Home > > Staken = vrij

Staken = vrij

Afgelopen woensdag staakte het openbaar vervoer in Amsterdam. Reizigers moesten op zoek naar een alternatief om toch op de plaats van bestemming te komen. Scholieren van sommige scholen in Amsterdam echter niet: die kregen vrij.

Een dag vrij krijgen omdat het openbaar vervoer staakt, is dat niet een beetje overdreven? Als we de scholieren mochten geloven was de school die dag onbereikbaar, want zeg nou zelf, de hele stad door op je fiets, dat kan toch niet? Helemaal van Amsterdam Noord naar West, dat is toch al snel 4 kilometer!
Heeft u weleens een fietsenrek zien staan bij de gemiddelde vmbo instelling in de stad? Scholieren in Amsterdam fietsen niet meer, die gaan met de tram, of laten zich afzetten door hun loverboy in de BMW.

Ik vind het niet gek dat een groot deel van de scholieren te dik is. Scholieren zitten alleen nog maar op hun dikke reet. Dat een school beaamt dat er geen alternatief voor het OV is door de scholieren vrij te geven, vind ik te gek voor woorden.

dertien reacties op "Staken = vrij"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Als onderdeel van het radicaliseren.
Weigeren te fietsen.
En de school geeft toe en bindt in...
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Onderdeel van het radicaliseren? Dat vind ik wel een beetje erg kort door de bocht. Maar een poging tot karaktervorming op scholen kan ik er ook niet echt in zien.

Of kwam het gewoon mooi uit? “Nee hoor, deze lessen zijn niet wegens een tekort aan leraren, maar door de staking uitgevallen.”
-3-  :
Nou, inderdaad! Waarom stellen we fietsen niet verplicht?
Ko
-4-  Ko:
Ik vraag me af hoe die boodschap overkomt bij de honderdduizenden kinderen die onderwijs genieten in streken waar openbaar vervoer (virtueel) non-existent is. Het is toch om je de ogen uit je kop te schreien.

Toegegeven: hier spelen persoonlijke frustraties een grote rol. Maar het zijn aanstellers! Verwende stadse ettertjes! Papkindjes! Bah!
Guus Rombouts
-5-  Guus Rombouts:
In de jaren zestig woonde ik in Hillegersberg, de school achter de Karel Doormanstraat in Rotterdam. Zowat zeven kilometer heen, zowat zeven kilometer terug. Alleen als het sneeuwde of vroor reed ik met mijn vader mee die driehonderd meter verder werkte. Absoluut was ik niet de verst komende fietser want er kwamen mede-leerlingen uit Berkel & Rodenrijs, Bergschenhoek, IJsselmonde. We reden niet op zulke geavanceerde fietsen als nu, wie er eentje had met handremmen en drie versnellingen was een absolute spekkoper. Het wordt de allerhoogste tijd dat er een herbezinning komt. Ouders die ophouden met taxichauffeur spelen, weer meer aandacht voor verkeerslessen, schoolartsen die betere voorlichting gaan geven. Geen Coca-Cola chips etc meer verkrijgbaar in de schoolkantines, uitsluitend nog melk en appels. Bekeuringen en resocialisatiecursussen voor ouders die hun kinderen meer dan één keer per week croquetten en frites voeren. Laten we ook eens ophouden met om de haverklap het openbaar vervoer lam leggen. Wie voor een paar Euro meer telkens weer de gemeenschap de dupe laat worden, weigert aan de toekomst van o.m. onze jeugd te denken verdient het ontslag waardoor zijn/haar kinderen alleen nog maar naar school kunnen lopen. Dat is zo gezond dat we al die andere geldverslindende blabla niet meer nodig hebben.
Floris
-6-  Floris:
Slappe hap, inderdaad, al moet ik zeggen dat fietsen door een uitlaatgasbezwangerde IJtunnel mij ook niet zo'n aanlokkelijk en zeker ook niet zo'n gezond vooruitzicht zou lijken.
Guus Rombouts
-7-  Guus Rombouts:
@Floris

