnenkort heerlijk en ein-de-lijk mag gaan wonen! ! ! Eén van mijn grootste wensen lijkt dus uit te komen. Hopen dat de sfeer anno 2011 nog steeds een beetje tolerant is, en waar men nog steeds staat voor vrijheid!...voor iedereen uiteraard, ongeacht afkomst etc. Lang leve de verschillen, en dat ieder nog lang zijn of haar ding mag doen, in die hopelijk te gekke stad!
HenkvP
-78-  HenkvP:
Wees welkom! Die sfeer die je noemt is er nog steeds. Geniet er van! Mocht het je toch tegenvallen dan kan je nog altijd naar de >dubbelstad< Almere waar je Amsterdammers tegen komt in Grand Café Jordaaan (met drie maal a) Ben je erg desperate geworden maar kan je niet meer terug naar de Achterhoek/ Dan is Lelystad ook een alternatief om de sfeer van vrijheid voor Henk en Ingrid te voelen en mee te maken. ((-;
René
-79-  René:
Zo, een kleine evaluatie. Ik woon nu dus een maand of 4 in Amsterdam, een langgekoesterde wens van me is uitgekomen. Ik woon er! Yes, ik woon er! 4 maanden. 4 maanden met toch wel vele bijzondere ervaringen. Een mooi groot huis! Dat in de eerste plaats. Veel groen! En met de metro met zo'n 18 minuten in het sfeervolle centrum voor een heerlijke bak koffie veelal in het zonnetje. “effe een bakkie doen” zoals ze dat meestal hier wel zeggen, alhoewel mij best wel ernstig opvalt dat je eerlijk gezegd in het centrum niet veel meer echt Amsterdams hoort; Engels des te meer!...of gewoontjes Nederlands. Zit ik er ook nog eens tussen met m'n Achterhoekse tongval. Bennie Jolink “vluchtte” rond 1970 uit Amsterdam, mede vanwege zijn vermeende?!?! accentje. Voor mij totaal geen issue. Maar goed, terug naar even beknopt mijn ervaringen: de meeste Amsterdammers of “Amsterdammers”...wat men wilt, zijn behulpzaam, meestal aardig, maar ook kort van stof, ietwat oppervlakkig, trekken zich snel weer terug in hun eigen individualistische eigen wereld. Men bemoeit zich niet met je, en dat is vergeleken met plekken elders een hele verademing. Anderzijds: kun je met een Amsterdammer überhaupt wel een beetje diepgaander contact opbouwen dan drie zinnen over en weer? Dat vraag ik me wel af! In iedergeval, de sfeer an sich is heerlijk tot nu toe vind ik in Mokum!
HenkvP
-80-  HenkvP:
Wanneer je een wat diepgaander contact wil hebben met Amsterdamse vrouwen kan je beter eerst een cursus doen bij de doorgewinterde Amsterdamse man ((-; Dus gewoon de kroeg in, aan de bar hangen en een rondje geven. Omdat je pas vier maanden in deze stad woont wil ik je wel een paar van die geheime plekken doorgeven waar je Amsterdammers treft waar je mee een gesprek kan hebben dat onderwerp Ajax overstijgt. maar je hebt het niet van mij! 't Hooischip bij de Blauwe Brug, De Druif Rapenburgerplein, De Vriendschap Nieuwmarkt, Cafe Chris Bloemstraat. Nou vooruit nog eentje maar ik hoop wel dat je de mores van deze speciale kroeg begrijpt: De Engelse Reet Begijnsteeg. Ik lees tzt graag tot welke diepgang je bent gekomen.
Sjaan
-81-  Sjaan:
@Rene: wil je een Amsterdammer spreken, moet je naar Purmerend gaan. In Amsterdam wonen anno 2011 alleen boeren die denken amsterdammer te zijn na er een paar jaar te wonen.
De Lutsjes
-82-  De Lutsjes:
@Rene:

Gewoon de commentaren van Mevrouw Sjaan op AC blijven volgen. Perfect voor de beeldvorming....
Bart
-83-  Bart:
God, Lutsen, dit onderwerp dateert van 2005, u bent wel diep in de archieven gedoken, merkwaardig dat Sjaan al tijden niet meer reageert, en ineens gelijktijdig met u 'opduikt' Daar denk ik als geboren Amsterdammer toch het mijne van.. (Amsterdammers zijn net als die boeren uut Purmerend, ook best wel achterdochtig...)
De Lutsjes
-84-  De Lutsjes:
@Bart:

Wij zijn in het geheel niet in de archieven gedoken; wij hebben slechts gereageerd op de evaluatie van René d.d. 6 juli 2011.

Voorts schijnt Uw ziekelijke achterdocht ook geen grenzen te kennen.

PS. Even scrollen naar de reactie van
HenkvP d.d. 9 februari.
HenkvP
-85-  HenkvP:
@De Lutsjes: geboren Amsterdammers in den vreemde gaan in de loop van de tijd meer opzien tegen de stad en haar bewoners. Uiteindelijk komen ze er alleen nog met de kleinkinderen en maken een rondvaart en vertellen dat hun stad wel heel erg veranderd is en zeker niet te goede. ((-;
De Lutsjes
-86-  De Lutsjes:
@ HenkvP:

