Home > > De stad op slot

De stad op slot

<%image(20050624-SchermIII.jpg|140|140|)%>
Het leven is een jongensboek. Ik kijk mijn ogen uit en kan mijn oren niet geloven. Verbaasd, verwonderd en verrast ben ik. Dat een jongensfantasie zo snel werkelijkheid kan worden.
Als kind speelde ik met mijn klasgenootjes graag Floris en Sindala. Want ik mocht meestal Floris wezen. Vanwege de blonde haartjes die boven uit het gaatje van mijn, door m'n moeder gebreide, riddermuts staken. Dat zag er dreigend uit. Onze fantasie deed de rest. Zo bevochten wij het kwaad op het schoolplein. Wij hadden geen idee van wat ooit allemaal werkelijkheid zou worden.

Afgelopen week presenteerde de Amsterdamse korpschef Bernard Welten zijn rapport, zijn plan, zijn spel, zijn jongensfantasie. Hij gaat nog verder dan waar ik over schreef in 'stadspoorten' van 08 mei 2005. De stad zal, als het aan Welten ligt, omgeven gaan worden door een virtuele slotgracht. Iedere burger die zich, in en rond de stad, op de infrastructuur van wegen, spoornet en openbaar vervoer niet 'normaal' gedraagt, kan worden gevolgd en aangehouden. In het interview bij Nova haalde de korpschef zelfs Steven Spielberg erbij. En Jules Verne. Want mede door deze visionairs is hij geinspireerd tot het ontwikkelen van deze nieuwe visie op de toekomst.
Geschiedenis, heden en toekomst komen samen. De middeleeuwen zijn springlevend en science fiction is de tegenwoordige tijd. De grote jongens van het veiligheidsbeleid gaan op in hun spel. Zij hoeven echter niet met plastic zwaarden, houten paarden en een vuilniszak als harnas te strijden. Want nu, met de technische middelen van deze tijd, kunnen zij hun favoriete avonturen op grootser wijze ten uitvoer brengen. Het is te hopen dat er geen groepje rotjongens langskomt om het spel over te nemen. Jongens met een ander, minder braaf verhaal in de kop. Nare jongens die de spelregels willekeurig aanpassen. Naar gelang hun pet staat, of de kleur van de pluim op hun helm en het aantal knopen op hun uniform. Korpschef Welten sprak al over 'normaal functioneren' en over wie wel of niet aangehouden kan worden. Maar wie gaan hiervoor de spelregels bepalen? De ruige rakkers van de Raad van Hoofdcommissarissen? Die moedeloze mannekes uit het Haagse moeras?
Ik trek mij vooralsnog terug binnen de stadsmuren, in mijn stinkende steegje. Ik hoop dat ik het spel niet hoef mee te spelen. Met een boek, fantaserend over andere tijden, sluimer ik in op mijn hooizak. Buiten hoor ik een troep paarden langs draven. Hohoo, Hohoo, schreeuwen de ridders. Het gekletter van zwaarden sterft weg.
Goden zij dank, nog gaan zij aan mijn steeg voorbij.

zes reacties op "De stad op slot"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Heb je de mogelijkheid overwogen dat je ze er zelf toe geinspirieerd hebt?
-2-  :
waht maar wacht welke plannen heb je het precies over?
caroline
-3-  caroline:
Het ergste vind ik nog wel dat mensen met dit soort ideeen volop de ruimte krijgen ze te propageren. Wanneer worden die lieden die ons een totale angstpshychose aanpraten eens tot de orde geroepen? Ik weet niet of het aan mij ligt maar ik krijg alsmaar het idee dat we geleidelijk aan heel stilletjes afglijden naar een rechtsvorm waar de controlle door de overheid steeds absurdere vormen aanneemt.
-4-  :
Ja Jochem, inderdaad. Ik geef die jongens een paar blokken en een emmertje om mee te spelen en wat doen ze? Ze weten niet meer van ophouden, zo heerlijk spelen zij. En ik heb het nakijken..;-))

En voor Daniel, onder 'besnuffelen' in stuk van Wieland, De Bijlmer in beeld, is artikel uit Volkskrant te vinden. Daar staat gedetailleerder beschreven wat Welten en consorte van plan zijn.
Rick II
-5-  Rick II:
1984
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
Het zal wel iets met de naam te maken hebben: Bernhard I staat koud een half jaar in Delft en Benhard II begint zich te roeren.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.