Ik stel voor dat we alle GVB-ers en hun familie fietsen ter beschikking stellen waarbij ze tijdens zo`n stakingsdag stakingsdag verplicht vijfentwintig keer heen en weer moeten trappen door die uitlaatgasbezwangerde IJtunnel. Wedden dat ze daarna hun vakbondleiders de nek omdraaien wanneer die niet kiezen voor publieksvriendelijker protesacties..?
FRANK*
-8-  FRANK*:
Die jeugd van tegenwoordig. Liever lui dan moe zijn ze, en daar moeten we dan de oorlog mee winnen. Geen ruggengraat, zeg ik je. Een schande is het. Een dag niet naar school; zo worden ze toch nooit raketgeleerden. En nooit op de fiets; straks worden het net zulke slappelingen als in al die andere landen waar niemand fietst, ik moet er niet aan denken. Bah. Nee, dan vroeger, toen school nog een privilege was voor een enkele welgestelde met een loopfiets. Dat waren nog 's tijden.
-9-  :
Ja, het is erg met de hedendaagsche jeugd van tegenwoordig! Heel erg! En als ze op de fiets gaan, rijden ze ook nog door rood! Of op de stoep. Nee, dan vroeger! Toen was alles beter.
Harrie H.
-10-  Harrie H.:
Als je bij een baas werkt ben je ook verplicht om hoe dan ook op je werk te komen, om vast te wennen moet dat ook gelden voor schoolgaande kinderen.
Wat betreft de staking van de ambtenaren dit behelst meer dan alleen maar een paar euro, ambtenaren en veelal hun gezin zijn verplicht particulier verzekerd ondanks dat hun salaris meestal ver onder de ziekenfonds grens ligt. Ze krijgen hier echter een deel van vergoed, deze vergoeding dreigd nu te verdwijnen dit kan een achteruitgang betekenen van 300 a 400 euro netto per maand, die dus minder in de economie besteed kunnen worden.
Er worden tevens zoveel zaken bij ambtenaren, en in de nederlandse samenleving afgebroken, waardoor het nodig is om te protesteren.
Daarom kan je de staking ook niet helemaal los zien van het algemeen belang.
yolanda
-11-  yolanda:
Harrie H. Natuurlijk lullig voor die ambtenaren dat ze moeten inleveren maar wie hebben er de afgelopen jaren voortdurend in moeten leveren? Juist ja, die mensen die helemaal geen stok meer hebben om mee te slaan. Kunnen uitkeringsgerechtigde het openbaar vervoer platleggen? Kunnen ouderen met loeiende sirenes aan hun rollator ergens protest aan tekenen? Kunnen mensen die buiten hun schuld om maar wel met een levenslang handicap rondlopen ergens gehoor vinden. Misschien zijn het wel de ouders, oma's en opa's van (klein)kinderen die niet eens een fiets hebben. Laten we ons eens realiseren waar ons solidariteitsgevoel is gebleven en vooral eens afleren snel conclusies te trekken en vooral de aandacht op het eigen probleem te richten.
melanie
-12-  melanie:
Er zijn jongeren die idd van mijlen ver komen en waarvan de ouders geen fiets kunnen betalen gezien de hoge kosten van alles en de lonen niet omhoog zijn gegaan na invoering van de euro. Vind dat de hoge bazen tijdelijk pendelbussen in moeten zetten of zo. Ook zijn er jongeren die misschien wel door gezondheidsproblemen een trip op de fiets niet aan kunnen. En zeg nou zelf zo veilig is de hele stad door fietsen niet meer vergeleken vorige generatietijd. De school zal gewoon open moeten zijn en ze moeten kijken hoe groot het aantal afwezigen is vergeleken hun adressen bestand. Ze kunnen vast zien wie ver woont en wie niet. En misschien wordt het tijd dat ze een nieuw systeempje in voeren in hun pc die controleert wie op redelijk haalbare afstand woont en wie niet. Een werkgever kan ook niet tolereren dat iemand zomaar wegblijft maar moet ook weer rekening houden met de haalbaarheid ivm stakingen van vervoer! Ik weet niet hoeveel een chauffeur verdient maar het zal vast meer zijn dan mij als kinderleidster waarvan de lonen bevroren zijn..
melanie
-13-  melanie:
Het is heel vervelend voor de chauffeurs. Jammer dat het niet op een andere mannier kan worden opgelost en vervelend dat ik als alleenstaand moeder die geen auto heb en taxi te duur is daar geld op moet verliezen omdat ik geen kant op kan!

De snelheidsaanpassingen in de stad(bv amstedam)om teveel uitlaatgassen te voorkomen is tegeefs geweest al ik zo kijk naar hoeveel auto's er ineens rijden sinds de staking.
In mijn straat is het verkeer 3x verdubbeld kijk mijn ogen uit van verbasing!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.