U heeft gelijk, maar wij zijn wél van mening dat het nog steeds de moeite waard is om te proberen het tij te keren. Helaas soms toch een beetje tegen beter weten in.
Suffie
-87-  Suffie:
Jezus! Moet ik hier lezen dat ik in Purmerend woon!!
Import A'dammer
-88-  Import A'dammer:
Alle 87 reacties gelezen, sommigen met een glimlach en/of extreme herkenning, anderen met pure frustratie. Ten eerste, kan de 'vroeger-was-alles-beter'-mentaliteit alsjeblieft verdwijnen? Elke stad verandert met de tijd, als gevolg van cultuurontwikkelingen. Nostalgie is mooi, maar verlies jezelf er niet in. Voor je het weet ben je een 'zure Amsterdammer'. Ten tweede, willen de mensen die beweren dat je geen Amsterdammer bent indien je hier niet bent getogen, alsjeblieft met argumentatie komen? Tot dusver is dat nog uitgesloten. Ik ben een jaren '90-kind dat dus nooit de hoogtijdagen van de Jordaan heeft gekend of protestacties van Provo heeft mogen aanschouwen op de grachtengordel. Ik ben opgevoed in Zuid-Holland (iets ten noorden van Rotterdam, stel je eens voor!) en ben pas in 2009 naar Amsterdam verhuisd. Inderdaad, om te studeren. Geheel toevallig kwam ik gauw in een kring mensen terecht dat wordt omvat door 'ras-Amsterdammers'. Rijkeluiskinderen van Barleus of Vossius, overigens. Ik beweer niet van mezelf dat ik Amsterdammer ben. Wel durf ik te beweren dat ik de stad beter ken dan al deze jongeren. Laatst heb ik een van hen moeten uitleggen waar Nieuwezijds Kolk is, en met welke tram(s) je op Leidseplein komt. Ze groeien op de grachtengordel op en zoeken een school uit in de nabijheid. Naar Slotervaart of Watergraafsmeer gaan zit er niet in, ja tenzij er een goed 'illegaal' feestje is waar met veel middelen tot in de vroege uren kan worden door gefeest. Maar dan wel even controleren of ze met mij kunnen meefietsen, want anders weten ze niet hoe ze er moeten komen. Just sayin'.

In een poging een nieuw inzicht te geven voor wat vanuit de ogen van een 'jongere' een Amsterdammer is, na drie jaren observatie: Iemand die stug door blijft lopen als hij wordt aangetikt door een vreemde. Iemand die noch op de kalverstraat, noch in de negen straatjes shopt. We zijn jong, we zijn arm, dus we gaan wel naar Waterlooplein (ook leuk voor het hipstereffect). Iemand die nooit voor iemand zal remmen op de fiets, en al helemaal geen lampjes gebruikt 's avonds. Iemand die ten minste 1 homoseksuele vriend heeft. Iemand die zich mateloos ergert als vrienden die in andere steden studeren klagen dat ze 300 euro huur per maand moeten betalen. En het allerbelangrijkste: iemand die liever doodgaat dan zich op Rembrandtplein begeeft, behalve voor een enkele avond naar Studio 80. Escape, Jantje's Verjaardag en AIR. Daar komt toch alleen Purmerend en Zaandam heen in hun bontkraagjasjes? Nee, voor goed uitgaan zal de 'echte Amsterdammer' je doorverwijzen naar een ondergronds feestje in een loods, die zogenaamd illegaal is ondanks een zeer openbaar Facebookevenement. Over Facebook gesproken, als de 'echte Amsterdammer' een nieuwe profielfoto wil, laat hij even een goed hipsterkiekje schieten in Chicago Social Club of Trouw. Dat is leuk voor de 500+ friends. O ja, en niet vergeten om elke juli even je vier dagen vol te snuiven op MELT.

Kusjes van iemand die blijkbaar nooit Amsterdammer zal worden en daar nachtenlang wakker van zal liggen.
Boaz
-89-  Boaz:
Ik ben geboren in amstelveen(vlak voor grens amsterdam) heb daar 10 jaar gewoond,
Woon nu in Bussum( ik ben 15) maar ik ben nog heel vaak in amsterdam en alhoewel bussum dichtbij is toch elke keer als ik terug kom in amsterdam is het alsof ik thuiskom
Geheugen van de Jordaan
Hoe je het ook bekijkt, Amsterdammer zijn is voor velen ook een gevoel. Nieuwkomers die er bewust voor kiezen deel uit te maken van de Amsterdamse 'spirit'. Wees blij met deze bekeerlingen, zij voelen zich betrokken bij hun stad, hun buurt. Niet zoals veel yuppen die niet eens weten hoe de buren heten.
Flexpoel
-91-  Flexpoel:
Tja wanneer ben je nou een echte amsterdammer?
Ik ben er eentje mag ik wel zeggen, geboren en getogen.
De stad wordt inmiddels overspoelt met toeristen. ik wordt echt knettergek in mijn buurt van de rolcontainertoeristen die de buurten intrekken om legaal,maar meestal illegaal de woningen betrekken.
En ik heb daar last van....herrie maken en blowen op balkons.
Ik hoop echt dat daar iets aan gedaan wordt.
De stad is niet meer van de Amsterdammer en het is hoog tijd dat deze wordt teruggeven aan ons.
Als ik over de grachten vaar met mijn bootje kan ik elke keer weer genieten van mijn mooie stad.
Ik ben die amsterdammer die er zijn leven er beslist niet meer vandaan zal gaan.
Kortom als je Amsterdam een warm hart toe draagt ook met zijn gebreken dan ben je wat mij betreft een Amsterdammer,
En o ja alsjeblieft....als je als jup in de jordaan woont! Zeg dan NIET Hallo mijn naam is joris en ik woon in de jorrrrrrdaan, (lees overdreven kakkend klinkende R) dan ben je er echt geen een, en zal je ook nooooit worden ook
Nelis
-92-  Nelis:
Als je je er thuis voelt in je kooitje is het prima en je er al een tijd woont en de eigenschappen heb van een amsterdammer , dan ben je een ras amsterdammer. Toch?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.